[Search]

About Me

INSTAGRAM : MYSARANEWRIE

[klik it]

Home Ads


Friday, March 30, 2012

Ada Sebab Kenapa Aku Tak Update Blog -.-



 Assalamualaikum



Just a quick and short update yer? Hehe :)


Malam tadi, tahlil dekat rumah Papa. Pagi tadi, majlis pernikahan Along dengan Kak Eira di Masjid Putih :) Kejap lagi pukul 2, di rumah Kak Eira ada majlis bersanding dan esok di rumah Papa :)


Makan tembikai ramai-ramai :)

Tengok Lawak Ke Der ramai-ramai :)


Aku & Pengantin Lelaki, Along :)

Me with my cousins <3 :)

 Seronok dapat kumpul ramai-ramai dengan sepupu sebab semua sepupu aku balik semata-mata wedding Along aku :')


So itu bermakna aku tak kan online untuk beberapa hari ni sebab buzy dengan wedding Along aku :) Hehe :) More stories and pictures will come after this :)


 
TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Thursday, March 29, 2012

Kehidupan Di SESTER Yang Aku Rindu, Rindu Teramat Sangat! :')

 

 Assalamualaikum


Haish ~ Sejak dua menjak ni, rasa rindu betul dengan sekolah especially masa aku sekolah kat Sekolah Menengah Sains Kuala Terengganu aka SESTER :) Sumpah aku rindu sangat-sangat :')


Apatah lagi, hari Jumaat ini, pukul 9 malam waktu Malaysia, semua batch IX SESTER akan online sebab kitorang nak bincangkan pasal reunion kitorang :) Ya Allah ~ Harap-haraplah jadi reunion ni sebab aku dah sangat-sangat rindu dengan kehidupan SESTER :')


Apa yang aku rindu dekat SESTER? Banyakkkkkkkkkkkkkkkkk sangat yang aku rindu sebab kat SESTER lah macam-macam yang aku belajar yang telah membentuk aku menjadi seperti hari ini :) Kat SESTER, aku tahu apa itu kehidupan, kawan, susah senang, berdikari, homesick, how to manage your time dan macam-macam lagi :) So kepada sesapa yang dapat tawaran masuk asrama tu, please lah terima okay? Banyak kebaikkan dia :)


Okay ~ Tadi masa aku online Twitter, ada trending #kehidupandiSBP. Hamikkkkkkkk ~ Terus lah aku terimbau kenangan di SESTER dulu. Ya Allah rindunya :'(

Remember this, Fyra Ruslan? :')

Pagi-pagi lagi, pukul 5.30 pagi aku bangun sebab aku ditugaskan untuk kejutkan orang bangun Subuh sebab masa tu aku dipilih untuk jadi Badan Agama, Dakwah & Rohani aka BADAR. So untuk level aku, aku yang bertanggungjawab. Kawan-kawan aku cakap, aku ketuk pintu bilik dorang macam nak roboh pintu bilik tue. HAHA :D

Aku ni banyak main je dalam kelas -.-

Lepas sembayang Subuh, pergi dekat Dewan Makan. Haaaaaaa ~ Masa ini aku memang rajin giler lah nak breakfast, tak macam sekarang -.- HAHA :D Kalau breakfast makan nasi lemak, konfem-konfem lah kau akan tidurrrrr je dalam kelas sepanjang hari tue. HAHA :D


Lepas tu pergi ke kelas dan lepak-lepak kejap sebelum kena panggil pergi rollcall. Rollcall ni ibarat macam perhimpunan pagi tapi kejap je lah ~ Hari-hari nyanyi lagu Negaraku, lagu negeri Terengganu dan lagu SESTER dan juga mengalunkan Asma Ul Husna :') Kemudian, ada spotcek. Cek kuku panjang ke, cek pakai kain dalam ke tak ~ macam gitu je lah ~ hehe :)


Masuk kelas dan macam biasa, kalut-kalut sikit, kemas-kemas barang. Lepas tu tunggu cikgu. Cikgu masuk, mengajar macam biasa. Tapi setengah jam lepas tu, konfem lah kepala akan ada meja sebab tidur. HAHA :D 

Selamat malam semua :)

Tiba waktu rehat pulak. HAHA :D Waktu rehat pulak, kadang-kadang aku tak pergi rehat pun sebabbbbb aku nak qada tidur. HAHA :D Weyhhhhhhhhh ~ masalah utama budak-budak SBP adalah selalu mengantuk dalam kelas -.- Memang lah weyh ~ yang ni memang tak boleh nak elak ~


Kadang-kadang lebam tangan aku ni sebab kawan aku cubit atau cucuk-cucuk dengan pen sebab tak nak kasi tidur dalam kelas. Tak kisah lah kau tidur pukul berapa malam sebelumnya, yang pasti bila dalam kelas, konfem akan mengantuk dan terus danggg tidur dalam kelas :) Dan tak kusangka perangai ini aku masih teruskan lagi di universiti. HAHA :D

Aku yang tutup muka dengan kertas tue -.- HAHA :D

Last experiment in high school ; buat sabun! :D Chemistry Lab :)

Lepas tu tiba waktu tengahari, pergi sembahyang Zohor berjemaah dulu dan shuhhhhhh berebut-rebut pergi ke Dewan Makan! Yelah ~ aku kan tak makan waktu rehat kan? So untuk waktu tengahari, konfemlah aku memang lapor -.- Kalau kena beratur panjang, memang sabor je lah -.- HAHA :D Hari Khamis dengan Jumaat adalah paling best sebab menu dia terbaik! :D


Bab-bab menu ni, aku dah boleh hafal dah hari ni makan apa, esok makan apa. Sebab tu kadang-kadang ramai kawan-kawan aku akan tanya aku "Mai, hari ini makan apa?" HAHA :D Kalau aku tak ingat makan apa, aku ceroboh bilik pengawas sekejap sebab nak tengok menu :p HAHA :D

Baju KRS :) HAHA :D

Kat Dewan Makan pulak, kitorang ada Mak yang sangat-sangat baik dengan kitorang. Kitorang dah anggap dia macam mak kitorang sebab jaga kitorang dan tak pernah nak kedekut kasi kitorang makan lebih :) Dan kitorang pun ada seorang kakak yang garang tapi kelakar, nama panggilan dia IB, stand for Intan Baiduri :) Tapi masa aku pergi amik sijil SPM dua tahun lepas, Mak cakap IB dah tak kerja kat Dewan Makan lagi dah :(


Then time prep petang! Prep petang? Oh memang tak lah weyh nak study waktu petang-petang melainkan ada yang buat subjek kira-kira ker. Kalau kena student yang malas macam aku, kitorang akan pergi ke library sebab dekat library ada aircond, sejukkkkkkkkkkkk ~ dalam kelas, panas -.-


Dalam library, amik novel kejap dan baca. Tak sampai setengah jam, kroooh krooohh kroooh lagi sebab perut kenyang, sejuk pulak tu, konfem lah tidur. HAHA :D Kalau dah nak dekat habis waktu prep petang, boleh lah tengok semua kepala student yang dekat library, semuanya atas meja je belaka. HAHA :D


Habis prep petang, time riadah pulak ~ Untuk sembahyang Asar ni, aku tahu ramai yang sembahyang dalam bilik kan? HAHA :D BTW dekat SESTER, kelima-lima waktu sembahyang, kami diwajibkan untuksembahyang berjemaah di surau SESTER :) Dan satu lagi, dekat SESTER, kitorang tak pakai sistem asrama sebab kitorang pakai sistem bilik :) Satu bilik dua orang je :) Bertaraf hotel lima bintang boh! :D


Time riadah pulak, bebaslah nak buat apa pun yang kau nak ~ Macam aku, aku pergi beli aiskrim dengan Fyra Ruslan dan makan dekat tepi Dewan Nadwah. Oh mak oii ~ tak sangka aku masih ingat lagi nama dewan SESTER nie :') Ahh kenangan betul lah kat situ :)

Duit banyak, makan aiskrim mahal. Duit sikit, makan aiskrim murah. HAHA :D
Insyallah bulan May ni aku pergi jumpa minah ni dekat Sabah :)
Kadang-kadang time riadah, ada yang tak turun sebab tidur dalam bilik. Ada yang turun pergi riadah sebab betul-betul nak riadah. Ada yang turun waktu riadah sebab nak tidur. Haha :D Macam-macam peel perangai lah boleh jadi :) Oh oh ~ ada makan petang tau masa ni tapi ramai yang tak pergi sebab malas :p


Habis riadah, masing-masing masuk asrama dan siap-siap untuk prep malam pulak ~ Ahh ~ aku rindu betul dengan keadaan aspuri SESTER yang berhadapan antara satu sama lain dan boleh menjerit HOI HOI je untuk panggil kawan kita kat seberang. HAHA :D Dan yess ~ aku rindu bunyi bola di bam dan satu bangunan aspuri akan bergema dan bergegar dengan kebambam bola tue. Eh? HAHA :D

Pesta Durian SESTER :D Satu sekolah bau durian -.-

Lepas tu pergi ke Dewan Makan seawal pukul 6.30 petang untuk makan malam :) Jujurlah aku cakap, dulu-dulu masa sekolah, waktu makan aku teratur je. Dekat U nie, berterabur betul waktu makan aku. HAHA :D Pukul 4 pagi pun boleh duk makan maggi lagi -.-


Then pergi surau untuk sembahyang Maghrib. Kemudian start lah prep malam. Tapi biasalah ~ Prep malam start pukul 8.15 malam tapi pukul 9 belum tentu kau akan start bukak buku. Biasalah ~ Sebelum start prep, makan-makan aiskrim dulu. Makan keropok dulu. Lepak-lepak dulu. Duk buat tawaf satu sekolah dulu. Pergi situ sini -.- Telefon mak ayah dulu ker, biasalah tue :)

Sembang bersama Mak Jemah :)

Waktu prep malam pulak jangan haraplah nak study. Awal-awal tahun, aku memang tak study. Aku banyak main je. Aku pun tak ingat lah apa yang aku buat masa dulu tue. HAHA :D Yang pasti, sambil buat kerja, mulut ni mesti nak bercakap. Mesti nak menyanyi. Duk pot pet pot pet ~ Nak-nak ada geng macam Fyra, Ecah, Mekna, Lina, Zarah, Shah ~ Memang layan habis lah :')

From left ; Yatie, Fyra Ruslan, Amalina Alias dan sayaaaaaaaa :)
Rindu semua :')
Tapiiiiiiiiii ada jugak yang tidur masa prep malam! HAHA :D Waktu kelas tidur, waktu riadah tidur, waktu prep malam pun tidur jugak? Memang berhantu betullah bab-bab tidur nie. HAHA :D Then pergi ke surau sebab nak sembahyang Isyak tapi sebelum tu, pergi Dewan Makan dulu. Kalau supper tu makan pau je, masing-masing tak nak pergi. Tapi kalau makan roti dengan nugget, memang satu SESTER turun pergi Dewan Makan. HAHA :D Nikmat betul dapat makan nugget 3 ketul tu dengan roti kan? :')


Dah habis sembahyang Isyak, naik bilik. Masa ini dah bebas lah masing-masing nak buat apa. Ada yang gosok baju, makan-makan  (MAKAN LAGI KE CIK KAK WEYH?!), ada yang sambung study, ada yang terus tidur. 

Maggi kari <3 :)

Tapi orang-orang yang macam aku nie yang dah banyak kali tidur waktu siang, konfem-konfem lah akan berjaga waktu malam. Kerja aku ; merayap dari satu bilik ke satu bilik. HAHA :D Tak pun berborak-borak dalam bilik dengan kawan-kawan aku. Kebetulan, masa aku Form 5, bilik aku memang jadi tumpun orang ramai untuk datang singgah. HAHA :D


Dah kalau perempuan dah berkumpul, ada sajolah benda yang diborakkannya. Sedar tak sedar, eh eh ~ dah pukul 3 pagi. Pukul 6 dah nak kena bangun. HAHA :D 


Masa nak dekat SPM lagi best :) Sebab ada banyak giler jamuannnnnnn yang kita boleh dapat makan free. HAHA :D Macam aku ; aku ada Aspuri Night, Jamuan BADAR, Jamuan Alfa (rumah sukan aku),  Majlis Graduasi Form 5, Jamuan PRS dan yang paling best Jamuan Perdana :) Jamuan Perdana memang best sebab makanan sumpah sedap-sedappnya Ya Allah T___T

Jamuan PRS di A&W Batu Burok

Form 5 Graduation Day!! :D
Rinduu <3
Jamuan Perdana :)
Dan inilah kehidupan di SESTER yang aku dah lalui selama dua tahun sebab kat SESTER just amik intake lepasan PMR sahajo :) Aku bersyukur kepada Allah swt sebab aku berjaya habiskan study aku kat SESTER sedangkan ada satu ketika tu, aku sendiri pernah pergi jumpa Cikgu Nurlina, cikgu kaunseling aka warden aspuri masa tu sebab nak keluar dari SESTER. Beliaulah yang yakinkan aku untuk stay dan fikir baik-baik pro dan contra kalau aku tinggalkan SESTER 


Terima kasih cikgu sebab berjaya buat saya stay kat SESTER :')


Kehidupan kat SESTER adalah satu pengalaman yang paling bernilai pernah aku ada dalam hidup aku. Aku tak tahu nak gambarkan perasaan itu dengan kata-kata sebab terlalu banyak aku nak cakapkan kat sini :)


Tapi sekarang tu hanya kenangan sahaja. Betul lah ada orang cakap. Kenangan manis bukan buat kita akan rasa happy tapi buat kita rasa sedih sebab kita tahu, benda yang sama takkan berulang lagi -.- Hmm~  Kenangan-kenangan dekat SESTER akan selalu tersemat dalam hati aku. Tak pernah aku lupa apa yang berlaku dekat SESTER dulu :')


p/s : To all SESTERIANZ IX, ingat tauu ~ Jumaat malam ni pukul 9 waktu Malaysia, kita online ramai-ramai kat group SESTER IX sebab nak bincang pasal reunion okayy? :)



 SESTER IX, I miss you so much bebeyhh ~ 

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Wednesday, March 28, 2012

We Are Best Friends & We Didn't Mind To Wear Same Clothes! :D

 

 Assalamualaikum


Just a quick and short update yer? :) Hehe



Angie called me just now and my mum picked up the phone because I was at the upstairs, helping my brother with his UPU stuff :) Tetiba teringat kat dia :')


So tetiba terjumpa gambar ini dengan baju nie. HAHA :D FYI, aku dengan Angie memang beli baju yang sama, baju girls tue :) HAHA :D


Kitorang beli masa kitorang pergi shopping sakan dan shopping giler-giler dekat Times Square masa pergi educational trip hari tue. HAHA :D Aku tak tahu kenapa, masa tu memang kitorang shopping sakan lah ~ Dua kali derr cucuk duit -.- HAHA :D


Angie yang start dulu jumpa baju nie dan aku pun macam "Weyhhhh ~ nak jugak!" Dan aku pun tanya Angie "Angie, is it okay kalau aku pun beli baju yang sama macam kau jugakk?" and dia cakap tak kisah pun dengan syarat



"Kalau aku pakai, kau jangan pakai. Kalau kau pakai, aku tak kan pakai" HAHA :D 


Okay lah fine lah kan? :)


So tiap kali aku nak pakai baju ini, aku akan call Angie, tanya baju apa yang dia tengah pakai sekarang nie. HAHA :D Dan dia pun buat benda yang sama macam aku buat :)


Sampailahhhhhhhhhhhhh satu hari, Hani call aku dengan Angie, ajak kitorang pergi hospital, teman dia. So okay lah ~ rushing giler lah aku dengan Angie ni bersiap sebab nak pergi teman Hani. Adalah case emergency. Hehe :p


On the way kitorang pergi ke hospital tu, aku buat giler sket lah dengan Angie sebab nak hiburkan Hani yang tengah kesakitan tue. Sekali masa lalu depan Kolej Kapas, aku tengok baju Angie "Aik, ni baju Girls nie" dan aku pun tengok baju yang aku pakai masa tue jugak. Dan serta merta aku menjerit,



"BORTTT! KENAPA KAU PAKAI BAJU GIRLS?!"




Dan Angie was "What the?" dan tengok aku dan aku dengan dia sama-sama menjerit "AHHHHH" lepas tu gelak-gelak. HAHA :D Yelah ~ dalam duk aku dengan Angie amik langkah berjaga-jaga tak nak pakai baju sama pada waktu yang sama, tup tup terpakai jugak. HAHA :D Sebab rushing nak teman Hani perg hospital kan? HAHA :D


So yeah ~ Tu lah 1st time kitorang pakai baju yang sama pada waktu yang sama. End of the story :)




I miss my Bunny and my Angie already :'(
and yeah ~ my Faezah and my Lisda too :'O



bila nak gather nie?!


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Tuesday, March 27, 2012

Apa Itu Diploma Pentadbiran Awam? :O Macam Susah Je. Eh Susah Ker? -.-

 


UPDATE 19 Mac 2017 - Entry ini ditulis pada tahun 2013, kemungkinan besar segala info yang saya tulis ini hanya diguna pakai pada ketika itu sahaja sedangkan sekarang mungkin sekarang ianya sudah berubah. Boleh rujuk dan call UITM untuk bertanyakan dengan lanjut di website http://pengambilan.uitm.edu.my/anjung 


Semak syarat kelayakkan SPM anda untuk masuk ke UITM DI SINI


Nak tanya? Contact me:
Instagram : mysaranewrie / begkite
Twitter : @mysaranewrie

***************************

Assalamualaikum


Hari ini aku nak update pasal benda yang serius sikit. HAHA :D Nampak sangatlah selama bertahun-tahun aku duk update blog nie, aku banyak tulis benda mengarut je kan? Ke guane bohh? HAHA :D


Okaylah ~ Sejak kebelakangan ini, aku ada terima banyak gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrr pertanyaan dari adik-adik lepasan SPM yang nak tahu sangat-sangat tentang Diploma Pentadbiran Awam (DPA) nie. Hehe :) Sebab apa? Sebab dorang minat nak tahu lah weyh -.-


Oh btw ~ Sekarang ni, aku dah pun selamat mengakhiri semester 4 DPA baru-baru ini. Aku dapat kat UiTM Dungun ~ Tu lah ~ Dulu-dulu selalu aku cakap "Dungun tak best. Dungun tak best" sebab selalu melawat adik aku yang sekolah kat Sains Dungun tu. 


Tapi tup tup ~ Hamikkkkkkkkk ~ Dapat kat UiTM Dungun you ollsss ~ Tersentap Mak Jemah bila mula-mula dapat tahu aku dapat kat Dungun. Ni lah balasannya sebab duk cakap "Dungun tak best. Dungun tak best" -..-


Okay berbalik kepada cerita asal, aku buat entry ini KHAS UNTUK ADIK-ADIK LEPASAN SPM yang nak tahu sangat pasal DPA nie :)


Diploma Pentadbiran Awam yang terletak bawah Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi (FSPPP)  ni basically study pasal politik, negara, kerajaan, macam mana Piliharan raya di dalam dan luar negara diadakan, study tentang Yang Di Pertuan Agong, Perdana Menteri, Menteri-Menteri Cabinet, Parlimen, macam mana sesuatu negara itu ditadbir, pengurusan, isu-isu semasa kat dalam dan luar negara,  undang-undang Malaysia, Perlembagaan Malaysia, macam mana nak berurusan dengan orang ramai dalam perkhidmatan awam. Itu lah yang secara basicnya :)


Selain dari tu, DPA ini juga ada jugak belajar pasal benda lain. Contohnya study pasal akaun, costing, statistik, ekonomi luar dan dalam negara, sains komputer, Pendidikan Islam, English dan keusahawaan. So secara kesuluruhannya, DPA ini boleh dikatakan pasal semua benda :) 


Untuk peluang pekerjaan pulak, pelajar lepasan DPA sangat-sangat lah beruntung sebab boleh pergi ke semua bidang. Contoh pekerjaan yang boleh diapply adalah administrators ke, peguam ke, Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) - hanya mention beberapa pekerjaaan sahaja sebab yang ni sahaja yang terlintas. Tapi untuk jadi peguam, CGPA kena dapatkan pointer tinggi lah ~ 4Flat baru boleh apply peguam kot? :)


CGPA tu apa kak? Tak faham lah kakk ~ 


Sat sat lah ~ Nak terangkan lah nie :)



CGPA - total pointer kau untuk semua sem dan dibahagikan dengan sem. Contoh macam nie, 


Haaaaaaaaaaaa ada faham? Kenapa di bahagikan dengan 3 ? Sebab akak dah campur dengan total pointer akak selama 3 sem :) Masa kita grad nanti, CGPA inilah yang penting. Yelah ~ Kalau dapat CGPA 4Flat, konfem-konfemlah banyak peluang study dan pekerjaan yang kau akan dapat :)


 *Bimbang weyh tengok CGPA aku tue -.-


GPA pulak adalah pointer kau untuk semester tu. Contoh, GPA aku masa part 2 adalah 3.02. Tu lah ~ Rendah giler lah pointer aku masa part 2 tu -.-


Okay sekarang mari kita naik bas yang menuju ke jalan yang sebenar -.-


DPA untuk UiTM ni hanya ada 5 semester sahaja. Dulu ada 6 sem tapi sekarang dah dipendekkan kepada 5 sem. So cepatlah habis kan? Hehe :) DPA ini tak ada praktikal tauu tapi dalam kelas nanti, kita akan ada banyak giler presentation yang nak kena buat itu ini, projek itu ini. 


Untuk semester 1 2 dan 3, memang ada presentation. Tapi bila dah masuk semester 4 dan 5, akan ada banyak project yang nak kena buat. Contohnya, buat educational trip ker, buat event ker. Sebab itu semua sebagai satu medium untuk melatih kita berkomunikasi, menguruskan sesuatu dan macam-macam lagi


Dan aku sangat-sangat menggalakkan wahai adik-adik lepasan SPM ku sekarang untuk join semua event yang akan dilakukan bila dah masuk DPA. Beranikan diri untuk tampil ke hadapan dan bercakap sebab itu semua membantu kita. Sebab mengikut market sekarang nie, seseorang itu akan dinilai bukan sahaja pointer yang tinggi tapi jugak skill dan kemahiran berkomunikasi, menguruskan sesuatu dan macam-macam. Yelah ~ Apa gunanya pointer kau 4flat tapi nak suruh cakap kat depan pun tak boleh? Ye dok? :) This is my opinion lah :)


Okay ~ Buat masa sekarang ni, kampus UiTM yang tawarkan kos DPA ini adalah UiTM Samarahan, Sarawak, UiTM Kota Kinabalu (Sabah), UiTM Dungun (Terengganu), UiTM Merbok (Kedah), UiTM Melaka. UiTM Shah Alam tak sure pulak aku ada ke tak untuk DPA. Dan yang terbaru, UiTM Machang baru bukak DPA tapi baru lagi lah dekat sana :) UPDATE 14/3/2015 - Diploma Pentadbiran Awam akan semuanya berpindah ke UiTM Seremban 3, Insha Allah :)


Apa yang best pasal DPA ini, bila dah jadi student DPA, korang akan automatik akan jadi ahli kelab DPA. Untuk UiTM Dungun, DPA ada kelab sendiri yang dipanggil ASCAPS dan aku adalah salah satu Majlis Tertinggi ASCAPS iaitu Setiausaha sajooo. Sebab itu buzy bebenor sampai tak ada masa nak update blog. HAHA :D


Untuk UiTM Melaka, UiTM Merbok dan UiTM Sabah dipanggil DiPAC dan UiTM Sarawak dipanggil MASPENA. Betul ke ehh? Rasa macam betul dah :) Dan yang paling best, setiap kali cuti sem, akan ada Persidangan Mahasiswa FSPPP di mana kita semua akan bersidang dan membincangkan isu-isu berbangkit. Tapi tak semua lah yang terlibat. Hanya yang terpilih sahaja yang dapat pergi. So bila dah berkumpul semua orang, korang akan dapat kawan-kawan baru lah yang amik DPA tapi dari kampus cawangan yang lain-lain :)


Macam tahun lepas, aku dapat pergi ke Persidangan Mahasiswa FSPPP di UiTM Merbok. Dan tak lama nanti, akan ada Persidangan Mahasiswa FSPPP kali ke 4 di Sarawakk ~ Mueheheh ~ Untuk persidangan kali ke 4 ini tak tahu lah aku dapat pergi ke tak. Huhu  :(


After habis DPA, akan ada dua subjek degree yang boleh diapply which is Bachelor in Administrative Sciene (BAS) dan Bachelor in Corporate Administration (BCA). Hmm ~ aku rasa tak payah lah aku cerita pasal degree ni sebab korang kan baru nak masuk diploma kan? Kasi faham dulu yang diploma ini okayy? :) Tapi after grad DPA, tak nak sambung BAS dan BCA pun boleh asalkan degree yang korang pilih tu sesuai dengan kelayaakan yang korang ada :)


Kalau nak tahu lebih lanjut pasal BAS dan BCA, boleh lah klik dekat SINI sebab aku ada tulis pasal benda tue masa aku dalam dilemma nak buat fast trex atau stay for diploma :)


Macam aku, aku terfikir nak sambuang Degree Human Resource Managmenet (HR). Selepas aku dengan kawan-kawan aku buat reseach, kitorang memang boleh sambung HR sebab subjek-subjek untuk HR lebih kurang sama dengan subjek semester 4 dan 5 yang kitorang nak amik nanti :) So memang boleh sangat lah  :) Hehe


Okayyy ~ Ni aku ada senaraikan subjek-subjek yang budak-budak DPA study dari semester 1 sampai semester 5 :) BTW makin tinggi credit hour, makin pentinglah subjek itu untuk kita score. Hehe :) 

Subjek Semester 1
Untuk Part 1, akan ada subjek CSC - study pasal komputer, MGT - study pasal pengurusan manusia, MAT - matematik perniagaan dan dan dan ~ subjek CORE DPA yang pertama yang korang akan tempuhi iaitu PAD 120. HAHA :D 


PAD 120 ini adalah basic sahajaaaaaaa ~ PAD 120 study pasal negara, Parlimen semua tu tapi hanya secara general sahaja sebab masa Part 2 nanti baru akan belajar dengan lebih mendalam lagi. Okay faham?


Yang National Kesatria tu adalah macam kokurikulum lah ~ APA? Ingat U tak ada KOKO ker? HAHA :D Salah lah weyh~ Dulu pun aku ingat macam tu jugak tapi hampeh ~ HAHA :D Untuk Part 1, semua wajib masuk Kesatria Negara dan diadakan pada hari Isnin petang :)


Subjek Semester 2

Masuk part 2 pulak, korang akan belajar akaun. Haaaaaaaa ~ Jujur aku cakap lah eyh, sesiapa yang ada basic akaun tue, bersyukurlah ~ Sebab akaun memang susah. Dulu aku dapat C je kot untuk akaun. Nampak tak? Yelah ~ Berpadanlah dengan usaha aku sebab masa part 2 aku memang banyak buang masa -.-


Korang akan study pasal economy. ECO untuk sem 2 bagi aku susah lah ~ maybe sebab aku selalu tidur dalam kelas kot masa tu? HAHA :D ECO sem 2 basically study pasal economy individual. Kemudian akan ada PAD 170 yang macam PAD 120 tapi lebih mendalam lagi :) Kalau masa part 1 korang tak lulus PAD 120, korang tak boleh amik PAD 170. Faham tak?


Untuk National Kesatria pulak, masa Sem 2, korang dah boleh nak tukar masuk KOKO yang lain contohnya macam Kelab Badminton ke, Olahraga ke ~ tapi macam aku, aku stay dengan National Kesatria sebab senang dapat A HAHA :D Oh yaaaaaaa ~ Korang ingat KOKO tak ada test ker? KOKO pun ada test tauu? Kalau tak datang KOKO, tak pasal-pasal pointer korang jatuh dan kena repeat KOKO. Huhu


PAD 190 aku dah tak ingat dah pasal apa tapi lebih kurang macam birokras, white collar, blur collar. Apa itu? Haaaaaaaaaaa ~ MASUK LAH DPA KALAU NAK TAHU! HAHA :D


Subjek Semester 3

Bagi aku, subjek sem 3 adalah yang paling best. HAHA :D Sebab aku faham dengan semua subjek yang aku belajar. Maybe sebab aku dah sedar kot yang aku ni banyak main -.-


Part 3 korang akan study pasal Costing. Kalau masa Part 2 korang tak lulus Akaun, korang tak boleh amik Costing. Faham? :) Costing jauh lagi senang dari Akaun sebab Costing just dari satu bab ke satu bab je. Berbeza dengan Akaun, di mana, kalau korang tak faham Chapter 3, korang tak akan boleh buat soalan Chapter 4 sebab semua chapter dalam akaun, ada related each other


ECO Part 3 pulak study pasal ekonomi negara luar dan dalam. Best weyhhhhhhhhh! :D ECO Part 3 jauh lagi senang dari ECO Part 2 yang pening sangat tue -.- Kalau tak lulus ECO Part 2, tak boleh amik ECO Part 3 :) Faham tak?


PAD 214 pulak adalah subjek yang paling crucial sebab kita kena study 14 Chapter. Hamikkkkkkkk ~ memang pening weyh! Dah lah dalam final exam, semua 14 chapter tu masuk dan secara terang benderang lah kita tak boleh nak spot spot. So kenalah baca semua chapter -.-


Dan sem 3 jugak lah 1st time kita akan study pasal LAW 245. Hoyeahhhhhh ~ LAW 245 kita akan study pasal undang-undang kat Malaysia lah ~ Dan kes saman-saman nie, fitnah, ceroboh masuk. Dan masa ni kau akan tahu lah siapa Plaintiff dan siapa Defendent. Contoh case yang aku ingat, 


Kruse V Johnson 


Haaaaaaaaaaa ~ mana satu Plaintiff dan Defendent? Nak tahu, masuk lah DPA :D HAHA :D 


Subjek Semester 4

Yang ini subjek aku untuk semester 4, sem yang baru je habis jawab final exam dia 22hb hari tu. HAHA :D Untuk Sem 4, paper BEL sahaja yang tak ada final tapi sepanjang sem kau akan banyak giler presentation dan proposal yang nak kena buat -.-


Then study pasal ENT iaitu keusahawaan. Subjek ini korang kena buat business plan pasal perniagaan yang korang nak buat, macam betul-betul punya woo :O Macam mana Ah Seng bukak kedai tayar, macam mana Muthusamy bukak kedai runcit dan macam mana Ahmad bukak kedai kopi, macam tu lah korang kena buat. Jujur aku cakap, baik korang buat ENT ni awal-awal sebab banyak giler korang kena buat dan di hujung sem, korang akan ada final presentation yang diadili oleh panel-panel


LAW 309 pulak adalah sangat-sangat jauh berbeza dengan LAW 245 masa part 3. Law ini bagi aku susah lah sebab banyak benda dan case yang kau nak kena hafal. Law ini mengajar kau untuk bagaimana nak mengadili sesuatu case dan berfikir outside the box sebab yelah ~ kau kan bakal pemimpin dan semestinya kau kena uruskan masalah anak buah kau kan? Sebab itu susah. Tapi kalau korang study betul-betul, tak adalah susah sangat :)


PAD 252 korang akan study pasal perkhidmatan awam dan servis yang diberikan. Subjek nie memang best! Aku suka :D Maybe sebab Madam Syamaliah yang ajar kelas aku kot? HAHA :D Tapi memang best :) 


PAD 310 pulak korang macam study balik pasal Sejarah Form 5 tapiiiiiiiiiiii akan ada tambahan di mana korang akan study pasal current issue dalam negara kita nie. Contoh, korang akan study pasal Bajet 2012 yang dibentangkan baru-baru ini ker, BERSIH 2.0 ker, Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) ker ~ Haaaaaaaaaaaa itu semua yang masa aku. Nanti masa korang, akan ada lah current issue yang korang akan study :)


Dan QMT pulak statistikk. Alaaaaaaaaaa ~ yang ni best study sebab yelah ~ atleast ada gak subjek kira-kira. Sejak aku dah amik DPA ini, suke pulak aku bab-bab mengira nie. HAHA :D Maybe dah puas membaca kot? -.-

Subjek Semester 5

Subjek Part 5 aku tak boleh nak komen apa-apa sebab aku tak masuk lagi. HAHA :D Tapi untuk intersession aka short course, aku amik subjek Industrial Relations dan Development Administration :) Sebab subjek Part 5 semuanya membaca sajooooooooooooo, tak ada dah nak mengira-ngira T__T



BEAR IN YOUR MIND yang DPA ini memang banyak membaca. Kalau malas nak membaca, memang byebye lah jawapannya. Kau akan kena banyak membaca untuk pengetahun am dan menghafal untuk jawab masa final exam nanti. Memang letih dan kadang-kadang aku pun rasa otak aku macam dah bengkak je. HAHA :D





Kenapa aku masuk DPA?

Sebab dulu-dulu aku nak jadi lawyer. Tapi results SPM aku tak kasi aku amik LAW. So aku amiklah DPA sebab atas nasihat seorang abang masa aku pergi Ekspo Selangkah ke UiTM. Dialah yang suggest aku amik DPA sebab dia cakap, kalau dapat pointer tinggi masa dekat DPA, boleh lah sambung ke lawyer :)

Dan bila aku dah study DPA nie, aku rasa aku tak nak lah amik lawyer. Aku nak pilih bidang lain :) Sesuai lah dengan minat dan uji kerjaya minat aku :D



Senang tak DPA nie?

Bagi aku, DPA akan jadi senang kalau korang ada minat dan willing untuk study dan amik tahu. Best study pasal DPA ini sebab korang akan tahu sesuatu benda yang baru yang memang sah-sah korang tak kan dapat masa kat sekolah. Dan DPA pun adalah subjek yang general dan korang boleh pergi ke mana-mana bidang

DPA jugak akan melatih korang untuk berkeyakinan tinggi, melatih korang bercakap depan khalayak orang ramai, berfikiran kreatif dan kritis, open minded, berdebat dengan kawan-kawan korang dan macam-macam lagi. So itu adalah salah satu kelebihan untuk korang :) Bukan aku nak cakap kos lain tak bagus, semua kos bagus cuma maybe DPA ini akan mengajar korang untuk berfikiran lain dari orang lain yang biasa fikir. Maybelah kott ~



Kak, saya minat nak masuk DPA tapi saya tak suka membaca. Macamana?

Yang ini korang punya pasal lah! HAHA :D Nak masuk DPA tapi malas tak ada guna jugakk. Korang kena ada minat dan rajin jugak membaca sebab melalui pembacaan, korang akan tahu dengan sesuatu perkara itu dengan lebih mendalam. Dan kalau korang ada minat, korang akan ada semangat untuk lebih tahu tentang sesuatu perkara itu


Dan kalau nasib korang baik, korang mesti akan dapat lecturer yang aku boleh ibaratkan Google sebab apa sahaja yang korang tanya, Insyallah dorang akan tahu dan tolong kita. Memang puas hati dan best study DPA nie :) Kadang-kadang bila dah syok study, tak sedar dah 2 jam dah berlalu :)



Baiklah adik-adik ku sekalian. Ini sahaja yang mampu aku tolong korang. Aku tahu korang mesti rasa blur blur kan nak letak apa kat UPU tue. Nasihat aku, isi UPU itu sesuai dengan results korang. Jangan main suke hati je isi UPU tu, nanti masa results UPU keluar, korang tak dapat pergi mana-mana. Haish ~ sisih 44 malaikat 


Kalau ada pape nak tanya, do drop your question kat fanpage aku sebab senang korang nak tengok aku balas apa sebab kalau balas kat komen kat entry ini, takut korang tak tahu pulak bila aku balas. Lainlah kalau korang rajin nak cek :p HAHA :D


Pssst ~ Sesapa yang dapat DPA kat UiTM Dungun, meh meh calling-calling dengan aku sebab nanti konfem-konfem korang akan berjumpa dengan aku nie masa Induksi dan High Tea Part 1 HAHA :D



UPDATE  : Sekarang saya dah berjaya tamatkan Diploma Pentadbiran Awam saya di UiTM Dungun dan kini berada di UiTM Shah Alam (sekarang sudah berpindah ke kampus UiTM Seremban 3), menyambung pelajaran di peringkat Ijazah dalam Bachelor in Administrative Science. Doakan kejayaan saya! ^.^


UPDATE 14/3/2015 : Kini, saya sudah menamatkan Bachelor Degree in Administrative Science dan kini sedang melanjutkan pelajaran ke Executive Masters of Administrative Science, di UiTM Shah Alam, bawah FSPPP :)


UPDATE 19/3/2017 : Alhamdulillah, saya dah berjaya tamatkan Master saya dalam Executive Master of Administrative Science. Segala info tentang master di UITM boleh rujuk di SINI



Dan ini adalah results-results exam saya dari Part 1 sampai ke Part 5. Bukan untuk menunjuk/berlagak tapi nak berkongsi kegembiraan saya dengan semua orang dan saya pun nak orang ramai turut merasai kegembiraan saya dan kita sama-sama berjaya :)

Jika ada pertanyaan, boleh rujuk dan tanya dengan saya di FB, Tweet atau Insta (boleh rujuk di sidebar saya) saya sebab kadang kadang saya terlepas pandang pertanyaan awak semua di komen blog nie ye :) Maafkan saya jika ada salah dan silap dari segi infonya tapi ini sahaja yang mampu saya kongsi dengan anda sekalian :)




SELAMAT MELANGKAH KE ALAM UNIVERSITI ADIK-ADIK :D





 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Uji Minat Kerjaya Anda ; Penting Ker? :O

 

 Assalamualaikum


Yeahhhhhhhh ~ Balik je dari amik adik aku dari tempat kerja dia, terus aku dengan adik aku menghadap laptop. Huhu


Yelah ~ Adik aku sekarang ni baru habis SPM. Oh by the way ~ results SPM dia, sama macam aku 4A jugakk :) Tapi A dia semua subjek yang aku rasa strong lah ~ Even Kimia dia pun boleh B+. Aku punya dulu B je. HAHA :D


Mak aku cakap "Dulu awak pun dapat 4A. Hakim pun dapat 4A. Hmm yelah ~ dari rahim yang sama, anak mama belaka"


Ololooooo sweetnya mak aku nie :)


After Paper Law 309 hari tue :)
Masalahnya sekarang ni, dalam 8 pilihan dalam UPU tu, yang sesuai dengan results adik aku hanyalah 5 pilihan sahaja sebab dah tak boleh nak kemaskini dah sebab adik aku dah kemaskini lebih dari 3 kali dah. Kan UPU tak boleh nak update lebih dari 3 kali kan? So takpelah ~ Atleast dia dah masukkan UPNM dalam 8 pilihan dia tue :)


Adik aku nak masuk UPNM. Tolong doakan adik aku dapat masuk UPNM yer? :)


Lepas tu aku pun suruh lah adik aku buat Uji Minat Kerjaya. Well ~ Apakah itu Uji Minat Kerjaya? Apakah pentingnya? :O Wah wah ~ sabar dik sabar ~ :)


Uji Minat Kerjaya adalah lebih kurang soalan yang bertanyakan minat korang, kesukaan korang dan sebagainya tentang sesuatu perkara. Hasil dari jawapan korang, akan ditentukan kemana arahnya minat korang dan akan diberikan contoh-contoh kerjaya yang sesuai dengan jawapan minat korang. Contoh soalannya macam nie


Adakah anda suka mempengaruhi orang lain?                            JAWAPAN : Minat / Kurang Minat


Haaa gituuuu ~ :)


Untuk lepasan SPM sekarang nie, Uji Minat Kerjaya ini penting sebab kita nak tahu kita ini ke arah mana dan apa yang kita minat. So dari keputusan yang kita dapat tu, atleast boleh lah dijadikan panduan kepada adik-adik lepasan SPM untuk isi borang UPU nanti :) Okay? Hehe


Tapiiiiiiiiii untuk akak-akak dan abang-abang yang sekarang ni tengah study kat IPTA atau Matrix atau kat mana-mana sahajalah ~ boleh je nak buat. Cikgu kaunseling aku, Cikgu Nurlina cakap, Uji Minat Kerjaya ini memang kena selalu buat sebab kadang-kadang kita tak sedar minat kita berubah mengikut peredaran masa :)


So lepas adik buat Uji Minat Kerjaya tu, aku pulak yang buat. Hehe :) Dah lama gilerrrrrrrrrrr kot aku tak buat ! Last sekali, masa lepasan SPM ari tue kot? Yelah kot -.- Tak ingat dah aku. HAHA :D


Aku malas nak tulis panjang-panjang so aku ringkaskan dengan buat macam kat bawah nie. Faham tak? :)


Dalam Uji Minat Kerjaya ada 6 bidang yang aku dah tuliskan dekat atas gambar nie. Dan jawapan dari soalan-soalan yang korang buat tu, akan bagitau mana satu yang paling tinggi. 3 bidang yang paling tinggi dalam jawapan korang tu adalah menunjukkan korang punya minat ke arah mana sebenarnya :)


Oh btw ~ abaikan yang Entrepreneurship (ENT/ETR 300) tu sebab masa sem 4 kitorang study pasal ENT nie. Haha :D Boleh bikin gaduh woooooooooo dengan member buat projek tu sebab kes masing-masing amik kesempatan atas masing-masing. Tetttttt! :p


Bear in your mind, setiap orang memiliki Top 3 yang berlainan so jangan nak cuak sangatlah kalau korang punya jawapan tu lain dari kawan korang okay? HAHA :D


So this is my results :)


Blur lah pulak -.-
 

1st - Social
2nd - Entrepreneuship. 
3rd Artistics :) 

SO JADI LAH 

S.E.A



Eh eh ~ dari masa aku Form 2 sampai sekarang, Social tetap num 1 :) I love you forever lah Social. Sebab tu aku active bab-bab social network nie. HAHA :D Okay okaay dah cukup -.-


So apa yang dikatakan tentang SEA :)







Okay dah tak payah baca pun takpe sebab blurr ~ menyampahnya aku -.- Padahal sebenarnya aku just guna snipping tools je. HAHA :D Lepas tu bajet nak marahmarah sebab gambar blurr -.- Tak senonoh betul Mysara Newrie nie -..-


So korang nak buat ker? Nah nah ~ Klik dekat link bawah ni dan isi lah pape yang patut :)





Selamat menjawab soalan ! :D



p/s : Ramai budak-budak lepasan SPM pm aku, nak tahu lebih lanjut tentang kos Pentadbiran Awam nie :) Hehe ~ Insyallah sabar yer adik-adik sekalian :) Nanti akak bagitahu dekat blog nanti ehh? Hehe 


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Monday, March 26, 2012

Kemarau Lesen P Aku Sudah Tamat! :D

 

 Assalamualaikum


Lepas Sembahyang Zohor tadi, mak aku ajak pergi bandar sebab nak cari baju untuk kahwin Along aku. Jap jap ~ Let make it clear. Along tu sebenarnya sepupu aku lah ~ tapi aku panggil Along sebab aku tak ada kakak atau abang. Hehe :)


So pergi lah ~ Mula-mula pergi ke Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sebab nak perbaharui lesen aku. Oh yes bebehhhhhh ~ KEMARAU LESEN P AKU SUDAH TAMAT! :D HOYEAHH! :D


Ceritanya macam ni, semalam, dari Dungun ke Kuala Terengganu aku yang drive lepas tu boleh pulak ronda-ronda kat Bandar KT tue. Balik rumah, kemas-kemas beg duit kejap ~ sekali hamikkkkkkkkkk~  dah tamat tempohh ~ Nasib baik lah tak ada roadblock. Haha :D


Bye Lesen P ; gambar masa aku Form 4 :) Kurus je aku kan? -.-

Hai Lesen Besar! Gambar kena blur sebab dah jauh beza sangat dah -.-

Walaupun lesen aku dah besar, nak kata aku expert bawak kereta macam mak ayah aku, memang tak lah ~ Tapi setakat nak bawak korang jalan-jalan tu, memang boleh sangat lah. HAHA :D Cuma hulurkan duit minyak kereta je. HAHA :D


Cuma satu je yang aku teringin sangat nak buat ; nak belajar drift. HAHA :D Yeee yeee ~ aku tahu korang fikir aku melampau tapi apa salahnya kan mencuba sesuatu yang baru kan? Aku dah lama dah teringin nak belajar drift. Tapi tak kesampaian. 


Dua tahun lepas, kawan kepada sepupu aku, Fatah nak ajar aku. Aku ni punyalah semangat lah nak belajar kan tapi tupp tup tak jadi sebab tak sempat. HAHA :D Sebab dia study kat UiTM Penang dan aku pulak masa tu baru nak masuk UiTM Dungun. Rushing sangat ~ tak sempat -.-


Dan sekarang ni aku tak tahu kemana menghilangnya si Fatah tue. HAHA :D


Lepas tu pergi lah ke Giant dan butik-butik baju yang lain sebab nak cari baju. Masa dalam kereta, aku dengan mak aku dah bising-bising dah sebab tak ingat tema baju majlis kahwin Along nanti. Haish ~ Naya naya. Last-last sekali, aku call pak sedara aku, aku panggil dia Papa je lah ~


"Rumah Kak Eira warna merah atau pink. Rumah kita pakai warna cream atau hijau pucuk muda"


Nahhhhhh ~ Settle masalah! HAHA :D Tu lah ~ Malu bertanya, sesat jalan, ye dokk? HAHA :D


So bila dah tahu pakai warna apa untuk majlis kahwin Along ni, terus tak jadi nak beli baju sebab aku dah ada baju warna merah dan hijau dah. Tapi tu lah ~bila dah keluar dah, memang tak lah nak balik dengan tangan kosong


"Mama, Sara nak beli heels baru lah. Heels ke, wedeges ke"
POTPETPOTPETPOTPETPOTPET kejapppp


dan akhirnya,



"Mama drop awak kat Vincci je lah ~ Awak beli lah sendiri"



Aku masuk je dalam Vincci, ada lah dua pasang wedges yang aku berkenan dan aku rasa sesuai dengan aku. So aku pun try ~ Kebetulan pulak ada sales weyhh! Dapat 20% pulakk! HAHA :D Memang tak lah aku nak lepaskan peluang begitu sahajooooooooo  ~


Try test try test ~ Last-last sekali aku amik lah sepasang. Melayang duit aku tapi sebab aku dah rasa cantik, so aku beli je lah ~ Mak aku pun cakap cantik dengan aku sebab wedges tu lain dari yang lain. Hehe :) 


Lagipun aku beli ni pun bukannya untuk apa je, untuk kahwin Along aku jugak. So sekarang ni, dengan rasminya aku dah ada 3 pasang wedges. HAHA :D

Hai awak! Selamat datang ke dalam kotak kasut saya :)

Okay ~  Gtg :)

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[klik it]

recent posts