[Search]

INSTAGRAM : MYSARANEWRIE

[klik it]

Sunday, December 30, 2012

Day 2 and 3 - Desa Cattle Sdn Bhd, Pasar Filipina dan Jesselton :)

Assalamualaikum


Okay mari kita sambung bercerita (baca : membaca bagi korang dan bercerita bagi aku) tentang perjalanan kitorang :) Part 1 adalah di SINI. Sila tekan. Kang tak faham HAHA :D


After kitorang lepak dekat Kinabalu Park tue, kitorang move on pergi ke area Kundasang. Okay bagi mereka yang tak tahu, Kundasang ni lebih kurang macam Cameron Highlands lah ~ macam-macam jenis sayur jual. Bagi mak-mak kiter nie, memang sukalah pergi sana sebab sayur dekat sana semuanyaaaaaaaaaaaa fresh giler! Mana kau nak cari daun bawang yang batangnya lebih kurang sama besar dengan ibu jari kau? HAHA :D Okay melampau betul hiperbola aku nie -__-


Lepas tu lunch kejap dekat KFC dan moh lerrr kita ke sini, tengok lembuuuuuu ~

Kaki senget sebab penat berjalan HAHA :D
Okay. Ni 1st time aku datang sini sebab sebelum ni mama ayah dan adik aku je yang pergi. Tempat ni penuh dengan lembu dan ada macam-macam jenis produk susu yang dorang jual. Maybe masa tu kitorang datang lewat petang so produk susu macam dah kurang. Kitorang beli susu je


Lepas tu ada jual fridge magnet, T shirt dan semuanyaaaaaaaaaa yang berasaskan gambar lembu. Dah lah comeyy je lembu-lembu cartoon tu tapi aku tak beli lah. Beli fridge magnet je hihi

Deen & James
Okay selingan kejap HAHA :D Ni lah driver ayah aku masa ayah aku kerja dekat KK tapi James lah yang paling banyak masa diluangkan masanya dengan ayah aku. James ni sumpah baik giler lepas tu kelakar. Dia senyap je tapi sekali dia bukak mulut, habis kitorang semua gelak tau? HAHA :D


Okay dah. Sambung pasal lembu pulak HAHA :D
Hai lembu :)
Inilah lembu-lembunya :) Semua lembu ni besar giler okay? Masa kitorang pergi semua lembu ni kena kurung sebab dorang nak kena perah susu. Kebetulan masa tu lagi dalam sejam lagi nak tunggu dorang kena perah susu tapi kitorang tak tunggu sebab takut sampai KK lewat malam


So just boleh amik gambar je. Ayah aku cakap rugi lah sebab kitorang datang wrong time. Masa mama ayah dan adik aku datang, semua lembu tu dibebaskannnnn bermain-main di lereng-lereng bukit yang menghijau so automatik terus feeling rasa macam ada dekat New Zealand. Hehe :)


Then kami pun balik lah ~ sebab masing-masing dah penat. Masa nak turun tue, tetiba bas berhenti lepas dan rupa-rupanya ada kambing nak beranak HAHA :D Kitorang just tengok dari dalam bas je sebab hujan lebat masa tue. Tapi masing-masing macam tak percaya, kambing beranak atau pun kambing tu tengah buasir HAHA :D

HAHA :D Bergalok galok lah kiteee dalam bas
Haaaaaaa ~ masa dalam bas mula-mula tu, masing-masing duk bergelak ketawa lagi. Lepas tu semua satu bas senyap! Sebab ketiduran belakaaaaaa ~ penat bohh jalan-jalan HAHA :D Sedar tak sedar, masa tu kitorang berhenti dekat Jambatan Tamparuli :)

Jambatan Tamparuli :)
Kalau korang tak ingat, ni lah Jambatan Tamparuli yang Marsha AF duk nyanyi sokmo tue. Haaa kan dah tubik bahasa Tranung aku hehe  ~ tak pe ork? Set mu faham kang? Kalau dok faham, meh kabor ke aku. Aku ajor sket-sket cakak Tranung :)


Okay lepas tu balik ke apartmen dan zazzz zazzz terus masuk tidur! Esok hari mau berjalan lagi :)


Esok paginya, kitorang just lepak sekitar bandar Kota Kinabalu je. Tempat wajib pergi of courselah Pasar Filipina :) Dekat sini ada macam-macam. Tapi mula-mula kitorang beli ikan bilis, udang kering dan ikan masin yang macam keropok tue. Dekat sini ikan bilis dia murah dan besar-besar. Kiranya orang Semenanjung yang datang KK memang wajib bawak balik ikan bilis :)

Bincang-bincang berapa Kilo nak sorang. Tengok Che Na, siap dah list dah dalam buku dia
hehe
Nahh  ~ hasil tangkap muat masing-masing HAHA :D Masyukk! 
Abang-abang kedai yang tolong repacking semula mengikut kehendak kita :)

Yeay ~ dalam kotak itulah ada stok makanan dapur kita yer?
As for us, mama ayah tak beli banyak sangat sebab kitorang dah ada yang leftover yang sebelum-sebelum nie. Tapi as for my aunt and uncle, memang banyakkkkkkkkk betul diorang borong. Mau dekat RM200 lebih sorang! Fuh banyak-banyak! Memang rezeki abang tu kitorang datang kedai dia. Dia pun okay and mudah deal dengan kitorang :)


After dah borong bahagian makanan seafood kering, moh ler kita borong mutiara-mutiara. Hah! Yang ni memang syurga wanita lah yang inginkan kecantikkan. Ambui ayatt -__- Tapi betul weyh. Tak wajib keluar dari Pasar Filipina ni kalau tak ada beli something, bagi perempuan lah ~ Hehe

Tu diaaaaaaa ~ pilih jangan tak pilih! HAHA :D
Tengoklah atas meja tue, pelbagai pilihan boleh pilih :)
Memang rambang mata. Even aku yang dah kerap kali datang Pasar Filipina pun masih nak beli-beli jugak. Aku just beli brooch rama-rama je :) Comel sangat! Beli 3 dapat RM10 :)


Lepas dah puas shopping, balik apartmen kejap. Rehat dalam sejam lepas tuuuuuuuuu moh lah kita pergi ke Jesselton! Before that kitorang pergi naik bukit apa entah tapi yang dekat Padang Merdeka tue yang boleh view bandar Kota Kinabalu from the top tapi mana entah gambarnya, HAHA :D


Then pergi Jesselton :) Dekat sini act macam perlabuhan kapal-kapal je yang datang from Labuan. Lepas tu kalau nak pergi ke mana-mana pulau, punn boleh dari Jesselton nie. Aku pernah pergi ke Pulau Manukan and its a place must go for someone who loves the sea :)

Hai semua :)
HAI SEMUAAAAAAAAAAAA :D

Bajet indie -___-
Tiap kali aku datang Jesselton mesti aku nak melompat-lompat HAHA :D Sebab macam best je kawasan die lapang, tak ada orang sangat lepas tu kau nak buat apa-apa pun, tak ada orang kisah. Best lah lompat dekat sini. Lepas tu angin bayu laut duk tiup, pergh masyukk! :D

Okay sila beratur! Kita nak naik van! :D
Dalam lif :) Nak balik rehat kejapp ~ hehe

Tak serik lagi berjalan, malam tu kitorang semua makan seafood dekat Restoran Sri Melaka. Wah wah ~ makan dekat sini best lah ~ makan ikan lepas tu makan sayur Sabah. Okay sayur Sabah ni hanya terdapat di Sabah sahaja dan hanya didapati di restoran-restoran sahaja. Tak adanya nak jual dekat pasar-pasar. Ini yang orang Sabah cakaplah ~ Aku ni iyakan je HAHA :D


Tapi sayur Sabah tu sumpah sedap! Nanti kalau korang berpeluang nak ke Sabah, try lah sayur tue :) Goreng ikan masin, sedapp! :)


Lepas dah makan tu, kitorang pun pergi berjalan sekitar bandar KK tu sebab kebetulan ada pasar malam dekat situ. Tapi pasar malam dia macam biasa je, benda sama je. Best lagi kalau pergi Pasar Gaya :) Tapi masa trip kitorang ni, tak sempat langsung nak pergi Pasar Gaya :( I is sad

Me and Nazeem :) While waiting for the others :)
Balik apartmen, mandi dan terus bammmmmmmm tidur! Penat seyhh! Act ada jugak malam-malam tu kitorang tak tidur sebab aku duk layan kan cousin aku punya tab, tengok cerita Barbie Princess HAHA :D Hoi ~ macam budak-budak dahh!


To be continue... 
 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Friday, December 28, 2012

Short Simple Update :)

Assalamualaikum


Yeayyyyyyyyyyyy ~ akhirnya dapat jugak aku online guna lappy! HAHA :D Oh sukenya!


Act aku busy dalam a few weeks ago sebab macam-macam hal lah ~ yang menyebabkan masa aku untuk berada depan lappy macam kurang. Okay sekarang macam dah kekok nak menaip dekat lappy sebab dah selalu online guna HP je -__-


Aku boleh je update blog aku pakai HP tapi hello? Update blog guna HP dengan keyboard yang kecik tue? No way man ~ HAHA :D Better guna lappy lagi untuk kepuasan yang maksima! Fuh ayat! :D


Okay okay ~ Later will update okay? Aku tak tahu cerita mana satu yang patut aku cerita dulu HAHA :D Tapi yang pasti aku kena habiskan cerita aku holiday baru-baru ni dengan main game 30 Things tu


Tetiba rasa menyesal main game tue HAHA :D


Adios amigos!


p/s : mungkin aku dah jarang nak update blog lepas nie. Mungkin :O Sebab aku dah terbiasa untuk update benda yang simpe dan ringkas di Instagram! HAHA :D Sebab tu kalau sesiapa perasan, aku punya caption dekat Insta semuanyaa panjang lebor nak mampus sebab semuanya aku curahkan dekat situ HAHA :D So do follow me if you want and its up to me to approve or not HAHA :D


Instagram aku? Tu tu ~ ada dekat sidebar sebelah kanan korang tue :)


Happy weekends everybody! :)

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Friday, December 14, 2012

Day 1 - From Kuala Lumpur to Kota Kinabalu


Assalamualaikum


Okay masa ni baru ada kesempatan untuk ceritakan pasal holiday trip kitorang :)


Okaylah ~ act holiday trip ni di plan sebelum masa Hari Raya Aidilfitri lagi. Aku ingat lagi, masa tengah syok-syok makan rendang, tetiba mak sedara aku cakap "Okay semuaaa. Ada pengumuman nak buat nie!" Terus satu hall senyap. Rupa-rupanya nak bagitau nak bercuti dekat KK HAHA :D

Hello Sabah. We meet again :)

Mula-mula parents aku je pergi, dah siap beli tiket semua, nak join mereka yang lain. Tapi bila aku tengok tarikh, terus aku cakap dengan ayah aku, aku nak pergi jugak! Sebab tarikh nak pergi tu aku tengah cuti sem. So tak kan aku tak pergi kan? Hewhewhewhew. Nasib baik ayah aku belikan aku tiket filght, kalau idokk? -__-


Pagi 5hb tu, pukul 9 pagi, aku dan parents aku dah bertolak ke KLIA. Sampai je dekat sana, terus pergi food court dan makang! Lepas tu, mak sedara aku, Che Na pun sampai. Tunggu dekat 20 minit kejap dan  datanglah geng-geng from Kuala Terengganu pulak Hehe :)


Sebab Cik Nor sekeluarga, wan dan Che Pah amik flight dari Kuala Trg. So sampai KLIA kiranya semua dah ada lah :) Lepas tu lepak dekat food court kejap sementara tunggu flight kitorang. Pukul berapa entah, aku tak ingat. Tapi yang pasti sampai dekat KKIA tu pukul 6.30 petang jugak lah ~

Layan je lah si Balqis ni bercerita HAHA :D

Sampai je dekat apartment, bam bam bamm terus semua masuk tidur sebab esok pagi pukul 6 dah nak bangun untuk pergi ke Kinabalu Park dan Kundasang!


Masa on the way nak ke sana, kitorang sempat singgah di Rumah Terbalik. Act benda ni masih baru lagi dekat Sabah so aku pun kiranya 1st time lah masuk dekat sini. Apa yang istimewanya? Nah tengok nie

Rumah Terbalik :)
Dah nama pun Rumah Terbalik. so rumahnya memang terbalik lah! HAHA :D Dekat dalam kawasan nie, memang semua terbalik, termasuk kereta, basikal. Dalam rumah tu pulak, semuanya pun terbalik ; sofa, peti sejuk, TV, almari, katil, tandas. Senang cakap ; apa yang basic ada dalam rumah, semuanya adalah terbalik bila ada dalam Rumah Terbalik nie :)


Guide tourist tu cakap, benda yang paling berat yang diterbalikkan adalah TV, peti sejuk dan aircond. Aku pun dah ingat-ingat lupa je nie. HAHA :D Sorry, no pictures can be taken! Sekeping gambar, mau RM100 woo kena bayar! :O

Kami dah nak masuk dah :)

Tengok basikal belakang aku tue, terbalik jugak kan? Hehe :)

Then kami singgah lagi dekat Pekan Nabalu. Act pekan ni kecik je tapi ada jual macam-macam. Ramai tourist yang akan singgah sini sebab nak beli cenderehati, buah-buahan. As for us, kitorang just beli buah-buahan je sebab nak bawak bekal makan dalam bas. HAHA :D 

Pekan Nabalu :)
Kinabalu Park :)
Hehe :) 
Kesian ayah aku kena layan karenah aku bila bergambar HAHA :D


Sampai je dekat sana, kitorang lepak-lepak kejap. Lepas tu terjumpalah satu laluan yang mengelilingi Kinabalu Park tue. Lepas kitorang tanya seorang pekerja dekat situ, die cakap "Oh tidak tidak ~ Ini laluan 1.3 km saje" Terus masing-masing "Lah tak jauh! Jom jom jalan!" Terus masing-masing bersemangat! Ceh ~ muka happy je. 

Muka happy je tapi sebenarnya....
Tapi bila dah sampai sekerat jalan, aku rasa macam menyesal pun ada jalan dekat situ HAHA :D Sebab sumpah penat sebab jalan raya dia berbukit-bukit dan curam okay? Curamnya hampir 15 darjah! Haaa amik kau! Dengan kasut tinggi lagi nak berjalan macam tu memang bikin boleh pengsan!

Eh tapi amik gambar sempat pulak? HAHA :D

Mula-mula turun bukit, lepas tu bila dah nak penghabisan jalan tue, amik kau, naik tangga yang sumpah curam giler, lepas tu naik bukit lagi. Masing-masing dah menjerit "Haaa tak tahan! Jauh lagi ker?!" HAHA :D Kereta dan van yang lalu pun tak boleh nak berhenti sebab jalan curam sangat! 

Ah sumpah masa ni aku tak larat -__-

"Ah tolong tolong. Tak larat!" HAHA :D
Lepas dah sampai dekat atas tu, masing-masing dah terus terduduk sambil mengah dah HAHA :D Ayah aku sengih je tengok masing-masing kepenatan sebab ayah aku tak join. Sumpah weyh tak larat giler masa tue tapi dalam gambar, masing-masing muka ceria! HAHA :D




Cik Noor lagi best, dia cakap "Lepas ni kalau orang Sabah cakap 1.3 km, kita darabkan je dengan 3 km" HAHA :D Bergegor kitorang duk gelak sakan bila Cik Noor cakap macam tue. Macam-macam hal


Balqis & me :) Ambui kau ~ 
Sha dah sampai merangkak-rangkak dah sebab penat sangat! :O

Hilangkan penat dengan makan aiskrim! Hehe :)
My mum and me

Okay tak habis lagi nie. Nantikan next entry aku pulak. Trip ni masih panjanggggggggg lagi dan banyak lagi gambar-gambarnya okay? Nanti aku update lagi lepas nie hehe ;) Ni baru babak pertama nie! HAHA :D


p/s : Kalau korang rajin, boleh lagi search dalam blog aku pasal entry-entry aku semasa di Sabah sebab aku banyak jugak travel around Sabah semasa aku masih stay dekat sana. So dekat entry tu aku banyak lagi kot cerita lebih details lagi tentang tempat-tempat tersebut :)


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Thursday, December 13, 2012

Day 9 - My Current Status. Jeng Jeng Jeng! :D


Assalamualaikum


Hiyeahh ~ syukur alhamdulillah Allah swt masih panjangkan umur aku untuk melalui satu lagi hari di atas muka bumi ini :)


Okay mari teruskan game 30 Things kita tue :)



krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik krik 
(bunyi cengkerik lah)


Tergelak kecil aku bila dapat tahu Day 9 ni ada tanya soalan macam nie. Hmm ~ lagipun aku rasa macam aku kena buat jugak sebab lately ni macam ada jeeeee orang yang tanya dan syak bukan-bukan pasal status aku, tak kira lah dari budak UiTM, kawan masa aku sekolah rendah atau menengah. 


Okay my current relationship is SINGLE. Tapi masih ramai lagi yang tak percaya dan bajet macam aku nak sorokkan siapa yang berjaya bukak hati aku nie. HAHA :D Lantok korang lah nak percaya ke tidak tapi memang ini yang betul, so aku dah terangkan tapi kalau korang tak nak percaya, its up to you :)


Hmm dah bertahun jugak aku single. Tipulah kalau tak ada yang singgah cuma aku je yang takut. Aku ada jugak suka dalam diam-diam dekat seseorang tapi macam biasa, aku simpan dan pendam je sebab malu HAHA :D Dan sampai sekarang, orang yang aku suka tu tak tahu menahu pasal nie. Bagus. Aku pun dah malas nak fikir benda yang lepas dah :)




Hmm hidup single ni best. Sebab aku ni jenis yang suka kawan dengan semua orang tak kisah umur berapa ke, latar belakang macam mana ke, perangai yang macam mana ker, sakit apa ker, lelaki atau perempuan ; semua tu aku tak kisah. Yang penting aku ikhlas berkawan dengan mereka dan aku harap mereka pun ikhlas kawan dengan kita


So bila dah single, aku bebas nak kawan dengan sesiapa sahaja yang aku suka. Nak lepak dengan diorang sampai lewat malam ke, nak tengok wayang ke, nak buat apa-apa ke, tak ada nya orang nak cakap "I tak suka you kawan dengan dia" What the? Apa hak kau untuk larang aku dari buat apa yang aku suka? Haaa gituuu :) Lainlah kalau orang yang melarang aku tu adalah orang yang memang ada hak mutlak ke atas aku macam ibubapa aku, family aku, orang yang aku hormat macam lecturer aku ke ; nasihat mereka memang aku consider lah :)



Sebab aku jenis yang tak suka dicontrol dan dikongkong. Kalau kau nak lepak dengan kawan-kawan kau, nak futsal sampai pukul 3 pagi ker,  carry on. Sebab aku tahu tu memang dah habit kau sejak azali lagi, before kau kenal aku. So aku tak ada hak nak larang kau. Maybe kalau bagi nasihat tu, macam boleh lah ~ Saling ingat mengingati kan? Cuma bila aku bagi kebebasan pada kau, aku harap kau pun akan buat macam tu jugak dekat aku. Haaa gituu :)


Lepas tu bila dah single, tak adanya nak serabutkan otak fikir pasal masalah gaduh-gaduh, merajuk-merajuk nie. Cuba fikirlah ; better serabut otak fikir pasal masalah lain yang lebih berhak mendapat perhatian kita dari masalah yang belum tentu akan menjamin masa depan kita. Contoh ; better aku sakit kepala fikir pasal study aku dari fikir pasal pakwe aku yang merajuk sebab aku tak dengar cakap dia. Hehe :p


Bila dah single, kredit kau macam banyak je HAHA :D Okay yang ni memang obviously okay?! Sejak aku single, kredit aku macam banyak je. Kadang-kadang parents aku tolong topupkan atau aku yang topup so kredit tu macam sentiasa on je. Jaranglah bagi aku untuk merayau-rayau dekat koridor kolej sambil menjerit "Siapa ada jual topup?!" HAHA :D



Tapi zaman sekarang nie, siapa peduli pasal kredit kan? Yelah ~ sebab dah ada Whatss App dan BBM so mesej tu macam dah kurang dah. Eh tapi nak aktifkan benda tu semua punnnnnn guna duit jugak kan? Hehe :p


Itu adalah certain kebaikkan hidup single yang terlintas dalam fikiran aku lah. Tipulah kalau aku cakap aku tak sunyi langsung kan? Kadang-kadang kalau datang angin alone dia, memang sedih dan rasa sunyi jugak tapi disebabkan aku dah lama single, so aku macam wat derk je. Sebab dah terbiasa kot?


Tapi tu lah ~ manusia kan mana pernah bersyukur dan puas kan dengan life dia? Kalau dah single, sibuk nak couple. Bila dah couple, sibukkkkk nak single. Haaaa jangan nak tipu aku lah kalau korang tak pernah rasa macam nie sebab aku pun macam korang jugak, pernah rasa macam ni. So kita semua ni sama je, tak ada beza pun



Cuma sekarang ni ; aku just go with the flow je. Malas nak fikir sangat pasal benda ni sebab aku percaya kalau Allah swt dah cakap 'Kun Fa Yakun' maka jadilah ia. So kita berserah kepada takdir Allah swt, berdoa banyak-banyak semoga kita di berikan jodoh yang mampu bantu kita menuju ke jalan yang diredhai Allah swt :)


Wah dah ada gaya macam Ustazah pulak aku nie HAHA :D Tapi betul lah apa yang aku cakap. Kalau ada, ada. Kalau tak ada, kita berdoa semoga Allah tunaikan permintaan kita. Ingat ; Allah swt tak kan pernah kecewakan kita, pasti ada nya yang lebih baik untuk kita cuma cepat atau lambat je :)


Okay siapa #TeamSingle dan #TeamDouble dekat sini? Nak tengok sikittttttttttt ~ Kalau korang nak kongsikan apa yang bestnya hidup single ni pun, boleh jugakk, di alu-alukan :)


 


TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Wednesday, December 12, 2012

Vlog ; Kenapa Aku Tak Nak Buat?


Assalamualaikum


"Mai kau tak nak buat Vlog ker?"


Dangg ~ terus berdegup kencang macam baru sudah kena lamar. HAHA :D Ayat nak lebih-lebih aku nie -__-


"Hmm tak nak lagilah buat masa nie. Tapi aku macam yakin yang aku tak kan buat vlog :)"


Macam tu je jawapan aku. Standard macam artis-artis lah, macam lebih kurang "No comment!" HAHA :D



Vlog? Entah. Tak pernah langsung terlintas dalam otak aku yang aku nak buat vlog. Well ~ aku rasa semua orang dah tahu vlog tu macam mana kan? Macam video yang Mat Luthfi buat, Hanis Zalikha buat, Maria Elena buat. Yang macam tu lah ~ Pergi lah cari sendiri dekat YouTube. Banyak video pasal diorang


Aku? Aku nak buat macam yang diorang buat? Memang tak lah! HAHA :D Aku ni bukannya lawa dan cantik kebababommm macam diorang, yang ada keyakinan dalam setiap benda yang bakal terjadi sebab kadang-kadang aku pun ada jugak rasa macam kalut dan kecoh sikit HAHA :D 


Tengoklah ~ idea diorang pun macam bagus je. Macam aku? Idea aku amendanya? Kalau korang perasan, idea aku bukannya macam Mat Luhtfi yang sentuh pasal isu-isu semasa in a proper way and be accepted by others sebab aku ni kalau nak cakap, aku main cakap lepas je, tak ada dah nak cover-cover. Plus, aku bukannya creative macam dia, yang buat itu ini semata-mata nak recordkan video


Lepas tu aku bukannya macam Hanis Zalikha yang cantik dan cun meletoppp tu. Dia dah lah lawa, cantik dan menarik perhatian orang. Yelah ~ kalau tak, tak kan terlist dalam Most Searched People in Google eh? Mengalahkan Siti Nurhaliza you ollsss ~ Haa gempak tak? Dan dia mestilah ada idea nak buat vlog sebab kadang-kadang dia buat make up tutorial, how to sanggul your rambut jadi bun roti yang comel HAHA :D


Aku? Aku bukannya jenis yang bermake up berdo'oh sangat. Setakat eye liner sikit tu jadilah ~ tu pun kalau terasa rajin. Kalau dah tahap malas, pakai bedak baby johnson tue. Dah siap ~ Kalau aku buat jugak Vlog tentang tips-tips kecantikkan, mau kena maki je sebab buat video tentang cara-cara nak pakai bedak. HAHA :D Sapa nak tengok hoii?!


Kak Maria pulak ~ buat video pasal cara-cara nak pakai tudung, berkongsi idea dan pendapat dia. Aku ni pulak selalu pakai tudung bawal je. Tak ada nya nak pakai tudung macam Ariani, Alya Sarah. Tak ada nya nak belit-belit tudung macam Yuna. See? Aku ni simple dan slumber je


Dan satu lagi ; aku lebih selesa berada di belakang tabir. Kiranya macam orang tak nampak aku dan apa yang aku buat. Tup tup je ~ benda tu dah siap dan hasilnya memuaskan. Itu cara aku. Aku bukannya jenis yang nak sambutan yang gah, yang siap ada award lagi. Aku tak selesa dengan cara tu. Aku nak biasa-biasa je


Sebab tu aku lebih suka menaip, bercerita di blog je. Tak adanya nak buat Vlog. Sebab bila dekat blog tak adanya orang nak tahu apa yang aku buat di sebalik pembikinan entry yang aku buat ni. Macam tadi, sambil aku taip entry ni sambil aku keringkan rambut aku sebab baru lepas mandi. 


Kalau aku nak upload gambar pulak, aku just amik gambar yang terpilih je HAHA :D Weyh mestilah kita nak nampak lawa dan menarik di hadapan orang ramai kan? So haruslah memilih sebab aku sedar siapa diri aku nie. Tak macam nama-nama yang di atas yang aku mentionkan tadi. Amiklah gambar candid yang macam mana pun, they are still in a good looking :)


"Habis tu Mai tak kan lah tak nak cuba sesuatu yang baru?"

Bukan aku cakap aku tak nak terus buat atau cuba sesuatu yang baru. Kadnag-kadang kalau kita keluar dari comfort zone, bagus jugak sebenarnya. Cuma buat masa ni aku lebih selesa dengan macam nie. Insyallah kalau suatu hari nanti kalau terrrrrrbuka hati aku, nantilah adalah Vlog Mysara Newrie pulak. Fuh ~ 



Agak-agak siapalah nak tengok Vlog aku nanti kalau aku buat? HAHA :D 

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Day 8 - Kenangan Paling Indah Dalam Hidup :)


Assalamualaikum


Okay teruskan sambung main game nie :) Nak update pasal percutiaan, macam banyak jeeee gambar yang nak kena edit edit dulu so amik masa jugak lah tue. Hehe, sabar yer? :)




Kalau cakap pasal memori, banyakkkkkkkkkk sangat memory yang tersimpan kemas dalam otak fikiran aku esp masa aku tengah study dekat Dungun dulu. Ya Allah ~ macam-macam benda yang kitorang buat! Even yang tak pernah terlintas dalam fikiran aku pun, kitorang pernah buat


Aku ada satu trip ni ; right after raya masa tahun 2011. Masa tu aku dengan classmates aku pergi ke Kuala Terengganu dan pergi open house raya, jalan-jalan dekat KT dan Muzium Losong, amik gambar banyak-banyak. Yang ni memang most fav kenangan lah dalam life aku :')


Tapiiiiiiiiiiiiiiii semua gambar tu hilang sebab memory card kawan aku tu rosak! So memang sedih lah :/ Tetapi aku ada satu lagi kenangan yang bagi aku manis sangat-sangat, memang kalau teringat balik, rasa macam giler punya projek pun ada, macam membazir masa, wang dan tenaga pun ada, last minute plan, lepas tu di planned oleh budak perempuan (sebab selalunya kalau ada pape, budak lelaki kelas aku je yang planned tapi kali ni girls rules!) kelakar dan adventurous, tak kenal erti penat dan macam-macam lagilah! :D


Apa kenangan fav tue? Jeng jeng jenggggggg ~

My classmates. Ahh rindu semua! Aku tahu korang pun rindu aku HAHA :D

Okay ni diaaaaaaaaaa ~ Entry pasal aku dengan kawan-kawan aku berembun pagi dekat Teluk Chempedak! Dah lah berembun pagi, nak pergi ke Teluk Chempedak tu macam-macam pulak perkara berlaku, dengan cerita dan mulut sensorang yang tak makan saman dan macam-macam lagilah! 


Kenapa aku cakap projek ni giler? Sebab kitorang bertolak ke Kuantan pukul 11 pagi dan sampai pukul 3 pagi. Masa on the way ke Kuantan tu, macam-macam hal pulak berlaku. Lepas tu, projek ni pulak dilakukan pada hari biasa, hari Rabu dan Khamis pagi. Bukannya hujung minggu! Sebab kebetulan Rabu tu last class adalah pukul 10 malam dan hari Khamis kelas cancel! Kecoh tauu sampaikan lecturer kitorang pun tahu pasal projek nie HAHA :D


Kenapa aku cakap projek ni membazir masa, wang dan tenaga? HAHA :D Sebab kitorang just nak pergi Teluk Chempedak semata-mata nak BBQ je. Padahal dekat depan UiTM Dungun tue, dah ada pantai! Boleh je nak buat depan tu tapi berlagakkk. Nak buat tempat jauh-jauh HAHA :D Lepas tu yelah duit banyak habis sebab nak beli makanan, duit minyak, duit sewa kereta lagi. Hehe :) Lepas tu membazir tenaga sebab nak kena kemas, masak, drive kereta lagi even though bukan semua yang drive cuma tak kan sampai hati kan nak biarkan kawan kita drive kereta sensorang kan? Hehe


Kenapa aku cakap projek ni last minute? Sebab kitorang pergi Rabu malam dan kitorang planned benda ni hari Ahad malam! Dah lah idea spontan je bila Ina, classmates aku cakap "Eh nak tak kita buat BBQ class dekat Kuantan?" Lepas tu masing-masing terus on! Dah lah yang tukang plannya adalah budak perempuan! HAHA :D 1st time weyh! Sebab selalunya budak lelaki kelas aku yang plan nak pergi mana-mana :)


Entahlah ~ bila aku baca balik, aku rasa macam rindu sangattttttttttttt dengan semua budak kelas aku. HAHA :D Rindu nak dengar diornag buat lawak yang kadang-kadang tak lawak pun, rindu nak dengar diorang duk saling bahan membahan sesama sendiri, rindu nak dengar diorang kutuk sesama sendiri dengan ayat-ayat pedas tapi tak ada pun yang terasa hati, rindu nak lepak-lepak dan bercerita sesama sendiri. Rindu nak dengar lawak-lawak sengal diorang yang sampaikan lecturer dengar pun tergelak Hmm rindu semua :/


Even lecturer aku pun pernah update dekat status FB dia yang dia rindu dekat budak-budak kelas aku. Lecturer pun rindu kitorang, aku apatah lagi. Dah bersama susah senang selama 2 tahun setengah dah. Mestilah rindu. Ikatan persahabatan tu dah ibarat macam adik beradik dah. Kau susah, aku pun susah. Aku senang, kau pun senang


Ya Allah, semoga kami semua, DPA Intake July 2010 dapat ditemukan sekali lagi dalam suasana yang harmoni, gembira dan ceria. Insyallah aminn ~

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Tuesday, December 11, 2012

Kenapa Aku Suka Berblog?


Assalamualaikum


Kenapa aku suka berblogging? Tulis semua benda yang aku rasa dalam hati, lepas tu tulis pasal life aku dengan kawan-kawan, apa yang kitorang buat, itu ini, pasal family aku, pasal apa-apa je lah yang aku terlintas nak tulis. Lepas tu boleh pulak buat topik sekian itu ini dan kasi pendapat sendiri, macamlahh ada orang nak baca -__-


Okaylah ~ aku dah berblogging hampir 3 tahun :) Yup ~ bulan depan genaplah 4 tahun aku berblogging :) Act aku dah lamaaaaaaaaaaaaaaaa sangat nak buat blog ni tapi tak tahu macam mana nak buat. Sekali one of my BFF, Fyra dia bagitau yang dia ada blog. So dari dialah aku belajar buat itu ini sampai lah sekaranggg ~ 


Okay berbalik kepada soalan "Kenapa aku suka berblogging?" senang je jawapan aku :) Aku suka berkongsi cerita, menulis dan bercerita kepada orang tentang apa yang aku lalui dan apa yang aku alami. Sebab dah aku memang suka, nak buat cemana -__-



Apa yang aku buat, aku suka kongsi dengan orang, kasi orang baca. Lepas tu aku anggap blog ni macam medium antara aku dengan kau. Aku cerita, kau baca. Haaa gituhh ~ So barulah ada chemistry ke apa kan? HAHA :D


Melalui blog, atleast kawan-kawan aku yang dari seantero dunia dapat tahu dan update pasal diri aku. FYI aku ada ramai kawan-kawan sebab aku selalu tukar sekolah dan pindah randah dari satu tempat ke satu tempat. So melalui blog, dorang tahulah pasal aku. Ececeh ~ bajet femes je aku nie -__-


Lepas tu, blog ni aku anggap macam diari aku sendiri. Kadang-kadang kalau aku tak ada benda nak buat, aku akan baca balik entry lama-lama aku dan gelak senseorang apa benda yang aku tulis. Kadang-kadang aku fikir "Amendalah aku mengarut dekat blog nie? Ada ke orang nak baca?" Tapi bila tengok ada orang kasi respons, aku macam terharu sangat-sangat, siyesss tak tipu!



Kadang-kadang kan, bila aku baca entry lama-lama, aku sendiri tak faham aku tulis apa, kepada siapa yang aku tujukan entry itu, bila dan di mana entry tu aku tulis. Sebab aku tahu blog aku ni public dan open kepada semua orang yang membaca ; termasuk lecturer aku, family aku, kawan-kawan aku, rakyat Malaysia HAHA :D so aku selalu gunakan pendekatan monolog dalaman aku tanpa tuju kepada certain orang yang aku nak tujukan entry itu. Ibarat kata kazen aku, hashtag random lah kiranyaaa hehe :p


Aku buat blog ini sumpah tak terfikir langsung pasal nak buat duit, nak kejar followers beribu-ribu. Apa yang aku fikir masa nak buat blog ni ; aku nak tuliskan apa yang aku rasa. Sebab dalam life kita ni, mana ada orang yang mampu nak dengar luahan hati kita all the times, yang mampu kasi respon kepada kita. So melalui blog, aku just luahkan apa yang aku rasa


Tapi tak sangka, selepas lama-lama aku dengan blog, followers aku makin bertambah dan bertambah. Even though aku dah jarang update blog sekarang nie, tapi bila tengok ada orang datang dalam blog aku dan follow blog aku, kasi respon dan komen ; aku bersyukur dan happy sebenarnya :) Sebab yelah ~ atleast kita tahu blog kita ni masih ada orang yang baca. 



Terima kasih kepada semua followers dan semua orang yang baca blog aku nie :') Semoga Allah swt murahkan rezeki kalian. Amin 


Kita tak tahu apa yang bakal terjadi pada esok hari. Ajal maut di tangan Allah swt. So aku nak manfaatkan sepenuhnya masa yang aku ada dengan catatkan semua kenangan aku, apa yang aku rasa di sini. Nanti bila aku tak ada suatu hari nanti, aku harap tulisan aku ni mampu kasi inspirasi kepada orang yang membaca, Insyallah :)



Berapa lama kau nak berblog ni Mai?

Insyallah selagi hayat aku masih ada, aku akan terus menulis di sini. Aku akan tetap menulis dan menulis dan berkongsi cerita aku. Biarlah tak ada orang baca nanti asalkan hati aku puas bila jari-jari aku dah menari atas keyboard nie. Biarlah ada orang duk kutuk maki aku, lantok lah ~ Hidup aku bukan untuk puaskan semua orang semata-mata



As for you ; the readers, kenapa korang suka berblogging? Come come share with me! Nak tahu :)

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[klik it]

recent posts