[Search]

INSTAGRAM : MYSARANEWRIE

[klik it]

Wednesday, February 27, 2013

Kamu Kegemaranku



aku hirup kopi perlahan-lahan
sambil memerhatikan kamu
kamu yang sedang memegang erat
telefon bimbitmu


kamu ibarat kopi ini
panas tapi mendamaikan
pahit tapi menggembirakan
gelap tapi menarik
kamu
adalah kopi ini


maka
di saat ini
kamu adalah kegemaranku




     

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Tuesday, February 26, 2013

Aku Memang Suka Berkawan Tapi..


Assalamualaikum


Aku memang suka berkawan dan mudah dan cepat mesra dengan orang. Sangat-sangat. Kalau aku dibawa ke rumah kawan-kawan aku, aku akan cuba untuk mesra dengan mak kawan aku tue. Sebab aku nak mak kawan aku tu percaya aku adalah kawan yang baik untuk anak mereka :)


Dan kalau diperhatikan, ada mak kawan-kawan aku, yang aku add mereka di FB hehe :p Yelah~ dah buat baik-baik, takkan nak senyap macam tu kan? Mestilah try nak connect dengan mereka balik, dengan anak-anak mereka which are my friends :)


I dont know. Bagi aku, adalah sangat-sangat tidak rugi untuk kita berkawan dengan semua orang :) Tak kisah, lelaki atau perempuan. In fact, semua benda dalam kelas, dalam bilik atau apa sahaja yang berlaku dekat aku dan kawan-kawan aku, aku akan ceritakan dengan mak aku.


Coplah aku ni anak mak ke, anak ayah ke apa ke, aku tak kisah. Sebab aku nak mak ayah aku kenal dengan siapa aku berkawan. Tak jumpa atau mereka tak ingat mana satu kawan aku tak pe, tapi atleast biarlah mereka tahu apa yang berlaku antara aku dan kawan-kawan aku


Tapi tu lah ~ bila kita dah rapat dan mesra dengan kawan-kawan, ada sahaja yang tak puas hati dan tak senang dengan cara aku nie :( Sedih jugak tapi dah nak buat macam mana? Takkan aku nak jadi sombong dan tak kenal dengan semua orang semata-mata nak puaskan hati mereka yang minoriti tak senang dengan aku nie? So not ~


Kalau aku dengan kawan-kawan perempuan aku, aku memang akan pusa hati bergelak ketawa dengan mereka. Tak kisah lah pasal apa, nak cerita itu ini, sessi luahan hati dan perasaan, menangis ke apa ker. Aku tak kisah. Dengan kawan-kawan perempuan aku, memang all out :)



Kalau dengan kawan-kawan lelaki aku, kadang-kadang borak pasal politik ke, blog, isu-isu semasa, debat pasal something ke, buku, bola ke HAHA :D Yup ~ pasal bola pun aku borak jugak dengan kawan-kawan lelaki aku tapi tak adalah mendalam sangat sebab aku ni pun macam masih banyak lagi tak tahu pasal bola nie :) Tapi senang cakap, mostly cakap pasal benda yang ada manfaat lah :) Kalau dengan kawan-kawan yang dah memang rapat, kamceng, kadang-kadang ada jugak luahan hati dan perasaan, pasal masalah ke apa ker dan aku sebagai kawan mereka akan cuba untuk positifkan fikiran mereka, tenangkan mereka


Cuma sometimes, aku terfikir. Aku ni macam banyak sangat kawan-kawan lelaki. Bukan tak ada kawan perempuan cuma maybe sebab aku dah biasa kot? Sebab adik aku lelaki, cousins aku pulak mostly lelaki yang selalu lepak dengan aku. So maybe sebab tu aku lebih senang dengan lelaki kot?


Aku kadang-kadang lah terfikir, ada ke lelaki yang sanggup tahan dengan perangai aku nie? Macam ni, once kalau aku dah ada someone nanti, dia boleh ke terima dengan keadaan aku yang memang suka kawan dengan semua orang (baca - LELAKI) Boleh ke kalau dia terima aku layan kawan lelaki aku yang ada masalah dan aku sebagai kawannya, cuba untuk tenangkan kawan-kawan aku tue?


Its not that aku memang suka-suka kawan dan menggedik ke apa. Cuma aku fikir, aku ni kawan mereka dan sebagai kawan, aku perlu ada untuk kawan-kawan aku kalau diorang ada masalah. Salah ke kalau aku layan dan teman kawan lelaki aku yang ada masalah sedangkan aku dah ada yang punya?


Mostly mesti cakap salah dan ya, aku pun rasa salah tapi he's my friend. Kawan ada untuk kawan-kawan dia. Kawan takkan tinggalkan kawan-kawan dia kalau kawan dia ada masalah. Tapi dalam masa yang sama, macam mana dengan buah hati kita kalau dia tahu kita lebih banyak layan kawan lelaki kita instead of him? Yang dah berjaya takluki hati kita? Ecehhhh ~ ayat nak gempak :p


Aku ni kalau dah kawan, memang kawan betul-betul dan kalau aku dah sayang, memang aku sayang. Jangan suruh aku pilih mana satu yang lebih penting sebab bagi aku, dua-dua sangat penting after my family of course :) Aku sayang orang yang berjaya takluki hati aku dan aku sayang kawan-kawan aku



Actually, sebenarnya macam susah jugak aku nak tulis ni sebab aku tak ada ayat yang betul nak kasi korang faham. Senang cerita macam nie lah, just korang ingat ; walaupun aku ada ramai kawan lelaki yang aku layan, chat dan lepak tapi kalau aku dah sayang dengan dia, memang dia sahaja yang ada dalam hati aku. Ececeh :p


Tapi tu lah ~ aku terfikir jugak, siapalah yang nak dekat aku, seorang perempuan yang suka dan lepak dengan kawan-kawan lelakinya kan? Cuba fikir, siapa yang nak kan? Huhu


Kalau mereka yang dah memang kenal dengan aku, dah berkawan dengan aku di luar sana, memang tahulah aku ni macam mana :) Hanya mereka yang tak kenal aku je akan cakap "Eh eh ~ dia ni kan memang suka layan semua lelaki" Okay yang ni memang mengundang kedatangan aku ke rumah korang dan bestfriend dengan mak mereka hehe :p


Eh eh ~ dont worry! Jangan salah anggap! Even though aku suka berkawan dengan kawan-kawan lelaki aku, aku masih jaga adab dan jaga batas-batas pergaulan kami :) Alhamdulillah, kawan-kawan aku pun faham dan mereka pun masing-masing jaga diri masing-masing :) Kalau aku salah, mereka tegur. Kalau mereka salah, aku tegur. Saling ingat meningati :)


Guys, any advice for me? I do appreciate it every words that you gave to me :) 


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Monday, February 25, 2013

A Short Trip to Melaka. Eh eh ~ Sempat Pulak Singgah dekat PD dan Seremban :p

Assalamualaikum


Well - tak bermakna short trip maka entry aku ni pun akan jadi short entry okay? Nonn hadoo haha


So after dah dapat tahu results Degree malam tue, esok paginya dengan mata yang memang bengkak giler aku dan parents aku berangkat ke Melaka dalam pukul berapa entah. Yang pasti after 7 am lah ~ Ingatkan adik aku dapat join tapi non hadooooo ~

Melaka :)

Dalam kereta, aku pun apa lagi - sambung tidurlah sebab malam sebelum tue, memang aku tak tidur awal sebab sibuk chat dengan kawan-kawan aku pasal results Degree masing-masing. So kiranya, trip ke Melaka nie macam hadiah untuk aku lah sebab dapat sambung ke Degree, kateeeeeeenyaaaaaaa HAHA :D


Sampai pukul 9 pagi dekat Ayer Keroh then breakfast. Lepas tu mulalah mengimbau kenangan zaman 90-an dulu dekat Melaka HAHA :D Sebab before this, aku selalu ulang-alik ke Melaka dan Seremban sebab aku duduk Port Dickson about 5 years lah rasanya. So setakat nak pergi Melaka dan Seremban tu dalam satu hari, tak ada hal lah sebab dekat sangat HAHA :D


Bila jumpa Taman Buaya Melaka, teringat dulu zaman aku kecik-kecik tak takut dengan buaya. Serius, yang ni tak tipu. Tapi sekarang takut lah ~ esp dengan lelaki buaya. Opss ~ cut it off please! HAHA :D


Then kitorang terus pergi dekat Bandaraya Melaka. Pergi Bangunan Stadthuys, kan dekat situ ada muzium kan? Well ~ ni 1st time okay kitorang pergi situ sebab dulu-dulu mana minat nak masuk muzium! HAHA :D Aku rasa muzium sini berbaloi sebab walaupun bayar murah tapi macam-macam info kau dapat tau :)

Lintas Langsung dari Bandar Melaka! :D

Mata rabun sebelah - biasalah kalau kes tunduk dekat-dekat macam nie Y___Y


Amik gambar je. Tak sampai hati tengok pakcik tua penat-penat kayuh
dan kita bergembira amik gambar atas beca Y__Y

When you've started to feel bored in the museum -__-

Tapi lepas dah syok-syok pusing, sekali kena saman. Pergh memang potong stim betul lah holiday aku nie! Arghh stress tau tak?! Alasannya sebab kena saman adalah sebab kitorang tak letak tiket parking yang kena gores-gores tue. Aku rasa semuaaaaaaaaaaaaaaa kereta yang park dekat situ, termasuk van hotel habis kena saman! Sumpah aku nak marah


Sebab 1st - there's no notice yang betul-betul kami, PELANCONG yang boleh nampak yang kena bayar parking tue. 2nd - bila kami ajukan soalan kepada pegawai dekat pondok tue, kami dilayan macam suam-suam kuku. Tak ada dah nak bagi explaination. So sumpah potong stim okay?


Ye ~ aku faham saman ni adalah salah satu punca pendapatan kepada Majlis Bandaraya tapi please? Atleast letaklah notis yang betul-betul kami boleh nampak ataupun letak orang yang bertugas untuk inform pasal tiket parking bergores nie. Bila jadi macam nie, rasa macam spoil terus mood bercuti orang lain. Malaslah nak datang lepas nie. Merajuk.


Punyalah potong stim, terus kitorang check in hotel. Then lepak dekat Mahkota Parade, jalan-jalan dekat situ. Masa ni, perasaan potong stim tu masih ada lagi dalam hati tapi bila nampak ada orang pegang Cool Blog, terus aku rasa happy sebab atleast benda ni boleh tenangkan aku. Tapi nak mencarinya, Masyallah ~ nunnnnnnnnnnnn jauhh di sana baru lah ternampak signboard diorang yang sipi-sipi tue -__- 

Nah! Lesung pipit yang malu nak keluar -__-

Lepas tu, kitorang pergi ke Dataran Pahlawan Mall. Ye ker? Alaaa yang opposite dengan Mahkota Parade tue. Sempatlah jugak aku beli souvenirs untuk diri aku sendiri HAHA :D Tak ada masa ehh nak beli dekat orang lain, busy busy HAHA :D Aku beli keychain, fridge magnet. Haa ~ yang fridge magnet ni sebab berjangkit dengan mak aku yang pun suka kumpul fridge magnet HAHA :D


Balik bilik balik. Masa ni, sengaja kosongkan perut sebab malam tu kitorang serang Umbai! Alaaaa ~ yang Medan Ikan Bakar yang femes dan wajib untuk datang tu kalau kita pergi Melaka HAHA :D Kitorang adalah yang palingg awal sampai dan terus zap zappp order dan of courselah, my favourite - sotong celup tepung. Amik kau ~ 4 ekor order sekaligus HAHA :D Tapi sumpah sedap :)

Huaaa nak makan lagi! :O

Lepas dah kenyang, moh ler kita pergi ke Jonker Walk! Okay, pasal nak pergi sini tak plan pun sebab aku just Google je tempat menarik di Melaka sekali aku rasa macam tempat ni macam best so parents aku pun iyakan je lah. Memang best woo! Macam-macam ada tapi aku tak tahu nak beli apa. Just cuci mata dan tengok-tengok sahaja :)

Jonker Walk! :D

Eii sukanya dengan kedai nie! :D Klasik nasional betul! :D

The second day pulak, kitorang pergi ke Kampung Chin Chin, Melaka. Dekat situ, ada satu keluarga yang memang rapat dengan arwah tok aku dulu. Memang rapat dan dah anggap macam saudara sendiri dah. So kitorang ni macam generasi yang kedua dan ketiga lah yang nak merapatkan tali sillaturrahim antara kami semua :) Lepak dekat situ sampai sempatlah kami lunch dekat situ heheh :)

Kampung Chin Chin, rumah ni sejuk sangat! :D

Lepas tu balik semula ke Melaka. Mak aku pulak nak makan cendol katanya. Kebetulan cuaca dekat Melaka pun macam boleh tahan panas. So meh lah kita ke Pantai Klebang. Masalahnya, kedai bukak tapi tokey cendok tak ada! Sakit hati sungguh HAHA :D So kitorang lepak dekat situ sementara tunggu cendol

Matahari :)

Pergh ~ nak boleh ke tunggu ke cendol, macam-macam kitorang order HAHA :D Air kelapa, buah duku 2 kilo, char kuew tiau, mee hoon sup! Tapi semua tu dibalas baik dengan kemanisan dan kesejukkan cendol HAHA :D Nasib tokey tu datang, kalau tak? Haaaaaaaaa ~

Cendol! :D

Lepas tu, pusing-pusing bandar Melaka dan balik hotel. After Maghrib, kitorang pergi sekali ke Jonker Walk sebab semalam punya tak puas jalan HAHA :D Memang puas hati dapat jalan sampai ke penghujung jalan Jonker Walk tue. Macam-macam benda yang dijual tapi aku tak berkenan pun nak beli. Oh yang aku beli pun hanyalah penutup mata yang nak buat tidur. Tu je. Tu je okay? HAHA :D

Saya di sini, awak di mana? HAHA :D

Esoknya, awal pagi lagi kami dah berangkat ke Port Dickson HAHA :D Aku memang dah agak dah aku memangggggg akan tidur dalam kereta so sepanjang perjalanan ke PD, aku baca buku nie

Awek Chuck Taylor by Lejen Press :)

Heheh ~ within 24 hour, aku dah boleh habiskan buku yang setebal 300 muka surat nie. Haaa alangkah indahnya kalau buku belajar pnn macam tu jugak -__- Ish ish ish ~


So sampai dekat Port Dickson, aku terus jadi happy yang teramat sangat sebab dekat PD lah aku membesar, aku kenal apa itu ABC dan 123. Dekat sinilah aku pernah kena hmm marah dengan cikgu sebab meniru dalam exam? Kena denda sebab tak hafal sifir? HAHA :D Giler, banyak betul memories aku dekat PD nie! :D Even PD pun welcomes me as well :D 

Terharu mak nokk ~ HAHA :D
SEKOLAH RENDAH AKU! :D
Oh well - after almost 11 years aku tinggalkan PD dan zaman sekolah rendah aku disini, akhirnya aku dapat jugak tengok SKPD nie HAHA :D Weyh ~ sumpah rasa sebak okay (aku ni memang tacing sikit bab-bab macam nie)


Aku masih ingat lagi, pintu pagar ni lah yang aku masuk dengan pakai skirt baju sekolah rendah tue, dengan rambut tocang dua. Naik motor pagi-pagi dengan ayah aku sebab on the way dia nak pergi kerja lalu ikut jalan pantai. Dekat sinilah aku pernah kejar orang yang curi-curi masuk dalam kelas (sebab aku pengawas masa tue) tapi sekali tersadung tayar hiasan dan semput nafas HAHA :D Dekat sinilah aku pernah kena marah dengan cikgu sebab aku pergi cubit orang bising dalam kelas HAHA :D Dekat sinilah aku pernah...dah dah dah! Aku malas nak tulis sebab aku asyik teringat benda-benda yang nakal dan jahat je yang pernah aku kena HAHA :D

Aku rasa aku memang nakal zaman aku sekolah rendah dulu -_-
Dalam petak merah - kelas aku masa Darjah 5 Alamanda :D HAHA :D

Well ~ aku bersekolah di Sekolah Kebangsaan Port Dickson ni dari Darjah 1 sampai Darjah 5 iaitu tahun 1999-2003 sebelum aku berpindah ke Besut dan amik UPSR dekat Sekolah Kebangsaan Tengku Mahmud. Okay, Besut ni memang aku dah lama tak jejak kaki pergi sana :O

sayabudakcomel = SBC HAHA :D

Eh eh ~ kebetulan pulak! Tak sangka pulak URL blog aku ni sama pulak dengan kedai buku SBC. Dekat PD nie, kiranya SBC ni adalah kedai buku dan alat tulis paling masyhurrrr sekali lah. Sikit-sikit SBC. Nak beli pen dekat SBC. Nak beli kertas dekat SBC. Nak beli buku dekat SBC. Semua dekat SBC lah! :D

Tuisten ELTAS
Dekat gambar atas ni pulak adalah aku punya tuisyen. Masa aku stay dekat PD dulu-dulu, tuisyen dan tempat mengaji aku dekat je dengan rumah so aku just jalan kaki je. Memang seronok lepas tu mostly yang sama tuisyen dengan aku adalah kawan-kawan sekolah aku jugak :) So macam heaven :)


Dekat tuisyen ni aku ada seorang kawan lelaki, India nama dia Surej Kumar. HAHA :D Okay dia ni memang lawak sangat-sangat. Kalau aku datang lewat ke kelas, dia mesti akan cop satu tempat duduk untuk aku. Lepas tu kalau aku macam tetiba hilang sebab pergi sembahyang tak bagitau dia, dia akan pergi rumah aku dan cakap dekat mak aku "Aunt! Aunt! Mysara hilang!" Dia ni sumpah kelakar. Tengok muka pun aku rasa nak gelak. Sampai kadang-kadang cikgu tuisyen suruh kitorang duduk tempat asing-asing sebab nak kasi kitorang fokus dalam kelas :)


Tapi sejak pindah sampai sekarang, aku tak tahu dia di mana :)

My former home :')
Ni adalah rumah aku dekat PD :) Rumah ni dulu warna pink tapi hari tu pergi dah cat warna kelabu. Ya Allah, rumah ni memang banyak betul kenangan! 5 tahun stay dekat sini, macam-macam benda aku teringat. Esp aku terbayang-bayang kucing aku, Comel dekat rumah ni sebab rumah ni memang dia seronok sebab dia bebas


Dah lah ~ malas nak cerita panjang-panjang. Rumah ni memang banyak kenangan dan memori


So lepas tu, kitorang singgah dan lepak dekat rumah Ibu, rumah jiran kitorang. Kebetulan kakak Ibu pun ada so macam best lah. Mak kepada ibu pun ada jugak so macam haaa ~ lagi best! Dapat jumpa sekaligus :) So memang seronok. Lama jugak lah kitorang duk lepak dekat rumah Ibu. Dalam pukul berapa entah, kitorang gerak pergi Seremban :)


Dekat Seremban, just aku usha nak tengok kampus Seremban 3 je sebab aku kan bakal berpindah ke kampus tu nanti bila kampus tu dah siap. Memandangkan masa aku datang tu hujan so tak boleh lah nak lepak lama-lama dekat situ


So after dah pusing-pusing dekat area situ, kami pun balik ke KL balik :)


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Friday, February 22, 2013

Ingat, Sampai Mati

Jauh sangat aku rasa
aku tak mampu
nak kejar kau
nak buat kau
balik datang sini
dan ulang balik
semua gelak ketawa kita
semua cerita kita
semua kisah sedih kita
semua sekali


Jauh sangat
jauh
kau pergi
tinggalkan aku
tapi aku
masih disini


aku tak mampu buat apa-apa
aku tak ada tenaga
kudrat
untuk buat kau
berdiri di sebelah aku
duduk di sebelah aku
tak mampu,
sungguh aku tak mampu


cuma
kau sahaja yang mampu
berpatah balik
dan datang kepada aku
melihat aku
yang tersenyum untuk kau


tidak kira apa yang berlaku
jauh mana pun kau pergi
lama mana pun aku berdiri
aku masih di sini
ini,
yang aku mahu kau ingat
sampai mati





 
TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Thursday, February 14, 2013

Info-Info Yang Anda Perlu Tahu Jika Anda Bakal Menjadi Pelajar Degree UiTM Intake March Ini :)


Assalamualaikum

UPDATE! 
Ini adalah entry untuk Persediaan Intake Degree March 2013. Mungkin terdapat perbezaan dari zaman dulu dan sekarang. Sorry for any inconvenience! :)
Good luck for all of you!


WOWOWOWOWOW! Sabar weyh! Aku tahu semua orang tengah bernafsu nak tanya aku macam-macam! Sebab aku dah hampir settlekan aku punya persiapan untuk masuk Degree nie HAHA :D


Okay lets make it short and simple okay?


Macam mana nak amik transkrip/pengesahan tamat belajar/sijil KO/clearance?
Ni khas utk budak UiTM Dungun sahaja okay? Utk amik transkrip, sila pergi bayar RM1 di Pejabat Bendahari dan cakap nak bayar untuk transkrip. Then, bawak bil transkrip ke HEA dan pihak HEA akan printkan utk kita. Settle. Tapi make sure segala denda/saman semua dah settle, baru boleh print transkrip nie :)


Untuk pengesahan tamat belajar, sila pergi ke pejabat di sebelah HEA tu dan isi nama, IC dan matrix number di sebuah buku, khas untuk pengesahan tamat belajar sahaja. Tunggu dua hingga tiga hari dan boleh amik dah di tempat yang sama. Settle


Untuk sijil KOKO pulak, sila pergi ke Pejabat KOKO di Karisma dan isi nama, matrix number, tempoh pengajian dan apa kegiatan KOKO yang korang dah terlibat. Kalau Debat, isi lah Debat. Kalau Kesatria Negara, isi lah Kesatria Negara. Tunggu dalam beberapa hari yang aku tak pasti. Tapi boleh letak num fon sekali dekat form tu dan pihak KOKO akan call korang utk amik sijil KOKO tue. Settle


Untuk clearance pulak, kita boleh buat clearance online di laman web INI. Okay, yang ini adalah laman web clearance online khas untuk budak UiTM Dungun sahaja. Kang budak UiTM lain pun join sekali, tak dapat den nak nolongnyaaa HAHA :D


Macam mana nak apply PTPTN untuk Degree?
Okay yang ni aku masih dalam siasatan. Sila bersabar yer? Cuma apa yang aku boleh katakan sekarang nie adalah sila call Hotline PTPTN di talian 03 2080 4455 atau kalau nak lebih senang dan confident, sila pergi ke pejabat PTPTN yang terdekat di kediaman anda


Then, cakap dengan pegawai PTPTN tu, korang nak tukar status sebab nak apply PTPTN yang baru untuk Degree ni. Cakaplah "Saya dah amik PTPTN semasa Diploma baru-baru ni dan sekarang saya dah habis Diploma. So sekarang ni, saya nak apply PTPTN untuk Degree. Jadi, apa procedure yang saya kena buat?" Pergh ~ sebijik terus dialog yang aku cakap masa aku pergi pejabat PTPTN baru-baru nie HAHA :D


Pegawai tu akan mintak IC korang dan dush! Tunggu dua hari dan status akan bertukar :) Sementara tunggu status tu, korang boleh lah beli pin PTPTN di BSN berharga RM5 :)


Okay yang ni je yang aku dah buat. Later will update more :) BTW make sure korang dah ada akaun SSPN okay? Macam mana nak buat? Aku tak ingat dah sebab aku dah buat akaun SSPN sebelum aku masuk Diploma lagi hewhewewh


Dah boleh dah ke log in dalam Student Portal?
Okay dah boleh sebenarnya. 1st thing, sila masukkan matrix number korang yang DEGREE punya! Ada tercatat dekat surat tawaran. Then masukkan password. Nanti portal akan bagitau suruh tukar password. INGAT! Tukar password yang ada huruf besar, huruf kecik dan number. Jangan guna IC sebagai password.


Dah siap setting, log in macam biasa di Student Portal. Settle


Macam mana nak bayar/print yuran pengajian UiTM?
Okay macam nie. Bila korang dah boleh log in Student Portal, sila klik di bahagian Financial seperti gambar yang di bawah nie

Klik dekat yang aku tunjuk tue

Then akan ada keluar satu new tab. Okay new tab tu adalah laman web bahagian kewangan. Dekat sidebar sebelah kiri, ada menu dan sila klik Bil Pelajar. Kemudian, akan ada keluar satu kotak kecil yang ada num matrix korang. Sila klik dekat num matrix korang tue

Boleh rujuk dekat gambar nie

Bila dah klik tue, akan keluar satu macam bil yuran pengajian kita di bawah beserta berapa yuran yang kita kena bayar. Tolong scroll ke bawah dan tekan butang CETAK. Benda ni kau kena bawak semasa bayar di Kaunter Bank Islam


Oh ye, yang ni procedure untuk mereka yang nak bayar di Kaunter. Utk bayar selain dari bayar di kaunter, aku tak tahu. 



Ada kena isi apa-apa borang ke Mai untuk masuk Degree nie?
Yang ni adalah soalan yang paling kerap aku dapat. Aku macam heran jugak lah ~ Eh, korang tak tahu ker?! :O 


Yup ~ memang ada borang yang kena print dan isi. Borang kemasukkan pelajar macam kita buat semasa Diploma ari tue. Sila print dan lengkapkan beberapa salinan yang diperlukan. Semuanya dah dimentionkan dekat borang tu. Hey ~ takkan aku nak listkan semuanya? Kesian jari aku kena menaip banyak HAHA :D


Macam mana nak dapatkan borang kemasukkan pelajar UiTM tue?
Okay. Korang pergi website INI dan masukkan IC korang, macam korang nak cek results Degree hari tu lah ~ Kemudian, dekat sidebar sebelah kiri, ada 3 pilihan. Klik dekat anak panah yang aku tunjuk tu untuk dowload Borang Kemasukkan Pelajar
Amik kau ~ besar giler HAHA :D
Lepas tue, silalah download segala bagai dokumen dan sila baca elok-elok yer semua benda tue? Sebab kang ada tertinggal, naya kang ~ Yang penting, kena ada gambar passport, buat medical check up, salinan IC, surat beranak, slip gaji dan SPM results. Semua tu dah dimention dalam borang kemasukkan pelajar dan ye ~ aku mentionkan sekali lagi dekat blog, supaya kasi korang faham dan ingat



Info tambahan! KHAS UTK ANAK KELAHIRAN TERENGGANU SAHAJA!
Okay. Pihak Yayasan Terenganu ada sediakan Bantuan Persediaan kepada anak-anak Terengganu yang nak sambung belajar, tak kiralah di peringkat mana pun cuma jumlah kewangan tu depends on peringkat pengajian kita. Kalau Diploma, RM 750. Kalau Degree, dapat RM 1000


Macam mana nak apply Bantuan Persediaan tue Kak Mai?
Sila pergi dekat laman web INI dan baca semua info-info dan segala dokumen yang Pihak YT nak. Lepas dah isi, sila print dan dapatkan cop JKKK kampung dan ADUN kawasan. Bawa borang yang telah siap disahkan dan salinan dokumen yang telah disahkan jugak ke Tingkat 2, Bahagian Tajaan, Yayasan Terengganu




Serahkan borang tersebut kepada pegawai yang bertugas dan tunggu sehingga pegawai tu siap proseskan borang anda. Then, pergi ke Bahagian Kewangan dan nahh ~ duit bantuan persediaan di tangan anda! :D On the spot, dah boleh dah dapat duit bantuan persediaan tue :)


So sila guna baik-baik yer duit yang pihak YT bagi tue :) Duit tu untuk bantu kita utk masuk sambung belajar nanti, bukan berjoli sakan dengan beli IPhone 5. Eh? Kenapa IPhone 5 yang jadi mangsa? HAHA :D



Okay *hembus nafas* Aku nak air. Haus dah nie membebel panjang sangat nie! HAHA :D


p/s : Pasal PTPTN tu, jangan risau kawan-kawan! Aku tengah nak siasat lagi nie pasal benda nie. Bila aku dah buat dan settle, aku akan update dekat blog dan hebahkan dekat korang okay? :)


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Tuesday, February 12, 2013

Something That Touched My Heart


Assalamualaikum


Petang tadi, aku pergi fotostat semua dokumen-dokumen aku - IC, surat beranak, surat tawaran, SPM results semua. Yelah ~ semuanya untuk kemasukkan UiTM ni lah ~ Sebenarnyakan, aku masih blur tak tahu bila tarikh yang sebenar-benarnya aku nak masuk -__- Dahsyat betul lah 


So semasa menunnggu semua dokumen tu nak disiapkan, aku duduk dan perhatikan budak-budak sekolah, maybe dalam Darjah 4, Darjah 5 atau Darjah 6. Macam tu lah ~ Yang pasti bukan budak sekolah menengah


Aku perhatikan dua orang budak perempuan nie. Apa yang aku tengok, buat aku terkesan dalam hati aku. Sangat-sangat. Nak je aku datang ke arah mereka dan happykan mereka


Salah seorang dari mereka, datang dengan latihan UPSR dari kertas surat khabar. Alaaa kan sekarang ni ada surat khabar yang providekan latihan utk budak-budak sekolah kan? Apa yang buat aku tersentuh sangat-sangat adalah mereka


Entahlah ~ apa yang aku sempat tengok, surat khabar tue, dah teruk sangat keronyoknya, dah nak terkoyak teruk-teruk dah tapi dia masih betul-betulkan dan cakap dengan akak fotoshat tu "Akak, fotostat yang ni dua helai" sambil tunjukkan dekat akak fotostat tue


Akak fotostat tu macam pelik dan terpaksa betul-betulkan surat khabar tu sambil macam cuba nak susun balik surat khabar latihan tu supaya mudah nak difotostat. Lepas tu, dengan ada satu lagi buku teks sekolah, budak tu cakap "Akak fotostat yang ni jugak" Akak tu pun fotostat


Lepas tu, budak tu bayar dan pergi keluar dari kedai. Dalam masa yang sama jugak, datang seorang budak lelaki. Aku tak tahu nak expect dia umur berapa sebab dia kecik sangat. So dia datang dan masuk dalam kedai, beli foolscap paper dan terima bakinya


Tapi dia tak terus balik tau? Sebab adik dia masuk dan merengek-rengek dengan dia nak beli Coke. Adik dia dah amik dah Coke tu tapi dia tak terus bayar. Sebab dia kira-kira duit baki yang dia terima. Agaknya dah cukup, baru dia pergi bayar dekat akak kaunter tue


Dan bila aku keluar dari kedai tue lepas dah siap fotostat, aku nampak budak laki tu dengan adik dia, masing-masing minum Coke sambil bergilir-gilir, duduk depan kedai atas pangkin. Lepas minum, mereka berdua pun balik ke rumah




That's touched my heart. Rasa macam nak nangis jugak masa tue. Just please dont ask me why. Aku rasa nak menangis bila aku taip entry nie. 



Ya Allah, semoga anak-anak kecil ini tabah menghadapi dugaan dan cabaran dalam hidup mereka. Semoga mereka sentiasa berada dalam lindunganMu. Semoga mereka sentiasa berpaling tadah kepadaMu, tidak kira mereka susah dan senang. Permudahkanlah perjalanan hidup mereka, berikanlah senyuman di bibir mereka, gembirakan hati mereka tanpa mereka lupakan asal usul hidup mereka. Semoga mereka dapat berbakti kepada ibubapa, bangsa, agama dan negara




 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Monday, February 11, 2013

A Song That Leads To Old Things


Assalamualaikum


Lately ni, aku suka sangat-sangat dengar lagu English yang lama-lama, yang tahun 90-an, awal 2000 especially. Sebab lirik diorang, perghhh ~ memang menusuk dalam jiwa betul. Tak macam lagu sekarang, macam eh eh ~ apa maksudnya macam mencarut nie?! :O Tapi dekat bibir masih nyanyi jugak -__-


Semuanya disebabkan aku baca buku-buku, dokumentari. Yelah ~ aku tahu aku tak kerja so aku penuhkan masa aku dengan baca buku-buku. So atleast, bergerak jugaklah mata aku ni dari asyik tutup je sebab tidur kan?


Dalam setiap buku yang aku baca, mesti diorang ada selitkan lirik-lirik lagu, lagu yang watak dalam cerita tu dengar. So bila dah terlalu banyak lagu dan lirik yang ada, takkan aku nak duduk diam je. Hapoo lagi, so aku pun Google lah dan download HAHA :D


And its leads me to one lovely song. Lagu yang 1st time aku dengar - terus aku favourite kan dalam playlist aku. Well ~ bukan senang tau nak masuk dalam fav playlist aku, lagu yang aku rasa best untuk dengar :)




Haaaaaaaaaaaa ~ dengarkan lagu atas nie :) Best kan? Tak tahu kenapa, aku suka betul lagu nie, buat masa ni lah ~ Ye aku tahu ni lagu lama tapi aku tak kisah sebab dah lagu ni sedap didengar kan? So let it be lah ~


Kadang-kadang aku perasan yang aku ni macam berjiwa unpredictable sikit. HAHA :D Aku suka pergi muzium, pergi tempat-tempat bersejarah macam Melaka, lepak-lepak dekat Jonker Walk ker, dekat Uptown dan perhatikan orang sekeliling dan ragam mereka, pergi Central Market, tengok orang busking, tengok benda-benda lama, minat lagu-lagu lama, baca novel-novel lama dan underground yang memang rare nak cari ker, macam tu lah ~ Cuma ada certain things aku tak berpeluang lagi nak buat macam tengok orang busking dekat CM :)


Sebab bagi aku, kadang-kadang benda yang lama ni lagi adventure tau? Contoh - dulu-dulu nak call makwe/pakwe punyalah debar bukan main sebab takut mak ayah angkat. Perasaan berdebar tu memang takkan dapat zaman sekarang sebab mostly semua dah pakai HP


Lepas tu dulu-dulu nak mengorat awek, tulis surat cinta. Nak tulis tu satu hal dah sebab tak ada idea. Dah siap tulis, upah orang suruh tolong hantar. Lepas tu letak bedak wangi HAHA :D Ceit ~ terasa aku sebab dulu pun pernah buat :p HAHA :D Kantoi sudaaah ~


Tapi sekarang? Kau suka dia, tweet terus. Kau sayang dia, DM terusss ~ Tak ada dah nak feeling feeling berdebar sebab takut kena kantoi dengan mak bapak sebab dunia dah maju. Sebab tu aku suka jenis old fashion sikit ~ Sikit je lah, bukan banyak pun :)


Okay berbalik kepada cerita yang asal, jauh sangat dah aku menyimpang nie -__- sebenarnya lagu ni adalah lagu dari film Once. Filem ni tahun 2006. Cerita lama sebab aku tak pernah tahu pun pasal filem nie. Even kalau aku copy movies dari kawan-kawan aku, tak ada pulak terserempak dengan movie nie

How many times you fall in love? Once.

Okay siapa yang dah tengok cerita nie? Siapa yang pernah tahu? Sebab aku tanya dekat Twitter, dekat FB macam tak ada siapa pun yang tahu :O So aku macam pelik, asal cerita ni tak ada orang tahu? Or diorang buat-buat tak tahu? Bukan boleh caye diorang nie, nak kenakan aku HAHA :D


So just hear the song and fell it, deep in your heart because you will truly, madly fall in love ONCE :)



Pergh tak caya aku boleh buat ayat omputeh berkesan macam tue! HAHA :D


  

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Sunday, February 10, 2013

Day 4 - Lok Kawi Wildfare Park & Double Six


Assalamualaikum


Okay mari sambung ke Babak Ketiga di hari yang keempat di Kota Kinabalu Sabah! :D


Babak Pertama SINI
Babak Kedua SINI


Hari keempat kitorang decide nak pergi ke Lok Kawi Wildfare Park! :D Dekat sini lebih kurang macam zoo lah ~ tempat dia sumpah besar. Ni second time aku pergi sebab masa first time adalah ketikaaaa hmm ~ 4 tahun yang lepas. Fuyooo ~

Dalam van, menuju ke destinasi

Lok Kawi Wildfare Park :)
Lintas langsung dari Lok Kawi HAHA :D
Oppss ~ lupa, before that awal pagi tue, mak-mak dan ayah-ayah kitorang je yang keluar sebab nak pergi beli seafood. Okay seafood dekat sini besar-besar dan segar-segar. Dan semunya boleh di packing dan dibawa balik ke Semenanjung Malaysia. Packing dia memang kemas lah ~ Lepas tu bila nak bukak balik, stress sorang-sorang dekat dapur sebab susah sangat nak bukak packing tue HAHA :D

Survey-survey seafood :)
Kiorang ni datang dekat Lok Kawi tu just in time sebab masa tu dalam pukul 10 pagi tu adalah masa untuk makanan diberikan kepada haiwan. Yang paling best, pekerja-pekerja dekat situ akan bagi makanan haiwan tu dekat kita, pengunjung untuk kita sendiri yang berikan dekat haiwan-haiwan tue


As untuk pada hari tue, kitorang semua diberikan peluang untuk bagi makanan kepada gajah-gajah. Hooo ~ best woo! Kitorang just baling carrot je dekat dia dan pandai-pandai dialah nak cari mana-mana carrot HAHA :D Memang best. Aku rasa setengah kotak carrot tu boleh aku sorang je yang bagi HAHA :D

Hello ladies :) kihkihkih ~

Feeding the elephant :)
The elephantsssssssss :)
Lepas tu jalan-jalan kejapp then kitorang bernasib baik jugak sebab dalam pukul 11 pagi tue, akan ada pertunjukkan haiwan! Hoyeah! Alahai yang pekerja zoo tu main-main dengan haiwan dan buat persembahan lepas tu kita, penonton akan bersorak sesuka hati haha :D


Okay masa ni kan, family aku yang first masuk dalam dewan persembahan tue. Punyalah semangat nokk!  Sebab nak cari port yang paling sesuai masa nak tengok persembahan tue. Kitorang duduk atas sekali dan bahagian tengah-tengah HAHA :D Tapi nak menunggunya pintu dewan tu bukak, bapak lama sebab kitorang datang pukul 10.30 HAHA :D So masa yang ada, kita pergi buat amal kebajikan kejap Hehe

Kitorang kasi dia makan pulakk! hehe
Amik gambar dulu sebelum masuk dewan :)
Port kitorang hehe :)
Okay then persembahan pun dimulakan. Mula-mula tunjuk burung-burung enggang yang berterbangan. Okay sumpah besar. Nexttttttttt ~ persembahan yang aku tunggu-tunggu! ULAR! HOHO


Bagi aku, pekerja tue, nama Kev ke Kevin ; aku dah tak ingat dah. Dia pandai okay nak berlakon. Mula-mula dia buat keluarkan ular-ular kecik dari kotak-kotak kecik. Then dia keluarkan kotak besar dan cakap "The bigger box means the bigger..." "SNAKE!!" - jawab kami penonton yang penuh dengan nafsu ingin tahu nie haha :D


Sekali tengok-tengok kotak tu kosong. Lepas tu masing-masing macam menggelabah ayam duk cari ular kot-kot ada dekat belakang tempat duduk kita kannnnn ~ Manalah tahu, Lepas tu cari-cari punn masih tak jumpa.

Detik cemas ular dah hilang!
Rupanya ada dekat dalam kotak yang satu lagi. Okay hampehh ~ Tapi memang besar okay? Beratnya more than 30kg++ Aku nak mintak dukung letak dekat belakang badan aku pun pekerja tu tak bagi sebab dia cakap risau nanti ada kecederaan. Okay masa ni dah nak dekat habis show. Tercerita awal pulak Hehe


Lepas tu dia mintak volunteer dari penonton yang nak pegang ular tue. Aku okay je. Aku nak sambil aku angkat-angkat tangan dan melompat-lompat lagi sambil aku menjerit "I wanttttttt!" Sekali ada makcik ni datang dan pintas peluang keemasan aku. Alahai makcikkkkkkkk!


Lepas tu Kevin tu cakap "You lady, I will save you for something special" Sumpah aku frust babeng masa tu sebab tak dapat nak keluar dan pegang ular. Lepas tu dia panggil sorang budak lelaki ni pergi depan dan pegang ular. Okay lelaki ni penakut dengan ular rupanya. Kesian diaaaaaaa kena usik dengan pekerja zoo tue.

Tu dia ular 30kg tu dan the boy who scare with the snake! :O
Kevin tu memang sakat betul dengan budak lelaki tu. Sakat punya sakat sekali budak lelaki terjatuh ke belakang dan masuk dalam kolam. Amik kauu ~ terkedu satu dewan tu sebab terkejut punya pasal. Aku yang mula-mula tadi volunteer, terus jadi kecut perut HAHA :D


Rupa-rupanyaaaaaaaaaaaaaaa, budak lelaki tu punn staff dekat zoo tu jugak! WT?! Sumpah masing-masing tertipu! HAHA :D Lepas tu baru masing-masing macam okay dan yeah ~ move on to the next show! :D


Okay masa ni Kevin panggil aku untuk volunteer untuk next show. Okay sumpah aku rasa macam ketaqqq giler lutut aku tapi wat lekk wat cool ~ HAHA :D Sejuk giler tangan aku masa tue tapi sabar kan je lah ~ Hehe :p

Semasa aku di panggil oleh Kevin :)
Rupanya nak suruh aku macam sorokkan bola dalam mangkuk dan kucar bulanakan mangkuk-mangkuk tu dan burung kakak tua pun akan cari mana bola tu terletak. Okay sumpah bijak giler burung tu sebab aku sendiri tak tahu mana bola tu dekat dalam mangkuk yang mana satu tapi die dengan bijaknya dapat cam! WAH :O

Bergambar dengan ular before balik :) Err act aku tak geli dengan ular hehe
Lepas dah kepenatan, kitorang semua balik apartmen kitorang dan rehat-rehat jap. Lepa Asar, kitorang keluar lagi, berjalan-jalan di sekitar bandar Kota Kinabalu. Ingat nak pergi 1Borneo! :O Tapi traffic jam hoiiii! Sapa yang suka duduk dalam kereta tak gerak-gerak? Bikin panassss je HAHA :D


Kebetulan masa kitorang jalan-jalan tue, KK memang hujan agak lebat jugaklah. So just tengok suasana melalui dalam kereta je. Cuma bila sampai dekat tempat bawah nie je aku redah je lah amik gambar dalam berhujan HAHA :D Nasib tak demam youu ~

Masa ni hujan lah Y__Y
Malam tu pulak, jeng jeng jeng ~ Che Na nak jumpa kawan dia. Junior dia masa dia sekolah dulu. So kitorang ; aku, Nazeem dengan Ain follow lah sekali! HAHA :D Kitorang pergi dekat Center Point and had our dinner at Secret Recipe. 


Tapi kalau dah Che Na berborak dengan kawan zaman sekolah dulu, takkan aku, Nazeem dan Ain nak menyampuk kan? So lepas order makanan, kitorang pun zass zasss pergi keluar dan shopping! HAHA :D Masa ni memang nafsu shopping membuak-buak sungguh dalam badan aku HAHA :D Nazeem pulak beribu kali cakap "Menyesal lah tak datang CP awal-awal!" sebab CP dengan apartmen kitorang dekat giler, jalan kaki pun boleh HAHA :D

Tu diaaa ~ sorang-sorang pegang beg plastik HAHA :D
Che Na and her friend :)
Double Six :)
Then before kitorang balik, kawan Che Na bawak kitorang pergi ke Double Six. Dulu masa aku duduk dekat KK dulu, aku selalu lepak datang sini dengan mak ayah aku sebab tempat lepak dia jenis open air dan rileks sangat-sangat. Memang best lepak dekat sini tapi makanan tu macam kurang sikit lah Y__Y


Haaaaaaaaaa ~ dekat sini sebenarnya adalah Tugu Peringatan Double Six. Nak tahu kenapa? Sebab masa tu, pada 6 Jun tahun 1976, hampir semua pemimpin tertinggi Sabah telah maut akibat nahas kapal terbang. Bagi memperingati peristiwa ini, maka diwujudkan Double Six :) Nak tahu lagi, pergi Google okay? :)


So after that, kitorang balik dan berkemas sebab esoknya kitorang nak bailk ke Semenanjung pulak :) Will update later about the final episode! :D


p/s : Cerita tahun lepas punya, baru tahun ni nak siapkan -__-

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[klik it]

recent posts