[Search]

INSTAGRAM : MYSARANEWRIE

[klik it]

Thursday, September 19, 2013

Tribute to My Soulmate, My Sister

Assalamualaikum


Aku masih ingat lagi, minggu pertama after Minggu Destini Siswa (MDS) UiTM Dungun. Masa tu kelas Business Math dan semua budak-budak kelas aku, AM110 Group B tengah belajar dekat Blok 8


Sedang asyik belajar, tiba-tiba kau masuk dengan tergopoh-gapah dan cakap dengan slang English aka Mat Salleh yang macam urghh ~ poyonya aku rasa! Kau cakap, kau salah kelas dan tak tahu ada kelas masa tu dan sesat nak cari kelas masa tue. Satu kelas tengok kau sebab yeah ~ masa tu kau tengah free hair


Tahu tak apa 1st impression aku kepada kau? Aku rasa sumpah annoy dengan kau dan slang English kau HAHA :D


Kau memang pandai giler dalam kelas. Tapi kau tak pernah nak lepak dengan kitorang semua. Masa tu aku dengan Faizah slowly rapat dan Lisda pun rapat dengan kitorang. Dalam masa yang sama, Lisda macam tarik kau untuk selalu hang out dengang kitorang. Okay lah ~ masa tu baru kita semua macam nak rapat dan aku mula kenal kau

Kita bertiga jadi rapat sebab masuk Debate kan?
Faizah cakap "Jom budak Debate amik gmbar!" Dan gambar ini pun terhasil :)

The starting point where our friendship become stronger day by day :)
Rehearsal Teater Cinderella for Dinner ASCAPS :)

Aku rasa kita betul-betul jadi kawan baik selepas Persidangan Mahasiswa FSPPP dekat UiTM Merbok, Kedah bilamana aku dengan kau sahaja wakil part 2 untuk pergi ke situ dan kita berdua je yang kenal antara satu sama lain. Dan disinilah titik tolaknya kita jadi rapat bilaman kita berdua je yang sanggup heret tilam dan tidur dekat ruang tamu sebab nak tidur bawah kipas, pergi shopping tak hengat duniaaa dekat Queensbay Mall


Naik Part 2, kita berempat ; aku, kau, Faizah dan Lisda dah jadi macam kembar siam. Pergi mana-mana mesti nak berempat. Lepastu kalau gelak, memang gelak yang segelak-gelaknya. Maksud aku gelak yang betul-betul kuat dan tak peduli orang lain. Yup ~ aku rasa masa tu satu Dungun akan tahu dan kenal dengan muka-muka kitorang nie. Gelak tak hengat dunia sampaikan pernah tegur tapi kita pegang pada prinsip "Lepas ni aku takkan jumpa kau lagi so suka hati aku nak gelak macam mana pun"

Masa ni ada KI kan? Kita duduk depan sekaliiii tapi yeah, tengok apalah yang kami buat -.-

After class, mesti lepak tepi pantai dan makan keropok lekor dengan air kelapa ; WAJIB!
Dan of courselah, amik gambar jugak kan :) hehe

Ronda-ronda dalam UiTM Dungun :)

Sedar tak, dalam geng kita berempat, kita selalu compete study bersama secara indirectly. Memanglah kita tak pernah cakap "Okay aku paling tinggi dari kau" tapi kita macam dah tahu-tahu je sape yang akan tinggi dan akan dapat tempat 1st dalam kalangan kita berempat. Dan semestinyalah kau akan mendapat antara tempat yang tinggi selepas Lisda kan -.- 

Masa ni test CTU dan kau duduk jauh dengan kitorang sebab tak nak kitorang psiko HAHA :D
Perasan tak, kita berempat tak pernah study bersama-sama sebab kalau study sama-sama, konfem tak jadi study!
Makan cake sama-sama dekat UiTM Dungun HAHA :D

Kita berlima termasuk Angie ni memang suka conquer dan buat lawak bodoh kan? Aku ingat lagi kau dengan Angie baring atas rumput belakang ATM UiTM Dungun sebab Angie tolak kau HAHA :D Selalu suka duduk depan sekaliiii dalam kelas tapi kitalah yang paling bising, kitalah yang paling berlagak macam duduk belakang sekali dengan berborak. 


Susah senang kita semua bersama. Aku rasa semua lecturer kenal dengan muka-muka kita nie. Kitalah yang paling nakal dan giler-giler masa tue. Tapi dalam kita giler-giler, aku tahu kita semua mempunyai hati yang paling lembut. Hanya dengar masalah kawan-kawan sahaja, kita dah mampu menangis, share everything. 

Good old days during my Diploma :)
Bila lagi nak amik gmbar lagi berempat macam ni oitt?

Habis Diploma, aku dengan kau lagi rapat. Pantang ada free time, mesti kita nak hang out bersama. Paling aku seronok masa kita bertiga ; shopping bagai nak rak dekat Times Squre masa bulan puasa. Punyalah penat sangat, kita sanggup duduk atas eskalator yang sedang bergerak HAHA :D Sumpah, aku rindu kau sekarang nie


Dan yang paling aku gembira, setelah aku kenal kau, akhirnya kau mengambil keputusan untuk pakai tudung. Alhamdulillah ~ aku bersyukur sangat masa tu dan aku mengaku aku gembira sangat-sangat. Ingat tak masa kita jumpa dekat KL Sentral masa kita nak tutup akaun BIMB tu? Masa tu aku memang gembira sangat-sangat tengok kau dah pakai tudung :')

Kalau buat assignment, mesti kita berempat :)

Kau lah teman aku time aku shopping bundle dekat Pasar Malam Dungun. Kau lah teman aku yang hanya beri nasihat sikit je tapi zappp terus menusuk dalam hati dan aku ingat sampai bila-bila. Kau lah teman aku yang paling cantik kalau pakai apa-apa pun sekali! Kau lah teman aku, penasihat shopping aku yang paling terbaik. Kau lah teman aku yang memberi nasihat dengan aku tentang gaya hidup yang sihat. Kau lah penasihat fashion yang paling terbaik pernah aku jumpa. Dan kau lah jugak teman dan sahabat dunia akhirat aku

Di Uptown Shah Alam, during our class trip! Masa ni tinggal kita bertiga je
sebab Faizah buat fastrack dan Lisda ke SPA

Nanti dah sampai UK, belajar elok-elok. Ingat pesanan mak ayah kau, banggakan family kau dan banggakan kitorang dekat sini. Duduk sana, jaga diri elok-elok. Jaga diri kau macam mana kau jaga kucing-kucing kau masa part 1 dulu HAHA Jaga diri, sembahyang jangan tinggal, ingat Allah swt selalu. Sebelum buat apa-apa, fikir yang di atas sana dan mak ayah dan jugak kami dekat sini

During our visit to LHDN :)

During our Diploma's convocation :')
Kepada kau, aku letak harapan yang tinggu untuk melihat kau berjaya. Aku bangga dengan kau. Sumpah aku tak tipu. Aku percaya Angie, Faizah dan Lisda pun mesti bangga dengan kau. Insyallah, waktu aku akan menyusul selepas kau ini, kalau ada rezeki nanti. Ingat balik apa yang kita pernah kongsi, ingat balik waktu-waktu kita lepak tepi pantai, pergi Mesra Mall hanya nak tengok wayang, makan kuew tiau kungfu dan esoknya sakit perut cirit-birit, ingat bahasa bortakksss kita, ingat balik semuaaaaaaaaaaaa kenangan kita semasa Diploma dekat UiTM Dungun. 

Trip class :)
Ingat muka-muka ni yang menceriakan kau di UiTM Dungun dulu,
yang ada dengan kau, share makanan minuman, share everything,
share susah senang, share cerita-cerita mengarut, sedih dan gembira,
share everything!

Ingat, aku dengan yang lain-lain sayang kau sampai bila-bila. Kitorang dekat sini akan tunggu kau untuk melihat kau berjaya. Ingat! Ingat! Ingat! Jangan sesekali kau lupa pun! Sumpah aku sayang kau. You're my sister, my soulmate, my everything. If you need me, you know where to find me okay? I always love you and never leave you alone. Kau selalu ada aku, ingat tue?


Kau ; Nabilah Hani bt Azali :')

Mysara Newrie & Nabilah Hani Azali :')
Gonna miss you so much!

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Wednesday, September 11, 2013

Hari Pertama ke Kelas Dengan Perasaan Malu

Assalamualaikum


Semester 4 Degree in Bach in Admin Science! :D


Alhamdulillah, aku dapat jugak sambung ke part 4 degree ni walaupunnnnnnnnnnnn hati sebenarnya macam malas betul nak balik Shah Alam sebab dah syok duduk rumah HAHA :D


Tambahan pula aku kan baru balik dari camping di Gunung Ledang. Opsssssss ~ yang cerita pasal tu aku tak nak cerita lagi sebab aku tak ada gambar lagi haha :D So tunggu gambar then baru aku cerita, kot! hehe


Alkisahnya, hari ni adalah hari Rabu dan hari ini adalah hari pertama aku pergi ke kelas! Y.Y Sebab apa? Yaaaaaaaaa, sebab hari Isnin dan Selasa aku tak pergi kelas! HAHA :D Subhanallah, dahsyat lah aku ni. Awal-awal sem dah tak nak pergi kelas -.-


So bila dah dua hari tak pergi kelas sebab merayap situ sana sini dengan kawan-kawan, aku macam blur blur lah tak tahu jadual, subjek apa bagai, lecturer mana kan? So pagi tadi aku bangun awal pagi sebab aku expect aku ada kelas pukul 8. Okay okay, pukul 8 yer anak-anak?


Sekali bila aku dah lepak dalam kelas tu, aku dapat tau tu bukan kelas aku sebab aku tak amik subjek aku! HAHA :D Malu mak noksssssss! So aku pergi mencari-cari kelas aku. Okay jumpa. Subjek yang aku amik tapi masih bukan kelas aku! HAHA :D Kelas aku yang sebenar adalah pada pukul 10 pagi!




So aku malas nak fikir panjang, aku main masuk je kelas tu walaupunnnnnnnnnnnn bukan kelas aku. HAHA :D Nasib baik lecturer aku tu baik giler dan macam tak kisah pun aku nak masuk sebab lecturer aku tu mengajar jugak kelas aku yang sebenarnya. Err, faham tak? Tak faham sudahh haha :D


Lepas tu, msauk kelas yang kedua untuk hari ni. Yes, kali ni masuk kelas betul sebab kawan-kawan aku ada sekali (tadi aku sorang-sorang Y.Y) Masa dalam kelas ni pulak, masing-masing duk kecoh pasal reg course yang ada masalah sikit. Duk pung pang pung pang, aku pulak yang kecoh padahal aku sebenarnya tak ada masalah pun cuma aku serabut tengok kawan-kawan aku yang ada masalah so tolonglah yang mana patut


Dalam duk kecoh-kecoh tue, aku sempat pergi lunch dan tidur dalam kelas kosong sementara tunggu kelas pukul 2 HAHA :D Okay lepas tu, yang ni ada satu lagi hal -.-


Aku dengan penuh semangatnya masuk satu dewan kuliah ni sebab dari sem lepas lagi, kalau kelas tutor memang dalam kelas tue. Bila aku masuk kan, mata aku macam pelik sebab "pasal apa ramai budak-budak kelas ni muka macam aku tak familiar ke?" Yelah ~ bila dah kenal batch kita, kita kenallah sape budak batch kita kan? Tapi masa aku duk perhatikan tu, tak ada sape pun muka yang aku kenal


Dalam duk khusyuk-khusyuk duk tengok tu, sekali aku terdengar ada orang menjerit dekat belakang aku "Mai! Kau salah kelas lah!" dan diiringi dengan gelak ketawa yang dah macam setonn dah aku dengar. Tahu tak apa perasaan aku masa tue? HAHA :D


Sumpah malu lah weyh! Aku pun berlari keluar dan gelak dengan kawan-kawan aku. Aku ni dah kenapa nak asyik salah kelas je nie? HAHA :D Lepas tu baru nak tercari-cari jadual kelas yang sebenar mengikut aku punya kelas HAHA :D


Moral of the story ; datang kelas awal sem supaya tahu apa yang berlaku Y.Y 


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Monday, September 02, 2013

Saya Tahu Saya Tak Cantik


Saya tahu saya tidak cantik
Tapi, walaupun saya tidak cantik
saya tetap ada kelebihan


Kerana saya tidak cantik,
saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.
Kerana saya tidak cantik,
saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki
yang tidak menjaga pandangannya.


Kerana saya tidak cantik,
saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki.
Kerana saya tidak cantik,
saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.


Kerana saya tidak cantik,
saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita.


Dan kerana saya tidak cantik,
akhirnya saya menemui insan yang ikhlas mencintai saya seadanya.


Kerana saya tahu
Saya tidak cantik pada pandangan manusia
Maka saya akan berusaha agar kelihatan cantik pada Allah


Kerana bukan kecantikan dunia yang saya kejar
Tapi kecantikkan di akhirat kelak,
Insyallah amin :)

 
TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[klik it]

recent posts