[Search]

INSTAGRAM : MYSARANEWRIE

[klik it]

Wednesday, June 22, 2016

Nearly Comes To The End of My Study

Assalamualaikum


So this is it. Aku dah berjaya submit hardcover dissertation aku. Alhamdulillah, legaa sangat-sangat. First week puasa aku memang sangat tough sebab boleh dikatakan aku tak tidur malam pun sebab duk siapkan kerja, assignment. Lepas tu dengan nak finalize kan research aku lagi, masa tu memang kelam kabut


Tapi alhamdulillah, berjaya jugak aku harungi walaupun mata bengkak jeeee hahahhahaha Sabor je lah. Masa tu memang rasa tak terurus betul. Baik bilik, baju dan keadaan diri. Mana yang sempat dan tangkap muat je hahahhaa Tapi worth it laa, hihihi


Yeay dah siap pun research! Hampir setahun setengah otak aku duk fikir pasal research, mana nak cari literature review, journal. Dengan nak cari respondents dan hadap SPSS sampai tak tidur satu hari, mana nak hadap dengan masalah-masalah burn out, yang terus tak ada idea, tak ada mood nak buat. Fuhh ~ akhirnyaa bila dah submit research siap dengan hardcover, rasa macam lega sangat-sangat. Kiranya dah tamat sudahhh kerja research aku hihih

Alhamdulillah dah siap pun research!
Aku memang sengaja buat lebih, nak simpan buat kenangan hihihi
Teammates research aku, yang sama supervisor dengan Dr Azizan hihi
Thank you Anas and Farhana! Banyak kita sama-sama tolong sesama sendiri kan?
Thank you so much!
Dengan supervisor aku yang palinggg sangat ya Rabbi, baik hati! Banyak betul dia guide aku, push aku. Tipulah kalau cakap aku tak pernah nangis depan dia HAHAHHAHA Tapi sebab dia push lah, aku dapat siapkan jugak research ni. Banyak Dr bagi nasihat, kata-kata semangat. Beruntung betul bila Dr jadi supervisor aku hihi Thank you so much Dr Azizan Zainuddin! :D Youve help me a lot since the first day we met!
Masa kelas Local Govt last week kot, kitorang baru sedar yang ni last kelas kitorang. Dah lama sebenarnya aku dengan kawan-kawan kelas tak jumpa sebab kelas kami asyik cancel dengan tambahan pulak, masing-masing sibuk dengan kerja. Memanglah kelas kitorang 2x je seminggu untuk final sem ni, tapi ya Rabbi ~ banyak betul kerja kena buat so memang macam busy je. Aku dah lama tak jumpa classmates aku. Rasanya last aku jumpa diorang pun masa kitorang buat potluck before puasa hari tue. Lama giler kan? Hahahha


Masa last kelas kitorang hihihihi Tak sangka sekepala rupenya aku dengan dorang semua nie hahhahahaha
Kalau jumpa je, mesti ada je benda nak digelakkan hahaha

Separuh dari batchmates aku hihihi Seronok dapat member yang sekepala ni, dari latar belakang berbeza
Apa yang aku boleh cakapkan, diorang memang gila-gila, sama je otak dengan aku so seronok lah.
Susah senang pun bersama hihihi
Dalam duk sibuk dengan assignments, kerja berlambak-lambak kann, of courselaaa tidak akan dilupakann untuk berjimba sekali sekala hahhahahaha Aku rasa dalam masa terdekat ni, aku memang marathon movie je. Dimulakan dengan tengok Conjuring 2, Finding Dory, Now You See Me 2 dan Warcraft. Hahahahahha fuhh ~ apa yang aku boleh cakapkan, semua best kecuali Warcraft -.- Mengantuk giler aku dalam wayang tu nak cuba faham. Maybe sebab aku tak main game dia kot, tu yang macam tak faham sangat tue heheheh


Tapi paling aku suka of courselah Now You See Me 2. Terbaik wehh cerita dia. Rasa nak tengok sekali lagi je. Finding Dory pulak kelakar. Nasihat aku, kalau korang baya-baya aku yang pernah tengok Finding Nemo, tengoklah Finding Dory nie. Sangat best dan kelakar dan kartun dia sangat comel okayy. Sebab bagi aku, kita membesar dengan cerita Nemo ni hahhahaha Yelah ~ masa Finding Nemo tu, aku baru 11 tahun dan sekarang aku dah 24 tahun hehehehe

Tengok Conjuring 2 dengan diorang. Best gilaaa sebab puas hati dapat menjerit sekuat hati tapi tak ada sape pun nak marah hahahhahahahahhahaha
 Lepas tu baru-baru ni kitorang satu group ChaYaNunAlifBa berbuka puasa sama-sama. Sekarang ni susah betul nak kumpul sama-sama sebab ada yang dah kerja, ada yang balik rumah. Busy je semua. So hari Sabtu hari tue, kitorang gather ramai-ramai, berbuka puasa dekat Padang Setia City Mall tu hihihi Seronok dan kelakar je memasing. Kes air tumpah lah, makan dalam gelap lahh hahahahha

My best ChaYaNunAlifBa

Sebenarnya macam sedih jugak sebab ye lah ~ dah nak habis dah belajar. Berpisah pulak dengan diorang lepas nie. Lepas ni tak tahulah apa nak jadi dengan kitorang yang masih perangai budak-budak nie hahhahahahahha Aku tak tahu lah nak cakap apa, sedih tapi nak buat macam mana. Lepas ni masing-masing bawak haluan masing-masing dah. Susah dah nak jumpa macam selalu, nak lepak semua macam dulu-dulu. 

Snapchat aku ; @mysaranewrie . Meh add aku meh hihihi



  




TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Saturday, June 11, 2016

Bulan Ramadhan

Assalamualaikum


Tak terlambat lagi kot rasanya kalau aku nak wish Selamat Menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak ni :) Insha Allah semoga bulan puasa tahun ni kita sama-sama diberkati oleh Allah swt dan mendapat hidayah daripadaNya. Yelah, usia kita pun bukannya makin lama makin muda kan? Peluang kali ni lah kita boleh gunakan untuk perbaiki diri kita dekat mana-mana yang terkurang



Aku sebenarnya tak bersetuju bila ada orang mempertikaikan orang lain yang cuba untuk menjadi lebih baik dari sebelum ni pada bulan Ramadhan ini. Contoh yang simple adalah bertudung. Tak dinafikan ada yang mula bertudung bila tibanya bulan Ramadhan sedangkan sebelum ni tak ada pun tudungnya. Bagi aku, apa salahnya. At least dia ada usaha nak perbaiki diri kita, perlahan-lahan. Atleast ada effort. Effort okay. E.F.F.O.R.T. Okay siap eja lagi hahahha


Nak berubah tu kan bukannya senang. Serius, bukan senang. Aku pun pernah lalui benda tu dan ianya mengambil masa bertahun-tahun lamanya. Tak tipu. Aku berperang dengan diri aku masa tue. Tapi bila dah besar, kita boleh fikir baik buruk dan lama-lama aku dah terbiasa. Same goes dengan orang yang baru nak bertudung nie. Mula-mula dia practice dulu. Lama-lama bila dah terbiasa, dia akan cuba kekalkan. Who knows right? Even kalau dia tak dapat kekalkan pun, kita doakan lah supaya dia akan mendapat hidayah. Yes, I know maybe orang lain akan cakap "mana boleh! sebab ini adalah benda WAJIB yang kita kena buat!" tapi kena ingat, changes needs time. 


Sebab tu kalau ada orang yang baru nak bertudung ke ketika bulan puasa nie, biarkan. Kita doakan je lah yang baik untuk dia ye? Doa moga-moga dia istiqamah dalam bertudung. Nak berubah memang senang, tapi paling susah nak istiqamah tue. Ya Allah, ada sahaja benda yang nak melarang kita dari buat benda baik kan? Yelah ~ setan kan mana suka kita buat benda baik. Eh takpe kan aku eja syaitan tu setan? HAHAHHAHA


Istiqamah tu memang mengambil masa. Tak boleh nak sekelip mata. So bila kita tengok benda baik yang berlaku, kita doakanlah semoga ianya kekal. Its not good to kondem (BETUL KE TAK EJA NIEEE?!) others when they tend to do something good. Duk kutuk-kutuk orang itu ini, habis tu kita ni bagus sangat ke? 


I dont mean to say that Im a perfect one, Im the best or what so ever tapi yelah ~ aku cuma nak cakap aku tak suka orang duk kutuk orang lain yang cuba lakukan kebaikan. Alaaa biarlah! Tu hidup dia dan kita jadikan benda tu sebagai pengajaran pada kita yang serba kekurangan nie. Kan bagus kalau kita semua boleh doa yang baik-baik untuk semua orang dan tak payah nak sibuk cari salah orang. 


Sebenarnyakannn, 


macam kekoknya nak tulis dalam blog benda-benda macam ni, tak tahu nak susun idea macam mana sebab dah lama tinggal. Banyak benda yang aku pendam je, malas nak cakap sebab macam end up its useless jugak kan? Sebab tu dah lama tak tulis dan bagi pendapat dalam blog. Dah lama tak buat semua tue. Rasanya macam nak buat banyak-banyak lepas ni cause I found that I felt a little bit relieved every time I write up something :) Maybe I should start practicing it more after this


Sebab aku belajar yang tak semestinya semua benda kita kena bagitau orang. Ada benda kita kena simpan. Ada benda kita kena share dengan orang-orang yang terdekat sahaja. Ada benda kita kena tutup mulut, hati dan telinga. Ada benda kita kena terima je tanpa persoalkan apa-apa sahaja. Ada benda kita kena redha dan ad ada benda kita kena paksa diri untuk terima walaupun sebenarnya tak nak


Eh entah apa lah aku ni. Tak tahu kenapa hari ni rasa serba tak kena. Sebab tu tulis ni. 


Sebenarnya blur tak tahu nak buat Policy Analysis, Project Management, test dan assigment Local Govt dan juga dateline hardcover research yang semakin menghampiri. Hmm stressnya fikir huhu


Patutlah banyak kerja nak kena buat. Baru sedar, minggu depan adalah minggu last sebagai pelajar UiTM :')


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Friday, June 03, 2016

Tak Gadis laaa Kalau Tak Ada Flats, kan? :)

Assalamualaikum


Tak gadis lah kalau tak pernah pakai flats kan? *angkat angkat kening*



Flats. Aku rasa atleast dalam sepanjang hayat seorang perempuan, MESTI akan ada flats! Come on. Flats ni memang cantik dan comel kott. Dah lah sesuai nak pakai dengan macam-macam baju. Baju kurung, slack, jeans. You just name it!


Kalau dulu, aku ada tulis pasal flats shoes kannn, now aku nak highlightkan dekat korang pasal tips-tips nak bergaya dengan flats :D Wehuu ! Meh lah cepat cepat tepuk tangan sebab aku nak bagi tips ni. Ingat senang ke seorang Mysara Newrie nak sharing session? wuwuuw hahaha



Bukan apa. Ramadhan dah nak dekat. Aku konfem sekarnag ni ramai gadis-gadis tengah fikir nak beli flats shoes kan? Sebab yelah ~ senang nak pakai dan buat pakai ziarah menziarahi saudara-mara. Lepas tu nak drive lagi kan? Takkan lah nak pakai heels 4 inci tu nokkss hahhahaha Nak nak orang yang kampung jauh macam aku ni haaa -.- Mau dekat 8 jam driving kalau time raya, itupun nasib baik. Nasib tak baik? Mau dekat 16 jam dalam kereta tau! So apa jalan selesai dia? Flats shoes! *sambil angkat sepanduk besar-besar*


So pentingnya untuk ada flats shoes yang sangat selesa dan tak sakit nak digunakan. Bukan setakat sesuai dengan semua baju tapi senang pulak nak pakai bawa kemana-mana. Cuba pakai flats. Konfem tak ada sorang pun kondem kauu. Even nak pergi sawah padi pakai flats, no hal babeee! Cuba pakai heels 4 inci pergi sawah padi, mau sekarung guni kau kena tegur dengan semua orang hahhahah

Eh banyak pulak bebel aku nie. Nah ni dia tips untuk anda kelihatan bergaya dengan flats shoes!




1) Material

Oh my god. This one is so important okay girls! To ensure that korang akan selesa sepanjang hari, haruslah korang kena ada koleksi flats shoes yang diperbuat daripada material yang tidak menyakitkan kaki kann. Cuba kalau material yang tak elok dan keras jeee, Pergh ~ terus bad mood sepanjang hari kan? Terus muka berkerut dan terus orang ingat you all period pain padahal sebenarnya tengah tahan sakit dekat kaki blergh~


You gais kenalah elakkan pakai flats shoes yang terlalu keras sebab ianya boleh buat jari dan kaki korang melecet. Lepas tu tinggal parut. Okayy ni serius tak kelakar. Tak kelakar.


2) Tapak


Hello semuaa, kalau nak beli flats, make sureeeeeeee korang pastikan tapak flats tu tak licin. Ni tak, tengok je comel, terus kau beli tanpa fikirkan kesan kalau jatuh tergelincir nanti. Nauzubillah -.- In case kalau tak jatuh pun, of courselah kaki korang tak selesa nak berjalan sebab macam kaki terkemut-kemut. HAHAHHA Eh faham ke tak? Pernah tak pakai flats tapak licin then nak berjalan pun bukan main payah lagi sebab nak kasi flats tu sentiasa melekat dekat kaki hahahha


See? Nampak tak betapa pentingnya tapak flats yang selesa untuk korangggg berjalan dengan selesa :)


3) Jenis flats shoes


Eh ni penting okay. Tak semua flats shoes sesuai untuk semua occasion. Ada flats shoes yang macam funky funky tu sesuai untuk masa kau santai dengan member-member ke, family trip ke kan? Yelahh, sekarang ni ada banyak jenis flats shoes. Yang jenis kosong, bercorak, berpolka dot, berjalur. Belum cakap pasal warna lagi! Sekarang ni warna flats shoes semuanya nak bright bright colours!


Contohnya, koleksi Oxford Shoes adalah lebihhh sesuai kalua korang padankan dengan pakaian formal untuk ke pejabat. Pleaseeeeeeeee jangan pakai kasut warna warni pergi pejabat! No no no!


Haaa itulah antara tips untuk korang lebih vasss bila pakai flats shoes. Aku boleh katakan yang flats shoes ni ibarat penyelamat kepada semua gadis dan wanita di luar sana yang pentingkan keselesaan dan bergaya pada masa yang sama. So apa lagi? Pergilah cari flats shoes korang yang best!


Haaa?! Tak tahu nak beli dekat mana? Tak sempat nak p beli dekat kedai?


Ish ish korang niii. Jom cuci mata dekat Zalora hahhaha :D


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Thursday, June 02, 2016

Sebelum & Selepas VIVA

Assalamualaikum


What can I say more at this time except ALHAMDULILLAH, ALHAMDULILLAH and ALHAMDULILLAH?


Aku dah lepas VIVA weyh. Benda yang paling semua orang takut kan, akhirnya aku dah lepas dan sangat-sangat lega :)


Panel aku Prof Zaliha dan Dr Suseela. Masha Allah ~ diorang sangat best dan sangat baik. Tak kondem teruk pun! Cuma aku kena betulkan tajuk research aku dan justify kan a few things and thats it! Im done with my research dan boleh buat hard cover pulak lepas ni yeeehuuu!


Tak tahu nak cakap macam mana terima kasih dekat Dr Azizan Zainuddin, supervisor aku yang sangat-sangat menolong aku siapkan research aku nie. Keluar je dari bilik VIVA tu, kebetulan aku nampak dia dari jauh sambil muka dia macam "Macam mana tadi Mai?" Aku pun apa lagi terus pergi dekat Madam dan cakap "Nak peluk madam boleh tak?" lepas tu terus jee aku peluk dia hahahhaha Tersenyum je madam bila tengok aku dah lepas viva tadi :)


Terima kasih jugak dekat my parents, Hakim dan keluarga aku yang Ya Allah Ya Tuhannn, sangat-sangat lah supportive! Tak tahu nak balas macamana dengan semua apa yang diorang dah buat :)


Dan yang paling tak bestnya adalah, yess. Sehari before aku VIVA, hp aku kena curiii dekat Giant Shah Alam tu hah -.- Sedih tauu. Petang tu aku duk sibuk prepare for VIVA dan soalan-soalan yang kemungkinan panel nak tanya. Sekali masa dah nak balik and pergi print slides and tabular summary, sekali amik kauu. Baru sedar HP dah hilang. Patah balik pergi tengok, memang sah dah tak ada. Call sekali je ringing then terus tak dapat, sampai sekarang Y.Y


Masa tu emosi aku memang keliru betul. Dah lah nervous nak VIVA, HP aku pulak kena curi. Memang sedih betul sebab yelah ~ hp tu baru lagi aku guna selepas kes hp aku yang sebelum ni hilang masuk dalam lubang jamban. Eii entah apa apa je lah aku nie! So masa tu aku cuba untuk rileks rileks rileks je. Kang kalau aku serabut, habis semua benda tak jadi padahal sebenarnya dalam hati ni, ya Allah takutnyaaa. Tapi memang betul pun HP aku kena curi sebab CCTV membuktikan segalanya. Kepada pencuri, semoga hidup awak tak tenang. 


Terima kasih dekat orang-orang yang tolong aku masa aku tak ada HP tue. Terharu sangat-sangat sebab masa tu aku sangat blur dan taktahu nak buat apa. I thought I will be okay or handle this situation well tapi sebenarnya tak punn -.- Tak tahu nak reply macam mana dengan bantuan yang diberikan wuwuwuwuwuwu sumpah terharu :')


Lepas VIVA terus balik rumah. Malam tu terus beli HP baru guna duit RM 5 yang aku kumpul. Ya Allah berbaloi jugak sebenarnya aku duk kumpul duit hijau nie. Setiap kali aku dapat duit RM 5, aku cepat-cepat masuk dalam tabung. Eh eh tak sangka pulak, dengan adanya duit tue, cukup pulak aku nak beli HP satu lagi hahhahahahaha So ada lah hikmahnya cuma yang tak best, aku kena start dari awal balik nak kumpul RM 5 tu -.-


Petang semalam, aku baru sampai KL dari Melaka, ikut ayah outstation. Ayah kerja maka aku dan mama berjalan-jalan di Melaka. Alaa jalan apa sangat hahahah kitorang pun tak tahu nak pergi mana so banyak pusing-pusing dalam mall dan amik gambar dan oh ya, pergi muzium je. Ramai jugak orang. Dah lah panas. Aku nak jalan jauh sikit pun kesian dekat mama so jalan dekat dekat je lah :)


Aku ingatkan bila dah cuti Gawai seminggu ni aku boleh rileks. Eh eh rupanya tak sebab aku baru sedar, banyak lagi benda dan kerja yang aku kena buat -.- Habislah. Dah lah semua benda nak next week dan next two weeks. Marilah nangis bersama-sama Y.Y

Semoga Mysara Newrie kuat dan tabah selepas ini!


   

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[klik it]

recent posts