Cuti-Cuti di Kota Kinabalu Part 6

Tuesday, September 04, 2018

Assalamualaikum wbt

Sambung lagi siri jelajah Kota Kinabalu hahah


FYI, aku pergi Kota Kinabalu selama 10 hari, thats why macam panjang giler benda yang aku nak ceritakan ni

At random place in Kundasang, masa ni berangin dan sejukkk!
Before balik ke Kota Kinabalu, of courselah we all akan singgah di pasar sayur-sayur tu. Dulu kan, pasar sayurnyaa tepi jalan sahaja. Park your car and walk to one of kedai sayur. Or or even the laziest thing is just open your car windows and order "Kak, itu daun bawangnya satu!" Hahahhaa Tapi sekarang kawasannya dah luas dan besar dah. K nevermind

Lucky enough to get some flowers on that day :)

Of courselah mama paling happy dapat bunga hihihi
Sampai je dekat KK, check in Le Hotel dan makan malam di Singgah Mata Asia KK. Alaaa too bad dont have a picture of it

Actually Singgah Mata Asia KK ni macam tempat-tempat makan open air je dekat tengah bandar KK. Just a stall and kedai then ada screen besar where you guys can watch movie sambil makan. My brother brought us here sebab dia selalu lepak dekat sini dengan kawan-kawan

We have Nasi Katok which is literally lebih kurang macam ayam penyet tapi ayamnya tak dipenyet dan Luk Luk which is macam Yong Tau Fu tapi semua bahan-bahan yang kau ambil akan di goreng terlebih dahulu dan baru dimakan. Super yum!

Then esok paginya, hari Ahad, awal pagi dah bersiap sebab kitorang nak pergi ke Pasar Gaya! 

What is Pasar Gaya? 

Pasar Gaya is mainly like pasar malam je lah in the middle of Kota Kinabalu city. Tourists and foreigners would love this Pasar Gaya sebab macam meriah dan ada macam-macam benda yang dijual and again, you can get to know the local better :) 

Dulu masa stay dekat KK, selalu pergi sebab nak beli barang-barang dapur je macam sayur-sayur tapi sekarang pergi sebab nak cuci mata je lah hihi

Tempat diorang jual sayur-sayur
Oh, make sure youre in KK on Sunday if you want to go to Pasar Gaya sebab pasar ni weekly events sahaja. Dan oh ya, pergilah awal pagi sebab ya Allah -- panas sangat. Maybe sebab masa kitorang pergi tu, cuaca memang sangat panas dan yeah-- bangunan-bangunan di sekitar Pasar Gaya telah mengeluarkan haba yang extra #mungkin

The traditional things
Ubat tradisional
:Local coffee. Gosh bau coffee dia, so good!
Cactus
Traditional things again simply because I love it !
Minum air dulu
Pilih keychain tapi end up tak jadi beli sebab hmm tak nak lah hahahha


Keychain ni jadi beli sebab its handmade!

Stickers

Mama patut beli loceng ini dan ring kan sebagai tanda "dah boleh makan!"
hahahha
Siput sahaja. Babi tak ada
  
I bought this bag actually. Cantik tak?

That Aladdin lamp cost you RM 1000+ you know

Lepas dah balik dari Pasar Gaya, kami terus ke Tuaran sebab ayah ada kerja dekat sana, which is amik masa around satu jam jugak lah nak travel dari KK ke Tuaran

And being me, I'm always good at this

Sleep in the car! hahahha

Facebook : Mysara Newrie
Instagram : mysaranewrie / maiserum
Twitter : @mysaranewrie

You Might Also Like

0 comments

Follow my Instagram @mysaranewrie

Subscribe