[Search]

About Me

INSTAGRAM : MYSARANEWRIE

[klik it]

Home Ads


Sunday, February 23, 2014

Rahsia Itu Perlu Disimpan

Assalamualaikum


Bila kita dah menginjak usia dewasa ni, eh eh aku lah ~ heheh aku macam baru sedar, ada benda yang aku kena rahsiakan dan simpan diam diam dalam diri aku.


Tak semua benda orang nak tahu dan tak semua kita perlu hebahkan pada semua. Ada orang just nak amik tahu pasal kita hanya kerana sifat ingin amik tahu mereka dan bukan ingin tahu untuk membantu kita. Faham tak?


Contoh, mungkin orang itu tahu apa rahsia dan kelemahan kita. Dan mungkin pada satu hari nanti dia akan gunakan kelemahan kita untuk menikam kita dari belakang. Siapa tahu? Manusia


Dan disebabkan itu, aku baru sedar. Ya, aku baru teringat semua yang pernah kawan-kawan aku cakap. Tak adalah semua cuma mereka yang rapat, datang dan berbisik dengan aku tentang sesuatu perkara


Maka dengan ini, aku akan delete beberapa entry dalam blog aku ini. Mungkin kerana ada gambar yang tak elok, isi entry yang entah apa-apa dan sebagainya yang aku rasa perlu aku buang. 


Maafkan aku. Aku menulis blog ini sejak aku berumur 17 tahun dan sekarang, aku sudah 22 tahun. Memang terlalu banyak isinya dan bicara yang sungguh tak matang. Maafkan aku jika ada yang terasa


Kadang-kadang kita perlu buang memori lama untuk mulakan yang baru :)

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Thursday, February 20, 2014

Majlis Pertunangan Biey Razmi dan Getaway at Kota Bharu!

Assalamualaikum


Sebenarnya macam tak plan langsung nak tulis tapi tetiba fikir macam eh eh patut tulislah hehe :)


Day 1
Aku bertolak dari Kuala Terengganu ke Kota Bharu pukul 10 pagi. Naik je atas bas, hmm apa lagi, kerja aku tidurlah hehe Pukul 1 lebih aku sampai dan there she is, Teha picked me up :)


Sampai dekat rumah dia, aku sambung tidur lagi. Ya Allah, kerja aku tidur je haha :D Lepas tu dalam pukul 8 malam macam tu, Miza pun sampai. Sempatlah aku, Teha, Miza dan Amir borakborak kejap dan lepas tu Amir balik rumah dia


Day 2
Awal pagi Teha dah kejutkan kitorang padahal sebenarnya dah bangun awal dah, tak boleh tidur langsung malam tu sebab results exam dah keluar HAHA Pasal results exam, nanti kita story later okay hehehe. After Zohor, Amir datang amik kitorang dan pergi ke rumah Biey Razmi :)

Hai korangsss!
Sebenarnya, tujuan kitorang datang Kelantan ni sebab kawan kitorang masa Diploma dulu dah bertunang. Kebetulan, aku dengan Miza ni memang planning nak turun KB masa cuti sem so alang-alang tu, pergilah majlis pertunangan Biey ni hehe


Sampai je rumah Biey, rupa-rupanya ada lagi kawan-kawan kitorang masa Diploma dekat Dungun haha Memang tak sangka dapat jumpa dengan kawan-kawan masa Diploma dulu. Even though tak rapat tapi rasa happy sangat-sangat dapat jumpa. Atleast macam mini reunion lah kejap hehehe :)

From left ; me, Teha and Miza
Bak kata Amir ; simple tapi fabulous je majlis pertunangan Biey nie hehe

Ex DPA Dungun :)
HAHA masih tetap macam dulu ; meriah dan kecoh je

From left ; Juaini Jue, me, Far Aziz, Teha, Biey, Miza, Linda, Kak Cah dan Bazi
Tahniah Biey Razmi dan Khairul Izwan aka Samba :)

Tahniah aku ucapkan kepada Biey Razmi dan tunangnya, Khairul Izwan aka Samba. Ehem ehem ~ Samba ni kan adalah tweet famous dekat Twitter tau? Kalau aku sebut tweethandle Sulaiman Akhalakhen aka Juhunrajalawak, korang kenal tak? HAHA Dialah orangnya :) Kawan-kawan kitorang jugak ni masa dekat UiTM Dungun dulu hehe


Then, kitorang pergi ke Pantai Cahaya Bulan. Okay masa ni, aku dah start call si Lisda dan Akma ; both of them are my classmates masa dekat Dungun dulu. Aku memang dah lama tak jumpa Lisda sejak dia pergi meninggalkan kami ke SPA dan after dia jatuh bangunan dulu. Ingat lagi tak? Baca dekat SINI

My laughing gas ; Lisda & Akma :)
Bila dapat jumpa diorang, perghhhhhhhhhhhh ~ kerjanya memang tak berhenti gelak lah. Aku ni asyik gelak je memanjang sampai aku rasa cramp perut aku. Ada je benda yang Akma dengan Lisda buat lawak esp Lisda lah, masih tak berubah walaupun aku rasa dah dekat 2 tahun aku tak jumpa dia hahhaha
From left ; Akma, Teha, Miza, me and Lisda :)
Lepak tepi pantai, atas batu sambil makan sate ikan, air cincau dan kelapa dan jagung bakar dan ditemani kawan-kawan sambil gelak tak hengat dunia ; memang satu perasaan yang paling best dalam dunia hahaha


Lisda pulak ajak kitorang singgah di rumah dia sebab PCB tu dah dekat sangat dengan rumah dia, Kebetulan kitorang nak sembahyang Maghrib sekali. So sempatlah singgah rumah dia dengan meriah sebab si Lisda ni buat lawak tak kering gusi. Hadoi ~

Bajet macam gambar Hari Raya je kan? Hahaha :D
After Maghrib, kitorang semua berpecah ; aku, Lisda dan Akma ke Wakaf Che Yeh. Teha, Amir dan Miza pergi ke rumah Izzati ; kawan kitorang masa dekat Dungun jugak.


Sampai je dekat Wakaf Che Yeh, kitorang dinner dan shopping around situ HAHA Tak adalah shopping sangat cuma adalah aku beli itu ini. Kalau yang tak tahu, Wakaf Che Yeh ni macam Uptown jugak lah ~ Barang-barang masih sama je cuma maybe lagi murah. Memang sangat murah :) Kalau baju NERD yang dibeli online harganya dalam RM40 lebih, aku boleh dapat dalam RM25 jeeeeeeee hehehe

Shopping sakan nohhhhh ~ hahahha
After shopping, Lisda hantar aku balik ke rumah Teha dan terus kami tidur sebab penat sangat berjalan HAHA

Day 3

Hai! Kami nak berjalan-jalan hari ini! 
After Zohor, aku, Teha dan Miza pergi ke Bazar Tok Guru. Kepada yang nak cari kain sembahyang murah, tudung bawal murah, kain-kain murah, baju kurung yang murah ; disinilah tempatnyaaaaaaa! Hoyeah! Aku boleh katakan yang Bazar Tok Guru ni macam Pasar Payang Kuala Terengganu lah sikit sikit hehe :)

Memilih kain sembahyang :)
Aku beli kain sembahyang baruu, yeayyy! Murah sangat dan kain sangat-sangat sedap. Aku beli jenis Vietnam punya kain sebab bahagian muka adalah yang jenis kemas dan memang takkan nampak rambut hehe. Tercapai jugak hasrat aku, Alhamdulilah ~


Maka dengan itu, aku dengan Miza lah yang shopping sakan dengan kain sembahyang. Tudung bawal yang jenis Kanggaroo tu boleh dapat RM5 jeeeeee Mana lagi kau nak beli murah macam nie? Hahah haruslah beli tapi aku tak tahu nak beli warna apa sebab semua warna dah ada, kott ~ hahahah

Syurga bagi gadis bertudung bawal hahaha
Okay. Lepas je shopping dekat Bazar Tok Guru, kami ke rumah Amir HAHA Yeazaaaaaaaa masa ni memang perut lapar sangat dan kami pun sempatlah beli keropok lekor dan pisang goreng, buat makan dalam kereta hahaha Amir pulak terpaksa amik kitorang sebab kami tak tahu jalan nak ke rumah Amir


Rumah Amir lawa sangat-sangat. Parents Amir pun baik. Petang tu, kami dapat makan nasi ayam, akak Amir buat. Pergh ~ memang sedap. Mak Amir suruh tambah pun kami memang tak larat hahaha Syukur Alhamdulillah, rezeki kami petang tu nak makan nasi ayam

Hai nasi ayam rumah Amir yang sedap haha
On the way nak balik rumah, kitorang singgah dekat rumah kakak Teha sebab nak sembahyang Maghrib dan finally, dapat jugak jumpa Kak Nini dan Alisha, anak buah Teha yang super duper comel dan kecoh. Rasa meriah sangat satu rumah bila dengar dia pot pet pot pet. 


Masa nak byebye dekat Kak Nini, aku jadi sebak tiba-tiba sebab aku rasa walaupun aku dapat jumpa dia kurang dari dua jam, tapi aku rasa macam hilang semua masalah aku dan benda yang menghantui aku sepanjang cuti sem nie. Seronoknya kalau ada budak kecik macam tue, yang dapat gembirakan kita :')

Day 4

Mari ke Rantau Panjang!
Yezaaaaaaa. Awal pagi dah bangun sebab kami nak ke Rantau Panjang! Aku ni tak pernah pergi ke sana sebab selalunya turun ke Pengkalan Kubur je HAHA Dalam pukul 10 pagi macam tu, kitorang berempat bertolak ke sana ; aku, Teha, Amir dan Miza. Dalam pukul 11 lebih macam tu dah sampai dan apa lagi, kami meronda ke semua kedai dekat sana hehehe

Beli dan makan sate ikan lagi! Haha
Okay, salah satu benda yang aku memang nak sangat makan bila aku datang Kelantan adalah sate ikan! Ya Allah, memang aku suka giler makan benda ni masa kecik-kecik dulu dan wajib beli kalau terjumpa motor sate ikan okay? 


Sate ikan ni diperbuat dari ikan dan tepung, bakar kasi garing atau kasi nampak hangus sikit dan makan dengan sos manis or pedas atau campurkan kedua-duanya sekali. Makan panas-panas memang tak boleh berhenti! Aku rasa dekat Kelantan dan Terengganu je yang ada sate ikan ni hehehehhe

Dah penat jalan dengan cuaca yang panas, haruslah
mendapatkan cendol yang sejuk lagi nyaman, pergh~
Lepas dah tawaf satu Rantau Panjang tu, kitorang balik rumah terus tapi masa ni memang perut lapar so apa lagi, drive thru KFC dan Mcd. Haha sejak duduk rumah nie, memang jaranglah yer dapat makan makanan macam ni so bila dah gathering dengan kawan-kawan macam nie, haruslah ya dapatkan makanan fast food macam ni sebab dah lamaaaaaaaaa tak makan! 

Nikmat makanan!
Malam tu, aku dengan Miza memang tidur lewat giler sebab movie marathon! HAHA Lepas tu terus terbongkang tidur

Day 5
Its time to go home U.U Sedih sangat you uolls sebab dah kena balik after berkampung di rumah Teha beberapa hari. Masa on the way Teha nak hantar kami ke stesen bas, kitorang sama-sama mengiakan bahawa "nak jumpa korang, nak lepak sama-sama tapi tak nak belajar ; macam ni lah!" HAHA yelah, rasa happy je nak buat pape, nak jalan situ sana sini tanpa fikirkan pasal study hehehe

Masa utk bergirang sudah tamat!
Singgah Tesco kejap sebab nak beli roti dan terus naik bas untuk kami pulang ke Kuala Terengganu dan Kuantan. Pukul 5 lebih aku dah sampai dan mama amik aku dekat stesen bas heheh 


Terima kasih banyak-banyak untuk Fatihah Sulaiman dan keluarganya yang memang layan aku dengan Miza tahap superb 5 star hotel! Sumpah kitorang memang enjoy sangat turun Kelantan dan dapat jumpa dengan family kau. Terima kasih sebab masak dan ya, aku akui memang makan banyak giler sejak duduk rumah kau hahahah


Terima kasih jugak untuk Amir dan keluarganya yang sediakan nasi ayam, sanggup datang amik kitorang sebab tak tahu jalan hahaha Terima kasih Amir sebab banyak jugak keluarkan duit masa dengan kitorang, belanja itu ini, tolong belikan tiket, air dan macam-macam lagilah! Terima kasih banyak-banyak Amir!

To be honest, I really really have a good time with them, jalanjalan dekat Kelantan that made me remember my childhood times when I stayed at Besut long time ago. Semasa bersama dengan diorang, aku dapat lupakan sekejap apa yang berlaku dalam otak dan hati aku yang sedang bergolak ni. Atleast dapat lupakan kejap dan gelak ketawa dengan diorang pun jadilah


Terima kasih untuk kenangan ini :)

     

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Wednesday, February 12, 2014

Kenapa Orang Mudah Jatuh Cinta?

Assalamualaikum


Someone brings up this questions masa aku tengah tak boleh tidur malam tadi. Well ~ sekarang ni waktu tidur semua dah berubah. Hmm ~


"Aku pelik how come certain people can easily to fall in love. How cheap the love they offered and what's the price of that person who accept it actually?"


Tu diaaaaaaa ~ speaking London nohh ~ HAHA Okaylah, ini yang member aku updatelah. So tengah borak dan fikir-fikir pertanyaan dia ni, aku rasa macam eh eh macam best ni nak update dekat blog haha


Okay macam nie. Bagi pendapat aku lah, certain people yang senang jatuh cinta adalah mereka yang berasa sunyi, kekurangan kasih sayang dan nak diberikan perhatian. Seeker attention. Dia maybe rasa dia telah terlalu banyak memberi dalam kehidupan dia dan dia dah penat dengan pemberian yang diberikan tanpa dia dapat rasakan yang dia dapat menerima


Maksudnya macam nie. Dia asyik memberi kasih sayang kepada orang sekeliling dia tapi dia tak pernah rasa nak terima kasih sayang orang terhadap dia. Maybe dia tak sedar yang sebenarnya orang dah beri kasih sayang tu tapi dia rasa tak cukup. Dia perlukan lebih dari tue. At certain point, dia rasa penat dan letih dengan semua ini 


So bila dia sunyi dan tibatiba pulak ada orang yang datang, esp kalau orang yang baru dia kenal, yang berikan perhatian kepada dia, yang bagi attention dekat dia, tanya itu ini ; mestilah dia rasa fall in love kan? Okay, sebelum tu aku nak bagi pembetulan sikit. Fall in love dan suka adalah benda yang berbeza. Suka adalah suka which is kita rasa selesa dengan dia dan fall in love adalah beyond that which is kita nak dengan dia selalu, sanggup berkorban demi dia dan sebagainya yang korang rasa boleh fikir sendiri kan?


Dia cepat fall in love sebab dia rasa dihargai, macam ahh finally, ada pun yang sedar dengan kehadiran dia. Dia rasa happy dan mula nak dekatkan diri dia dengan orang tue. Oh ya, aku dengar fall in love adalah bila kita sayangkan dekat dia melebihi 4 bulan. So start counting your days!


Orang yang cepat fall in love ni sebenarnya aku rasalah kan, jujur sebenarnya. Sebab yelah, dia sedar yang tak ada siapa dapat faham dengan keadaan dia tapi bila ada orang datang berikan dia apa yang dia nak, dia akan sebaik-baiknya jaga hubungan dan perasaan yang telah timbul tu. Dia rasa macam tu sebab dia sedar, selama dia asyik memberikan kasih sayang kepada orang lain, orang lain tu seolah-olah tak hargai dia, tak ada siapa yang mengerti apa yang dia rasa dan pendam. 


So bila ada orang yang memberikan apa yang dia nak, dia rasa sudah pasti dia akan berlaku jujur sebab dia nak jaga hubungan tue. Dia nak cuba kekalkan hubungan tue. Tapi kadangkadang ada jugak orang yang fall in love cepat sangat ni sebenarya akan tend akan berubah perasan cepat jugak kan? yada yada yada

Bukan nak cakap orang yang cepat jatuh cinta ni adalah orang yang murah cinta hatinya, cuma korang fikirlah ~ bila dia nak lepak dengan kawan-kawan, semua kawan-kawan pakat nak date dengan pakwe/makwe masing-masing. Bila lepak dengan kawan-kawan, masingmasing duk cakap pasal pakwe/makwe masing-masing. Bila nak buat pape, kena mintak kebenaran dulu dengan pakwe/makwe. Bila lepak pulak, sibuk pulak bercerita masalah dekat si single nie. Kadang-kadang aku rasalah, persahabatan tu boleh terjejas tau sebab kes makan hati. Bahaya tau, makan hati ni boleh bawak dendam atau bawak diri tau? 


So bila dah jadi macam ni, si kawan yang single ni akan rasa sunyi. Sebab masingmasing duk bergayut tepon, duk dengan pakwe/makwe 24 jam, duk cakap pasal cinta hatinya. Siapa yang tak rasa bengang? Siapa yang tak rasa sunyi? Siapa yang tak rasa sedih kan? Bagi aku, single tu seronok kalau semua kawan-kawan kau pun single atau pakwe/makwe duduk jauh hahahhahahaha Barulah masyuk kalau nak ajak lepak kan?


Siapa yang tahan kalau asyik kena hadap macam nie kan? Tengah dalam duk sunyi tu, tetiba pulak ada orang datang tunjukkan perhatian dekat dia. See? Nampak tak permainan dia dekat sini? So of courselah dia akan mudah jatuh cinta. Teng teng teng teng teng *bunyi duit syiling masuk sebab dapat jawab soalan dengan betul*


As for orang yang menerima cinta tue, aku tak rasa akan ada orang yang menerima. Sebab yelah ~ dalam sebulan atau dua bulan kan, perhubungan tu masih awal lagi. So mesti amik masa atauuuu kena reject terus! Pergh lagi perit! Dah lah sunyi, lepas tu tetiba dapat perhatian dan bila mula harapan tu dah bercambah, ditinggalkan orang tu macam tu je. Ya Allah, tak baik tau?


Aku pernah baca, jangan lukakan hati orang, jangan sakitkan hati dia. Kalau nak, cakap nak. Kalau tak nak, cakap tak nak dan jangan sesekali biarkan ianya tergantung macam tue je. Sebab ianya akan buat orang tu akan letakkan harapan. Walaupuan harapan tu sikit je tapi cuba fikirlah, siapa yang takkan rasa sakit kan kalau harapan yang mungkin sekecil semut tu hancur macam tu je kan?



Bila orang tu dah sakit hati, dah sedih, dah kecik hati ; dia ni boleh kita katakan sebagai orang yang teraniaya. So bila dia teraniaya, dia akan berdoa dan mengadu kepada Allah swt. Mestilah, dah rasa sedih kan? Allah swt lah tempat kita nak mengadu. Dan pernah dengar kan ; Allah swt akan makbulkan doa orang-orang yagn teraniaya ni


Tapi apa yang aku cakap ni adalah perspektif yang baik. Yang tak baik adalah bila cepat jatuh cinta dan cepat pulak berubah perasaan. Yang ni aku tak tahulah kenapa. Maybe dia tak puas dan tak bersyukur dengan apa yang dia ada so dia mesti nak lebih dengan apa yang dia dapat


Ini pendapat aku lah. Kalau korang ada pendapat korang sendiri, boleh je nak share dengan aku. Kita borak dan bincang dengan baik. Nak cari gaduh pergi dekat Thailan, main Muay Thai tue. Aku tak layan 


So kepada semua yang sudah ada pakwe/makwe, jangan masyuk sangat bercinta tu. Control sikit sebab bila korang tengah happy, sebenarnya ada kawan korang yang tengah makan hati dengan perbuatan korang. Bukannya nak diberikan perhatian 100% tapi kenalah pandai seimbangkan bila masa dengan pakwe/makwe dan kawan-kawan. Ingat sikit, dengan siapa kau nak hang out, bercerita semua cerita, share everything bila kau single kalau bukan dengan kawan kau kan?



Kenapa aku tahu pasal ni? Sebab akulah orangnya tue :)


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Rasa Bersalah

Assalamualaikum


Sementara aku masih di rumah ni dan belum balik UiTM, aku nak beritahu something dekat korang. Aku sebenarnya rasa bersalah sebab biarkan blog aku macam tak berupdate agak lama jugak lah. 


FYI, aku memang busy dan Insyallah akan bertambah busy lah pada semester akan datang dengan research paper, project management dan dalam masa yang sama bersedia utk internship. So yeah yeah ~ 


Disebabkan aku busy tak sempat nak update blog, korang boleh lah tweet aku, esp kalau nak tanya pasal DPA. Sebab aku perasan, kadang-kadang ada yang dah berbulanbulan lepas tanya pasal DPA dan baru semalam aku baca. See? Kesian dekat korang. Aku rasa bersalah sebab tak dapat nak jawab soalan korang on the spot. Kalau dengan Tweet, aku rasa Insyallah aku boleh jawab :)


Kalau tak pun, boleh follow aku dekat Instagram aku. Dekat situ, aku memang harihari akan bukak dan layan gambar-gambar. Lepas tu, like lah pages aku, Blog Mysara Newrie. Situ pun, atleast kalau aku lambat reply pun, aku tahu korang ada soalan nak tanya dekat aku dan Insyallah aku akan try jawab


The main thing is aku memang akan busy dan rasa bersalah kalau lambat reply soalan korang esp yang bab-bab study ni. Sebab yelah, dah orang tanya kita kenalah jawab dan tolong setakat mana yang kita mampu. Ni kalau ada orang mintak tolong dan kita tak dapat nak tolong, haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


Ni sekarang pulak masing-masing sibuk tanya pasal kampus Seremban 3 yang baru siap tue. Jujur aku cakap, aku tak adalah tahu sangat pasal kampus tu sebab aku masih tak dapat apa-apa lagi info yang sah. Tapi in case kalau nak tahu pasal rumah sewa ke, kelas ke, pasal bas ke ; Insyallah aku boleh bantu. Kalau nak tanya pasal study pun, aku boleh tolong setakat mana yang aku mampu :)


Insta : mysaranewrie
tweet : mysaranewrie


Okay, cerita apa lagi yer aku nak tulis dekat blog nie? Macam dah tak ada idea pulak hahahhaha


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[klik it]

recent posts