[Search]

About Me

INSTAGRAM : MYSARANEWRIE

[klik it]

Home Ads


Saturday, December 26, 2015

Study Week Yang Penuh Dengan Suka Ria?

Assalamualaikum


Sekarang jam menunjukkan pukul 6.00 petang ketika aku tengah taip entry ini. Orang cakap, tak baik study dan menghafal selepas Asar so meh kita update blog! Mueheheheh


Sekarang ni aku dan kawan-kawan aku tengah macam busy dengan belajar sebab yelah ~ kami ada final examinationnnnnnnnn pada haaa, tengok je lah jadual dekat bawah nie :)


28 DEC - LEADERSHIP
3 JAN - STRATEGIC MGT
9 JAN - POLICY ANALYSIS
16 JAN - ETHICS


Dan semuanya paper waktu pagi tauu! Yang paling best sekali, semuanya gap panjang! Yeayy! Aku sebenarnya tak kisah paper habis lambat asalkan aku ada gap masa yang panjang untuk aku dan kawan-kawan aku belajar. Yelah ~ atleast ada masa kami nak buat discusion kann heheh

Speaking about study, kali ini aku dan kawan-kawan aku buat pendekatan yang baru dan sangat-sangat memberansangkan hasilnya hahahha Kitorang bahagi-bahagikan chapter apa yang masing-masing kena buat, buat nota dan fotostat nota tersebut dan bagi dekat kawan-kawan. Then, kami akan buat discussion, cari contoh-contoh dan jugak explain semuanya

Ya, kami belajar dekat Teh Tarik Place hahahha
Tukar-tukar mood belajar lah katakannnn  ~ hehehe

Sounds cool kan?! Baik cakap cepat! Sebab ini je caranya macam kami boleh belajar dan nampakk apa yang perlu kami buat. Kalau study sorangsorang, mau nangis jadinyaaa T.T Alhamdulillah, setakat ni memang teknik tu berkesan dan menjadi dan buat study tu lagi more fun sebab sambil study sambil kami gelak-gelak macam tak ada pape yang berlaku hahahaha ambuiiii ~ 


Okay. Bila dah stress belajar, mestilah kita akan macam nak having fun kan? So hahahhahaha aku dan kawan-kawan aku memang mempunyai inisiatif untuk releasekan stress dan bagi reward pada diri sendiri setelah habis belajar. Hehehehe apa yang kitorang buat?

YESSS! KAMI MAIN SEMUA GAMES NI! HAHAHHAHAHA

Old Maid, Snap, One Happy Family, Donkey, Jutaria! Hahahahah yessssssss! Memang seronok giler bila dah penat belajar, tetiba main game kanak-kanak ni hahahhaha terus macam yeayyy, ceria kembali hidup ni macam dah habis final exam! HAHAHA Terus teringat zaman main card games ni masa sekolah rendah setiap kali lepas habis peperiksaan akhir tahun hehhehee


Boleh dikatakan sepanjang study week kami buat macam nie. Lepas belajar je, mesti nak main games. Hahahah tak kisah lah main games apa pun asalkan memang main games. Dannnnnnnnn the worst part is, siapaaaaaa yang paling kalah akan kena denda! Mula-mula denda macam biasa je tapi sekarang ni, denda macam makin mengganas! Hahaha


Antara dendanyaaaa, korang pergi lah cek sendiri dekat IG aku. Ada video-video yang aku dan kawan-kawan aku kena buat sebab kitorang kalah main games -.- Hahahah tapi memang seronoklah sebab dapat release stress kejap. Plus, ianya akan buat kami macam "jom belajar!" sebab selagi tak habis belajar dan capai target kami, kitorang takkan main games ni! Thats our rules :)


Alhamdulillah, dengan cara ni kitorang macam having fun ourself. Benda ni simple jeee, yelah setakat main card games dan Jutaria je tapi kitorang memang enjoy giler. Nak pulak dengan member sekepala dengan aku, memang double the fun lah. 


Cuma ada one time tu, kitorang p release stress, naik rooftop and tengok Shah Alam pada pukul 3.00 pagi. Subhanallah, cantiknyaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Dengan lampu lampu dan cahaya sejuk dan juga cahaya bulan, memang cantik sangat. Masing-masing senyap kejap sebab kekonon menghayati pemandangan hahahha Sejam jugak kitorang lepak dekat rooftop 

CANTIK KAN?! :D

Whatever it is, korang yang baca blog aku nie ; tolong doakan aku dan kawan-kawan aku berjaya lepas untuk semester ini supaya kami dapat proceed ke final semester sem depan! Lepas tu target nak Grad On Time (GOT) Wohoo! Lepas tu habis Master dah! Ya Allah, kejap je kan masa berlaluu?


Semoga Maisarah dapat jawab soalan exam dengan bagus, cemerlang. Dipermudahkan untuk menulis, berfikir dengan baik, dapat evaluate dan analysis semua soalan dan berikan jawapan yang logik akal dan luar dari kotak fikiran. Semoga dia dapat Dekan semester ini


Terima kasih sebab tolong doakan! :) Sayang semuanyaa!

O Allah, please ease my journey


     

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Monday, December 21, 2015

Habis Sudah Semester Dua :D

Assalamualaikum


Hai korang! Haruslah macam mood happy kan sebab YEAY ALHAMDULILLAH! Dah habis pun semua kelas, presentation, assignment untuk semester dua! :D

Habis pun semua kelas!
Before hantar assignment, jom selfie dulu -.-
So far, aku rasa Semester Dua ni macam lebih kurang sama je macam Semester Pertama cuma aku macam dah prepare awal-awal yang kerja mesti banyak hahahah and yes it is! Dua minggu before last week pun masih dapat assignment baru lagi hahahha so yeah ~ kita buat! Kita buat!


Semester Kedua ni jugak buat aku macam more fresh and more confident walaupun ada time aku macam tersungkur. Thanks to Cinabers lah yang banyak ajar aku, selalu ada time susah dan senang, selalu ingatkan aku untuk itu ini! Hahahaa to be honest, diorang yang macam "Maii kau kena buat macam nie!" "Mai you must do that!" "Mai kau kena confident!" "Mai dont give a damn about others!" So slowly, aku macam okayyyyy dah dapat! Hahahaha 


Rindunya dekat korang! Sebab sekarang ni aku dekat rumah parents! Hahahah 


Untuk lecturers yang mengajar aku Semester Dua nie ; Prof Jasmine, Dr Marhaini dan Puan Azizan dan juga PM Jalil ; you guys are the best! Seronok masuk kelas sebab lecturers yang sangat-sangat membantu, sporting and sudi nak dengar pendapat kami as students ni kalau ada apa-apa issues, sampaikan kadang-kadang berebut-rebut nak bercakap dalam kelas hahahah best!


Speaking about assignments, presentation etc aku memang buat kerja last minute for all that. Aku tak tahu di mana salah aku hahahhaha maybe banyak main or buang masa tapi yeahh ~ dalam duk last minute pun aku dapat jugak hit the point :) Alhamdulillah :) 

Group Policy Analysis
Yeahhh. Ini group assignment paling best bagi aku sem nie hahahha sebab semuanya member aku, so sambil buat kerja, sambil melaghaa, kekonon nak reward diri sendiri sebab dah belajar hahahhaa Tapi to be honest, Policy Analysis lah yang palinggggggg stress buat assignment -.-


Sebab aku dan teammates aku kena betulkan kerja yang sama 3 kali sebab kami kena cari satu act di Malaysia yang sama dengan act di United States. Menangiss kata kau. Panik pun ada tapi at the end of the day, yeayy ~ dapat pun jumpa!

Group Strategic Audit

Strategic Management membuatkan aku dan team mates aku ; Munzir dan Naim untuk pilih Ministry of Foreign Affairs untuk diaudit tapii at the end, kami tukar ke Tenaga Nasional Berhad (TNB) sebab its more clear and easier for us untuk cari information. Ya Allah, memang sakit kepalaaa duk fikir apa strategic yang bagus, penggunaan ayat yang simple tapi faham. Tapi Alhamdulillah kami dapat buat jugak akhirnya! Yeayy! 


Sebab tu masa present, tema kami warna biru. Nak ikut tema TNB lah katakann ~ hahahhaha

Group Ethics
Lelaki ni dah berada dalam blog aku sejak 5 tahun lepas lagi hahaha sebab aku dengan dia sama-sama belajar masa Diploma, satu groupmates jugak sebab satu kelas. Lepas tu bila sambung Master, eh eh jumpa dia lagi hahhaahaha Masih sama kelas, masih satu group assignment, masih melaghaa macam zaman Diploma hehehhe


Group assignment dengan Khalis memang superb. Markah selalu dapat tinggi, kerja dengan dia senang, idea superb! Settle je semunya. Bayangkanlah, esok nak present Ethics, hari ni baru p consult dengan PM Jalil hahahhaha memang kerja last minute tapi Alhamdulillah, we made it! Yeayyy! 

Cinabers for this semester!
Sem ni, ini ini je yang ada :) Insha Allah sem depan haraplah kekal ye :) Boleh Grade On Time (GOT) sama-sama. Masa ni kami ada Appreciation Dinner dekat Hotel De Palma and guess what, kitorang buat performance kottt! HAHAHAHAH


Last minute preparation kot sebab masa tu kitorang ada dua exam dan satu presentation. Malam nak perform, siang tu baru finalize. Kadang-kadang sambil study, sambil menyanyi, practise kononnyaaa hahahahha Tapi Alhamdulillah, semua orang enjoy kott dengan performance kitorang! Psst ~ even Dekan dan lecturers pun suka tau :)

Kawan-kawan aku ni semuanya suara sedap tau. Baik lelaki, baik perempuan. Dan semuanya memang kaki karaoke dan semua orang ada forte lagu dan genre lagu masing-masing. Hahahah dah macam artis pulak dah! Hahahahha

Roadtrip to Cameron Highlands!
Masa awal sem haritu, kitorang unplanned p Cameron hahahha pergi satu malam je tapi Ya Allah, seronoknyaaaaaaa! Rindunyaa time kitorang sama-sama menyanyi lagu dalam kereta, berhenti beli makanan then berbuka puasa dalam kereta hahahhaaha Memang macam-macam benda berlaku masa kami p Cameron. Seronoknya weyh! Hahahahaha

My batchmates :)
Yang sambung coursework Master tak ramai so memang kenallah dengan satu batch :) Eh ada lagi tau orangnya tapi ada yang dah balik dah. Kitorang je stay dekat fac sebab nak makan after kitorang organize kan Ethics Talk :) Aku rasa kitorang semuaa satu batch jadi lebih rapat after balik dari trip Penang :D

Yang paling best, diorang pun satu kepala dengan aku. Seronok dapat member satu belajar yang sama-sama kelakar, sama-sama senggol-senggolan dengan kau hahahaha

Lepak library sampai malam -.-
Kadang-kadangkan, nama je budak Master tapi perangai kitorang macam budak-budak. Bayangkan masa tengah belajar, buat assignment kitorang main konon-konon macam office hahahah siap ada bos, kena buat air lah, buat kerja tambahan and kena call orang lah. hahahah dats the way kitorang release stress sebenarnya. Sebab kerja banyak dan perlukan IQ yang tinggi untuk berfikir so macam layankan je lah kan hahahhaa


Selalunya main offices dengan diorang bertiga ni lah -.- Masa ni satu hari satu suntuk duduk dekat library duk buat kerja hihihi Pernah jugak aku stayy dekat library dari jam 10 pagi sampai jam 7 pagi keesokkan harinya. Mata rabak memang dah jadi bestfriends aku masa tue -.-

Suka gambar nie sebab semuanya macam berjanji je pakai
colour yang sama tapi tak hahhahahahahahhah
Eh eh dalam duk busy dengan semua kerja dan assignments, aku masih on lagi dengan penjualan Serum MiracleMH aku tue :) Alhamdulillah, ada orang beli dengan aku dan semuanya dapat feedback yang bagus-bagus. In case korang nak beli atau nak jenguk-jenguk dulu, boleh p tengok dekat IG @serumforyou hihihihi

Extra info pasal serum :D
Alhamdulillah, rezekiiiiiii :D

Okay now, tak lama nanti akan ada final examination. Aku dah start plan dah apa yang nak dibuat masa study week nanti. And suprisingly, jadual exam aku macam yeahhh! Banyak gap! Exam aku adalah pada 28 Dec, 3 Jan, 9 Jan dan 16 Jan! Alhamdulillah, biarlah kitorang yang last tutup pagar UiTM sebab paper last tapi aku tak kisah. Asalkan gap banyak!


Balik Shah Alam nanti, aku kena buat jadual belajar. Yes! Amalan turun-temurun sejak dari Diploma sampai sekarang, Eh eh sejak tahun 2010 kott duk buat jadual belajar and benda tu sangat-sangat berkesan! Sebab aku dapat track apa yang aku dah belajar dan apa yang aku duk buat sepanjang study week. Sebab yelah ~ bila dah gap panjang ni, selalunya macam ada kemungkinan untuk melagha lebih je hahahhaa

Doakan saya dalam final exam ye! :D
 

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Monday, December 14, 2015

Dua Minit Untuk Saya Boleh?

Assalamualaikum


Biasalah, saat saat akhir pada minggu terakhir ni memang dugaan dia lain macam. Aku rasa yang paling kuat dan paling banyak dugaan of courselah, kau kena bergaduh dengan kehendak diri sendiri


Contoh, kau nakkkkkkk je balik rumah, duduk rumah sambil lepak depan TV. Main internet tanpa had sebab rumah ada wifi. Makan minum mama masakkan, kemudian nak pape je ayah boleh tolong dan ada adik yang boleh hiburkan hati kita dengan indahnya


Tapi kau tak boleh buat semua benda tue. Tak boleh, buat masa nie


Sebab ada banyak giler assignment nak kena submit. Ada banyak benda nak kena settlekan. Tak cukup dengan assignment, eh eh eh ada test pulak dah di penghujung minggu. Maka dengan itu, secara automatik terbatal semua plan kau nak mandi air terjun hahahah *silly me


You know what, aku ada terbaca dekat satu post di FB. Jangan bergembira depan orang yang bersedih sebab kita tak tahu apa yang dia lalui. Mungkin ada certain orang anggap benda ni macam "Ah peduli apa aku" but we're talking about common sense here dude. 


To make it simple, kau tengah sedih giler then suddenly ada orang lain yang bergembira macam apaa. Dia punya happy tu langsung tak peduli dah dekat kau atau atleastt macam tak tanya kenapa dengan kau. Eh eh paling worst, everyone lebih tertarik dengan cerita gembira dia berbanding kau yang tengah merundum kesedihan. Wahh ayatt ~


Kau rasa? Mesti rasa left out giler kan?


Bukan nak suruh awak pun sedih macam orang yang tengah bersedih tu tapi atleast kata-kata semangat, kata-kata yang menenangkan pun dah okay :) Ianya sangat menenangkan dan melegakan seseorang itu yang tengah dalam keadaan memerlukan semua nie.


Now, sekarang ni aku tengah sedih dan down. Banyak sangat assignment dan kerja nak kena settle. Tak cukup tidur dan badan sangat penat. Rasa macam nak demam pun ada sebab selalu redah hujan dekat Shah Alam nie tanpa payung. Aku bagitau awal-awal nie, aku tengah sedih dan down. So sedikit (banyak pun takpe) nasihat, kata-kata semangat, ayat-ayat yang dapat legakan hati dan perasaan aku adalah sangat-sangat dialu-alukan sekarang nie. 


Boleh komen, whatsapp aku, wechat aku, FB aku, Insta aku semua boleh. Cause I do appreciate little things even its just a "Mai you are strong" or "Mai, are you okay?" THIS! Memang win okayy and aku sangat-sangat hargai kehadiran orang-orang yang macam nie,


Sebab tak ramai yang sanggup habiskan dua minit dalam hidup dia untuk orang lain :)


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Sunday, December 06, 2015

#EMASTripToPenang Yaw!

Assalamualaikum


Cerita ini adalah pada 19 sehingga 21 November 2015 hari tu tapii biasalah, banyak sangat kerja kan nak buat, tu yang macam lambat sangat nak update hehehe


Al kisahnya, kami budak Part 2 Executive Master of Admin Science telah buat lawatan ke Penang sempena nak penuhi requirement subjek Strategic Management kami untuk semester nie. Mulanya, nak buat asing-asing tapi end up, kitorang decide nak gabung. Alaa batch aku for this sem pun tak sampai dalam 40 orang pun so why not gabung kan? Barulah meletopss!


Oh ya, sempena dengan trip batch kitorang ni, ada hashtag tauu. Cuba click #EMASTripToPenang dekat IG. EMAS tu stand for Exec Master of Admin Sn -.- bukan emas yang orang pakai tu hahaha

Meeting pasal Trip :)

Berhenti rehat dekat RnR :)
Khamis petang pukul 2 kitorang gerak. Macam biasa, dalam bas semua orang tidur je. Berhenti rehat dekat RnR Tapah rasanya untuk sembahyang dan makan then shoot terus ke Penang. Around 7 pm macam tu, kitorang dah ada dekat Jambatan Pulau Pinang dah! :D


Kami tidur dekat Grand Inn Hotel. Okay hotel ni sumpah terbaik untuk kitorang lah. Recommended kalau ada yang nak pergi dengan kawan-kawan. Malam tu tak buat pape sangat punnn tapiiiiiiiii aku dengan geng-geng aku pergi melaghaaaa main game Werewolf sampai 2 pagi padahal pukul 8.30 pagi dah nak berkumpul -.-


Jumaat pagi kami pergi ke Ministrt of Toursim Culture (MOTAC) Penang. Alhamdulilah, our sharing session sangat best dan banyak input yang kitorang dapat hihihih At the end of our sharing session, kitorang ada main pop quiz hahaha tapi aku tak menang punn. Thank you MOTAC sebab terima kitorang and sanggup layan dan jawab soalan-soalan kami :)

Sharing session with MOTAC :)

Thank you MOTAC! :D
#ChaYaNunAlifBa :D

Lepas tu kitorang jalan kaki ramai-ramai pergi dekat Padang Kota untuk lunch. Oh mak oiii ~ datang Penang ni haruslah lupakan semua peraturan diet kann? Aku makan mee sotong dia dan ya Allah, sedap sangat weyh! Nak menangis masa taip entry ni sebab teringat betapa sedapnyaaa mee sotong dia! Hahahaha


Balik hotel kejap untuk rest (masa ni kitorang buat prank call dekat kawan-kawan hahahha) dan bersiap sedia untuk pergi ke Penang Trick Art Museum! Wohooo! Masa dekat sini memang limited so kitorang memang amik gambar cepat cepat tauu! Tapi sumpah best hahahahha sebab macam layan jugaklah 3D dia hahahah Bayaran dia dalam RM 8 kot, tu pun dah dapat diskaun sebab kami ni kan datang dalam a group :) 


HAHAHAHAH :D

Larii selamatkan diriiiii

Is it me youre looking for?
Lepas tu kami terus ke Batu Feringghi tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sebaik sahaja kitorang sampaii, terus hujan lebat selebatnya. Oh mak oii frust giler. Lepas tu abang bas bawak kami patah balik ke Georgetown balik. Pergi Gurney Plaza sebab memang lapar giler lah masa nie. Masa ni blur giler sebab tak tahu nak makan apa


Nasib baik Naim ada, kampung dia dekat Penang so dia bawak kitorang p makan dekat food stall tu. Yeayy! Finally, this is Penang! Inilah dia yang kami nantikan iaitu makanan Penang! Hahaha

Makan makan di Gurney Plaza

Masa ni makan char kuew tiau, pasembur, cendol, laksa Penang. Perghhh ~ nak meletop perut sebab kerjanya asyik makan je. Kitorang share share so dapatlah merasa semua makanan. Hahah lepas tu masuk Gurney Plaza untuk main games dekat arcade hahahha Kitorang buat liga sendiri, main Daytona ramai-ramai. Adudududu mudah terhibur betul masa nie hahha


Then balik hotel. Masa ni memang aktiviti bebas. So memang tak lah aku dengan kawan-kawan aku nak terus tidur so kitorang decide nak main Werewolf lagi. Oh mak oii, addicted giler nak main game ni. 


Lepas tu entah macam mana, aku dapat WhatsApp dari kawan aku. Rupanya diorang plan nak p makan Nasi Kandar Beratur! Nak p Batu Feringgi boleh tapi macam mahal sangat pulak kan. So decide nak p makan je memandangkan masing-masing dah lapar. 


Kumpul-kumpul orang so dapat dalam 14 orang nak pergi. Pergi naik teksi guna apps MyTeksi. Oh mak oii  ~ bagus giler apps ni! Konfem selamat tau tak? So you guys shoud try it :)

Demi Nasi Kandar, sanggup beratur!
Muka kenyang lepas makan! 

Dah lah murah, sedap pulak tue! Memang pure Nasi Kandar lah orang cakap :) Dah makan, kitorang nak p Padang Kota jalan kaki tapi entah macam mana entah, end up tak jadi so terus balik hotel :) Aku dengan kawan-kawan aku baru nak naik hotel untuk tidur sekali classmates aku yang lain "Jom lah Werewolf sekali" Hahahahhaa so kitorang duduk bersila depan hotel dan main Werewolf sampai pukul 2 pagi :)

Bergambar depan hotel before check out! :D

Esok paginya, kitorang check out hotel dan terus ke Jeruk Pak Ali untk sharing session kitorang. Aku memnag tabik betul dengan syarikat ni dan macam mana anak Pak Ali tu handle. Diorang sangat pentingkan assest diorang iaitu pekerja. Yes, pekerja adalah asset utama dalam syarikat kau. Okay dah tamat kelas kita hari nie. Next.


Bergambar depan kilang Jeruk Pak Ali :)
Lepas je settle urusan kami di Jeruk Pak Ali, kitorang terus shoot balik ke Shah Alam after lunch. Kalau semua orang duk tidur lepas kekenyang, aku dengan kawan-kawan aku pulak macam biasa, main Werewolf sampai lebam! Bayangkan dari Penang ke Shah Alam, seramai 16 orang duk main Werewolf ! Hahahaha giler betul oiii


Tapi aku dah surrender masa tengah main sebab aku asyik terkeluar je so end up aku terus tidur hahahah Tapi kejap je sebab terjaga bunyi diorang duk bising bising hahahha


Sampai Shah Alam, aku terus balik rumah dan lepak dengan adik aku pulak :) Best giler lepak dengan adik aku sebab dah lama tak borak dengan dia heheh


Overall, trip Penang ni sangat best sebab ada kawan-kawan yang memang masuk air dengan aku hahah. Masa ni barulah aku kenal kawan-kawan yang satu batch dengan aku hehehe Jom buat event lagi sem depan! hahaha

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Wednesday, December 02, 2015



Hi Mai!

Anas ni,
Mai, dalam hidup ni memang banyak perkara yang akan jadi penjatuh semangat kita.
Stay positive is never wrong Mai
Kau kena stay positive and strong
Lagi kau positive tedency untuk kau selesaikan masalah or apa je jadi lebih mudah.

Aku tak tahu apa problem kau, tapi aku percaya kau boleh hadapi.
One thing aku nasihat, jangan penat jadi positive.
sentiasa fikir benda benda yang baik tau.

Mai yang aku kenal, seorang Mai yang sangat positive and ada good vibes.
Stay strong and semoga dipermudahkan segalanya!




Sincerely your friend.
Love you Mai!

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Penat

Assalamualaikum

There are too many things that I want to say but I just cant and I dont remember the password of my another blog. Yes, I do have another blog, where I can just be myself.


Penatlah sebenarnya nak jadi positif all the time. It just too tired


 
TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Monday, November 30, 2015

Assalamualaikum    

hello....
its mee...
i been wondering ... lupa lah lirikkk... tapi takpe, yang penting saya comel..
minggu ni ade show.. tak sabarnyaaaa... buat performance ajet2 artiss.. tengah fikir lagu apa nak nyanyi... rasa2 lagu apa yang sesuai dengan I yang comel nii.. ?

haish, papepun I rasa malam tu I yang akan paling meletop.
ye laa i kan gorgeous.. no one could compare..
ermm, you ols... I nak share something ni, tapi uols kena janji between kita je okay!
promise dulu, promise okay..
hmmmm
I penat.. penat sangat.. nak tau penat sebab apa? hmm sebab benda benda random.
kalau boleh everything I nak rasa I penat, even tak de kene mengena ngan hidup i, still nak rasa penat.
entah
TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Tuesday, November 17, 2015

Otak Aku Adalah Pejabat Paling Sibuk Di Dunia

Assalamualaikum


Mood : Sang Penikam - Noh Salleh


Mungkin ini akan menjadi emosi, mungkin tidak. Tapi harapan aku tidak lah ye? *senyum


Pada tahap ini, aku sangat penat. Penat dan tak larat. Aku penat sebenarnya untuk selalu be positive, be cool. Ada sahaja masalah yang datang, yang datang, eh eh bertimpa-timpa pulak tue. Belum settle yang ini, yang itu datang. Dah settle yang itu, eh eh yang ini datang lagi


Semua benda macam too much kot? Entahlah aku sendiri tak tahu nak cakap macam mana. Salah diri aku sendiri ke yang tak pandai nak handle dan settlekan everything? Salah aku ke sebab aku yang keep on overthinking? Salah ke?


Setiap kali apa apa yang berlaku, aku selalu cakap "Eh benda boleh settle ni!" Sebab aku rasa benda tu ibarat semangat yang aku cuba untuk terapkan dalam diri supaya aku macam yeah, lebih bersemangat. Tapi kan, aku pun manusia biasa jugak kan?


Tadi aku macam sampai tahap blur sangat-sangat. Tak tahu apa nak buat. Kelam kabut. Ribut terus dalam otak aku. Hati aku apatah lagi, terus hancur berkecai. Benda kecik je tapi bila benda kecik tu dah datang banyak kali, lama-lama mesti jadi besar kan?


Tadi, aku terus duduk dan termenung tepi katil. Tak tahu nak buat apa. Nak mandi, tak nak. Nak tidur, tak nak. Nak makan, tak nak. Nak cakap, tak nak. Blur. Aku macam lost. Aku tak tahu apa yang aku rasa sekarang ni, aku tak tahu apa yang patut aku buat sekarang nie. Even kalau aku luahkan dekat kawan-kawan, dekat adik aku - seems to be nothing works on me. 


For just once, sekali jee aku cuma harap ada orang atau benda yang boleh bagi aku semangat. Aku tak pernah rasa putus asa, tak pernah rasa dan pantang dengan perkataan give up tapi kali ini, aku rasa macam benda tu selalu je main-main dalam otak aku. Ya Allah, aku tak nak give up. Aku nak teruskan apa yang aku dah mulakan nie


Aku rasa macam nak terbang. Nak lari kejappp je. Nak bawak diri jauh-jauh. Nak lepaskan apa yang aku rasa sekarang nie. Sebab aku dah penat lah sebenarnya. Aku rasa kena pause kejap dari semua ni. Lepas tu datang balik dengan semangat baru, dengan benda baru dan idea-idea baru yang boleh settlekan semuanyaaa dengan cemerlang. Aku rindu nak jadi diri aku yang dulu


Mysara kena kuat! Tak boleh lemah semangat macam nie! Kena kuat dan kena kuat! Ingat, kena kuatttt! Tak boleh nak cengeng sangat! 


Allah, bantu aku 


 



TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Sunday, October 25, 2015

Hari-Hari Seorang Pelajar

Assalamualaikum


Saje nak tulis something malam nie tapi tak ada idea. Hmm lets update on what happen boleh? :)


So esok kelas Strategic Management. Team aku amik Ministry of Foreign Affairs untuk kami buat strategic audit. Every week kena present untuk kasi Prof Jasmine tengok progress kami. Setakat ni Alhamdulillah, we are on the right track, though ada salah sikit tapi heh takpelah :) Belajar mysara! Belajar! You're still learning!


Dan sampai sekarang aku tak faham kenapa aku tak amik je Khazanah Nasional untuk company strategic audit aku -.-


Hari Selasa kelas Policy Analysis. Okay minggu ni memang kena fokus dalam kelas policy sebab Jumaat ni ada test dengan Dr Marhaini. Memang kena fokus. Aku baru study dua chapter, tu pun guna slide! Bukan guna buku teks. Okay nekad. Esok habiskan dua chapter lagi :) Dan study guna buku teks


Hari Rabu kelas Ethics. Okay aku sangat takut dengan kelas hari Rabu sebab kelas pagi! Last week aku skip kelas sebab oversleep. Duh ~ mysara oh mysara. Terus aku sedih sebab tak dapat pergi kelas sebab sebenarnya aku tengah save cuti cuti aku ni sebab jeng jeng jeng! Hahahah wait of the end of this November okay! :D *EXCITED* tapi bila dah banyak kali skip kelas, aku jadi risau pulak -.- Lepas tu sedih sebab tak dapat dengar lecture dr PM Jalil hmm


Hari Khamis pulak ada kelas Leadership. Aku rasa kelas paling favourite kot sejak semester ni. OMG! Kelas dia sumpah best! Kelas PM Jalil memang best weyh, dengan subjek Leadership pun pergh pergh pergh ~ terbaik weyh. Bestnya kelas Leadership! Woot woot! Really looking forward untuk masuk kelas Leadersehip every week! :D


Okay tetiba mood hambar masa awal awal tulis entry ni dah hilang sebab excited terbayangkan kelas Leadership . See, betapa mudahnya mood kelas Leadership tu dapat pengaruh mood aku :) Yeay yeay yeayy!

Saya Mysara dan saya memang suka belajar dekat Mcd.
Heh, budak UiTM sangat! Hahahhaa

Aku tahu aku memang banyak main, every week mesti otak fikir nak pergi mana situ sana sini. Nak pergi shopping lah, karaoke, wayanglahh tapi semua tu dah tak best nak buat dah sebab yeah ~ dah bosan. Now tengah duk giler nak main roller blade! Rasa macam best giler dapat berpeluh dan exercise


Well ~ now memang aku tengah on diet, tak makan carbs or to be exact macam kurangkan carbs. No nasi, roti, spagetti, mee kuning etc. 


Eh sambung cerita tadi


Aku memang banyak main, korang pun tengok sendiri dekat IG aku penuh gambar aku duk bersuka ria dengan kawan-kawan je tapi di sebalik gambar tue, ada gamble sendiri yang aku duk hadap. Ada struggle yang aku kena lawan setiap hari setiap masa. Aku malas nak cakap banyak sebab nak simpan untuk masa konvo Master nanti! HAHAHAH INSHA ALLAH AMIN! :D


Okay now, mari baca perenggan di bawah ramai-ramai sambil tadah tangan


Semoga Mysara Newrie berjaya dunia akhirat, berjaya habiskan Master dia dan dapat grad on time, dapat kerja yang best-best, dapat gaji yang masyuk, dapat tunaikan semua impian dan doa-doa dia, dipermudahka urusan jodoh, dapat jodoh yang sesuai dengan dia dan dapat balas jasa-jasa orang yang baca entry dan doa ini :)

Bye!






 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Saturday, October 24, 2015

Harapan Itu Sakit

Assalamualaikum


Semalam borak-borak dengan kawan-kawan aku. Then tercakap pasal harapan. Harapan ni sebenarnya sakit tauu.


Pernah tak rasa, kau dah mula bayangkan macam-macam yang akan berlaku pada esok hari kemudian bila tiba masanya, suddenly it turns out not to be happen as what you imagine. Can you feel that?


Pernah tak rasa kau macam dah cukup bersedia nak jawab exam, sebab kau dah buat apa apa sahaja yang patut then suddenly, it turns out not dan kau memang tak boleh jawab exam. To make it bad, kau pulak failed paper tue. Pergh nauzubillah min zalik. Aku tak pernah tapi yeah ~ i knew it hurst. Pernah?


Pernah tak kau rasa macam kau konfemmmmm akan jumpa dengan kawan-kawan kau, atau orang yang kau sayang (pakwe / makwe korang) then suddenly last minute kena cancel. Tak kisah lah atas alasan apa apa pun tapi yang pasti kena cancel. Pernah tak? Well ~ trust me, it hurts


Apa lagi eyh? Haa korang fikirlah sendiri harapan apa yang buat korang akan sedih atau sakit


The point is yang aku nak sampaikan dekat sini adalah harapan tu sebenarnya sakit. Tak kisah lah tinggi atau pendek harapan tue ; ianya tetap sakit dan sakit. Tak payah pergi jauhlah, kau tengok je orang sekeliling kau dan bayangkan harapan korang tapi at the end of the day, it turns out not to be happen. See? 


Sebab tu bila semalam aku lepak dengan kawan-kawan aku, we talked about future and hopes ; aku cuma cakap "Just tahu mana letaknya kita, duduk diam diam dan buat kerja masing-masing. Berdoa dan serahkan kepada Dia dan yeah ~ just go with the flow"


It turns out yang kawan-kawan aku cakap sedih bila dengar aku cakap macam tue. Hahahaha. Memang sedih tapi itulah realitinya. Kita cuma berharap dan merancang tapi yang tau semuanya adalah Allah. Yang tahu semuanya baik dan buruk adalah Allah. So let Him cause He knows what are the best for us


Apa yang boleh kita buat sekarang ni adalah cuma hargai apa yang berada di sekeliling kita, apa yang kita dapat hari ini. Sebab kita tak tahu esok lusa adakah kita akan dapat benda yang sama. Who knows esok lusa benda yang kita pegang tu tak ada. Benda yang kita ingat selalu ada tu hilang.


Let me get this straight. Tak salah nak berharap tapi jangan sampai macam ianya over tau? Macam mana eyh nak cakap? hahahah it just macam kau tahu sendiri tu samada benda tu kau akan dapat atau tak. Kalau tak, then just let it be. Tapi kalau kau tahu benda tu kau boleh dapat, usahakan lah sampai dapat. Semuanya kau kena pandai main dengan otak dan cara kau berfikir dan tackle masalah tu bila benda tu dah terjadi, tu je :)



Enjoy the little small things. Syukur. Insha Allah everything will be fine and you wont be hurt :)


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Sunday, October 18, 2015

Cameron Highlands, here we go! :D

Assalamualaikum


Mari kita buat kerja giler ya kawan-kawan


Habis kelas hari Khamis pukul 12 tengahari. Pergi lunch dengan kawan-kawan sambil senang hati sebab sudah habis kelas pada minggu tu. Sambil borak, sambil plan nak stay up dekat McD untuk buat assignment yang macam dah bertambah-tambah.


Well ~ faham tak perasaan orang yang tahu nak sambut weekend macam mana? Hahah in my case, weekend kitorang start pada pukul 12 tengahari pada hari Khamis sebab Jumaat Sabtu Ahad ; no class! *wink


Pukul 1 tengahari aku dah sampai rumah when suddenly I got call from Echa, siap dengan Whatsapp siap cakap "Mai angkat call!" Okay ni serius ni. Konfem ada pape ni


"Maiii! Nak pergi Cameron Highlands tak?!"
"Eh seriuslah?! Bila bila?!?"
"Petang ni lah!"


Giler lah budak-budak nie hahahha So after that call, aku pun terus call cari kereta sewa area Shah Alam. Mungkin nasib kitorang kot dapat kereta sewa. So yeahh ~ pukul 5 petang, here we go to Cameron Highlands! :D

CAMERON HIGHLANDS, MU TUNGGU KITORANG! 
With Aten and Echa :)

Ya Allah, sebenarnya masa kami otw nak p Cameron tu, masing-masing macam "Weyh tak percayanyaaa kita dah on the way nak pergi Cameron!" HAHAHHA Sebab yes, ianya sangat-sangat spontan je okayy, padahal malam Selasa tu baru je cakap-cakap nak pergi Cameron tup tup Khamis dah pergi


Well ~ unplanned things always the best :)


Masa lalu dekat Tapah tu, dah malam sebenarnya. So memang kena slow slow and berhati-hatilah. Kawan-kawan aku pulak dah muntah-muntah, perut sebu lah, peninglah sebab yelah ~ jalan nak naik kan pening kepala hahah Nasib baik aku, Iman and Anas survive sepanjang perjalanan pergi dan balik hahahhaa


Sampai je dekat Cameron, first benda yang kitorang buat adalah cari kedai makan! Lapar weyh. So pergi dekat satu kedai Steamboat nie. Alaa makan dia biasa-biasa je. Nasib baik ada steamboat so kitorang makan dan habiskan benda tue je

Selamat sampai di Ringlet ! :D

Dinner time! :D
Lepas dah makan, masa untuk cari hotel! Kitorang macam bertuah jugak sebenarnya sebab dapat harga hotel semalam RM 80 je weyh. Dah lah bilik superbb! Terbaik dan sangat selesa! Kalau time weekend, maybe hargnya RM 130 kot. Kitorang stay Hotel Sentosa dan amik dua bilik. Sian Anas and Iman kena share duit hotel dua orang, padahal aku share duit hotel dengan Echa and Aten! Hihihihihi


Lepas Subuh, kitorang terus check out dan pergi breakfast. Hihih sambil tu masing-masing dah plan nak buat apa, siap tanya orang ramai lagi nak pergi situ sana sini hahahaha

Morning from us! Lipstick merah je masa nie hahaha
Berhenti tepi jalan semata-mata nak amik gambar belakang tue -.-
Semangat semangat 

Adakah saya bunga yang awak cari selama nie?
So tempat pertama kitorang pergi adalahhh entah aku tak tahu nama apa, lupa dah tapi adalah bunga-bunga hahahah :D Finally dapat pun jumpa bunga-bunga ni sebab before that, kitorang macam blur jugak tak tahu nak cari dekat mana. Randomly berhenti tepi jalan je sebab nak amik gambar hehehe

This is bunga-bunga! :D


Bunga-bunga mataharii (saje nyanyi lagu Maya ni bila tengok
banyak bunga-bunga) Hahahha

Bunga merah! Nak menangis tengok lawa sangat bunga-bunga dekat sini
Tapi dalam gambar nampak macam happy je -.-
Okaylah, menangis kegembiraan, boleh? Mueheheh

Nanti dah ada rumah sendiri, nak tanam bunga-bunga putih macam nie! :D
Bestnyaaaaaaaaaaaaa! 
Bunga kuning pulak! :D


Siapa tak suka bunga kan? 
To be honest, aku memang gembira sangat-sangat sebab dapat tengok bunga-bunga nie. Rasa macam "weyhh Ya Allah bestnyaaaaaaaaa!" sampaikan tak tercakap sebab macam punya gembira sangat kan? Rasa macam eiii how can I describe eyh? Yang pasti rasa macam berbunga-bunga betul perasaan masa tu


Nak pergi Cameron Highlands lagi Y.Y


Lepas lepak dekat bunga-bunga tu, yang memang lamaaaaaaaaaaaaa sebab kitorang amik gambar banyak giler, kitorang terus gerak pergi dekat Boh Plantation tue. Alaaa tempat yang dalam cerita Ombak Rindu tue hahahha Sebenarnya ini adalah tempat yang memang kitorang aim dari starting perjalanan pergi ke Cameron lagi :D

Rehat kejap sebab penat kena mendaki!
Takpe! Demi nak bergambar di tempat Ombak Rindu, sanggup je weyh! Hahaha

Pergh, bila sampai sana, terus apa lagi! Amik gambar lagi! Kitorang sampai just nice sebab masa tu tengah hari so suasana memang sangat lawa dan memang sesuai untuk di ambil gambar! Weyh tolonglah faham perasaan aku yang sangat gembira masa tu sebab dapat tengok bunga dan pemandangan semula jadi yang sangat best!


Kitorang lepak lama kot dekat sini, mau dekat 3 jam sambil pekena teh Boh dan makan-makan. Pergh ~ macam bajet-bajet anak orang kaya je masa tue. Hahahaha dah lah p Cameron, tidur hotel, minum teh dengan suasana sejuk jeee, memang terbaik lah! Dah terus lupa langsung pasal article review, assignment, strategic audit yang nak kena buat hahahha

Yeayy dah sampai! Hihihi
Masa ni nak balik. Aku dengan Echa kena tinggal and Iman, Anas and Aten
tak bagi kitorang naik kereta hahahhah
Sabar je lah aku dengan kawan-kawan aku nie
Bye bye Boh! 


Lepas dah puas lepak dekat Boh Plantation, kitorang turun. Masa ni dah start panas dah. Lepas tu kitorang pergi dekat Cameron Valley sebab nak amik gambar lagi! Hahaa kerjanya nak amik gambarr je! Kitorang tak ada pun nak shopping apa ke, nak petik strawberry ke apa, sebab yang penting, gambar gambar gambar! Gambar tu sangat penting sebab nak upload dekat IG! AHAHAHAH


Iman ada warning tau "Kita berhenti amik gambar dekat sini 5 minit je tau! Sebab nak kejar masa nak turun" Sebab masa tu macam nak hujan. So macam risau jugaklah kan jalan licin ke apa ke, tanah runtuh ke. Nauzubillah. 


Heh. Amendaaaaaaaaaaaaaaaaaa! 5 minit tu hanya bercakap di mulut sahaja sebab masing-masing amik gambar lama giler. Biasalah, mesti lah nak angle cantik lah, amik dekat situ sini lah hahahha Tapi memang masing-masing berposing sakan je amik gambar :)

Gambar seperti ini contohnya, adalah
WAJIB untuk di upload dalam IG hahahah :D
  
Amik gambar lagi :D muehehehe
Nak menangis boleh? Sebab cantik sangat pemandangannya! :D
So lepas dah puas hati dengan semua gambar, kitorang singgahhhhhhhhhh kedai-kedai menjual tu kejap. Misi aku adalah mencari strawberry coklat! Lepas tu aku beli coklat sikit untuk roomates aku hihiih Echa pulak beli keledek. 

Makcik-makcik dekat kedai tu sangat baik! Diorang bagi aku dengan Echa makan jagung Cameron yang SANGAT SEDAP OKAY ! THE BEST JAGUNG IVE EVER EAT KOT! Sebab manis dan sangat rangup! Hahahaha tapi aku tak beli punn :p

Ini strawberry coklat yang memang sedap! Sebab coklat dia perghh!
Weyh nak lagi boleh tak? Y.Y 

Kitorang turun around after Zohor macam tue. Masa tu pulak dan dan nak hujan lebat bagai. Kawan-kawan aku yang dekat belakang dah tumbang dah dua-dua sebab mabuk hahahah Sorang perut sebu, sorang muntah-muntah hahahahhaha 


Masa dalam perjalanan tu, aku rasa aku, Iman and Anas yang banyak borak. Pasal zaman kitorang kanak-kanak dulu hahaha seronok! Lagipun sebenarnya nak kena teman Iman ni sebab dia yang drive sepanjang trip on the spot kitorang nie hehehe


Masa ni diorang plan nak pergi Bukit Tinggi pulak! Haaaa sudah! Tapi tak jadi sebab nak plan next timelah. Aku dah cakap, kalau sekali dah buat giler, memang akan didatangi dengan idea-idea giler selepas itu hahahaha


Berhenti dekat RnR, beli pau panas-panas, makan dalam kereta sambil di temani hujan lebat di luar kereta. Memang masyuk lah masa tue. Tambah pulak masa tu jammed teruk sebab ada accident, lagi seronoklah kitorang duk borak :)


Eh sape cakap balik Shah Alam terus? Kitorang terus shoot ke KL sebab nak pergi KL Performing Arts Center (KLPAC) sebab konon nak amik gambar tapi masa tu kitorang sampai dah lewat petang sangat Y.Y So macam tak sempat sebab dah gelap. So kitorang sembahyang ke dekat sini sebab lepas tu nak pergi makan pulak! :D

Dekat KLPAC :)
Kitorang p makan Ayam Penyet Nusantara dekat Wangsa Maju! Perghh memang pedasssssss bak hang dia punya sambal tue! Hahahah lepas tu p TBS pulak sebab nak belikan tiket bas Aten then shoot balik terus ke Shah Alam :)


Eh eh dah sampai Shah Alam, kitorang p lepak makan jagung dekat Setia City Mall HAHAHAH Yaaa, beginilah kami menghabiskan masa masa sewa kereta hahahhaah Sebab kena hantar before pukul 12 tengah malam :)


Lepas makan tue, kitorang pun okay balik rumah masing-masing. Aku mandi-mandi je dan terus bamm tidur. Penat sangat tapi enjoy! 



Overall, aku memang sangat enjoy dengan trip spontan nie :) Seronok sebenarnya buat kerja tak dirancang nie. Dia macam terus on je semua orang. Hahaha aku sendiri macam tak sangka sampai ke Cameron Highlands kami nie padahal sem lepas konon nak plan p pulau hahahah

So bye bye Cameron Highlands! Sedihnya nak byebye dekat you Y.Y
Nanti I datang lagi okayy? :)

"Mai minggu ni kita kena pulun habiskan semua assignment tau"
"Haa? Okay okay. Tak ada masalah"
"Aah. Lepas tu weekend nanti kita p mandi air terjun nak?"
"Haaa? Seriuslah?!"



To be continue hahahha :D

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[klik it]

recent posts