[Search]

About Me

INSTAGRAM : MYSARANEWRIE

[klik it]

Home Ads


Saturday, September 26, 2009

Away.. ~ =(


Salam, Ini adalah post terakhir aku sebelum aku masuk asrama pada petang ini. Kejap lagi nak pergi hantar adik aku ke Sains Dungun pulak. Lepas balik je terus aku akan masuk asrama. So sebab 2 aku update selalu ni.


Memandangkan mood raya masih ada lagi, so aku telah membawa 2 bekas kueh raya ke sekolah. Haha. Siap lah. Malam ni masa prep sure tak kan belajar punyer sebab masing2 akan bawak kueh raya. Lepas 2 aku akan tuntut duet raya dengan kawan2 aku yg masih berhutang dengan aku. Haha. Siaplah korang sume.


Anyway for this upcoming school session, ada banyak aktiviti yang bakal berlangsung. Antaranya adalah
  • Majlis Graduasi Tingkatan 5..!! Oh I really waiting for this moment..!!


  • Kem Rehat Minda di [tak taw lagi pergi mana..haha..]


  • Jamuan Batch IX 08/09


  • Jamuan Hari Raya peringkat sekolah [entah ada ke tidak nie]


  • Aspuri Night..!! [gurls only..]


  • Jamuan PRS


  • Jamuan Badar


  • Jamuan Rumah


  • Jamuan Persatuan & Kelab


  • Majlis Perdana [hoho, tak suke time ni sebab semangat assabiah 2 terlalu kuat. nyampah..]


  • Perkhemahan budak2 Tingkatan 4 [yeah, again we rule the school..]


Rasanya maybe itu je kot. Yang lain2 aku tak taw lagi. Tapi dont worry u guys. Insyallah aku akan update lagi semasa di sekolah nanti, 2 pown kalau Ustaz Awang buke line internet. Kalau tak, aku pinjam broadband dengan kawan aku je lah.. Ececeh..macamlah berani sangat.. Haha..!!




Oklah u guys. I chin chow dulu okie.. U all jaga diri baik2 taw. Duet raya yg dpt 2 [kalau dapatlah..haha..] simpan elok2.. Mana tahu boleh tampung untuk perbelanjaan kahwin u all ker..haha...


Ok lah, tak tahu nak mengepek apa lagi so I stop here..


Bubbye..!! psst..doakan yg terbaek untuks saya dalam study okie..



TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Friday, September 25, 2009

pelik tapi benar

Salam. Al sudah dimaklumkan bahawa aku akan masuk ke asrama pada esok hari. Selalunya kan aku akan gundah gulana, sedih & menangis bila dah nak masuk asrama. Rasa cam berat je nak masuk asrama. Nak2 kalau cuti panjang macam kali nie. Memang bertambah2 rasa berat 2. Haha..
</div

Tapi kan kan kan..kali ini aku sendiri rasa macam "..eh pe kena dengan aku nie..?.."
Lepas je aku pergi keluar makan tadi kan, aku terus naik atas dan masuk bilik aku. Masuk je bilik aku terus amik beg baju aku dan mula mengemas. Mula2 aku kemas almari baju aku, asingkan mana baju yg nak bawak, mana yg kena tinggal. Lepas 2 aku masukkan satu persatu baju2 aku td dalam beg.

Lepas abih kemas baju, aku kemas buku2 pulak. Buku2 nie tak da masalah bagi aku sebab sejak aku balik sampailah sekarang nie buku2 selamat bersemadi dalam beg aku. Hehe.. Jangan marah yer..
</div
Lepas 2 aku siap gosok lagi baju sekolah aku. Selalunye kan, sehari sebelum masuk asrama, orang gaji aku akan gosok kan baju2 sekolah aku, baju batik aku, baju KRS aku and even baju kurung aku. Tapi kan kali nie, aku yg gosok sendiri. Haih, ajaib betol..! Apa pasal aku rajin sgt ni erk..??
Baju sekolah aku yg telah siap digosok. Sekali dengan tudung sekolah dan tudung putih untuk dipakai bersama-sama baju batik.


Lepas habis kemas2 2, konklusinya aku kena bawak 3 buah beg masuk asrama esok. 3 buah beg..??!! Macam mana nak bawak masuk bilik..?? Dah lah bilik aku 2 Tingkat 4.. Haih.. Letih2..
</div

Tak pe ar. Nak wat macam mana kan..??


Beg2 yg bakal kena angkut dalam masa kurang 24 jam dari sekarang..!!


Lepas aku kemas2 baju dan buku2 aku turun bawah dan kemas2 plak barang2 yg aku beli dekat Giant hari tue. Siap letak kat tepi pintu lagi. Mak aku pulak cakap "..macam pukul 6 pagi esok je nak masuk asrama.." padahal selalunye aku akan masuk asrama dalam pukul 3-5 ptg. Haih..ajaib2x..

Kesimpulanya, aku tak taw kenapa aku bersemangat dan berkobar-kobar nak masuk asrama



TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Udang Celup Tepung

Salam. Hari ini keluar ke bandar, membeli barang2 untuk diangkut ke asrama yg 'terchenta' 2. Haih..Sabtu ni dah kena masuk dah. Sabor2x.. Sebelum balik singgah kat Pasar Bukit Besar aka PBB. Haha, unik giler nama pasar nie. Masa tengah teman mama g jalan2 kat ikan2, ternampaklah udang.
"..ni kalau buat udang celup tepung sedap jugak kan..?.."
so mintak mama beli kan. Mula2 mama beli setengah kilo tapi sebab aku yang paksa suruh beli sekilo akhirnya mama akur juga dengan kemahuan aku nie. RM17 sekilo. Kira okey lah 2.

Balik2 je rumah, aku dengar mama suruh orang gaji aku, Mbak Seri buangkan kulit udang 2. Aku just tengok je tanpa membuat apa2. Haha. Aku memang terkenal dengan kekejaman dan tidak berhati perut. *wink2x..


Tepat pukul 8.00 mlm *act tak tepat mana pown aku start. Aku buangkan kepala die dan hanya tinggalkan ekor dier jer. Akhirnya jadilah die udang bogel. Haha. Serius aku cakap comel gak udang 2 bile kulit die dah kena buang. Haha..
Tengok kulit die yang bersinar-sinar 2..haha..memang comel..!!

Dah nama pown udang celup tepung kan, mestilah kena da udang & tepung. Aku guna tepung beras sebab mak aku yang sediakan tepung beras. Haha. Udang 2 aku gaulkan dengan garam sikit supaya cukup rasa.


Tepung beras.

Ikut kuantiti udang lah. Kalau banyak udang, guna banyak tepung. Kalau udang sikit guna tepung sikit. *Faham murid-murid..??

Okie. Seterusnya *wah macam rancangan masakan pulak amik udang tadi dan campakkan dier dalam tepung beras tadi. Pastikan tepung 2 betul2 rata dekat udang. Ini dapat membantu menyedapkan udang tersebut. Haha. *Apasal dengan aku nie..?


Udang2 yang sedang berendam dalam lautan tepung

Weh korang ingat dah boleh goreng ker..??


belum lagi lah...

Sebelum menggoreng udang2 2 celupkan udang2 2 dalam telur yang telah dipukul. Telur nie berperanan untuk memastikan tepung tadi melekat kat udang.

Aku guna 2 + 1 = 3 biji telur untuk menggoreng udang2 nie semua.


Lepas 2 korang pown boleh lah start menggoreng. Mula2 celup udang tadi dalam tepung kemudian salutkan dier dengan telur dan masukkan dalam kuali yang ada minyak masak yang telah panas. Korang tunggu sampai udang 2 dah agak2 masak ataupun tepung 2 dah bertukar warna kuning keemas-emasan..


Bila dah warna 2 kuning keemas-emasan korang boleh lah angkat dan letakkan dalam pinggan.


Taraa..!!

Inilah hasilnya. Makan panas2 nie pahtu cicah dengan sos cili memang tak pandang dah kiri kanan. Even kalau mak mentua lalu pown tak sedar taw tak. Haha..Apa2 pown lepas 2 satu family aku makan udang celup tepung aku nie. Hehe..

p/s: saje je nak kongsi cerita dengan korang.

And satu lagi jangan ingat orang macam aku nie tak pandai masak taw..!! Haha..


TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Wednesday, September 23, 2009

Ini Cerita Semalam

Salam. Memandangkan Hari Raya je dapat mengumpulkan semua sanak-saudara jadi sepupu2 mak aku yg dari Kuantan semuanya pakat turun Terengganu untuk thn nie. Yelah, dah berapa thn dah diorang tak beraya kat sini. So Hari Raya Kedua 2 dalam pukul 8am diorang bertolak then tengahari 2 sampai. Lepas 2 diorang pergi beraya kat rumah anak sedara nenek aku tapi aku tak ikut.. *malas..!!
Malam 2 diorang ramai2 pergi Pantai Kelulut, makan ramai2 tapi still aku tak ikut jugak. Kenapa?? sebab masa 2 aku sorang je pompuan. Rsa cam tak best ar even duapupu [lelaki okie..] aku 2 rapat giler2 ngan aku.
Next evening diorang dah nak balik dah. Kali nie diorang balik sekejap jer. Sebab sepupu mak aku 2 aka Cik Mimi da hal. Nak wat camana..so dikesempatan ini aku dan lah snap2x beberapa keping gambar..



Mereka adalah adik beradik aka duapupu saya. Baju biru > Aiman. Main lappy > Azrul. Sebelah Azrul > Epy

Yang budak kecik ni namanya Nurul Aisyah Adawiyah aka Aisyah. Budak nie memang nakal + kelakar + manja. Haha..suke sgt usik dier. Baru Darjah 1 tak silap aku. Belakang 2 adik aku lorh..

My Mum with Azrul. Azrul dah lepas SPM dah. Skunk nie die study dekat UiTM Penang. Jauh tuu. Die nie pown kelakar jugak. Jenis suke buat lawak spontan. Haih..bawak keta pulak dah lah laju giler. Kalah Alexx Yoong, haha..


Then dalam pukul 5.20 ptg semalam diorang pown bertolak pulang ke Kuantan. Epy hantar msj kat aku pukul 8pm 2 diorang dah sampai..
Bubbye..!!
*agak2nye bilelah boleh lepak2 dengan mereka lagi..??Maybe lepas 9 Disember nie kot..haha..!!*sabar2x..
Lepas diorang balik, my family and I berjalan2 di sekitar bandar. Tak tahu nak pergi mana so akhirnya kitorang lepak2 kat Pantai Batu Buruk. Ramai giler orang..!


So bila dah tak da benda lain nak buat apa lagi, snap2 gmbr lah..!!haha..
Kat sana pown da kuda taw tak..comel2 gak. Yang kat bawah nie nama kuda nie Pinto.

Muka ala2 berani padahal takut nak mamposs..!!
My Mama. Suke sgt dengan gmbr nie kerana gambar nie teramat2lah lawa.
Malam 2 kitorg keluar lagi. Kali nie bersama dengan sedara aku yg tinggal di PD aka di Spring Hills. Diorang memang sporting giler..!!
Masa di kedai makan. Aku order Nasi Goreng Ayam. Tak sedap langsung..!! Bak kata kawan aku, Shah "..masak dengan kaki kiri.." haha..

Lepas makan2 kitorng pergi lepak2 di Waterfront. Tak da pape kat situ. Kedai makan banyak tutup so just menghabiskan memori camera je lah. hehe..enjoy giler dapat amik gmbr byk2..

Berjalan2..tak tahu ke mana hala tuju..

Ibu2 dan anak2..haih..kecoh3x..
Gambar ala2 superhero..haha.. *jangan kisah pasal saya..
From left Cik Fendi, Cik Suraya, Mama & Ayah.
Esok diorang dah nak balik ke PD dah. Sebab 2 malam semalam kitorang memang habiskan masa sepuas-puasnya. Cik Fendi & Cik Suraya 2 memang baek giler. Bayangkan da sekali 2 kitorang baru balik dari Melaka & sampai di PD lebih kurang pukul 9.30 malam. Lepas 2 Cik Fendi ajak kitorang main boling kat JJ Seremban. Memang best lah. Then kitorang pergi lepak2 kat Restorang Siang Malam. *Owh..kenangan itu memang tak boleh diulang tayangkan semula..
Hari nie memang enjoy sgt2..!!

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Monday, September 21, 2009

1st Syawal & 2nd Sayawal

Apa2 pown, kena letak gmbr full tuan punyer blog nie dulu..!!haha..*sila kutuk saya..dush3x..!!

Salam. Sebelum saya menceritakan apa yg terjadi pada 1st & 2nd Syawal, izinkan saya menayangkan duet raya saya. Haha..!!From Liyana. Terima kasih awak..!!sayang awak..muahxx..!!

Sesapa yang nak amik jelah..tak payah segan2 k..hehe..

Okie..berbalik kpd cerita asal. Seperti biasa kite akan Sembahyang Raya pada pagi raya. Begitu jugak dengan aku. Selepas itu sesi bermaaf-maafan antara satu sama lain. Huhu, agak menyentuh perasaan gua lah coz tutt..!! Kemudian snap2 gambar...

My Family..!!

Adik & Kakak..on day way nak pergi kampung sebelah ayah aku

Ini dia..!!kami beramai2..actually tak ckup org taw tapi yg dah ada ni pown tak cukup ruang nak bagi masuk dalam kamera..haha..

Sepupuku yang tinggal di KL. From left: Iman [UPSR Candidates], Wawa [SPM Candidates next year,budak Mara Kuala Lipis] & aku [muka poyo jerk..]

Kami budak2 SBP..!

From left: Nazeem [MCKK], Hakim [adik saya, Sains Dungun] & aku [Sains Kuala Terengganu aka SESTER! * love this school damn much..!!]

My Mom & My Brother *2nd raya lah..

suke ati mak bapak aku lah nak wat terbalik pown..!!

pergi beraya. dah dekat 3buah rumah dah aku pergi tapi sorang pown tak nak bagi duet raya kat aku. then aku baru sedar.. "..dah besar aku ni erk.."

pergi Giant untuk beraya. Masuk ari nie dah 2hari berturut-turut dah aku pergi Giant, beraya di sana. haha..! nway, 2 je lah citer yang aku mampu tulis. yang lain2, malas nak tulis..pen-off..!!



TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Raya lagik..??

Salam. Salam Aidilfitri untuk semua bloggers & juga kepada followers aku. Entah kenapa aku rasa malas + otak kering dengan idea untuk mengupdate blog. Maybe sebab penangan laksa johor [mak saya buat ok] + rendang + nasi impit + sate + nasi minyak + kueh raya + air gas menyebabkan kepala otak aku ni macam tak boleh nak berfungsi dengan lebih normal. Haih otak otak..sila berfungsi kembali ok.. hihi..
Lepas berbuka puasa yang terakhir untuk Ramadhan kali ini aku dan kazen2 aku yg lain semuanya pakat berlari ke luar rumah untuk melaksanakan satu misi yang gempak + penting iaitu bermain mercun..!!haha..nasib baik bapak saudara aku ada stok. Merasa jugak lah aku nak bermain.hehe..
tengah main mercun das..haha..macam budak kecik betol lah..

pakat turun padang semua..!!

"..mana mercun nyer..??!!tadi ada kat sini..hampeh betol ar.."

Itu cerita pada malam raya. Pagi raya pulak aku da byk cerita mau story molly sama korang semua tapi kan..kamera saya 2 dalam bilik mak ayah saya. Diorang dah tdo. Tak kan nak terkam masuk je kan. So nanti saya upload bg korang semua tgk k.

Ini je gmbr yg ada dalam hp aku. Gmbr tuan punye blog nie. Kutuk lah saya. Saya tak kisah sebab saya tahu saya tak berdosa. Disnap semasa dalam kereta, mahu pergi ke kampung sebelah ayah aku, jauh jugak ar..around 20 minits..??

Oh ya..esok kazen2 aku dari Kuantan

yg gempak + gampang + giler2 aku

akan sampai di Kay Tee ni..

tak sabar2 rasanye.

Hehe..rindu sama mereka..


TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Friday, September 18, 2009

kad raya lagi & camera

Salam. Memandangkan Hari Raya Aidilfitri yg mungkin jatuh pada lusa, so ramai lah yg bg kad raya kat saya..hehe..agak teruja menerima kad2 raya kerna thn nie adalah 1st year raya bersama blog..hehe..oleh itu saya pown nak bg kad raya kat korang sume jugak..hehe...

Kepada semua followers saya, anda wajib untuk mengambil kad raya ini kerana gambar ini adalah 100% original dari saya dan saya mengeditnyer sendiri. Sila belajar untuk menghargai pemberian orang..!! Kalau sudah ambil sila bagitahu kepada saya okie..

nak selit satu cerita pulak..hehe..suke ati saya lah..!

Tadi kan kan kan [gedixx lah pulak..] kite tak pergi sembahyang terawih sebab kiter sakit perut sebab masa buka pose tadi kiter melahap satu pinggan sotong celup tepung yang kiter wat sendiri. Hoho..sangat sedap dicicah bersama dengan sos cili..

Hanya ayah mama and adik je yang pergi. Masa kite tgh sibuk2 kemas kertas2 yg berselerakan dalam bilik kan, saya dengar kereta Viva kesayangan mak saya sampai. Saya wat tak tahu je lah sebab saya tahu orang gaji saya akan pergi buke pagar.

Then ayah saya masuk bilik. Dia cakap "kenapa dengan hp Sara 2..??"

Dengan muka slumber, "kenapa lak??tak ada pape pown. Just hp Sara nie sound die je yg rosak"

Dalam hati nie cuak gak kenapa tetiba tnya pasal hp..nak beli hp baru ker..??haha..

Kemudian adik saya masuk. Dia buka email die kejap tetapi tetiba je ayah saya suruh tengok dekat adik saya dan serta merta "arghhh...!!'


kenapa..??






















ayah saya beli kamera baru..!!oh sukenyer..!!kamera lama 2 dah mula nak wat hal dah. Masa pergi Langkawi hari 2 pown cam sial je bile nak guna. Terima kasih ayah..!!

Kamera jenis biasa2 jer..


Canon PowerShot A480

[warna merah sebijik cam dalam gmbr diatas]

10.0 Mega pixels
3.3x Optical Zoom
Memory>> 4 GIG..!!
tapi tak boleh record..tak pe..saya tak kisah pown..
hoho..!!maknanyer raya nie boleh lah saya bergaya dengan camera baru..!hehe..



TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

kad raya..!!

dari Kak Shusyi ku..!!hihi..

dan dari kembar ku, Maisyara..hehe..muahx..!!
terima kasih yer..love both of you..!



TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[klik it]

recent posts