[Search]

About Me

INSTAGRAM : MYSARANEWRIE


[klik it]

Home Ads


Wednesday, August 28, 2013

Scandal ; Perlu Ke?

Assalamualaikum


When someone asked me to do an entry about scandal, aku macam gulpp ~ apa aku nak tulis nie? HAHA :D Sebab yelah ~ susah gak nie dan skandal skandal ni bukan hanya melibatkan orang yang couple, malah kadang-kadang orang yang dah berkahwin pun ada jugak :O 


Oh ya, aku menulis entry ini bukan untuk kenakan sesiapa, bukan nak malukan sesiapa or yang sama waktu dengannya. Aku tulis ikut apa yang aku rasa dan logik akal :) Kalau ada yang terasa, mohon maafkan hamba nie :)


Apa itu skandal? Skandal ni apa sebenarnya? Okaylah. Bagi aku lah, mengikut tafsiran aku sendiri, skandal ni adalah kau dah ada pasangan tapi dalam masa yang sama kau layan orang lain jugak macam kau layan pasangan kau. Contoh ; kau belikan awek kau bunga mawar, kau pun beli bunga mawar dekat skandal kau. Dan yang paling syoknya pasal skandal nie adalah kau buat skandal ni dalam diam-diam HAHA :D Memandai je aku nie -.-



Dah lumrah dunia kan, makin orang cakap jangan buat, lagilah kau nak buat kan? Sama jugak dengan skandal nie. Orang cakap "Setia pada pasangan!" tapi eh eh kau masih jugak cari skandal lain kan? Tapi skandal ni ibarat macam part time je, bukan full time, bagi aku lah kan ~ Tapi kadang-kadang ada yang break up dengan pasangan dia disebabkan skandal skandal nie


Eh eh ~ aku tak mengata dekat sesapa pun pasal skandal nie. Aku just cakap in general dan bagi pendapat aku je. Sebab kebetulan kawan aku pun suh aku update blog pasal skandal nie, aku buatkan je lah :)


Okay. Kenapa berlakunya skandal?


Skandal ni maybe berlaku sebab pasangan kita sibuk, dah tak layan kita. Pasangan kita sibuk belajar, kerja sampai tak ada masa untuk diri kita sendiri. So macam kita bosan dan kita pun mula cari orang lain untuk hiburkan diri kita


Skandal pun boleh berlaku disebabkan maybe kita terpaksa berpisah dengan pasangan kita sebab tuntutan kerja ke, belajar ke. So bila dah berjauhan, rasa sunyi dan bermulalah misi skandal-skandal nie. Yelah ~ selama ni kan selalu ada bersama, every time mesti jumpa depan mata so bila dah berjauhan, benda ni macam susah nak adapt lah


Skandal juga boleh berlaku disebabkan kita rasa bosan dengan pasangan kita, rasa macam tak sayang so kita pun cari orang lain, tapi tak nak break up dengan pasangan kita atas sebab dah berkahwin ke, dah bertunang or keliru samada nak break up atau tak. Fuh, dalam satu ayat tu!


Skandal pun boleh berlaku disebabkan (isi tempat kosong) sebab kadang-kadang kita tak tahu kan apa reason orang berskandal kan? Yang aku bagi dekat atas ni adalah based on kepada cerita-cerita kawan-kawan aku, based on pengalaman sendiri (HAHA) dan based on kepada logik akal aku sendiri lah :)


Perlu ke nak berskandal-skandal nie?


Bagi aku, A BIG FAT NO TO SKANDAL! Sebab aku sangat-sangat pentingkan kesetiaan. Dan aku percaya yang kalau kita dah sayang pasangan kita, kita takkan tengok orang lain, cari pasal dengan orang lain, takkan sia-siakan kepercayaan yang dah diberi. 



Cuba bayangkan kalau pasangan kita tahu pasal kita ada skandal nie? Mesti dia akan sedih dan tak percaya dekat kita kan? Dan mana tahu, dia nak break up dengan kita kan? Yelah ~ buat apa nak teruskan hubungan kalau dah tak boleh setia, dah tak sayangkan? Haa masa tu macam mana nak buat?


Skandal ni kalau dah terbongkar, memang payah. Memang sakit sebab akan menyakitkan semua orang. Yes, semua orang! Bukan orang yang couple sahaja tapi malah kepada kawan-kawan di sekeilling, keluarga, saudara-mara. Nampak tak? Dan skandal ni boleh jatuhkan reputasi kita pada orang lain dan jejaskan prestasi kerja dan study kita


Dan kepada yang terlibat dengan skandal, kalau boleh, please jangan libatkan diri. Sebab kita kena fikir dan letak diri kita dalam diri orang yang ditipu. Kita suka ke kena dipermainkan dan ditipu oleh pasangan kita sendiri? Tak kan? So kalau tak, jangan buat. Fikir perasaan orang lain dan akibat dari apa yang kita buat nie. 


Tapi tu lah kan, kita maybe boleh cakap tidak kepada skandal tapi bila bercakap tentang hati dan perasaan, kita tak boleh nak cakap apa. Sebab kalau dah tersuka, dah bosan dengan pasangan, walau keluar air mata darah sekali pun, tapi kalau hati dah kata nak, nak buat apa lagi kan?


Apa yang kita boleh buat adalah berdoa dan kuatkan semangat untuk terus bercinta selama-lamannya dengan pasangan kita. Sebab kita tak tahu apa yang akan terjadi pada masa depan kan? Mana tahu satu hari nanti hati dia akan berubah atau kita sendiri yang berubah kan? 


Aku memang cakap based on pengalaman dan dari cerita kawan-kawan aku. Memang aku tak suka tengok orang skandal ni tapi apa boleh buatkan? Ini soal hati dan perasaan, kita tak boleh paksa


Zie, are you satisfied enough with my thoughts? Korang ada cerita dan pengalaman korang sendiri? Apa pendapat korang pasal skandal-skandal nie?


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Monday, August 26, 2013

Mini Reunion at Besut :)

Assalamualaikum


Dah lama kauuuuu aku tak update blog. HAHA :D Dasar pemalas sebab sejak aku sampai rumah dari balik kampung haritu, lappy aku memanjang overheating so ke kliniklah jawabnya -.- Kesian kawan-kawan aku dekat Besut menanti entry aku nie HAHA :D


Kawan-kawan Besut?! Yezaaaaaaaa! Dulu aku pernah stay Besut 5 tahun you olls ~ Lepas pindah keluar dari Besut, terus aku macam tak jumpa langsung diorang nie. Mau dekat 6 tahun jugak HAHA :D Bukan sombong tapi memang tak ada masa.


So raya baru-baru ni, aku memang ada masa dan kebetulan ayah aku pun nak turun sana so hape lagiiiiiii meh lah kita turun ke Besut!


Sepanjang perjalanan tu, aku tak tidur langsung sebab aku nak tengok jalan dan kampung-kampung yang selalu aku tengok kalau on the way dari Kuala Terengganu-Besut. Dulu masa arwah tok aku sakit, selalu jugaklah aku dengan mak aku berulang alik so macam dah kiranya hafal dah jalan dekat area situ haha :D

Sekolah rendah Darjah 5 - Darjah 6 ; Sek Keb Tengku Mahmud
Dekat sekolah ni lah aku mula-mula masuk selepas pindah dari Port Dickson. HAHA :D Dekat sinilah aku berjaya dapat 5A dalam UPSR. Dekat sini lah macam-macam benda yang mengarut aku buat dulu dengan kawan-kawan aku. Mula-mula memang stress weyh duduk Besut sebab aku langsung tak faham apa diorang cakap sebab mostly diorang dah cakap Kelantan so yeah ~ Tapi lama-lama macam okay lah :) Oh ya, dekat sini lah aku slowly start pakai tudung, sampai sekarang :)


Nak cerita panjang pasal kenangan masa sekolah rendah tapiii takut korang bosan pulak haha :D

Form 1 - Form 4 ; Sek Men Keb Tengku Mahmud
Ya Allah ~ aku rasa sekolah di sinilah yang paling banyak benda lucu dan kelakar berlaku dalam life aku! HAHA :D Aku rasa tak ada pun masa ni aku nak sedih-sedih ke, nak hape ke. Aku banyak gelak ketawa je. Dekat sini aku dapat 8A PMR. Aku join band sekolah, choir. Aku join team majalah sekolah. Aku mengarut dengan kawan-kawan. HAHA :D Lawak lawak ~


Nak tulis lagi tapiii panjang sangat pulak dah nanti HAHA :D

Rumah lama :D

Rumah baru! :D
 Dekat Besut, aku duduk dekat Gong Kedak. Okayyyyyyyyyyyyy ~ sape yang tau, pandai-pandai lah fikir hokayy? HAHA :D Sebut je Gong Kedak, orang Besut memang tahu lah ~ HAHA :D Aku dulu stay rumah lama lepas tu baru pindah rumah baru.


Aku paling suka duduk rumah baru tue sebab sumpah best dan masyukkkkkkkkk! Sepanjang aku asyik berpindah randah nie, rumah baru ni lah yang paling best dan terbaik pernah aku stay :) Tapi kejap je kitorang stay rumah baru sebab lepas tu kena pindah ke Sabah bahh ~

Port lepak waktu petang HAHA :D
Dekat gambar atas ni adalah bus stop tapi tak guna sangat pun. So kitorang selalu guna bus stop ni untuk main Ice Water HAHA :D Sapa tahuuuu?! Weyh memanglah game dia biasa-biasa je tapi yang bestnya adalah bila main Ice Water tapi dengan syarat tak boleh keluar langsung dari bus stop tu. Bayangkan kalau kitorang mau dekat 10 orang main? Tak ke haru nak lari ke mana? HAHA :D


So cara nak selamatkan diri adalah kitorang akan panjat bus stop tue, baringlah, macam-macam cara nak selamatkan diri bila main Ice Water. Paling best kadang-kadang panjat sampai ke atas bumbung tau? Lepas tu masa ni lah macam-macam ragam yang dapat tengok. Lepas penat main, kitorang lepak sambil borak-borak atau makan ice cream HAHA: D #memories :)


After that, pergi office ayah aku, tengok runway then shoot terus pergi rumah Wiwin. HAHA :D Oh my ~ Dah bertahun jugak aku tak jumpa Wiwin nie. Mau dekat 6 7 tahun kott ~ Mula-mula jangkal lah jugak sebab dah lama tak jumpa tapi lepas tu okayy ~ HAHA :D


Masa aku dengan Wiwin duk syok berborak, sekali ada mau dekat 3 kereta berhenti depan rumah Wiwin. Sekali yang keluar dari kereta, semua kawan-kawan sekolah menengah aku! HAHA :D Weyh jumpa kawan-kawan sekolah menengah weyh! HAHA :D Sumpah seronok! Perangai masing-masing tetap maintainnnnnnnnnnnn macam masa dekat sekolah. Sengal je memasing haha :D

Kecoh kecoh -.-

Kawan sekolah menengah! :D
Kemudian, lepas je diorang balik, eh eh tak samapai dalam sejam lebih, ada pulak dalam 3 kereta kot datang HAHA :D Oh my God! Terharunya mereka semua datang. Kebetulan diorang pun sedang beraya dan alang-alang tu mari singgah rumah Wiwin sebab rumah Wiwin ada aku! HAHA :D 

The boys! :D
Classmates masa sek men, schoolamates dan kawan sek rendah :)
From left ; Apik, Ayyad, Mat Nor, Adzim, Eijo, Me, Amna, Farrah and Wiwin :)


Dengan dioranglah aku banyak mengarut dan buat benda giler masa sekolah HAHA :D
Abaikanlah muka aku tue. Panas terik masa nie -.-

Kawan sekolah rendah dan men :)
From left ; Amna, Pipoh, Aku, Wiwin dan Farrah :)
Apa yang bestnya dekat Besut adalah mostly kawan sekolah rendah aku adalah kawan sekolah menengah aku. So persahabatan tu lagi panjang. Lepas tu, even though kau lain-lain sekolah masa sekolah menengah, tak kisah sangat pun sebab kadang-kadang tu macam pusing-pusing balik, alih-ailh kenal dengan orang yang sama jugak :)


Besut ni daerah yang kecik je kalau nak difikirkan. So sebab tu kalau tak pernah satu sekolah pun, masih kenal jugak. Dalam hal nie, Farrah dan Pipoh ni tak pernah satu sekolah dengan Wiwin pun tapi kenal jugak sebab dah duduk satu daerah kan? Lepas tu Amna ni pulak bestfriend dengan Farrah, Pipoh dan Wiwin so lagilah buat diorang kenal :) 


I love Besut :) *tetiba HAHA :D

Cepatlah balik HAHA :D Masa ni sumpah kelakar sebab Apik nak balik cepat.
Alasan dia ; sebab ada game futsal tapi sebenarnya adalah jeng jeng jeng HAHA :D

Muka mat salleh nie ; Adzim, one of my bestfriend masa sekolah
Masa sekolah menengah dulu, aku selalu lepak dengan Adzim. Pantang cikgu tak ada dalam kelas, mesti kitorang lepak, duduk satu meja dan borak-borak. Buat benda-benda sengal haha :D Masa dia dapat tahu aku nak pindah, kitorang macam sedih jugaklah HAHA :D Hadoi ~ kenangan betul masa sekolah dulu. Sama kelas, rumah sukan pun sama. 


Aku ingat lagi dia ada text dekat aku "Kau ada something yang special Mai dalam diri kau" HAHAHA :D Lebih kurang macam tu lah ayat dia :p


After diorang balik, aku dan Wiwin bersama dua adiknya naik kereta ronda satu Kampung Raja HAHA :D Tak berani sangat nak pergi jauh sebab atas sebab-sebab tertentu heheheh :p Lepas tu layan dengan Rayyan dan Weena yang nak jalan-jalan hehe :)

Adik Wiwin ; Rayyan dan Weena :)
After Maghrib tue, barulah aku dengan Wiwin ada masa nak berborak panjang. Ya Allah macam-macam benda aku boleh borak dengna dia. Semua bendalah! HAHA :D FYI, Wiwin ni student law dekat UKM dan salah satu MPP UKM so banyaklah benda yang dia share dan cerita. Aku tanya dia pasal law, politik dekat Malaysia nie, pasal Perdana Menteri, pasal trip dia ke New York hari tue HAHA :D


Sampai sekarang, aku macam dahsyat jugak aku dengan Wiwin nie. Sebab mana mungkin dua orang perempuan bestfriends yang dah lama tak jumpa, boleh cakap pasal isu-isu semasa? Esp bab-bab benda macam nie. Sebab yelah ~ kalau orang lain mesti cakap pasal gossip, fesyen bagai haha :D


Lepas tu, dalam pukul 3 pagi boleh pulak aku makan maggi yang Wiwin masakkan HAHA :D Dalam duk syok makan lagi, boleh pulak makan cake sekali HAHA :D 


Esok harinya, aku dengan Wiwin pergi open house rumah kawan kitorang, Ayyad :) Ayyad ni kebetulan buat open house dan jemput kitorang dekat tweet HAHA :D Kitorang decidelah pergi sebab mana tahu kot kot kebetulan boleh jumpa dengan lebih ramai lagi kawan-kawan hehe :)


Tapi kitorang pergi awal sangat so macam kitorang adalah orang yang pertama sampai HAHA :D Tak lama lepas tu, baru lah yang lain sampai hehe :)

My high school friends :)
Masa tengah borak-borak nie, masing-masing gelak macam hape sebab buat lawak pasal vissa

Aiman : Aku buat visaa sajo tapi dok fly lagi
Ayyad : Bakpe wat vissanyo kalau dok fly?
Aiman : Aku fly tok lamo lagilah
Adzim : Takpo, buleh g oversea. G Golok, g Golok
Cheng : G Golok mane guna vissa!


HAHA :D Aku yang masa tu pasang telinga dorang duk berborak, tergelak besar sampai sakit perut aku. Hadoi ~ aku macam terbayangkan pergi Golok naik sampan tapi kena tunjuk vissa. HAHA :D


FYI, most of my friends dekat Besut ni semuanya hebat-hebat belaka. Ayyad ni tak silap aku hari ni fly balik Russia. Aiman tu tak lama nanti nak fly jugak tue. Mat Nor dekat UIA Kuantan, Adzim IPG amik Tesl. Macam tu lah ~ 


With my bestfriend, Wiwin :)
Wiwin ni ada kembar tau? Kitorang panggil dia Amey tapi masa hari aku sampai ke Besut, dia dah on the balik ke U dia sebab dah start kelas. Heheh :) Sekali imbas memang tengok Wiwin dan Amey sama je muka dia tapi bila dah kenal dan expert HAHA :D Kitorang dah boleh bezakan dah heheheh


After that, Wiwin dan maknya hantar aku ke stesen bas Jerteh dan tunggu bas. Bapak lama weyh tunggu bas! Mau dekat sejam! Nak maroh aku HAHA :D Tapi nasib baik ada Weena dan Rayyan. Layankan diorang je lah. Lepas tu makan Sugus ramai-ramai dalam kereta HAHA :D

Peace yaww! :D
Sebenarnyakan mula-mula jumpa diorang semua, aku jad macam awkward giler sebab aku tak faham apa yang diorang cakap dan aku tak tahu nak cakap Klate macam mana HAHAHAHA :D Sebab diorang ni cakap memang dah pekat dah sedangkan aku dah lama tinggalkan ckp Klate nie. HAHA :D

So mula-mula tu aku macam blur-blur lepas tu aku macam ahh pedulikan je lah ~ HAHA :D Aku cakap macam biasa je dan suddenly Wanie cakap "Mai, kuat mu kecek Ganung lening" HAHA :D

Nananannanana Ganung kiterr :)


     

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Wednesday, August 14, 2013

Cerita aku untuk #Raya2013

Assalamualaikum


Yezzaaa, like everyone, semua orang duk update pasal Hari Raya kan? So yeah ~ ni cerita #Raya2013 aku :) Hehe


Malam raya tue, aku tak buat kerja banyak sangat sebab kitorang get ready semua dah. Dah siap tukar carpet, langsir semunya. Baju raya pun dah bergosok so yeahh, malam raya aku tak buat kerja banyak sangat! HAHA :D Aku just tolong isi kuih raya dalam balang and isi duit raya dalam sampul. Yang ni memang kerja wajib aku tiap-tiap malam raya


Kau bayangkan eyh, malam raya hari tu, boleh pulak aku dengan budak-budak Benchmark aku duk bising dalam WeChat sebab duk bincang pasal nak tukar nombor lepas tu pakat masing-masing nak tukar nombor belaka sem depan. Aku rasa malam raya tahun ni lah paling epic sebab sempat lagi nak berchatting dengan diorang HAHA :D

Pagi raya :)

Pagi raya ; aku tolong Bibik aku goreng ketupat. Masyallah ~ pasal apa ketupat ni meletop-meletop nie? HAHA :D Habis minyak terkena dekat tangan aku. Berperang jugak lah aku dengan ketupat-ketupat tue. Mengada je nak buat hal kannnnnnnnnn


Then, sembahyang raya dan balik dari sembahyang, sessi bermaaf-maafan. Okay part yang ni sumpah lawak. Aku lah penyebabnya -.-


Masa nak salam dengan nenek aku yang aku panggil Wan, Wan aku macam dah sedih-sedih dah sebab dia teringat dekat arwah Tok. Dia cakap "Kalau arwah Tok ada ni, mesti gembira tengok semua orang" Yelah sebab tengok semua cucu-cucu dia dah besar


Aku ni memang tak boleh kalau tengok orang dah start sedih and nangis, dengan aku sekali pun nak nangis, lepas tu otak pun dah mula macam melayang-layang dah. Memang aku takboleh. So masa aku nak salam dengan Wan aku tu, aku nak cakap "Selamat Hari Raya Wan" tapi kau tahu apa yang aku cakap masa aku salam dengan Wan aku tue?


"Selamat Hari Lahir Wan"


KAH KAH KAH KAH! Habisssssssssss semua orang gelak dengan aku. HAHA :D Kau dah kenapa Sara oitt?! Tak memasal pagi raya orang gelak dengan kau! HAHA :D But heyy, aku dapat buat semua orang gelak okay? So kira baguslah tueeeeee *fliphair


Lepas tu makan. Mama buat rendang ayam, nasi impit, ada ketupat. Fuhh ~ sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Lepas makan, kitorang pergi ke Losong pulak. Kampung belah ayah aku heheh :)


Kebetulan, masa kitorang sampai dekat Losong, masa tu semua orang ada. Campur dengan adik beradik ayah aku lagi. Family belah ayah aku ramai, dah bercucu cicit hah semuanya. So memang full rumah tue di pagi raya dengan bising budak-budak, orang duk berborak dengan bising TV lagi


So bila dah ramai, konfem-konfem lah rasa panas kan? Baju raya aku pulak jenis kain songket so kau tahulah betapa maha panasnyaaaaaaaaaaaa aku masa tue! Berpeluh-peluh mak enon kau tahuuu. Dalam aku duk kipas-kipas tu, sekali cousin aku cakap "Panas ke? Nak masuk dalam frozen tak?" HAHA :D Masa tu muka cousin aku, Nazeem memang tak boleh blah. Muka macam nak buat nakal je HAHA :D


Aku pun hapeeeeeeeeee lagi, naik tanduk lah bila tengok dia cakap macam tue. HAHA :D


Sekali dia bawak aku masuk bilik Wan, nenek belah ayah aku. Fuhhhhhhhhhh! Sejuk hoiii! Pasang aircond kuat-kuat dengan kipas pun siap terpasang lagi. HAHA :D Giler seronok weyh kalau kau tengah panas-panas dan sekali masuk dalam bilik aircond yang sejuk HAHA :D Ohh ni lah bilik frozen yang Nazeem cakapkan tue HAHA :D


So aku pun apa lagi, lepaklah dalam bilik tue. Bila dah lepak, kitorang pun berborak dan bergelak ketawa lah. Dalam duk bising-bising tue, aku perasan eh eh ~ makin ramai pulak dahhhhhhhh datang lepak dalam bilik aircond tu sebab sejuk! HAHA :D Habis mak ayah aku, mak sedara aku, cousins aku, adik aku semua pakat duk lepak sekali HAHA :D

Bilik Frozen HAHA :D

Nak dijadikan cerita, tahun ni boleh di katakan family belah ayah aku semuanya pakat pilih tema warna yang sama HAHA :D So penuhhhhhhhhhhhhhhlah ruang tamu tu dengan baju raya warna sama iaitu warna kelabu HAHA :D  Padahal before puasa lagi, tak silap aku masa hari aku konvo diploma lagi aku dengan mak sedara aku duk kecoh-kecoh sebab tersama warna tema kelabu tahun ni HAHA :D Sumpah lawak sebab duk bising-bising dekat group WhatsApp

The Newrie's family yawwwww ~ HAHA :D
Mama cakap "Seronoknyaaa dia nak pergi beraya" 
So macam tu je cerita raya aku HAHA :D Macam biasa-biasa je lah, tak adalah aku beraya rumah oragn sangat tahun ni sebab aku duduk rumah je :) Cuma petang raya pertama tue, aku punya waris-warid yang stay dekat Kuala Lumpur datang menyerang rumah! Mau penuh rumah Wan aku HAHA :D Meriah mak nokssss. Seronok aku :)


Tapi sayangnya, tak ada gambar. Ah ~ benci aku! :O


Lepas tu, dekat-dekat malam sikit, aku punya cousins pun datang :D Yeahhhhhhh ~ lepak lepak dan borak-borak sambil makan kuah kacang dengan nasi impit, rendang semuanyalah! HAHA :D Dah berbulan-bulan jugaklah lamanya kitorang tak dapat nak gather macam nie :)


Raya tahun ni lagi special sikit sebab ada ahli baru dalam family kitorang! :D Along ni sepupu aku tapi aku panggil dia Along. Dia baru kahwin dengan Kak Eyra dan dah ada anak! :D Anak dia Eshan namanya. Ya Allah, comelnya diaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :D Geram aku weyh! Weyh sumpah aku geram!

Kakak Sara love you! :D
HAHA :D Gambar semata-mata. Sebenarnya aku ni tak berapa reti sangat nak handle dengan budak-budak sebab bila aku pegang diorang, diorang mesti menangis. HAHA :D Aku pun tak tahu kenapa tapi aku suka dengan budak-budak :D


Kalau nak dicomparekan dengan budak-budak dan orang tua, aku lebih senang dan selesa dengan orang tua. HAHA :D Tak tahu kenapa sebab aku rasa aku bolehlah nak borak-borak dengan orang yang lebih tua dari aku. Slow-slow borak lepas tu try nak masuk diri kita dalam perbualan mereka. Seronok sebenarnya :)



Even kadang-kadang mak-mak kawan-kawan aku pun masih bertanya pasal aku dengan kawan-kawan aku HAHA :D See? Sillaturrahim tu jangan diterhadkan kepada kawan-kawan sahaja tapi juga kepada family kawan-kawan juga yer? HAHA :D


Membebel dah mak jemah nie -.-



Okay dah. Habis cerita raya pertama aku :) Raya kedua, ketiga dan seterusnya ; tak ada!

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Thursday, August 08, 2013

#Raya2013 :)

Assalamualaikum

Hand made wiwiwiwi

Selamat Hari Raya semua yang mengenali diri saya ini ; tak kisah dari zaman sekolah, diploma or degree dan termasuk jugak kepada kenalan-kenalan di internet nie terutamat sekali bloggers :) Maafkan aku kalau aku ada buat salah dan silap, terover perangai, terkasar tingkah laku. Sesungguhnya ; inilah diri saya yang sebenar, no hiprokrit!


Dan akuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu maafkan kamuuuuuuuuuuuuuuu *nyanyi ikut lagu Jamal Abdillah tue


Sekian :) 
 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Sunday, August 04, 2013

Updating My Social Network

Assalamualaikum


Okay. Bila dah cuti ni, aku barulah ada masa sikit nak update apa-apa dekat blog nie. Dari segi entry dan semuanyalah ~ So sementara ada masa nie, aku nak bagitau korang somethinglah nie :) 


Aku baru buat akaun Tumblr aku. Sebab yang lama tue, aku tak boleh nak sign in which is macam sedih jugak lah sebab acc Tumblr aku tu ada macam-macam dah aku post. Tapi takpe, aku boleh terima lagi tapi kalau blog aku, ya allah ~ harap-harap janganlah sebab blog ini aku dah anggap sebahagian dari aku. Kalau aku bosan, aku sendiri akan baca balik apa yang aku tulis dan gelak sorang-sorang


Yup ~ good memories always remain in our heart and we always knew that it will not coming back as we want it so badly :)


So here it goes ; this is my acc Tumblr :)

http://mysaranewrie.tumblr.com/

Berbanding Wordpress, aku rasa better aku buat Tumblr. Sebab WP kan dah macam blog. Aku tak nak lah sampai ada dua blog. So takpelah ~ Aku buat tumblr :) Senang kot kot aku nak dapat ilham dan post pasal puisi ke hehe :) Maybe di tumblr ni, aku akan lebih kerap kot buat puisi, hehe


And here it is ; my twitter. Dekat tweet ni memang tempat aku membebel, bertanya soalan dan meluahkan perasaan on the spot terus. HAHA :D Tak adanya nak tunggu-tunggu. Kiranya apa yang aku tweet, fresh dari oven lah orang cakap. Dekat sini ; everything :)

https://twitter.com/mysaranewrie

After that, aku ada Instagram HAHA :D Dekat sini memang aku selalu lah jugak upload gambar-gambar. Tak kisahlah gambar apa asalkan aku upload je suka hati aku :) Do follow kalau korang boleh tahan dengan caption gambar yang panjang berjela-jela -_________-


Search instagram ; mysaranewire


Kemudian, of courselah ~ ada Facebook. Aku mintak maaf sangat kepada orang yang add aku tapi aku remove kan sebab aku bukan senang nak approve orang dekat FB. Facebook adalah satu tempat yang paling private bagi aku ; which is hanya orang yang aku betul-betul kenal sahaja aku akan approve. Sebab apa? Sebab dekat INI, INI dan INI. Amik kau? 3 cerita dah aku bagi, hehe :)


So kalau nak contact aku, just pergi je dekat fanpage aku. Dekat situ, kalau aku free, aku akan balaslah msg orang yang hantar sebab kadang-kadang aku tak perasan pun. Huhu, maaflah yer? :)

https://www.facebook.com/blogmysaranewrie

Hmm, dah apa lagi? HAHA :D Tu je lah kot :) 


Oh ya, siapa tahu mana nak beli Celcom 1Malaysia? Anyone tahu tak mana nak dapatkan dia? Please bagitau aku ye? I need that :) Thank you :)


p/s : Tak paksa pun nak follow ke apa ke, just nak inform sebab ada yang bertanya :)


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Saturday, August 03, 2013

1st Time Dapat Result Final Exam Degree :)

Assalamualaikum



Well ~ start 3hb Ogos, budak-budak Degree UiTM dah boleh cek results mereka. As for me, aku ingatkan dalam pukul 2 pagi tu dah boleh cek dekat email dah sebab selalunya masa diploma pukul 2 pagi adalah waktu aku untuk cek results HAHA :D


Eh tapi bila aku cek, tak ada email lagi. So aku pun chatting dengan kawan-kawan aku. Dalam pukul 3.45 pagi macam tue, aku cek dan here it goes :)


My results :)


Alhamdulillah, syukur kepadaMu Ya Allah. Aku rasa macam nak menangis masa tengok results nie HAHA :D Ya Allah! Sape tak happy weyh?! 


Walaupun pointer aku tak adalah tinggi sangat, aku tak kisah sebab asalkan aku dekan :) Yang tu pun aku dah cukup syukur sangat-sangat! Alhamdulillah! :D Wiwiwiwiwiiw happynya! :D

Apa yang kitorang buat dalam kelas -.-

Dalam kelas Law :) Hehe

Terima kasih mama ayah Hakim. Sebab selalu dengar leteren aku pasal "Degree ni payahlah" tapi berkat doa mama ayah Hakim, Sara dapat buat :) Masa final ari tue, Sara sakit kepala teruk dan demam yang macam nak demam tak nak demam, Mama Ayah sanggup turun Shah Alam lepas tu bagi Nasi Ayam. HAHA :D Yeayy! Terima kasih mama ayah! :*


Hakim, yang banyak bagi semangat dekat aku :) You know what kan? Terima kasih adikkku! Tshirt Superman aku ada beli, ada dalam almari baju aku. Kau amik je okay nanti? HAHA :D


Kepada kawan-kawan, ahh yang ni memang tak boleh nak tinggalkan :) Korang memang terbaik! Sebab bagi aku support, tarik aku masa aku betul-betul dah jatuh then sedarkan aku. Lepas tu lepak dekat library sampai Subuh dan gelak-gelak dekat library macam library tu pasar minggu je! HAHA :D Lepas tu kita makan sama-sama, share cake sama-sama masa birthday Zura! Dengan Geng-geng Benchmark pah cerohh ~ :D Ya Allah, terima kasih korang! Rasa nak hug semua orang! HAHA :D

Terima kasih sebab buat lawak-lawak, bertukar-tukar pendapat
dan tolong belikan makanan utk sahur kitorang hari tue! HAHAHA :D

Terima kasih sebab selalu gelak bila dengar lawak aku, dengar cerita-cerita
mengarut aku, dengar luahan hati aku yang berduka lara ini HAHA :D
Bukak sem ni aku nak makan chicken chop PKNS okay? Tak ada alasan dah!


Aku sebenarnya rasa happy dengan results aku nie :) Sebab aku jawab paper final dengan keadaan kesihatan aku bukan dalam tiptop. Oh ya, terima kasih jugak dekat roomate aku, Farhana sebab dia memang tolong aku sepanjang aku roomate dengan dia. Kejut aku bangun tidur, stay up sama-sama, makan sama-sama. Hmm rindu pulak dekat roomate aku nie. Terima kasih Ana! :D Harap awak baca tau?


Dan aku baru sedar yang aku jawab paper final baru-baru ni dengan keadaan emosi aku tak stabil, hati dan perasaan aku tengah tak betul tapi Alhamdulillah, benda tu macam tak jejaskan aku sangat :) Syukur. Aku tak sedar pun pasal benda ni sampailah kawan aku cakap "terrorlah kau dalam keadaan tertekan hari tu, jawab final lepas tu dapat results macam nie" Aku macam, eh? Ohh ~ aku baru sedar :)


Terima kasih Ya Allah atas rezeki yang kau berikan ini :) Terima kasih, terima kasih!


Tahniah dekat semua kawan-kawan aku yang dapat Dekan. Wah wah ~ aku rasa semua kawan-kawan aku yang satu batch dengan aku dekat Shah Alam, mostly dapat Dekan semuanya. Wah wah ! Hebat tau kawan-kawan aku ni :) Tak kisahlah korang dari kampus mana dulu masa Diploma, sebab sekarang ni kita semua dah satu batch! :D


Okay now looking forward nak kutip duit raya banyak-banyak dari semua orang sebab aku dapat Dekan! HAHA :D Alhamdulillah, syukur kepadaMu Ya Allah :)

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Perlu Ke Nak Upload Gambar Harta-Benda?

Assalamualaikum


Ehem ehem ~ wah dah macam rancak pulak aku nak update blog sekarang nie. HAHA :D Bagus bagus, sementara aku tengah cuti dan line tengah laju nie, moh ler kita buat something yang bermanfaat hehe


Tadi kan, tadi lah ~ masa dalam kereta aku macam terlintas something dalam otak aku. Pasal something yang aku macam "Haih ~ yang ni pun nak tunjuk kan jugak ker?" Haaa amenda?



Okaylah, sekarang ni kan aku rasa macam dah jadi trend semua rakyat Malaysia, yes, rakyat Malaysia untuk upload gambar. HAHA :D Eh tak habis cakap lagi ayat aku nie. Trend upload gambar harta benda sendiri! Fuh ~ amik kau ~ haha :D


Dulu trend upload gambar makanan. Okaylah ~ aku boleh terima sebab yelah kadang-kadang kita pun dalam mencari-cari tempat makan yang sedap dan best kan so bila ada orang upload gambar, kita pun "wah wah dekat mana nie? Jom lah nanti kita pergi!" 


See, dekat sini adalah jugak benefits yang kita boleh nak share dengan kawan-kawan dengan upload gambar makanan walaupunnnnnnnnnnn orang yang tengok gambar makanan tu macam telan air liur tengok dan walaupunnnnnnn dalam surat khabar cakap orang yang upload gambar makanan ni adalah orang yang sakit mental. Wallhualam. Tapi make sure gambar makanan tu something yang berbaloi lah, jangan lah gambar air suam or nasi putih pun nak upload jugak -.-


Tapi sekarang ni kan, aku rasa macam dah bertukar trend di mana hmm ~ orang upload gambar harta benda sendiri yang aku rasa macam "err perlu ker?" Okay contoh, kau upload gambar rumah kau, gambar duit, gambar kereta or gambar apa-apa sahaja yang kita rasa macam "wah kayanya kau!" 

Kalau boleh, setiap sudut rumah nak amik gambar -.-

Okay dont get me wrong about this. Macam ni, aku tak kisah pun korang nak upload. Tapi kadang-kadang kalau dah melampau sangat aku rasa macam errr macam menunjuk pun ada. Sebab kita semua tahu yang kau mampu untuk mendapat semua tue so aku rasa no need nak upload gambar macam tue. Sebab yes, we all know that you are capable to have all this


Plus, kalau korang upload gambar harta-benda kan, bukan ke benda tu macam ibaratnya macam bagi peluang kepada orang ramai untuk macam mengambil kesempatan atas kau? Macam hmm bagi peluang kepada orang untuk merompan dan mencuri kau? Sebab yelah ~ korang duk upload sangat gambar duit, rumah dan kereta so macam benda tu sebagai hint untuk orang ramai "Oh rompaklah aku, curilah duit aku" HAHA :D 


Malaysians, kita semua tahu sekarang ni masing-masing dah berkemampuan untuk beli apa sahaja yang kita nak. Taip sometimes, aku rasa kadang-kadang tak payah lah kot. Macam setiap gambar nak tunjuk "Oh ini kereta baru saya, ini rumah baru saya" Kalau nak sangat tunjuk dekat orang ramai dan kawan-kawan, jemput lah kitorang pergi open house raya nanti! HAHA :D Ada makan-makan, kitorang amik dan upload gambar. Kitorang siap boleh tengok rumah dan kereta awak semua live depan mata lagi! HAHA :D Kitorang perut berisi, tuan rumah puas hati. Ah gitu ~


Lagipun, kalau share gambar makanan, kitorang boleh lah pergi ke tempat makan tu bila-bila masa. Tapi kalau upload gambar rumah dan kereta? Awak nak bagi kitorang stay rumah awak ker? Awak nak kasi kitorang pinjam kereta awak ker? HAHA :D Tak kan? Eh tapi lainlah kalau upload gambar kereta dan rumah tu untuk tujuan bisness macam homestay atau perkhidmatan sewa kereta kan? Benda ni takpelah, kita boleh consider :)


Aku cakap ni sebab benda ni dah lama betul terlintas dalam otak aku. Aku bukan jeles ke apa cuma kadang-kadang tu macam tak payah lah. Nak upload sekali sekala, aku boleh terima tapi kalau dah macam every minute kan, kadang-kadang macam meluat pun ada. Macam kau nak menunjuk-nunjuk pun ada. So better tak payah. Sekali sekala, okay? Bukan selalu



Aku pun pernah jugak upload gambar yang macam tu dulu dan sekarang tapi lepas lama-lama, kita boleh fikir sendiri lah benda nie. Macam its common sense babe! So gunakan otak dan fikir. Cuba letak diri kita kepada orang yagn akan tengok apa yang kita upload. Dari situ kita boleh tengok benda tu macam annoying ataupun tak. Always think what people gonna say to us


Benda ni terpulang kepada personal masing-masing. Aku percaya pasti korang akan cakap "Lah IG dia! Lantak dialah nak upload pape pun!" Ya, memang IG dia tapi kang kalau kena rompak, kena curi ; kita sebagai kawan-kawan dia, takkan nak berdiam diri kan? Sebab sooner or later, orang tu akan mintak tolong kita dan kalau tak pun, kita mesti atleast nak tolong dia kan? Better to make precaution than cure the illness, gituu ~


Aku just cakap benda ni secara general okay? Sebab benda ni terlintas masa dalam kereta aku nak pergi bazaar petang semalam HAHA :D So macam yeah, tulis dekat blog dan eh eh eh eh dekat tweet pun aku terlepas jugak sebab dah macam tak tahan sangat HAHA :D

Hmm yang kedua

Hmm ~



 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Thursday, August 01, 2013

I'm Most Likely Suffering OCD. Apa itu OCD?

Assalamualaikum


Okay. Aku tak tahulah samada orang tahu ke tak aku ada satu perangai di mana aku sangat-sangat teliti dalam buat kerja. Nak kata aku nak perfect 100% pun tak jugak sebab kadang-kadang aku pun macam cincai boncai je tapi aku nak benda tu nampak kemas, bersih, nampak lawa dan cantik di pemandangan.

Slide presentation aku ; mesti nak kena nampak kemas dan teratur

Contoh ; aku tak boleh tengok tandas kotor HAHA :D Sebab kalau tandas kotor, aku akan macam ada satu feeling "Eii mana berus sabut nie?! Kang aku sental-sental jugak lantai dengan dinding nie" Lepas tu aku tak boleh tengok baju-baju yang berlonggok atas lantai, getah paip or sabun yang bersepah.Tak percaya? Boleh tengok entry yang INI


Lepas tu aku tak boleh tengok dapur yang kotor dan tak kemas dan berselerak macam dengan pelbagai jenis sisa makanan, peralatan dapur yang tak susun dengan betul dan yess aku memang pantang dengan lantai dapur yang ada basah dan licin, melekit kecuali kau baru habis mop lantailah. Tu pun aku akan pasang kipas laju-laju sebab nak suruh lantai cepat kering. Sangat pantang. Tak boleh. Cannot. Okay dah cukup? 


Lepas tu aku memang tak boleh nak tengok buku-buku dah lunyai, lepas tu ada conteng-conteng dan berlipat. Ya Allah ~ even lunyai sikit pun aku dah macam nak nangis sebab aku tahu, buku adalah ilmu dan benda ni sangat penting untuk kita jaga, bukan sahaja untuk kita guna masa sekarang tapi jugak untuk kita guna pada masa-masa yang akan datang. Dan aku akan susun buku-buku tu dengan elok dan kemas di almari buku aku


Kecuali buku yang aku belajar, aku memang suka lunyai-lunyai kan dia, conteng-conteng dia dan highlight kan apa yang aku rasa penting. Sebab when it comes to study ; buku yang lunyai, conteng dan penuh dengan highlight adalah buku yang aku anggap aku dah belajar dan faham. Kalau buku tu bersih, aku rasa susah hati sebab aku tahu aku tak belajar lagi. See? Thats me

Buku aku. Puas hati penuh dengan conteng-conteng macam nie

Sebab tu kalau ada kawan-kawan aku yang nak pinjam buku-buku yang aku beli, aku macam berat hati sangat-sangat nak bagi. Sebab aku tahu, tak ramai orang yang mempunyai perangai macam aku nie. Aku kalau sudah baca buku, buku tu still nampak macam buku baru lagi. 


Kalau aku jual pun, orang masih percaya tu buku yang baru keluar dari kedai. Tapi ada ke orang yang macam aku ; yang jaga buku macam aku jaga? Sepanjang aku hidup nie, lepas aku kasi buku dekat orang pinjam, aku akan sedih dan kecewa sorang-sorang. Even nak lipat helaian kertas untuk tanda dekat mana aku baca punnnnnnn aku tak sanggup tau?


Lepas tu, before aku nak keluar rumah untuk holiday ke atau just nak pergi ke bandar, aku akan selalunya macam double cek semua suis kipas, lampu dan especially susi iron sebab kalau tak, dalam perjalanan tu aku akan macam "Eh aku dah tutup ke tak tadi eh?" Kalau nak pergi travel jauh-jauh, masuk je dalam kereta dan ayah aku nak start drive, aku akan menjerit "Jap jap ayah! Nak cek jap!" Dan aku akan cek lah IC aku, beg duit aku, HP aku dan semua benda-benda yang penting akan zazzz zazz bermain dalam otak aku. This is Mysara Newrie

Aku sanggup lakarkan planning aku dengan kawan-kawan
masa nak hangout sebelum cuti sem lepas

Okay dah cukup. Tu adalah contoh-contoh yang aku boleh bagi di mana certain things yang aku sangat-sangat pantang. Okay. Aku ingatkan benda ni normal sampailah satu tahap di mana aku tengok dekat Instgram Fynn Jamal. Oh Kak Fynn pun ada perangai macam aku rupanya


Kak Fynn ada mentiol pasal OCD ; Obsessive Compulsive Disorder. Ini bukan macam penyakit yang serius tapi kalau dibiarkan, agak bahaya jugak sebab sampai satu tahap yang aku rasa mengarut adalah di mana kau sanggup padam-pasang balik api yang dekat lilin tu sebab kau nak api tu dalam bentuk yang sempurna. Yang ni bukan aku lah, aku bukan sampai tahap yang macam ni hehe


Okaylah. OCD ni atau dalam bahasa Melayunya adalah Kecelaruan Obsesif Kompulsif adalah satu penyakit mental (WHAT?!) menyebabkan pemikiran dan tindakan yang berulang-ulang dan tidak diingini. Kebimbangan adalah salah satu daripada gejala-gejala yang biasa dan menyebabkan seseorang itu percaya jika sesuatu kerja yang tak siap, something bad is gonna happen. Wah wah ~ okaylah, ada sikit macam aku -.-


Ohh patutlah ~ memang dah macam aku nie. So bila dah tahu macam ni kan, aku pun macam yeah amiklah OCD Test. Kalau korang pun ada habit macam aku, saja-saja nak cek kan, bolehlah cek dekat link yang bawah nie




Tapi sebenarnya dekat website yang aku bagi link dekat atas nie, ada banyak lagi test yagn boleh korang nak amik. Contoh macam Depression Test, The Loneliness Quiz. Korang just boleh click Quizzes dekat atas tue dan nahh, pilih je quiz apa yang korang nak. Its a good to know whether you are in a perfect condition or not :)


So hasil dari OCD Test aku tadi tue, heheheheheheh ~

Results OCD

Oh yeahh ~ thats explain a lot to me -.-

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[klik it]

recent posts