[Search]

About Me

INSTAGRAM : MYSARANEWRIE

[klik it]

Home Ads


Thursday, December 26, 2013

Something Need To Be Shared

Assalamualaikum


Dah lama kan aku tak update blog? Dah lama kan? Maaf beribu maaf. Aku terlalu busy nak update. Semester ni aku rasa memang aku sibuk sangat. Macam-macam benda aku kena buat dan kalau tak ada kerja, aku pergi keluar dengan kawan-kawan aku. Macam tu lah biasanya hehe :)


Tapi hari ni, saat ini dan malam ini ececeh ayat haha :D Aku nak meluangkan masa sebab aku rasa aku tak ada mood nak study. Oh ya, final exam budak Degree tak lama lagi dah dan aku sedang update blog macam tak ada benda lain nak kena buat haha :D 


Actually, aku tak ada mood nak study. Aku dah try tapi macam yaaa, kau tahu tak bila ada masa-masa tertentu kau macam boom ~ terus macam tak ada mood, nak rehat kejap dan nak buat something yang kau rasa macam kau nak buat? So here I am, updating my blog cause I think this may help me, Insyallah :)


Cakap pasal final exam, aku macam okay tak okay jugak lah. Aku study, dapat habis chapter dan aku faham cuma aku rasa macam progress aku slow. Tak productive orang kabor, haha. Takpelah, ni maybe starting point dia nak amik mood study kot. Aku harap esok lusa akan adalah mood study tu, insyallah


Kalau pasal life aku, Alhamdulillah, aku sangat bersyukur dengan apa yang berlaku dan apa yang ada dengan aku sekaran nie. Aku macam okay dan just follow the flow sahaja apa yang berlaku dan terima dengan hati yang redha. Mama Ayah dan Hakim yang sentiasa ada dengan aku, kawan-kawan. Tipulah kalau aku cakap aku tak nangis ke apa kan, tapi aku anggap tu semua adalah dugaan. Dan aku percaya, setiap dugaan yang berlaku dalam hidup aku adalah tanda Allah sedang berbicara dengan aku :)


Bila dah semakin besar nie, yelah tahun depan lagi beberapa hari lagi nak muncul kan? Hehe. Aku macam faham dan sedar kehidupan kita ni sebenarnya adalah bukan kerana diri kita semata-mata. Kita ada orang lain yang perlukan kita, yang masih perlukan kasih sayang. Kehidupan memang mengajar kita untuk menjadi lebih matang dan matang itu hanya akan dapat kita perolehi dengan pengalaman.


Dalam life ni, tak semua orang akan lalui benda yang sama kita lalui dan mereka ini pasti takan faham apa yang kita rasa. Apa yang kita boleh buat adalah saling support mereka dengan sebaiknya dan ada dengan mereka kerna bagi aku, aku faham bagaimana rasanya bila kau perlukan seseorang tapi kau tak ada orang nak diluangkan bersama. Trust me, I know how that feel


Entahlah. Aku rasa macam aku membebel banyak je nie haha. Kesian korang kena baca kan? Takpelah, atleast aku rasa macam lega sikit bila dah luahkan apa yang aku rasa. Sebab aku rasa melalui kata-kata, aku dapat zahirkan apa yang aku rasa dan perasaan aku jadi lega selepas itu. Dats how I roll :)


Doakan aku untuk final exam nie. I need that. Insyallah nanti cuti semester nanti, adalah benda aku nak cerita dekat korang semua, kalau ada lah haha :D

Nampak kurus kan? HAHA Nampak je -.-

     

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Monday, November 04, 2013

Quick Update!

Assalamualaikum


Okay okay. Aku tahu ramai yang tahu yang macam err aku dah jarang update blog sekarang nie. Maaflah, jangan marah sebab aku memang tak sempat sangat nak update dan tulis panjang-panjang. 


Kalau aku ada masa pun, aku just update dekat IG dan twitter aku je pun. Blog dan FB aku macam dah jarang sangat-sangat dah. Ni pun sebenarnya aku ada assignment and kena discuss esok tapi hmm biasalah, boleh pulak aku melencong update blog pulak HAHA :D


Sebenarnya tak tahu nak tulis apa. Aku dah siapkan satu entry untuk korang tau tapi entahlah, aku tak tergamak nak tekan Publish sebab tak siap lagi! HAHA :D So nantilah yer, dah siap, adalah tue :)


Okaylah tu saje aku mampu nak tulis dan update kali ini. Kalau ada pape, boleh contact aku dekat FB, IG or tweet okay :)




 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Thursday, October 03, 2013

Kenapa Aku Tak Update Blog?

Assalamualaikum


Fuh dah lama pulak aku tak menulis dekat blog nie hmm :/


Maaflah, aku memang busy sangat sangat sangat! Tak sibuk dengan assignment, sibuk dengan meeting. Kadang-kadang dalam satu hari, aku boleh attend sampai 3 meeting. Sekali dalam tengahari, dua pada waktu malam dan nak tak nak, mau dalam pukul 12 tengahmalam baru habis meeting


Aku tahu semua orang macam persoalkan amendaaaaaaaaaaalah yang aku sibuk sangat nie :/ Okaylah ~ aku pegang portfolio Publisiti dalam BaCAS Committee 2013/2014. BaCAS ni adalah fakulti aku punya persatuan pelajar. Dalam masa yang sama, aku dilantik untuk jadi Seki JPK Kolej Melati dan aku kena handle satu event intercollege, Wajah Dekon dan weekend ni dah berlangsung sessi pertama event aku tue sebab aku jadi Timbalan Pengarah Projek bagi program ini


Dan dalam masa yang sama, aku jadi Exco Multimedia untuk program Lets Bowl. Event ni dah lepas dah, 29 September baru-baru nie. Kemudian, aku jugak jadi Exco Multimedia utk Usik Warisan, Insyallah pada 17 November 2013 ini akan berlangsung event ni di Laman Budaya Shah Alam sebab event ni dapat kerjasama dari Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA)


Dalam aku sibuk-sibuk nie, aku pulak dilantik jadi Exco Multimedia untuk Sukan Antara Fakulti (SAF) yang bakal berlangsung padal November ini. Haha :D Yang ni memang aku tak expect pun okay sebab aku baru tahu aku dapat portfolio ni dalam beberapa hari yang lepas. Haha


Aku tanyalah jugak beberapa orang "Kenapa saya dilantik menjadi Exco Multimedia?" Yelah, hampir semua event yang aku handle, aku jadi exco yang sama je. Korang tahu apa jawapannya? "Sebab Mai ada blog, sebab tu kami lantik awak jadi exco multimedia" HAHAH :D Okaylah, alasan yang boleh diterima tapi dalam masa yang sama aku gelak sebab macam eh eh kelakar plus comel pulak diorang nie HAHA :D


Dan sebagai students, mestilah kau akan ada banyak assignment dan presentation kena submit kan? So do I. Ni aku mampu update blog ni sebab aku tengah tunggu line laju sikit sebab nak upload video aku dalam ilearn untuk subjek Organisational Behavior aku. Kalau time-time macam ni, barulah line laju sikit kan? So kenalah berkorban waktu tidur huhu, takpelah :)


So boleh bayangkan tak betapa banyaknyaaaaaaaaaaaaa kerja aku kena handle. Ni pun aku dah tak larat dan sakit belakang. Stress? Aku tak adalah rasa stress melampau sangat sebab aku rasa aku boleh manage diri aku lagi cuma maybe penat kot. Ya, aku penat haha :D 


Kadang-kadang nak bukak Whats App pun, risau sebab takut terbaca "Malam ni ada meeting" HAHA :D Macam tu sekali tauu ~Oh ya, sejak ada Whats App ni, semua pakat buat group dalam Whats App! HAHA :D Group kelas lah, group assignment lah, group kelas masa diploma lah, group Bortakk Selamanya lah, group SAF lah, group Pemimpin Melati lah, group family aku lah ~ macam-macam! Seronok baca diorang duk borak haha :D


Okaylah, jam dah pukul 4 pagi. Kelas aku kejap lagi pukul 10 pagi. Haaaaaaaaaaaaaa ~ aku memang dah kena masuk tidur nie! So maaflah yer kalau ada yang keep on tweet dan tanya aku "Mai, bila nak update blog?" Aku memang nak update blog tapi aku tengah lack of time nak duduk lama-lama depan lappy macam dulu. Kalau ada aku update tu, adalah :) 


Tapi aku rasa korang boleh je nak follow aku dekat Instagram aku sebab aku selalu update pape pasal aku dekat situ selain dari dekat Tweet kan? Dekat FB pun dah jarang bukak macam dulu-dulu huhu ~


Maaflah yer? Kalau ada kesempatan masa, aku update. Aku pun memang banyak benda nak cerita dekat korang tapi entahlah ~ tak tahulah samada cerita tu dah basi atau tak untuk korang baca Y.Y

Semoga aku menjadi kuat dan tabah untuk semester ini. Doakan aku yer kawan-kawan!



 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Thursday, September 19, 2013

Tribute to My Soulmate, My Sister

Assalamualaikum


Aku masih ingat lagi, minggu pertama after Minggu Destini Siswa (MDS) UiTM Dungun. Masa tu kelas Business Math dan semua budak-budak kelas aku, AM110 Group B tengah belajar dekat Blok 8


Sedang asyik belajar, tiba-tiba kau masuk dengan tergopoh-gapah dan cakap dengan slang English aka Mat Salleh yang macam urghh ~ poyonya aku rasa! Kau cakap, kau salah kelas dan tak tahu ada kelas masa tu dan sesat nak cari kelas masa tue. Satu kelas tengok kau sebab yeah ~ masa tu kau tengah free hair


Tahu tak apa 1st impression aku kepada kau? Aku rasa sumpah annoy dengan kau dan slang English kau HAHA :D


Kau memang pandai giler dalam kelas. Tapi kau tak pernah nak lepak dengan kitorang semua. Masa tu aku dengan Faizah slowly rapat dan Lisda pun rapat dengan kitorang. Dalam masa yang sama, Lisda macam tarik kau untuk selalu hang out dengang kitorang. Okay lah ~ masa tu baru kita semua macam nak rapat dan aku mula kenal kau

Kita bertiga jadi rapat sebab masuk Debate kan?
Faizah cakap "Jom budak Debate amik gmbar!" Dan gambar ini pun terhasil :)

The starting point where our friendship become stronger day by day :)
Rehearsal Teater Cinderella for Dinner ASCAPS :)

Aku rasa kita betul-betul jadi kawan baik selepas Persidangan Mahasiswa FSPPP dekat UiTM Merbok, Kedah bilamana aku dengan kau sahaja wakil part 2 untuk pergi ke situ dan kita berdua je yang kenal antara satu sama lain. Dan disinilah titik tolaknya kita jadi rapat bilaman kita berdua je yang sanggup heret tilam dan tidur dekat ruang tamu sebab nak tidur bawah kipas, pergi shopping tak hengat duniaaa dekat Queensbay Mall


Naik Part 2, kita berempat ; aku, kau, Faizah dan Lisda dah jadi macam kembar siam. Pergi mana-mana mesti nak berempat. Lepastu kalau gelak, memang gelak yang segelak-gelaknya. Maksud aku gelak yang betul-betul kuat dan tak peduli orang lain. Yup ~ aku rasa masa tu satu Dungun akan tahu dan kenal dengan muka-muka kitorang nie. Gelak tak hengat dunia sampaikan pernah tegur tapi kita pegang pada prinsip "Lepas ni aku takkan jumpa kau lagi so suka hati aku nak gelak macam mana pun"

Masa ni ada KI kan? Kita duduk depan sekaliiii tapi yeah, tengok apalah yang kami buat -.-

After class, mesti lepak tepi pantai dan makan keropok lekor dengan air kelapa ; WAJIB!
Dan of courselah, amik gambar jugak kan :) hehe

Ronda-ronda dalam UiTM Dungun :)

Sedar tak, dalam geng kita berempat, kita selalu compete study bersama secara indirectly. Memanglah kita tak pernah cakap "Okay aku paling tinggi dari kau" tapi kita macam dah tahu-tahu je sape yang akan tinggi dan akan dapat tempat 1st dalam kalangan kita berempat. Dan semestinyalah kau akan mendapat antara tempat yang tinggi selepas Lisda kan -.- 

Masa ni test CTU dan kau duduk jauh dengan kitorang sebab tak nak kitorang psiko HAHA :D
Perasan tak, kita berempat tak pernah study bersama-sama sebab kalau study sama-sama, konfem tak jadi study!
Makan cake sama-sama dekat UiTM Dungun HAHA :D

Kita berlima termasuk Angie ni memang suka conquer dan buat lawak bodoh kan? Aku ingat lagi kau dengan Angie baring atas rumput belakang ATM UiTM Dungun sebab Angie tolak kau HAHA :D Selalu suka duduk depan sekaliiii dalam kelas tapi kitalah yang paling bising, kitalah yang paling berlagak macam duduk belakang sekali dengan berborak. 


Susah senang kita semua bersama. Aku rasa semua lecturer kenal dengan muka-muka kita nie. Kitalah yang paling nakal dan giler-giler masa tue. Tapi dalam kita giler-giler, aku tahu kita semua mempunyai hati yang paling lembut. Hanya dengar masalah kawan-kawan sahaja, kita dah mampu menangis, share everything. 

Good old days during my Diploma :)
Bila lagi nak amik gmbar lagi berempat macam ni oitt?

Habis Diploma, aku dengan kau lagi rapat. Pantang ada free time, mesti kita nak hang out bersama. Paling aku seronok masa kita bertiga ; shopping bagai nak rak dekat Times Squre masa bulan puasa. Punyalah penat sangat, kita sanggup duduk atas eskalator yang sedang bergerak HAHA :D Sumpah, aku rindu kau sekarang nie


Dan yang paling aku gembira, setelah aku kenal kau, akhirnya kau mengambil keputusan untuk pakai tudung. Alhamdulillah ~ aku bersyukur sangat masa tu dan aku mengaku aku gembira sangat-sangat. Ingat tak masa kita jumpa dekat KL Sentral masa kita nak tutup akaun BIMB tu? Masa tu aku memang gembira sangat-sangat tengok kau dah pakai tudung :')

Kalau buat assignment, mesti kita berempat :)

Kau lah teman aku time aku shopping bundle dekat Pasar Malam Dungun. Kau lah teman aku yang hanya beri nasihat sikit je tapi zappp terus menusuk dalam hati dan aku ingat sampai bila-bila. Kau lah teman aku yang paling cantik kalau pakai apa-apa pun sekali! Kau lah teman aku, penasihat shopping aku yang paling terbaik. Kau lah teman aku yang memberi nasihat dengan aku tentang gaya hidup yang sihat. Kau lah penasihat fashion yang paling terbaik pernah aku jumpa. Dan kau lah jugak teman dan sahabat dunia akhirat aku

Di Uptown Shah Alam, during our class trip! Masa ni tinggal kita bertiga je
sebab Faizah buat fastrack dan Lisda ke SPA

Nanti dah sampai UK, belajar elok-elok. Ingat pesanan mak ayah kau, banggakan family kau dan banggakan kitorang dekat sini. Duduk sana, jaga diri elok-elok. Jaga diri kau macam mana kau jaga kucing-kucing kau masa part 1 dulu HAHA Jaga diri, sembahyang jangan tinggal, ingat Allah swt selalu. Sebelum buat apa-apa, fikir yang di atas sana dan mak ayah dan jugak kami dekat sini

During our visit to LHDN :)

During our Diploma's convocation :')
Kepada kau, aku letak harapan yang tinggu untuk melihat kau berjaya. Aku bangga dengan kau. Sumpah aku tak tipu. Aku percaya Angie, Faizah dan Lisda pun mesti bangga dengan kau. Insyallah, waktu aku akan menyusul selepas kau ini, kalau ada rezeki nanti. Ingat balik apa yang kita pernah kongsi, ingat balik waktu-waktu kita lepak tepi pantai, pergi Mesra Mall hanya nak tengok wayang, makan kuew tiau kungfu dan esoknya sakit perut cirit-birit, ingat bahasa bortakksss kita, ingat balik semuaaaaaaaaaaaa kenangan kita semasa Diploma dekat UiTM Dungun. 

Trip class :)
Ingat muka-muka ni yang menceriakan kau di UiTM Dungun dulu,
yang ada dengan kau, share makanan minuman, share everything,
share susah senang, share cerita-cerita mengarut, sedih dan gembira,
share everything!

Ingat, aku dengan yang lain-lain sayang kau sampai bila-bila. Kitorang dekat sini akan tunggu kau untuk melihat kau berjaya. Ingat! Ingat! Ingat! Jangan sesekali kau lupa pun! Sumpah aku sayang kau. You're my sister, my soulmate, my everything. If you need me, you know where to find me okay? I always love you and never leave you alone. Kau selalu ada aku, ingat tue?


Kau ; Nabilah Hani bt Azali :')

Mysara Newrie & Nabilah Hani Azali :')
Gonna miss you so much!

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Wednesday, September 11, 2013

Hari Pertama ke Kelas Dengan Perasaan Malu

Assalamualaikum


Semester 4 Degree in Bach in Admin Science! :D


Alhamdulillah, aku dapat jugak sambung ke part 4 degree ni walaupunnnnnnnnnnnn hati sebenarnya macam malas betul nak balik Shah Alam sebab dah syok duduk rumah HAHA :D


Tambahan pula aku kan baru balik dari camping di Gunung Ledang. Opsssssss ~ yang cerita pasal tu aku tak nak cerita lagi sebab aku tak ada gambar lagi haha :D So tunggu gambar then baru aku cerita, kot! hehe


Alkisahnya, hari ni adalah hari Rabu dan hari ini adalah hari pertama aku pergi ke kelas! Y.Y Sebab apa? Yaaaaaaaaa, sebab hari Isnin dan Selasa aku tak pergi kelas! HAHA :D Subhanallah, dahsyat lah aku ni. Awal-awal sem dah tak nak pergi kelas -.-


So bila dah dua hari tak pergi kelas sebab merayap situ sana sini dengan kawan-kawan, aku macam blur blur lah tak tahu jadual, subjek apa bagai, lecturer mana kan? So pagi tadi aku bangun awal pagi sebab aku expect aku ada kelas pukul 8. Okay okay, pukul 8 yer anak-anak?


Sekali bila aku dah lepak dalam kelas tu, aku dapat tau tu bukan kelas aku sebab aku tak amik subjek aku! HAHA :D Malu mak noksssssss! So aku pergi mencari-cari kelas aku. Okay jumpa. Subjek yang aku amik tapi masih bukan kelas aku! HAHA :D Kelas aku yang sebenar adalah pada pukul 10 pagi!




So aku malas nak fikir panjang, aku main masuk je kelas tu walaupunnnnnnnnnnnn bukan kelas aku. HAHA :D Nasib baik lecturer aku tu baik giler dan macam tak kisah pun aku nak masuk sebab lecturer aku tu mengajar jugak kelas aku yang sebenarnya. Err, faham tak? Tak faham sudahh haha :D


Lepas tu, msauk kelas yang kedua untuk hari ni. Yes, kali ni masuk kelas betul sebab kawan-kawan aku ada sekali (tadi aku sorang-sorang Y.Y) Masa dalam kelas ni pulak, masing-masing duk kecoh pasal reg course yang ada masalah sikit. Duk pung pang pung pang, aku pulak yang kecoh padahal aku sebenarnya tak ada masalah pun cuma aku serabut tengok kawan-kawan aku yang ada masalah so tolonglah yang mana patut


Dalam duk kecoh-kecoh tue, aku sempat pergi lunch dan tidur dalam kelas kosong sementara tunggu kelas pukul 2 HAHA :D Okay lepas tu, yang ni ada satu lagi hal -.-


Aku dengan penuh semangatnya masuk satu dewan kuliah ni sebab dari sem lepas lagi, kalau kelas tutor memang dalam kelas tue. Bila aku masuk kan, mata aku macam pelik sebab "pasal apa ramai budak-budak kelas ni muka macam aku tak familiar ke?" Yelah ~ bila dah kenal batch kita, kita kenallah sape budak batch kita kan? Tapi masa aku duk perhatikan tu, tak ada sape pun muka yang aku kenal


Dalam duk khusyuk-khusyuk duk tengok tu, sekali aku terdengar ada orang menjerit dekat belakang aku "Mai! Kau salah kelas lah!" dan diiringi dengan gelak ketawa yang dah macam setonn dah aku dengar. Tahu tak apa perasaan aku masa tue? HAHA :D


Sumpah malu lah weyh! Aku pun berlari keluar dan gelak dengan kawan-kawan aku. Aku ni dah kenapa nak asyik salah kelas je nie? HAHA :D Lepas tu baru nak tercari-cari jadual kelas yang sebenar mengikut aku punya kelas HAHA :D


Moral of the story ; datang kelas awal sem supaya tahu apa yang berlaku Y.Y 


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Monday, September 02, 2013

Saya Tahu Saya Tak Cantik


Saya tahu saya tidak cantik
Tapi, walaupun saya tidak cantik
saya tetap ada kelebihan


Kerana saya tidak cantik,
saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.
Kerana saya tidak cantik,
saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki
yang tidak menjaga pandangannya.


Kerana saya tidak cantik,
saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki.
Kerana saya tidak cantik,
saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.


Kerana saya tidak cantik,
saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita.


Dan kerana saya tidak cantik,
akhirnya saya menemui insan yang ikhlas mencintai saya seadanya.


Kerana saya tahu
Saya tidak cantik pada pandangan manusia
Maka saya akan berusaha agar kelihatan cantik pada Allah


Kerana bukan kecantikan dunia yang saya kejar
Tapi kecantikkan di akhirat kelak,
Insyallah amin :)

 
TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Wednesday, August 28, 2013

Scandal ; Perlu Ke?

Assalamualaikum


When someone asked me to do an entry about scandal, aku macam gulpp ~ apa aku nak tulis nie? HAHA :D Sebab yelah ~ susah gak nie dan skandal skandal ni bukan hanya melibatkan orang yang couple, malah kadang-kadang orang yang dah berkahwin pun ada jugak :O 


Oh ya, aku menulis entry ini bukan untuk kenakan sesiapa, bukan nak malukan sesiapa or yang sama waktu dengannya. Aku tulis ikut apa yang aku rasa dan logik akal :) Kalau ada yang terasa, mohon maafkan hamba nie :)


Apa itu skandal? Skandal ni apa sebenarnya? Okaylah. Bagi aku lah, mengikut tafsiran aku sendiri, skandal ni adalah kau dah ada pasangan tapi dalam masa yang sama kau layan orang lain jugak macam kau layan pasangan kau. Contoh ; kau belikan awek kau bunga mawar, kau pun beli bunga mawar dekat skandal kau. Dan yang paling syoknya pasal skandal nie adalah kau buat skandal ni dalam diam-diam HAHA :D Memandai je aku nie -.-



Dah lumrah dunia kan, makin orang cakap jangan buat, lagilah kau nak buat kan? Sama jugak dengan skandal nie. Orang cakap "Setia pada pasangan!" tapi eh eh kau masih jugak cari skandal lain kan? Tapi skandal ni ibarat macam part time je, bukan full time, bagi aku lah kan ~ Tapi kadang-kadang ada yang break up dengan pasangan dia disebabkan skandal skandal nie


Eh eh ~ aku tak mengata dekat sesapa pun pasal skandal nie. Aku just cakap in general dan bagi pendapat aku je. Sebab kebetulan kawan aku pun suh aku update blog pasal skandal nie, aku buatkan je lah :)


Okay. Kenapa berlakunya skandal?


Skandal ni maybe berlaku sebab pasangan kita sibuk, dah tak layan kita. Pasangan kita sibuk belajar, kerja sampai tak ada masa untuk diri kita sendiri. So macam kita bosan dan kita pun mula cari orang lain untuk hiburkan diri kita


Skandal pun boleh berlaku disebabkan maybe kita terpaksa berpisah dengan pasangan kita sebab tuntutan kerja ke, belajar ke. So bila dah berjauhan, rasa sunyi dan bermulalah misi skandal-skandal nie. Yelah ~ selama ni kan selalu ada bersama, every time mesti jumpa depan mata so bila dah berjauhan, benda ni macam susah nak adapt lah


Skandal juga boleh berlaku disebabkan kita rasa bosan dengan pasangan kita, rasa macam tak sayang so kita pun cari orang lain, tapi tak nak break up dengan pasangan kita atas sebab dah berkahwin ke, dah bertunang or keliru samada nak break up atau tak. Fuh, dalam satu ayat tu!


Skandal pun boleh berlaku disebabkan (isi tempat kosong) sebab kadang-kadang kita tak tahu kan apa reason orang berskandal kan? Yang aku bagi dekat atas ni adalah based on kepada cerita-cerita kawan-kawan aku, based on pengalaman sendiri (HAHA) dan based on kepada logik akal aku sendiri lah :)


Perlu ke nak berskandal-skandal nie?


Bagi aku, A BIG FAT NO TO SKANDAL! Sebab aku sangat-sangat pentingkan kesetiaan. Dan aku percaya yang kalau kita dah sayang pasangan kita, kita takkan tengok orang lain, cari pasal dengan orang lain, takkan sia-siakan kepercayaan yang dah diberi. 



Cuba bayangkan kalau pasangan kita tahu pasal kita ada skandal nie? Mesti dia akan sedih dan tak percaya dekat kita kan? Dan mana tahu, dia nak break up dengan kita kan? Yelah ~ buat apa nak teruskan hubungan kalau dah tak boleh setia, dah tak sayangkan? Haa masa tu macam mana nak buat?


Skandal ni kalau dah terbongkar, memang payah. Memang sakit sebab akan menyakitkan semua orang. Yes, semua orang! Bukan orang yang couple sahaja tapi malah kepada kawan-kawan di sekeilling, keluarga, saudara-mara. Nampak tak? Dan skandal ni boleh jatuhkan reputasi kita pada orang lain dan jejaskan prestasi kerja dan study kita


Dan kepada yang terlibat dengan skandal, kalau boleh, please jangan libatkan diri. Sebab kita kena fikir dan letak diri kita dalam diri orang yang ditipu. Kita suka ke kena dipermainkan dan ditipu oleh pasangan kita sendiri? Tak kan? So kalau tak, jangan buat. Fikir perasaan orang lain dan akibat dari apa yang kita buat nie. 


Tapi tu lah kan, kita maybe boleh cakap tidak kepada skandal tapi bila bercakap tentang hati dan perasaan, kita tak boleh nak cakap apa. Sebab kalau dah tersuka, dah bosan dengan pasangan, walau keluar air mata darah sekali pun, tapi kalau hati dah kata nak, nak buat apa lagi kan?


Apa yang kita boleh buat adalah berdoa dan kuatkan semangat untuk terus bercinta selama-lamannya dengan pasangan kita. Sebab kita tak tahu apa yang akan terjadi pada masa depan kan? Mana tahu satu hari nanti hati dia akan berubah atau kita sendiri yang berubah kan? 


Aku memang cakap based on pengalaman dan dari cerita kawan-kawan aku. Memang aku tak suka tengok orang skandal ni tapi apa boleh buatkan? Ini soal hati dan perasaan, kita tak boleh paksa


Zie, are you satisfied enough with my thoughts? Korang ada cerita dan pengalaman korang sendiri? Apa pendapat korang pasal skandal-skandal nie?


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Monday, August 26, 2013

Mini Reunion at Besut :)

Assalamualaikum


Dah lama kauuuuu aku tak update blog. HAHA :D Dasar pemalas sebab sejak aku sampai rumah dari balik kampung haritu, lappy aku memanjang overheating so ke kliniklah jawabnya -.- Kesian kawan-kawan aku dekat Besut menanti entry aku nie HAHA :D


Kawan-kawan Besut?! Yezaaaaaaaa! Dulu aku pernah stay Besut 5 tahun you olls ~ Lepas pindah keluar dari Besut, terus aku macam tak jumpa langsung diorang nie. Mau dekat 6 tahun jugak HAHA :D Bukan sombong tapi memang tak ada masa.


So raya baru-baru ni, aku memang ada masa dan kebetulan ayah aku pun nak turun sana so hape lagiiiiiii meh lah kita turun ke Besut!


Sepanjang perjalanan tu, aku tak tidur langsung sebab aku nak tengok jalan dan kampung-kampung yang selalu aku tengok kalau on the way dari Kuala Terengganu-Besut. Dulu masa arwah tok aku sakit, selalu jugaklah aku dengan mak aku berulang alik so macam dah kiranya hafal dah jalan dekat area situ haha :D

Sekolah rendah Darjah 5 - Darjah 6 ; Sek Keb Tengku Mahmud
Dekat sekolah ni lah aku mula-mula masuk selepas pindah dari Port Dickson. HAHA :D Dekat sinilah aku berjaya dapat 5A dalam UPSR. Dekat sini lah macam-macam benda yang mengarut aku buat dulu dengan kawan-kawan aku. Mula-mula memang stress weyh duduk Besut sebab aku langsung tak faham apa diorang cakap sebab mostly diorang dah cakap Kelantan so yeah ~ Tapi lama-lama macam okay lah :) Oh ya, dekat sini lah aku slowly start pakai tudung, sampai sekarang :)


Nak cerita panjang pasal kenangan masa sekolah rendah tapiii takut korang bosan pulak haha :D

Form 1 - Form 4 ; Sek Men Keb Tengku Mahmud
Ya Allah ~ aku rasa sekolah di sinilah yang paling banyak benda lucu dan kelakar berlaku dalam life aku! HAHA :D Aku rasa tak ada pun masa ni aku nak sedih-sedih ke, nak hape ke. Aku banyak gelak ketawa je. Dekat sini aku dapat 8A PMR. Aku join band sekolah, choir. Aku join team majalah sekolah. Aku mengarut dengan kawan-kawan. HAHA :D Lawak lawak ~


Nak tulis lagi tapiii panjang sangat pulak dah nanti HAHA :D

Rumah lama :D

Rumah baru! :D
 Dekat Besut, aku duduk dekat Gong Kedak. Okayyyyyyyyyyyyy ~ sape yang tau, pandai-pandai lah fikir hokayy? HAHA :D Sebut je Gong Kedak, orang Besut memang tahu lah ~ HAHA :D Aku dulu stay rumah lama lepas tu baru pindah rumah baru.


Aku paling suka duduk rumah baru tue sebab sumpah best dan masyukkkkkkkkk! Sepanjang aku asyik berpindah randah nie, rumah baru ni lah yang paling best dan terbaik pernah aku stay :) Tapi kejap je kitorang stay rumah baru sebab lepas tu kena pindah ke Sabah bahh ~

Port lepak waktu petang HAHA :D
Dekat gambar atas ni adalah bus stop tapi tak guna sangat pun. So kitorang selalu guna bus stop ni untuk main Ice Water HAHA :D Sapa tahuuuu?! Weyh memanglah game dia biasa-biasa je tapi yang bestnya adalah bila main Ice Water tapi dengan syarat tak boleh keluar langsung dari bus stop tu. Bayangkan kalau kitorang mau dekat 10 orang main? Tak ke haru nak lari ke mana? HAHA :D


So cara nak selamatkan diri adalah kitorang akan panjat bus stop tue, baringlah, macam-macam cara nak selamatkan diri bila main Ice Water. Paling best kadang-kadang panjat sampai ke atas bumbung tau? Lepas tu masa ni lah macam-macam ragam yang dapat tengok. Lepas penat main, kitorang lepak sambil borak-borak atau makan ice cream HAHA: D #memories :)


After that, pergi office ayah aku, tengok runway then shoot terus pergi rumah Wiwin. HAHA :D Oh my ~ Dah bertahun jugak aku tak jumpa Wiwin nie. Mau dekat 6 7 tahun kott ~ Mula-mula jangkal lah jugak sebab dah lama tak jumpa tapi lepas tu okayy ~ HAHA :D


Masa aku dengan Wiwin duk syok berborak, sekali ada mau dekat 3 kereta berhenti depan rumah Wiwin. Sekali yang keluar dari kereta, semua kawan-kawan sekolah menengah aku! HAHA :D Weyh jumpa kawan-kawan sekolah menengah weyh! HAHA :D Sumpah seronok! Perangai masing-masing tetap maintainnnnnnnnnnnn macam masa dekat sekolah. Sengal je memasing haha :D

Kecoh kecoh -.-

Kawan sekolah menengah! :D
Kemudian, lepas je diorang balik, eh eh tak samapai dalam sejam lebih, ada pulak dalam 3 kereta kot datang HAHA :D Oh my God! Terharunya mereka semua datang. Kebetulan diorang pun sedang beraya dan alang-alang tu mari singgah rumah Wiwin sebab rumah Wiwin ada aku! HAHA :D 

The boys! :D
Classmates masa sek men, schoolamates dan kawan sek rendah :)
From left ; Apik, Ayyad, Mat Nor, Adzim, Eijo, Me, Amna, Farrah and Wiwin :)


Dengan dioranglah aku banyak mengarut dan buat benda giler masa sekolah HAHA :D
Abaikanlah muka aku tue. Panas terik masa nie -.-

Kawan sekolah rendah dan men :)
From left ; Amna, Pipoh, Aku, Wiwin dan Farrah :)
Apa yang bestnya dekat Besut adalah mostly kawan sekolah rendah aku adalah kawan sekolah menengah aku. So persahabatan tu lagi panjang. Lepas tu, even though kau lain-lain sekolah masa sekolah menengah, tak kisah sangat pun sebab kadang-kadang tu macam pusing-pusing balik, alih-ailh kenal dengan orang yang sama jugak :)


Besut ni daerah yang kecik je kalau nak difikirkan. So sebab tu kalau tak pernah satu sekolah pun, masih kenal jugak. Dalam hal nie, Farrah dan Pipoh ni tak pernah satu sekolah dengan Wiwin pun tapi kenal jugak sebab dah duduk satu daerah kan? Lepas tu Amna ni pulak bestfriend dengan Farrah, Pipoh dan Wiwin so lagilah buat diorang kenal :) 


I love Besut :) *tetiba HAHA :D

Cepatlah balik HAHA :D Masa ni sumpah kelakar sebab Apik nak balik cepat.
Alasan dia ; sebab ada game futsal tapi sebenarnya adalah jeng jeng jeng HAHA :D

Muka mat salleh nie ; Adzim, one of my bestfriend masa sekolah
Masa sekolah menengah dulu, aku selalu lepak dengan Adzim. Pantang cikgu tak ada dalam kelas, mesti kitorang lepak, duduk satu meja dan borak-borak. Buat benda-benda sengal haha :D Masa dia dapat tahu aku nak pindah, kitorang macam sedih jugaklah HAHA :D Hadoi ~ kenangan betul masa sekolah dulu. Sama kelas, rumah sukan pun sama. 


Aku ingat lagi dia ada text dekat aku "Kau ada something yang special Mai dalam diri kau" HAHAHA :D Lebih kurang macam tu lah ayat dia :p


After diorang balik, aku dan Wiwin bersama dua adiknya naik kereta ronda satu Kampung Raja HAHA :D Tak berani sangat nak pergi jauh sebab atas sebab-sebab tertentu heheheh :p Lepas tu layan dengan Rayyan dan Weena yang nak jalan-jalan hehe :)

Adik Wiwin ; Rayyan dan Weena :)
After Maghrib tue, barulah aku dengan Wiwin ada masa nak berborak panjang. Ya Allah macam-macam benda aku boleh borak dengna dia. Semua bendalah! HAHA :D FYI, Wiwin ni student law dekat UKM dan salah satu MPP UKM so banyaklah benda yang dia share dan cerita. Aku tanya dia pasal law, politik dekat Malaysia nie, pasal Perdana Menteri, pasal trip dia ke New York hari tue HAHA :D


Sampai sekarang, aku macam dahsyat jugak aku dengan Wiwin nie. Sebab mana mungkin dua orang perempuan bestfriends yang dah lama tak jumpa, boleh cakap pasal isu-isu semasa? Esp bab-bab benda macam nie. Sebab yelah ~ kalau orang lain mesti cakap pasal gossip, fesyen bagai haha :D


Lepas tu, dalam pukul 3 pagi boleh pulak aku makan maggi yang Wiwin masakkan HAHA :D Dalam duk syok makan lagi, boleh pulak makan cake sekali HAHA :D 


Esok harinya, aku dengan Wiwin pergi open house rumah kawan kitorang, Ayyad :) Ayyad ni kebetulan buat open house dan jemput kitorang dekat tweet HAHA :D Kitorang decidelah pergi sebab mana tahu kot kot kebetulan boleh jumpa dengan lebih ramai lagi kawan-kawan hehe :)


Tapi kitorang pergi awal sangat so macam kitorang adalah orang yang pertama sampai HAHA :D Tak lama lepas tu, baru lah yang lain sampai hehe :)

My high school friends :)
Masa tengah borak-borak nie, masing-masing gelak macam hape sebab buat lawak pasal vissa

Aiman : Aku buat visaa sajo tapi dok fly lagi
Ayyad : Bakpe wat vissanyo kalau dok fly?
Aiman : Aku fly tok lamo lagilah
Adzim : Takpo, buleh g oversea. G Golok, g Golok
Cheng : G Golok mane guna vissa!


HAHA :D Aku yang masa tu pasang telinga dorang duk berborak, tergelak besar sampai sakit perut aku. Hadoi ~ aku macam terbayangkan pergi Golok naik sampan tapi kena tunjuk vissa. HAHA :D


FYI, most of my friends dekat Besut ni semuanya hebat-hebat belaka. Ayyad ni tak silap aku hari ni fly balik Russia. Aiman tu tak lama nanti nak fly jugak tue. Mat Nor dekat UIA Kuantan, Adzim IPG amik Tesl. Macam tu lah ~ 


With my bestfriend, Wiwin :)
Wiwin ni ada kembar tau? Kitorang panggil dia Amey tapi masa hari aku sampai ke Besut, dia dah on the balik ke U dia sebab dah start kelas. Heheh :) Sekali imbas memang tengok Wiwin dan Amey sama je muka dia tapi bila dah kenal dan expert HAHA :D Kitorang dah boleh bezakan dah heheheh


After that, Wiwin dan maknya hantar aku ke stesen bas Jerteh dan tunggu bas. Bapak lama weyh tunggu bas! Mau dekat sejam! Nak maroh aku HAHA :D Tapi nasib baik ada Weena dan Rayyan. Layankan diorang je lah. Lepas tu makan Sugus ramai-ramai dalam kereta HAHA :D

Peace yaww! :D
Sebenarnyakan mula-mula jumpa diorang semua, aku jad macam awkward giler sebab aku tak faham apa yang diorang cakap dan aku tak tahu nak cakap Klate macam mana HAHAHAHA :D Sebab diorang ni cakap memang dah pekat dah sedangkan aku dah lama tinggalkan ckp Klate nie. HAHA :D

So mula-mula tu aku macam blur-blur lepas tu aku macam ahh pedulikan je lah ~ HAHA :D Aku cakap macam biasa je dan suddenly Wanie cakap "Mai, kuat mu kecek Ganung lening" HAHA :D

Nananannanana Ganung kiterr :)


     

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Wednesday, August 14, 2013

Cerita aku untuk #Raya2013

Assalamualaikum


Yezzaaa, like everyone, semua orang duk update pasal Hari Raya kan? So yeah ~ ni cerita #Raya2013 aku :) Hehe


Malam raya tue, aku tak buat kerja banyak sangat sebab kitorang get ready semua dah. Dah siap tukar carpet, langsir semunya. Baju raya pun dah bergosok so yeahh, malam raya aku tak buat kerja banyak sangat! HAHA :D Aku just tolong isi kuih raya dalam balang and isi duit raya dalam sampul. Yang ni memang kerja wajib aku tiap-tiap malam raya


Kau bayangkan eyh, malam raya hari tu, boleh pulak aku dengan budak-budak Benchmark aku duk bising dalam WeChat sebab duk bincang pasal nak tukar nombor lepas tu pakat masing-masing nak tukar nombor belaka sem depan. Aku rasa malam raya tahun ni lah paling epic sebab sempat lagi nak berchatting dengan diorang HAHA :D

Pagi raya :)

Pagi raya ; aku tolong Bibik aku goreng ketupat. Masyallah ~ pasal apa ketupat ni meletop-meletop nie? HAHA :D Habis minyak terkena dekat tangan aku. Berperang jugak lah aku dengan ketupat-ketupat tue. Mengada je nak buat hal kannnnnnnnnn


Then, sembahyang raya dan balik dari sembahyang, sessi bermaaf-maafan. Okay part yang ni sumpah lawak. Aku lah penyebabnya -.-


Masa nak salam dengan nenek aku yang aku panggil Wan, Wan aku macam dah sedih-sedih dah sebab dia teringat dekat arwah Tok. Dia cakap "Kalau arwah Tok ada ni, mesti gembira tengok semua orang" Yelah sebab tengok semua cucu-cucu dia dah besar


Aku ni memang tak boleh kalau tengok orang dah start sedih and nangis, dengan aku sekali pun nak nangis, lepas tu otak pun dah mula macam melayang-layang dah. Memang aku takboleh. So masa aku nak salam dengan Wan aku tu, aku nak cakap "Selamat Hari Raya Wan" tapi kau tahu apa yang aku cakap masa aku salam dengan Wan aku tue?


"Selamat Hari Lahir Wan"


KAH KAH KAH KAH! Habisssssssssss semua orang gelak dengan aku. HAHA :D Kau dah kenapa Sara oitt?! Tak memasal pagi raya orang gelak dengan kau! HAHA :D But heyy, aku dapat buat semua orang gelak okay? So kira baguslah tueeeeee *fliphair


Lepas tu makan. Mama buat rendang ayam, nasi impit, ada ketupat. Fuhh ~ sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Lepas makan, kitorang pergi ke Losong pulak. Kampung belah ayah aku heheh :)


Kebetulan, masa kitorang sampai dekat Losong, masa tu semua orang ada. Campur dengan adik beradik ayah aku lagi. Family belah ayah aku ramai, dah bercucu cicit hah semuanya. So memang full rumah tue di pagi raya dengan bising budak-budak, orang duk berborak dengan bising TV lagi


So bila dah ramai, konfem-konfem lah rasa panas kan? Baju raya aku pulak jenis kain songket so kau tahulah betapa maha panasnyaaaaaaaaaaaa aku masa tue! Berpeluh-peluh mak enon kau tahuuu. Dalam aku duk kipas-kipas tu, sekali cousin aku cakap "Panas ke? Nak masuk dalam frozen tak?" HAHA :D Masa tu muka cousin aku, Nazeem memang tak boleh blah. Muka macam nak buat nakal je HAHA :D


Aku pun hapeeeeeeeeee lagi, naik tanduk lah bila tengok dia cakap macam tue. HAHA :D


Sekali dia bawak aku masuk bilik Wan, nenek belah ayah aku. Fuhhhhhhhhhh! Sejuk hoiii! Pasang aircond kuat-kuat dengan kipas pun siap terpasang lagi. HAHA :D Giler seronok weyh kalau kau tengah panas-panas dan sekali masuk dalam bilik aircond yang sejuk HAHA :D Ohh ni lah bilik frozen yang Nazeem cakapkan tue HAHA :D


So aku pun apa lagi, lepaklah dalam bilik tue. Bila dah lepak, kitorang pun berborak dan bergelak ketawa lah. Dalam duk bising-bising tue, aku perasan eh eh ~ makin ramai pulak dahhhhhhhh datang lepak dalam bilik aircond tu sebab sejuk! HAHA :D Habis mak ayah aku, mak sedara aku, cousins aku, adik aku semua pakat duk lepak sekali HAHA :D

Bilik Frozen HAHA :D

Nak dijadikan cerita, tahun ni boleh di katakan family belah ayah aku semuanya pakat pilih tema warna yang sama HAHA :D So penuhhhhhhhhhhhhhhlah ruang tamu tu dengan baju raya warna sama iaitu warna kelabu HAHA :D  Padahal before puasa lagi, tak silap aku masa hari aku konvo diploma lagi aku dengan mak sedara aku duk kecoh-kecoh sebab tersama warna tema kelabu tahun ni HAHA :D Sumpah lawak sebab duk bising-bising dekat group WhatsApp

The Newrie's family yawwwww ~ HAHA :D
Mama cakap "Seronoknyaaa dia nak pergi beraya" 
So macam tu je cerita raya aku HAHA :D Macam biasa-biasa je lah, tak adalah aku beraya rumah oragn sangat tahun ni sebab aku duduk rumah je :) Cuma petang raya pertama tue, aku punya waris-warid yang stay dekat Kuala Lumpur datang menyerang rumah! Mau penuh rumah Wan aku HAHA :D Meriah mak nokssss. Seronok aku :)


Tapi sayangnya, tak ada gambar. Ah ~ benci aku! :O


Lepas tu, dekat-dekat malam sikit, aku punya cousins pun datang :D Yeahhhhhhh ~ lepak lepak dan borak-borak sambil makan kuah kacang dengan nasi impit, rendang semuanyalah! HAHA :D Dah berbulan-bulan jugaklah lamanya kitorang tak dapat nak gather macam nie :)


Raya tahun ni lagi special sikit sebab ada ahli baru dalam family kitorang! :D Along ni sepupu aku tapi aku panggil dia Along. Dia baru kahwin dengan Kak Eyra dan dah ada anak! :D Anak dia Eshan namanya. Ya Allah, comelnya diaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :D Geram aku weyh! Weyh sumpah aku geram!

Kakak Sara love you! :D
HAHA :D Gambar semata-mata. Sebenarnya aku ni tak berapa reti sangat nak handle dengan budak-budak sebab bila aku pegang diorang, diorang mesti menangis. HAHA :D Aku pun tak tahu kenapa tapi aku suka dengan budak-budak :D


Kalau nak dicomparekan dengan budak-budak dan orang tua, aku lebih senang dan selesa dengan orang tua. HAHA :D Tak tahu kenapa sebab aku rasa aku bolehlah nak borak-borak dengan orang yang lebih tua dari aku. Slow-slow borak lepas tu try nak masuk diri kita dalam perbualan mereka. Seronok sebenarnya :)



Even kadang-kadang mak-mak kawan-kawan aku pun masih bertanya pasal aku dengan kawan-kawan aku HAHA :D See? Sillaturrahim tu jangan diterhadkan kepada kawan-kawan sahaja tapi juga kepada family kawan-kawan juga yer? HAHA :D


Membebel dah mak jemah nie -.-



Okay dah. Habis cerita raya pertama aku :) Raya kedua, ketiga dan seterusnya ; tak ada!

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[klik it]

recent posts