[Search]

About Me

INSTAGRAM : MYSARANEWRIE

[klik it]

Home Ads


Sunday, November 30, 2014

Bercinta Dengan Research!

Assalamualaikum


Hai semua :) Apa khabar? Hari ini eh jap jap. Bukan hari ini, tapi sejak dua bulan yang lepas sampai sekarang ni, hujung minggu aku dihujani dengan assignment yang banyakkkkkkkk!


Mula-mula sibuk dengan midterm test, lepas tu dengan assignment dan presentation sebab ada satu minggu tu which is Isnin dan Selasa aku ada 3 presentation untuk tiga subjek aku. Perghhh ~ langsam terussss presentation aku masa tue dengan written report yang aku kena submit lagi before presentation. Menggiler jugak masa tue tapi Alhamdulillah dapat gak laluinya dengan berjaya :)


Overall, aku berpuas hati dengan semua presentation aku walaupunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn kelam kabut, nervous semacam. Yelah ~ bila dah final semester ini, mesti lecture punya expectation terhadap presentation kita tinggi kan? So yeahh ~ I managed to hit that expectation or should I said exceed my lecturer's expectation? Hahhaha gurau je :p


Right now aku tengah sibuk dengan research aku. Aku dan research partner aku, Kak Nad duk edarkan questionaire dekat fac FSKM, FSPPP dan FSR. Well - terima kasih semuaaaaaaaaaaaaaa korang di UiTM Seremban 3 sebab sudi jawab questionaire kami! :D


So dalam masa 12 jam aku dengan Kak Nad sama-sama duk key in data-data semua dalam SPSS yang totalnya berjumlah 341 orang! Haaaaaaa SPSS tu amondooo? Entah aku pun tak tahu nak cakap apa tapi its like a software yang akan bacakan nilai-nilai yang kau dah key in. Dari SPSS kau akan dapat Regression Analysis, Pearson lah, Spearman lahh, Realibility Test lah ~ macam macam tapi yeahhh! Kami dah berjaya buat dengan jayanyaaaaaaaa cuma sekarang ni ada masalah adalah kami tak reti nak baca data kami! HAHAHAHAH

eh orang perempuan gelak kena tutup mulut hiihihihi


So minggu depan kenalah consult dengan SV kami, Sir Ramlan :) Perghh ~ hari-hari duk fikir pasal research. First time ni non-human being berada dalam otak aku lebih dari 24 jam hahahhaha


Forget about that. Memandangkan kitorang dah final semester, ada PreGrad Dinner tauu minggu lepas. Aku ada banyak gambar tapi semua hilang sebab entah apa apa entah, aku sendiri tak tahu. So aku tengah paksa semua kawan kawan aku bagi balik semua gambar hehehehhe


So nak cakap apa lagi? Tak ada pape dah kot. Nanti aku upload lah gambar dekat IG aku tu kalau ada masa. Ni pun dah seminggu aku tak berupload gambar baru sebab tak tahu nak upload gambar apa. Lagipun hidup aku biasa biasa je hahahha tak ada yang special pun :) 


So byebye semua! 

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Saturday, November 08, 2014

Aku Masih Lagi Seorang Pelajar

Assalamualaikum


Sekarang aku tengah middle in the busy of assignments and presentations. Research aku pun tengah dalam proses untuk buat pilot test. Aku punya report practical training? Pergh ~ tak tahu apa dah nak jadi dengan aku nie sebab asyik duk bertangguh kerja je


Semuanya sebab kes aku rasa sem ni aku lebih seronok involve dengan kerja-kerja persatuan. Dalam kelas pulak, aku macam dengar tak dengar je apa yang lecturer mengajar sebab duk fikir luar kelas je. Macam tak fokus okayy dalam kelas. Ish ish ish ~ 


Tapi nasib baik masa midterm exam hari tu aku dapat jawab soalan walaupunnnnnnnnn aku memang admit aku study last minute. Fuh ~ tapi alhamdulillah aku dapat jawab soalan midterm tue :) So bila aku dah study, aku faham lah apa yang aku belajar sem ni hehehehe


Kiranya aku boleh buat kesimpulan yang aku memang asyik sibuk dengan kerja persatuan dari kelas punya kerja. So memandangkan aku dah bersara dari BACAS so aku memang ada masa lah nak buat semua kerja aku yang selama ini duk bertangguh kannnnnnnn ~


Memandangkan sem ni adalah semester last aku dekat UiTM Seremban, tak lama nanti akan ada pre-grad dinner. Hmm ~ tak tahu nak cakap sebab kadang-kadang aku rasa malu pun ada bila cakap pasal dinner nie. Sebab aku yakin semua orang akan nampak cantikk masa dinner hahahahha tapi aku? alahaii hahahhaha

Malu pulak dah eyhh ~

Entahlah ~ aku tetiba jadi malu pulak bila fikir pasal dinner nanti. Mesti semua orang akan cantik dan handsome, lepas tu semua orang akan pakai make up hahahhaha ya allah ~ aku tersenyum kot bila taip entry ini tapiii dalam masa yang sama aku macam malu hahah entah apa yang nak dmalukan kekekekke


Tapi aku memang looking forward lah kot nak pergi dinner nie. Al maklumlah dinner last dah nie. Dulu masa diploma, setiap sem pergi dinner. Tapi sejak degree ni, tak pernah pergi lagi so sebab tu aku teringin nak pergi. Lagi pun kawan kawan semua pergi, so pergi je lah :)


Apa lagi eyh nak tulis? Tak ada dah kot! Sebab macam semuanya aku akan update dekat Insta aku je. So korang bolehlah cek dekat situ je, malas nak tulis dekat blog nie tapi tak sanggup nak tutup blog ni sebab sayang kekekekek :)

Sekarang ni, mari sama-sama bagi pendapat ; sama ada aku patut sambung belajar ke peringkat Master pulak atau terus bekerja? Dan kalau sambung Master, patut sambung UiTM atau pergi ke U yang lain pula? I need your opinion :)

Have fun you guys!


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Friday, November 07, 2014

Bagaimana Kami Bersatu ; BacAS, SMF dan CASS

Assalamualaikum

Hari ini dengan rasminya aku melepaskan jawatan aku di Bacas. Well ~ Bacas stand for Bachelor of Administrative Science Student Society (BacAS) khas untuk pelajar AM228. Aku rasa batch aku paling lama pegang Bacas iaitu mau dekat lebih setahun lebih, since July 2013 sampai November 2014


Aku ingat lagi macam mana aku dengan kawan kawan aku survive. Memang sakit giler esp masa kami  pindah ke UiTM Seremban 3. Masa tu semua pelajar macam takut, biasalah resistant to change kan? Tapi kami yang Bacas kena prepare mental dan fizikal awal awal sebab kami kena calm down kan students kalau ada apa-apa. Well ~ that a student body representative kena buat kan?

Hari AGM Bacas, hari pertama kami semua dilantik menjadi Bacas Committee bagi sessi 13/14
Masa ni dekat UiTM Shah Alam lagi :)
SMF, Bacas dan CASS masuk Ledang! Hahaha
One of the best memories Ive ever had with you guys :)
Cerita Ledang habis dekat Ledang nohhh kekekekkeke
*If you know what I mean lah hahahah

Aku ingat lagi, hari pertama dekat UiTM Seremban 3, kami lah yang pergi sana sini, uruskan itu ini, sediakan itu ini dekat pejabat am fakulti, berpeluh seribu macam baru lepas mandi sebab bekerja tapi kena pakai blazer, berlari situ sana sini sampaikan orang ingat kami ni pekerja hahaha Sebenarnya kami just tolong je tapi tu lah ~ end up students ingat kami ni pekerja UiTM hahahah takpelah dik, kami relakan sajooooo asalkan awak senang. Biar kami susah asalkan awak bahagia :)


Masa pindah Seremban 3, kami dapat bilik sendiri, dah tak payah nak share dengan CASS macam dekat Shah Alamm sampaikan kalau nak masuk bilik meeting tapi ada budak CASS, mesti akan cakap "Alaa budak CASS lah!" sambil undurkan diri hahahah tapiiiiiiiiii walaupun dapat bilik lain-lain dekat Seremban, aku rasa kami semua lagiii rapat, lebih bonding, lebih mesra dari dekat Shah Alam dulu. 

Bilik meeting Bacas/Cass di Shah Alam hahah Rindu bilik nieee
Masa ni tengah kemas barang untuk dibawa pindah ke Seremban 3:)

*CASS adalah persatuan pelajar untuk pelajar AM225, Bach of Corporate Administrative, Corporate Administrative Students Society*

Kalau jumpa, kami sama-sama tegur, usik mengusik. Budak CASS lepak bilik Bacas dan sebaliknya. Budak Bacas amik makanan budak CASS dan sebaliknya. Ya Allah ~ memang kami sama-sama jadi rapat sejak pindah Seremban 3 :) Lepas tu, kalau CASS buat event, kami Bacas akan turun padang sekali, kasi support, tolong apa yang patut dan kalau Bacas buat event, budak CASS pun akan buat benda yang sama. ya Allah ~ bonding kami memang slowly develop sejak pindah Seremban 3 nie :)


Aku ingat lagi, semester last kami di Shah Alam, kami Bacas dan CASS sama-sama janji bawah khemah dalam bergelap untuk lebih rapatkan lagi hubungan antara kami semasa post mortem Family Day. Masa tu tembok ego antara kami dua buah persatuan dalaman runtuh perlahan-lahan. Masa tu kami mula start kenal masing-masing. Korang ingat lagi tak? 

Bacas dan CASS ; bergabung meletopsss!

Tapiii sapa boleh lupakan SMF? Hahhaha SMF is stand for Sekretariat Mahasiswa Fakulti Sains Pentadbiran & Pengajian Polisi? Kalau dulu dekat Shah Alam, langsung tak kenal siapa budak SMF sebab bilik diorang dekat level 4, kitorang dekat level 3 jeeeeeeeee kekekekke Diorang ni ibarat ketua kami lah hahaha sebab mereka ni adalah yang rapat dengan pihak pentadbiran, tolong fightkan paperwork kami dalam meeting, tolong cek kan proposal, tolong guidekan kami kalau ada apa-apa. 


Walaupunnnnnn macam tue, aku tak pernah rasa ada jurang antara kami sebab kami sama-sama share susah dan senang. Kau susah, aku tolong. Kau senang, aku gembira. Kau mop lantai, aku kutip sampah. Yes, memang itu kami. Sama-sama tolong. Tak payah nak cakap, masing-masing dah boleh ada telepathy hahahah dah boleh faham dah :)


Antara Bacas, CASS dan SMF ; kami memang rapat sejak pindah Seremban 3. Kalau ada gap kelas je esp masa lunch hour, masing-masing akan pergi ke Bilik Sumber Pelajar sebab dekat situ lah bilik kami 3 persatuan dalaman terletak. Masa tu lah akan dengar borak-borak, duk bincang benda-benda penting dan lepas tu bising dengan gelak ketawa. Kadang kadang kan, aku rasa pelikkk je kalau satu hari tak pergi Bilik Sumber Pelajar tu. Biarlah tak ada kerja pun tapi mesti nak pergi jugak sebab nak tau gossip hahhaha Kalau tak ada budak Bacas, SMF dan CASS kan ada :)

Orang lain duk rehat time lunch hour, kami Bacas, CASS, SMF dan MPP duk meeting haaaaaaaaaaa
Masquerade Night ; gabungan kerjasama antara Bacas dan CASS :)

Kalau cakap perihal barang-barnag kami pulak hahahah tak kisah dah. CASS punya barang, kami pinjam. SMF punya makanan kami amik makannn. Bacas punya air kotak, CASS dan SMF boleh amik minummmm hahahahah Punyalah rapat sampaikan kami gelar kami semua ni adik-beradik, tulang rusuk kiri lah ~ macam macam! Hahahha 


Kalau bab-bab kerja, kami semua Alhamdulillah boleh saling bagi kerjasama yang baik. Aku seronok dapat kerja dan satu team dengan diorang semua nie, baik dari Bacas, SMF atau CASS. Jujur aku cakap, mostly aku kenal diorang ni sebab kan atas dasar kerja dulu, bukan sebab kawan. Kerja comes first then baru lah saling kenal mengenal :)


Memang penat. Kadang kadang event berturut-turut, sampai aku rasa macam ya allah ~ nak cramp dah satu badan, otak dah nak migrain bagai tapiiiiiiiiiiiii aku sanggup buat kerja semua ni sebab aku tahu aku ada team yang sangat best untuk bekerja. Aku ada satu team yang aku tahu ada time susah senang, yang kau susah aku pun susah. Biarlah badan dan otak penatttttt sekali pun, tetap nak buat kerja jugak sebab nak join dan spend time dengan diorang. Pendek kata, sanggup buat apa sahaja asalkan dapat bersama dan bekerja dengan korang :)


Orang lain duk midterm break, kita sama-sama stay dekat fakulti, organize
Debat Piala Dekan FSPPP Se-Malaysia, ingat lagi tak? :)

Permulaan di mana kita ; SMF Bacas dan CASS menjadi rapat :)

Percaya tak, kita semua bermula dengan zero lepas tu ada pulak tembok ego persatuan dalaman masing-masing tapi semua tu berubah sejak kita berpindah ke Seremban 3. Kita sama-sama bangkit, sama-sama share susah dan senang. Orang nak mengata apa pun, kita tahu hal sebenar dan kita sama-sama ada untuk sama-sama. Kita share masalah sama-sama, kita selesaikan sama-sama. Kita gembira sama-sama, kita kena marah sama-sama, kita ketawa sama-sama

Goodluck adik adik baru Bacas! Ingat balik apa pesanan kami tadi
Yang penting, jangan lupa kekekekek okay? hahaha

Makan atas lantai pun takpeeeeeeeeeee asalkan dengan korang!

Haaa tengok! CASS pun join makan atas lantai jugak! hahaha

Dan hari ini, setelah lebih dari setahun kita pegang jawatan, dah tiba masanya kita undur diri kan? Dah tiba masa kita kena say goodbye untuk semua kenangan kita. Setiap permulaan pasti ada penamat dan penamatnya adalah hari ini.


Kepada MPP UiTM Seremban 3, aku nak ucapkan terima kasih sebab atas bantuan korang yang bagi kami guideline, yang turun padang dan support event-event kami. Thank you so much guys!


Kepada Bacas Committee sessi 2013/2014, terima kasih aku ucapkan dari hujung rambut sampai hujung kaki. Terima kasih untuk semua kenangan yang tercipta, susah senang kita share sama-sama, peluh dan tenaga yang kita keluarkan, cerita sedih dan gembira yang kita sama-sama kongsi (esp masa kita p makan steamboat hari tue HAHAHAH)  dan banyakkkkkkkkk lagi. ya Allah ~ tiada kata-kata yang mampu aku ucapkan untuk sampaikan betapa beruntungnya aku dapat bekerja dengan korang dalam satu team. Aku dah anggap korang semua macam satu family aku di UiTM. Terima kasih :)

Dalam sibuk dan penat bekerja, kami ahli Bacas sempat lagi keluar makan bersama :)

Mesti rinduuuu dengan korang semua nanti! Konfem! 

Kepada CASS, adik beradik aku :) Terima kasih untuk sentiasa beri sokongan dan support walaupun korang ada benda dan kerja yang kena buat. Terima kasih untuk setiap teguran, nasihat dan cerita-cerita yang kita share. Terima kasih sebab selalu ada untuk Bacas dan sama-sama tolong kami kalau ada susah dan segala kesenangan kita kongsikan bersama. Terima kasih untuk kenangan kita semua


Kepada SMF, boss! hahahah terima kasih untuk sentiasa teguran dan nasihat esp jawatan aku yang crucial dan memerlukan profesionalism. Terima kasih untuk sentiasa bagi guideline dan tegur kami dekat part mana yang kami terlepas pandang, terima kasih untuk setiap fight yang korang buat untuk paperwork kami. Terima kasih! Oh ya ~ Bacas kan tulang rusuk SMF kan? hahahha

Thank you Hisham, Boss kami aka Presiden SMF serta ahli SMF yang lain, yang
banyakkkkkkkkkkkk sangat tolong kami!

One day, aku pasti akan rindukan korang. Sangat-sangat. Lepas ni kita semua tak tahu nak lepak dekat mana sebab dah tak ada bilik dah kan! hahahahhah 


Ingat, hubungan persahabatan antara kita 3 persatuan dalaman ni aku harap sangat kekal sampai bila-bila. Jangan sesekali lupa dan ingat balik asal usul kita, macam mana kita sakit pada mulanya dan slowly dah naik perlahan-lahan. Ingat semua penat yang kita hadap dan segala sakit yang kita tanggung. Kita tahu kita ada sesama untuk kita. 


Akhir kata, terima kasih untuk semua. Aku nak sebutkan pun rasanya macam terlalu banyak sangat! So terima kasih untuk semuanya. Harap halalkan semua. Aku mesti akan rindu korang semua nanti, Bacas, SMF dan CASS. Aku mesti dan pasti akan rindu dengan gelak ketawa kita semua, meeting kita sampai lewat petang dan malam. Aku mesti akan rindu dengan segala gossip kampus yang kita tahu hahahah aku mesti akan rindukan semuanya. Oh ya, jangan lupa ye kekekekekke aku! Hahaha. 


Pelik. Aku dah join ASCAPS masa Diploma, handle banyak event dan jumpa banyak orang, jadi Sekretariat, pernah jadi JPK Kolej tapiii tak pernah aku rasa sesedih macam aku nak lepaskan Bacas


I cannot even imagine where I would be today were it not for that handful of friends who have given me a heart full of joy and its you guys ; Bacas, SMF dan CASS sessi 2013/2014


Bacas Committee 2013/2014 with Sir Bastyian and Madam Izreen.
Im gonna miss each one of you guys!


p/s : borang keahlian KESARA dah officially bukak. Nak join? Hahahahahahhahahah 


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Saturday, November 01, 2014

A Short Lost Memo

Assalamualaikum


Ada benda dan perkara yang kadang kadang perlu aku simpankan dan ya, simpan je lah. Bukan malas nak cerita dan hebahkan cuma kadang kadang atau perlu aku katakan, ianya memang terzahir untuk terus tetap di situ


Mungkin orang dapat teka, orang bercakap tapi aku tak ada kuasa nak menidakkan. Entahlah, dah banyak kali sudah aku kena. Dan kali ini, aku rasa lebih baik berdiam diri sahaja dan serahkan semuanya kepada Allah swt


Ya, Allah swt turunkan dugaan itu kerana Dia rindukan kita. Ya, bersangka baiklah kepadaNya :)


p/s : Im weak right now. Doakan aku :)

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Tuesday, September 02, 2014

Sailang? Bincangkan.

Assalamualaikum


Sailang? Fuh ~ satu perkataan yang macam boleh menusuk jauhhhhhhhhhhhhhhhhhh ke dalam hati bila sebutnya. Sebab apa? We already knew the meaning whattt


Tapi honestly, aku tak rasa semua orang ada definisi yang sama dengan maksud SAILANG ini. Sebab semua orang ada sejarah dan pengalaman masing-masing dan of course akan ada bermacam-macam maksud sailang dari perspektik korang kan? 


Tapi cuba fikir-fikir baliklah sebenarnya. Sailang ni sape je lah yang nak kan benda tu berlaku. Selalunya kes ni akan terjadi bila si A dan B couple lepas tu tetiba dapat tahu si C ni pun ada affair dengan si B. Dah si A ni yang meroyan tak tentu pasal, apatah lagi si C ni sebenarnya adalah kawan baik kepada si A. Perghh ~ havoc kau kes sailang nie. Well ~ basically semua orang tahu dan faham macam tu lah jalan ceritanya kan?


A dan C adalah kawan baik dan B adalah pakwe kepada si A. Get it now? Nak kasi korang faham sikit apa yang aku nak explain cause I have my own theory behind the sailang case nie. fuh ~



Bagi aku lah ~ ada certain people yang memang akan macam habis-habisan kutuk dan meroyan si C ni dan tuduh macam-macam. Cakap perempuan sundal lah, dasar betina jalang lah, perampas lah dan macam-macam lagi. Tak cukup dengan itu, pergi pulak update dekat social media, tuduh orang itu ini lepas tu nak lagi havoc pulak, pegi kecohkan dekat member-member yang lain dan tak memasal semua orang tahu dan bila ada kes sampai-meyampai ni, konfemlah ada tokok tambah kepada ceritanya kan? Mana aku tahu? Sebab its happened around us cuma kita je yang tak perasan kan?


Ada dua keadaan yang mungkin berlaku kepada si C sama ada :


1) Dia akan hentam balik jugak. Well ~ dia akan kutuk balik si A. Dah elok kawan baik, terus jadi musuh ketat utama sebab kan hal nie. Dah masing-masing duk pung pang pung pang dekat social media. Why social media? Cause they are keyboard warriors! Hahahaha tapi ada jugak kes yang memang berani bergaduh depan-depan, tu yang sampai kes tarik tudung tu kan?


2) Dia akan senyap. Dah tau dah buat salah, takkan lah nak bising jugak kan? So duduk diam dan buat macam tak tahu pape dan berbahagialah dengan pasangan barunya. Orang yang macam ni pulak ada dua jenis ; samada dia tahu dia salah dan sebab tu dia diam atau dia memang jenis memang tak malu sebab dia pentingkan diri sendiri. Ibarat "Aku dah dapat apa yang aku nak, so persetankan semuanya"


Dan of course si lelaki atau si A ni akan bangga sebab dua perempuan berebutkan dia atau dia akan mula berasa salah. Aku tak tahulah dari pihak lelaki macam mana kan tapi entahlah ~ tak tahu apa yang diorang rasa sebab tak pernah tahu. So tinggalkan yang kes si A ni dulu, biarkan sesiapa yang nak tolong explainkan ke 


So ini adalah senario yang basically semua orang tahu dan faham dan dah dapat agak dah. Konfem punya. Sebab kes sailang ni bukan dah sampai ke orang couple bahkan kepada orang yang kahwin pun ada jugak. Come on dude ~ sekarang ni nak curang bukannya susah kan? Apatah lagi adanya social media yang berlambak tue


BUT IN MY OWN PERSPECTIVE okay, sailang means yang kau memang tak ada jodoh dengan dia. Thats it. Simple je kan? Kalau tak, kenapa ada sailang kan? Sailang ni macam ibarat salah satu cara je yang menunjukkan kau memang tak ada jodoh dengan dia selain dari pasangan kau meninggal dunia, bercerai atau berpisah, halangan keluarga etc dan sailang adalah salah satunya




Why?


I believed in Allah swt dan sailang ni adalah salah satu cara yang nak tunjukkan maybe dia bukan pasangan yang baik untuk kita. Maybe dalam satu tahap, kita akan terus merayu dan menangis, pujuk rayu tapi kalau dah Kun Fa Ya Kun yang mengatakan dia adalah jodoh kita sampai ke akhirat, jadilah seteruk mana pun kes sailang kau - when he is our jodoh, he will be, Insyallah


Mungkin kes sailang ini terjadi sebab Allah swt nak uji kita berdua. Yes, hidup ni memang penuh dengan cubaan dan Allah swt takkan pernah berhenti nak uji kita sebab Dia rindukan rintihan kita. Tu je. He miss you and when He find you lost, He will guide you.


Tapi kalau dah kes sailang ni sampai dah peringkat yang sampai mereka berkahwin, ask ourself - siapa kita untuk menidakkan takdir Allah swt yang Maha Besar tue? Kita ni hanya HambaNya yang terus menerus akan berharap dengan dia. Kalau dah memang jodoh mereka berdua, kita doakan yang baik-baik sahaja dan percayalah bahawa Allah swt Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita



So bila jadi kes sailang ni, istighfar banyak-banyak. Renung balik apa yang kita dan dia buat yang mungkin Allah swt murka dengan kita dan Dia tarik dia dari kita untuk kita perbaiki diri kita. Believe in Allah, remember that. Sudah jodoh mereka berdua, who are we to question about that?


Kepada si A dan si C - berdamailah kamu. Masing-masing dah besar dan takkan kamu berdua bodoh sangat sampai nak putuskan tali persahabatan yang dah terjalin? Come on ~ be matured bebeh and always pray good for both of you. Selagi boleh bincang, try bincang elok elok. Kepada si A, jaga pakwe awak baik-baik. Kepada si C, atleast cuba elakkan dari sailang atau apa apa sahaja berkaitan dengan ini. You know the consequences kan?


Si A - just setia pada yang satu. Kalau ada masalah, cubalah bincang dulu. Jangan buat kerja belakang sebab bila dah terbongkar rahsia, korang jugak yang menanggung. Bajet hot lah tu ye sebab ada orang berebutkan kamu? Dont .


Ingat Dia. Redha dan mohon diberi petunjuk Allah swt. Doa banyak-banyak moga diberi kekuatan. Ada sebabnya Allah swt jadikan ini caturan hidup kamu. Cuma hikmahnya adalah cepat atau lambat saja. Kalau dah memang dia jodoh kamu sampai ke akhirat, larilah dia sejauh mana pun ; dia akan tetap balik kepada kamu. Pegang ni


Tapi aku tak nafikan ; sakit tu memang sakit. Tapi dah nak buat macamana kan? Cinta tak boleh memaksa dan dipaksa. Its come naturally.



Kenapa aku macam boleh relaks dan tenang je? 
Sebab aku pernah berada dalam situasi ni. 


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Sunday, August 24, 2014

Rancangan TV Yang Aku Tak Boleh Tinggal

Assalamualaikum


Hai semua. Ini adalah entry yang menunjukkan effort aku nak memenuhkan blog aku dengan kisah tulisan aku hehehhe


Okay. Hmm entahlah, tak tahu nak tulis apa hihihi


So my weekend berlalu dengan begitu sahaja. Tak ada special things pun. Just keluar makan dengan family, spend time dan tengok cerita dekat TV


Oh yess! Pasal dekat cerita dekat TV kan, aku paling melekat depan TV kalau ada cerita memasak atau macam reality shows. Ok copp! Bukan macam reality shows macam menyanyi ke apa. Eh tipuuu ~ padahal lepas Subuh menghadap TV layan The Voice dekat AXN -.-


Aku rasa family aku tahu aku dekat rumah kalau aku bukak channel 727 iaitu Food Network Channel. Hahah sebab aku suka betul orang memasak dan belajar tips tips dan tengok diorang masak apa. Walaupunnnnnnnnnn jarang memasak aku ni tapi alhamdulillah, setakat ini kalau aku masak bolehlah orang makan tanpa muntah hahahah


Aku ni tak adalah pandai masak tapi kalau belajar, rasanya boleh jadi chef dekat rumah. Aku ni suke memasak tapi tu lah ~ biasalah malas kan? Balik kerja tidur, Balik dari kelas tidur. Sebab tidur adalah best heheh


Aku paling suka Barefoot Contessa dari Ina Garten sebab dia masak memang nampak sedap dan bersih je tengok dia memasak. Macam tak adalah nampak eiiii eiii kotornya! Sebab kebersihan dalam memasak tu kan penting. Lepas tu dia pun jenis slow je, tak kecoh dan tergopoh gapah sangat masak so best lah tengok hehehe



Padahnya tengok Food Network Channel adalah - terliur dan teringin nak makan lepas tu pergi dapur, konon nak masak tapiiiiiiiiiiii bahan tak cukup! Nak keluar makan, malas so simpanlah kempunan sensorang diri hahahhaha


Lepas tu cerita yang aku tak boleh nak alihkan dan memang akan stay diam depan TV sambil cakap "Gilerlah!" adalah Ghost Hunter. Dulu dulu aku ni tak suka giler tengok cerita hantu tapi sekarang ni macam dah okay sikit, rasa macam ingin tahu dah makin ada so bolehlah layan tapi kena berpada-pada hahahah


So alkisahnya duk layan channel KIX HD sekali terlayan Ghost Hunter nie. Ceritanya pasal diorang satu group yang akan pergi ke rumah client mereka yang didakwa kena kacau lah, dengar suara lah, dengar orang berjalan kaki lah dan macam-macam lagi. 



Diorang ni satu group ni tapi yang gambar atas ni group lama diorang. Sekarang ni dah ada orang baru, ada yang investigator in training. Apa yang aku suka sebab ianya adalah satu hunter yang memang betul-betul, diorang hunt hantu tu bukan sebab nak menakutkan ke apa tapi sebab nak tahu, kenapa hantu ni suka kacau. Adakah sebab diorang mati tak tenang ke apa ke kan


And diorang sumpah berani nak mampus. Kalau aku, konfem takkan dah nak join benda-benda macam nie. Diorang pulak akan rekod, akan cek guna peralatan canggih dan kalau nasib mereka baik, diorang akan ada direct interaction dengan hantu. Contoh macam kalau diorang tanya soalan "Adakah awak ni pemilik rumah ini dulu?" dan hantu tu akan bagi jawapan macam bunyi ke atau boleh detect kehadiran mereka dengan guna alat mereka yang entah apa entah nama dia


So benda-benda ni memang akan buat kau cakap "Gilerlah! sambil cakap dan pleaseeee siapa tengok cerita ini jangan nak cakap jugak. Sebab kadang-kadang kau kena dengar betul-betul bunyi tu dan baru ada feel. Hahah over tauu ~ 


So dua cerita ni setakat ini yang memang boleh buat aku macam "Alaaa tak nak keluar lah! Nak duduk rumah tengok TV!" HAHAHA Tapi Barefoot Contessa tu aku tak kisah sangat kalau tinggal cerita dia. Tapi kalau cerita Ghost Hunter tu, oh please no no no no ~ memang akan melekat depan TV sampaikan dengan ayah aku pun join sekali tengok cerita tue 


Act ada lagi cerita lagi dekat TV yang aku suka tengok contoh macam The Voice, American Ninja Warrior, My Kitchen Rules (WEYH SUKE GILER TENGOK!) lepas tu cerita macam talk show ke macam Oprah Winfrey kan? Entah ~ sebab aku suka tengok cerita yang bagi aku info dan input. Lepas tu yang sekali tengok, terus habis cerita tue. Tak adanya nak bersiri bagai macam cerita Rindu Awak 200% Opss! Hahah :D 


TBH, aku tak tengok Rindu Awak 200% sebab aku rasa masa dia tak sesuai nak tengok TV dan aku tunggu orang download then aku boleh copy je terus dalam lappy hahaha 


So apa cerita favourite korang setakat nie? Boleh share?

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Sunday, August 10, 2014

Aku Nak Tutup Blog?


Assalamualaikum


Agak lama jugak aku tak update. Sebenarnya aku rasa macam dah malas and tak ada mood. Sebab aku ni kadangkadang mau amik satu hari sebab nak update blog tapi i know i dont have one day for blogging sebab memang busy. Biasalah, bila dah besar -  makin banyak komitmen kan?


As for now, aku sekarang tengah praktikal, dekat Setiawangsa. Dekat ehem ehem ~ hahahah mana boleh bagitau :p So bila dah intern, lagilah tak ada masa. Balik kerja terus bammm tidur. Bangun, mandi dan makan terus sambung tidur balik sebab esok pagi kena bangun awal untuk pergi kerja


So sekarang ni aku baru tahu alam pekerjaan macam mana dan betapa berharganyaaaaaaaaaaaa dan heavennya bila weekend datang menjelma! HAHAHAH over tau ~


Nothing to be share actually sebab macam yelah ~ tak ada benda yang menarik. Actually ada je cuma macam malas nak kecoh-kecoh. Papehal dekat Insta aku je lah ye? Search je mysaranewrie and there my insta. Dekat situ ada jugaklah aku upload gambar raya, dengan kawan-kawan semua, tengok je lah ~ 


Al kisahnya - aku rasa macam nak tutup blog


Berapa lama? I dont know. Maybe temporarily. Maybe permanent. Maybe saje nak bikin havoc ke apa ke hahaha tapi yeah ~ aku selalu fikir nak tutup blog je. Sebab aku rasa malu dengan cerita-cerita aku yang lama-lama. Tak kisah lah cerita apa apa pun tapi bila dah besar nie, dah boleh fikir secara matang dan bukan dengan emosi, aku rasa I should not write that and post it to public as it was personal life kan?


Kalau nak delete cerita lama, aku macam tak ada banyak masa nak baca balik semua cerita. Kalau nak delete terus blog, aku macam kesian pulak dengan upcoming generation yang maybe nak tahu pasal Diploma Pentadbiran Awam hahahah over tapi yeay ~ betul lah apa yang aku cakap nie :) Sejak aku update pasal DPA, terus jadi entry paling femes sepanjang zaman blog Mysara Newrie nie :)


So tengoklah dulu. Kalau korang ada terbaca cerita lama tue esp yang part jatuh cinta bagai tue, just get rid of it. Tu semua mainan perasaan seorang gadis yang menjadikan blog sebagai luahan perasaan aka diarinya cuma bezanya ; ianya dikongsi bersama orang ramai dan orang ramai boleh 'masuk' dalam life dia tanpa fikir apa tanggapan orang terhadap dia. faham tak? hehehe


Sekarang aku adalah Mysara Newrie yang baru :) Yang dah besar, matang hahahahha yang macam dah boleh fikir baik dan buruk everything. Kita sebenarnya boleh rasa perubahan dalam diri kita walaupun orang lain tengok kita ni sama je peel perangainya. Sebab aku rasa apa yang berlaku dalam diri kita, biarlah kita senyapkan dan biar kita dengan Dia je yang tahu


Aduh, aku rasa sungguh matang dalam entry aku kali ini hahaha tak ada giler macam yang selalu :)


Kalau dibicarakan tentang hati dan perasaan, masih sama macam dulu. Tak ada yang berubah. I mean ianya masih berubah tapi kalau disakitkan dengan benda yang sama, makin lama jadi serik and malas nak bercinta sebelum kahwin. Better bercinta selepas kahwin kan? 


So yeah ~ tu saje kot buat masa nie :)

Hai :)


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Wednesday, July 16, 2014

Semester 5 Yang Penuh Dengan Cerita & Kerja

Assalamualaikum


Hai semua. Okay kali ini tak nak tulis ayat ayat cliche seorang blogger bila dah lama tak update blog seperti "lamanyaaaa tak update blog", "fuhhhhhh ~ siap pun tiup debu dekat blog", "berhabuk dah blog aku nie" dan sebagainya hahahah eh terasa ke? maaflah kak, gurauan di bulan Romadhon ni hihi


Okay so as you all knew, Iolss dah habiskan Semester 5 Degree ni! Alaa kalau yang follow aku dekat IG tahulah sebab aku rajin je upload gambor dekat situ. To be honest, aku rasa sangat-sangatlah bersyukur kepada Allah swt sebab finally aku dapat jugak habiskan Part 5 yang penuh dengan dugaan, cabaran, kekangan masa, tenaga dan wang dan sebagainya. 


Agak keterlaluan tak kalau aku cakap, sejak aku masuk Diploma sampai Degree sekarang ni, Part 5 adalah yang paling hebat dugaan dan cabaran dia?


First, sebab subjek semester 5 adalah subjek yang paling banyakkkkkkkkkk kau kena interact dengan group members kau. Kalau before this, semua assignments and presentations boleh buat sorang-sorang and no need to do the discussions etc tapi sebaliknya untuk subjek part 5 sebab kau mesti mesti mesti dan WAJIB untuk sit together with your groupmates and discuss everything. 


Malaysian Economy for example. Aku dengan groupmates aku terpaksa turun ke Kedah sebab kitorang amik tajuk Rural Poverty sebab Kedah adalah negara ketiga tertinggi peratus povertynya selepas Sabah dan Kelantan. Pergi Khamis petang, ponteng kelas dan buat kerja itu ini sebab rushing nak kejar masa. 

My groupmates for Malaysian Economy.
Singgah rumah Ikmal for breakfast dan celebrate birthday Paan 
Ini scrap book kami! Haha comel tak? Bentuk rumah tuu ~
Behind the scene of making our scrap book!

Balik UiTM pulak kena handle untuk buat video documentary and scrap book hasil dari lawatan kami ke Kedah. Amik masa jugak tu sebab semua ni melibatkan marks kan? Tapi alhamdulillah, we manage to do it in the time given! Happy giler kot masa lepas present video untuk satu batch tengok dan submit scrap book dekat lecturer walaupunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn ada masalah teknikal sikit huhu


Project Management. Ambui ~ yang ni pulak kita kena buat satu proposal pada client ynag Request For Proposal (RFP) from the tenders. So for this semester, kami dapat tender untuk promote Terengganu dalam masa setahun dengan budget RM 200K. So macam-macamlah event yang groupmates aku buat, buat itu ini. 


Yang paling tak tahan adalah masa nak kena attach network diagram, yang tu memang dugaan. Sabar je lah nak sambungkan semua kertas A4. Tambah pulak, group aku salah pergi print sampai jadi 300 kertas A4 bilamana lepas tu baru sedar kami sepatutnya boleh je print 100 kertas A4. Fuhh ~ nampak tak dugaan tue? Haha


Tapi dugaan tu rasa berbaloi sebab proposal kami dapat highest marks dalam kelas. Syukur Alhamdulillah :)
Groupmates aku dengan Proposal kami yang besar tue hahah yeay!
rindu pulak nak buat kerja sama-sama dengan diorang

Behind the scene masa discuss Proma hahaha

BTS tampal netwok diagram yang besar gedebak nak mampus bila lepas tu baru tahu
kami dah salah print hahah :D

Research! Weyh yang ni sumpah aku nak menangis. Rasa macam tak ada mood langsung nak buat research sebab macam tak tahu dan tak nampak apa yang kena buat! Tapi lepas dah banyak kali consult, kena tegur dengan supervisor baru lah macam okayyyyyyyyyyyyyyyyyyy ~ tu pun last minute okay! Haihlah ~ dugaan dugaan. 


Nasib baik aku dapat research partnet yang awesome. Okay dah. Aku rasa perkataan 'awesome' tu dah cukup nak gambarkan yang betapa bagusnya research partner aku nie hihihih Kak Nad, if you read this, i just want you to know that I'm very lucky to have kakak like you :)

Me with Kak Nad hihihi tgklah muka aku tue, memang tak cukup rehat dan tidur sigh

Environment. Ni subjek elektif. Well ~ aku rasa env ni okay dan tak adalah susah sangat cuma penatlah sikit kan nak baca current issues tapiii jadi penat bilamasa kami kena buat event! Ya, event Green Vengers. Boleh baca dekat sini lah ye? Malas aku nak taip balik hahaha


Dan subjek Public Finance yang kami kena pergi Pejabat Audit di Seremban dan interview orangnya. Overall, presentation kami dapat pujian dari lecturer kami, Sir Zul. Subjek yang lain macam BEL dan Arab macam okay okay je sebab bila dah busy dengan final year project, BEL dan Arab di anaktirikan sobs sobs Selalu masuk kelas BEL dan tiru homework member sebab tak tahu BEL ada kerja hahaha

Shooting video Arab dekat Port Dickson. Khelas kauu ~ hahhaa
Oh they have been my Arab mates since semester 3 lagi :)


Okay itu cerita yang dalam kelas ye. Dalam kelas. Cerita luar kelas pulak aku kan one of the Bacas Committee. Bacas ni stand for faculty aku punya kelab pelajar lah kononnya. So semester ini di UiTM Seremban 3, aku rasa kami semua memang having fun buat kerja, event kami pun berjaya dan dapat sambutan dan students get to know us. 

Event PTD Talk with Dato Dr Muhammad, bekas pengarah INTAN aka my former lecturer :)

Dinner Masquerade, collaboration with Bacas & CASS yawww
Handle Debat Piala Dekan FSPPP UiTM Se-Malaysia dengan SMF, Cass dan Bacas.
Kenangan paling manis pernah aku rasa :)

Bacas Day Out ; hahah kitorang makan steamboat ramai-ramai tapi sayang, tak cukup korum huhu

So bila dah kena buat event, memang agak penatla sebab aku kena buat poster, print dan pergi tampal dekat sekitar faculty. Tapi aku enjoy je buat poster tu semua hahha


Lepas tu pulak kannnnnnnnnnnnn, hmm aku ni jugak adalah salah seorang Jawatankuasa Perwakilan Kolej (JPK) jadi bertambahlah kerja aku yang kena buat. Kena buat itu ini, lepas tu kadang kadang pukul 1 pagi ada students sakit kita yang kena handle everything. Paling teruk masa kena handle pendaftaran pelajar diploma selama dua minggu berturut-turut, Sabtu dan Ahad. Sakit memang sakit tapi aku rasa macam dah mula suka dengan jawatan aku as JPK nie heheheh


Semasa pendaftaran pelajar Diploma :)

JPK and Seketariat ; Iftar at Nasi Arab Damsyik yawww


Perjumpaan JPK dengan Diploma students fuh ~

So despite from all of these semuaaaaaaaaaa yang aku tulis nie, ya - aku kena buat dan handle. Aku memang kena gilergiler kena pandai bahagikan masa, buat itu ini. The top of the stories is after Hari Gawai break di mana hari hari aku kena buat kerja yang memang kena siap on that time jugak sebab esoknya dah kena submit. Ya Allah ~ masa tu pulak memang aku tak cukup rehat, tak cukup tidur, makan ikut dan je. Kerja memang banyakkkkkkkkkkkkk sangat!


Kadang kadang aku ada dekat fac dari pukul 8 pagi dan balik bilik pukul 6.30 petang. Memang seharian duduk dekat fac je buat kerja. Lunch hour pulak kadang kadang ada meeting dengan MPP, Cass atau SMF lagi so macam ya rabbi, penatnya. Masuk kelas dalam keadaan tergesa-gesa, tak makan tak apa. Balik kolej pulak kena handle kerja JPK dan kadang-kadang ada meeting lagi dengan JPK yang lain.

Masa ni pukul 6.30 petang dah tapiii kami masih dekat lab lagi, duk buat kerja dan tolong member yang lain
Meeting with MPP, SMF, CASS and Bacas. Fuhh ~ 

To make it short, every 24 hours yang kau ada semasa semester 5 adalah sepatutnya digunakan dengan sebaik-baiknya dan tidak boleh dibazirkan begitu sahaja sebab hello ~ kau dah tahu kerja banyak tapi masih nak tangguhkan lagi?


Ya - semester 5 memang buat aku jadi bingung dan penat yang keterlaluan sampai rasa macam aku nak lepaskan semua jawatan yang aku ada dan rest for a while. Sampai satu tahap aku rasa aku nak kerat-keratkan badan aku ni dan bagi dekat semua orang yang perlukan aku pada masa yang sama masa tue. Sampai tahap di mana aku nak upah personal assistant (PA) untuk handle kerja aku dan sampai satu tahap aku rasa macam nak upah orang buat assignments aku hahahah tapiiiiiii semua ni tak pernah aku buat pun :p


Final examination pulak aku tak nak cakap apa-apa. Aku rasa macam aku boleh buat kecuali paper Project Management je lah yang aku rasa macam was was sikit tapi pape pun aku harapkan semuanya dapat A plus plus lagi, Insyallah amin! Carrymarks pun bagi aku macam okay je lah ~ so lets hope for the best ye? Doakan untuk aku :)


Cuma kau bayangkanlah, bila kau dah penat dan tak cukup rehat dan tidur selama sebulan lebih dan tetiba nak forcekan diri kau untuk belajar jugak dengan study week hanya dua hari, memang sangat-sangatlah mengundang kemalasan dalam diri kau. Come on, kau dah penat dan nak rest tapi tak boleh sebab ada final paper? Memang sakit wa cakap sama lu ~


Ada satu time tu, aku macam dalam keadaan demam baik-takbaik-baik-takbaik hampir dekat 2 minggu. Siang dia okay tapi lepas Maghrib memang demam panas aku dibuatnya. Lepas tu makan sikit, muntah balik. Muntah yang memang angin keluar terus dari perut. Maybe sebab selalu skip makan kot ~ Ada satu masa tue, aku termuntah dekat McDonalds hahahh redha je lah member-member aku dapat member macam aku nie hahaha

Meja study aku :) Rindu!

Sebab tu masa semester 5 dah habis, aku rasa yeayyyyyyyyyyyyyyyyy happynya! sebab sakit betul aku rasa masa semester 5 nie. Ada kawan aku nak buat sujud syukur sebab berjaya tamatkan semester 5. Ada jugak kawan aku yang cakap dengan aku "Setough-tough kau Mai, kau sendiri tak larat nak hadap sem nie. Apatah lagi aku nanti kalau sambung belajar" Entahlah ~ actually its depends on the people right when it comes to handle and manage your time and stress kan?


Aku bersyukur sangat dengan Allah swt sebab berjaya kuatkan aku dan kawankawan aku yang lain nak hadapi semua nie. Maybe kami ada antara satu sama lain, bagi semangat dan kekuatan. Tambah pulak, groupmates aku untuk semua subjek sangat sangat awesome! Yang jenis 'kau susah, aku pun susah' so macam kerja tu tak adalah rasa beban sangat :)


Tapi dalam masa duk sibuk dengan kerja banyak sangat, aku bersyukur sebab dapat kawankawan yang sangat sporting, perangai masing-masing yang suka buat lawak tak ikut masa, cerita kelakar yang diorang duk buat aku gelak, gelagat masing-masing. Terima kasih korang untuk semua memori yang kita ciptakan bersama hihi iloveyou olss :D

Makan besar ramai ramai dengan classmates before Ramadhan hari tue :)


Classmates aku, hahah sem depan satu kelas lagi please?


My benchmark princess. yang ni memang tak boleh nak remove dari hati dah ni


Iftar together with Benchmark hihi

Diorang ni geng dengan roomate aku tapi dah jadi kawan aku dah hehehe
Diorang yang melayan perangai aku dekat kolej
Alaaa baru sedar tak ada gambar dengan roomate hmm


and now you know why I'm not update my blog for a long time hehe

 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[klik it]

recent posts