Apa Aku Dapat Bila Tolong Dia?

Tuesday, April 15, 2014

Assalamualaikum


Di kala orang lain tengah sibuk study for our midterm test selepas midterm break nie, aku pulak sesenang je nak update blog. Nah ~ amik masa kejap ye :)


Oh ya, I'm in the middle of midterm right now and currently I'm at home. I thought I'm gonna update my blog more since Im at home kan? Tapi sebaliknya yang berlaku sebab I'm become too lazy to type. Not because I dont have idea to write. Well hello ~ aku ada banyak benda nak cerita dekat korang hokkayy tapi tu lah ~ it seems to be like laziness had come to be the maximum hehehe


Baru baru ni aku ada tertengok satu video. Video pasal macam mana seorang lelaki yang miskin, yang sedang sedang sahaja hidupnya dan bujang kekekekeke ~ Tapi lelaki ni sangatlah membantu orang lain. Walaupun dia dah lewat pergi kerja, dia tolong anjing lintas jalan, tolong siram pokok bunga, tolong makcik angkat motor dia yang berat dengan pelbagai barang. Walaupun dia miskin, dia tetap bagi duit dekat seorang mak dan anak di tepi jalan sebab anak tu nak duit untuk belajar. 


So apa yang dia dapat dari buat nie?


Dia sedar dia akan marah sebab lewat pergi kerja. Dia tahu dia tak da duit nak makan. Dia tahu nanti dia akan penat sebab tolong makcik tue. Dan dia sendiri sedar dan tahu dia TAKKAN dapat apa-apa dari orang yang dia tolong. Dia sangatlah sedar akan semuanya tapi dia tetap buat tanpa jemu malah hari hari dia buat benda yang sama


DIA DAPAT KEGEMBIRAAN


Yes. Kau pernah tak berada dalam satu situasi di mana kau tolong orang yang dalam kesusahan? Macam orang depan kau tak cukup duit nak bayar and tercari cari 20 sen tapi kau dengan cepatnya bagi duit tu and just cakap "Amiklah kak" Pernah tak? Pernah tak kau hulurkan RM1 dekat abang depan kau yang nak bayar parking ticket tapi duit yang abang tu tak nak terima dengan alasan duit tu dah buruk? Biasalah, mesin parking ticket kan banyak karenah kannn ~ 


Dan macam macam lagi benda yang pernah kau tolong yang dalam kesusahan? Aku tak bolehlah nak ceritakan semuanya sebab kang sampai esok aku tak habis kann ~ hehehe



Apa yang aku nak sampaikan dekat sini adalah, its such a great feeling that cannot describe into words when you've done and help some strangers out there. Kau rasa macam happy, satu perasaan yang hanya orang orang yang pernah buat sahaja akan tahu pasal nie. Alaa kalau tolong kawan kawan tu lain kira. Apa yang aku nak sampaikan dekat sini adalah apabila kau tolong strangers, yang kau tak kenal dan yeah ~ kau baik je nak tolong diorang


Sekarang ni manusia which is KITA SEMUA dah kekurangan (Baca : TAK ADA) hati dan perasaan. Trust me. Nampak kayu or pape sahaja yang halang jalan raya, bukan nak tolong berhenti and tolong alihkan. Nampak orang tu tengah susah payah, kau bukan nak tolong. Nampak perempuan mengandung atau orang tua berdiri dalam LRT, kau bukan nak berdiri dan kasi duduk dekat orang tu. See? 



Hidup ni macam roda. Hari ini kau tolong orang, esok lusa mana tahu kau perlukan pertolongan dan ada orang yang baik hati hulurkan bantuan. Life is karma. Allah swt akan bantu dan tolong kita sebenarnya cuma kita tak nampak. Allah swt hantarkan seseorang untuk tolong kita dan gerakkan hati dia untuk tolong kitakan?


Dan kita tolong orang lain dengan ikhlas sebab Allah swt gerakkan hati kita untuk tolong dia. Percaya cakap aku, tak rugi pun tolong orang. Sangat seronok adalah esp kalau kita buat random act. Pergi dekat tol dan bayarkan tol untuk 10 orang ke, bagi makanan dekat kucing jalanan, bagi makanan dekat homeless people ke kan? Its such a simple thing that you can do but you can felt happy to the max


Marilah kita semua buat benda nie. Maybe kita boleh start dengan bagi tolong buat sampah yang kita nampak, memudahkan orang lain buat kerjanya, bagi makanan or pape sahaja yang tetiba kau fikir "Eh aku boleh buat nie" Bagi aku, bila kita mudahkan kerja orang lain, orang lain akan mudahkan kerja kita, Insyallah. Tak rugi lah weyh nak buat baik dekat orang! Jangan fikir asyik nak upah je. 


Kalau nak buat, buat je. Sebab kalau kita berfikir, end up takkan menjadilah ceritanya. Come on. Kita dibesarkan dengan nilai nilai murni kan malah agama sendiri menggalakkan kita bantu orang lain so lets people! Ajak kawan kawan sekali, baru rasa seronok kan? And slowly its become a habit :)


Bila kita tolong orang, kita akan jadi gembira. Dont think and just do it. Bila kita tolong orang, kita dapat pahala, Allah swt mudahkan urusan kita. Oh ya, maybe orang yang kita tolong tu akan doakan yang baik baik untuk kita, kita mana tahu kan? Sometimes we dont realize and know siapa yang akan doakan untuk kita :)


Yeahhh! Saya sangat gembira kerana awak berjaya habiskan entry ini! Bukan senang tauu Mysara Newrie nak tulis entry dekat blog nie LOL


just kidding! Have a nice day everybody :)


 

You Might Also Like

0 comments