[Search]

INSTAGRAM : MYSARANEWRIE

[klik it]

Friday, February 27, 2015

Jom Hias Planner Anda Menjadi Cantik :D

Assalamualaikum


Hai semua :D Ambui, rajin pulak ye aku nak update blog sekarang nie AHAHAH Al maklumlah, dah habis belajar ye dak? Otak tenang, hati tenteram, makan tidur makan tidur je kerjanya sambil layan Running Man kekkekek Siapa je lah yang tak bahagia kan?


Wait waitt ~ Pleaseeee. Memang seronok okayy tapi lepas dah dekat dua minggu lebih buat benda yang sama, mau tepu otak oiiii Nak pulak aku ni memang jenis tak boleh duduk diam. Memang tak lah weyh nak duduk tak buat pape. Atleast mestii nak kena buat something :)


So, lepas je aku habis belajar, I've spend about a week to reorganize my bedroom. Yeah ~ Aku kemas-kemas almari baju aku, sort of mana-mana baju, tudung, kasut dan pelbagai lagi lah. Malas nak tulis sebab banyak sangat barangnya. Tak adalah gambarnya dik oiii sebab malas nak snap. Dah penat kemas bilik, henfon pun tak tahu letak mana nak snap gambar hahahha

Gambar lampu tidur je lah yang ada hahah

So selepas settle kemas bilik, aku mulakan misi aku, yang dah tertangguh sejak Semester 6 sebab tak sempat padahal masa cuti semester Part 5 aku dah niat nak buat tapi iolss sibuk berpraktikal lah noksss. Mana sempat kan? Jadinya, mau dekat dua semester aku dah tertangguh misi aku nie -.-


Sementara aku tengah free sangat-sangat, aku pun mulakan misi #PlanningWithMysara HAHAHA Curlasss kau ada hashtag sendiri hahaha okay tipu je! Mana ada hashtag macam tue -.- Sebenarnya, aku teringin nak ada planner aku sendiri, yanggggggg aku hias cantik-cantik dan comel-comel. Ala ala DIY gituu ~ Okay DIY tu adalah Do-It-Yourself okay cik abang akak semua?


Actually, aku ni sangat-sangat particular dalam bab-bab organized ni. Atleast mesti nak kena kemas dan tak sakit mata memandang. Atleast tak berlipat baju tue, gantungkan baju tu pun tak pe lah asalkan bukan letaknya di atas lantai atau katil. LOL Akak, ni nak cakap pasal planner ke baju ni kak?!


DENG! Dah lari topik nie


Bila ada planner ni, atleast aku tahu apa aku nak buat, tulis apa benda penting aku kena buat dan sebagainya. Hidup kau teratur tau bila ada something yang boleh kau tengok dengan mata, kepala dan yang penting - you write in it. Dont you feel like its a connection between you and your planner? When someone asked me recently "Kau bercinta dengan sape sekarang ni Mai?" dan dengan slumbernya aku jawab "Aku tengah bercinta dengan planner aku" HAHAHA Tambah menarik lagi kalau planner tu di hias sendiri kan? Tak adalah macam buku latihan jeeee. Bosan je kan? Come on ~ siapa nak benda bosan-bosan kan? Kekeke

An A5 notebook from Typo :)

So I bought this notebook at Typo KLCC around end of January  that cost me about RM20 kot? Nanti aku bagitau sebab apa aku beli notebook nie HAHAHAH Basically, its size A5 which is suits well in my handbag dan senang aku nak carry bawak p mana-mana. Actually, tak kisah notebook apa-apa pun yang korang nak buat asalkan korang suka :) 

Its have pockets! :D
Basically, aim utama aku beli notebook ini adalah sebab dia ada poket! HAHAHA Lulz bukan poket Doremon lah! Hahahaha aku memang nak sangat-sangat notebook yang ada poket macam nie. Nak buat sendiri tapi macam tak reti hahahah so bila dah jumpa apa yang aku nak, kenapa tak nak beli kan? 


Actually poket ni atleast aku boleh letakkan kertas-kertas ke, resit, cards or anything yang aku suka. Sebab aku ni memang jenis suka selitkan je kertas-kertas dekat dalam buku lepas tu bila nak cari hilang sebab kertas dah tercicir dekat mana-mana entah. So bila ada poket ni, senanglah iolss nak simpan dan cari dalam masa yang singkat :)


Well ~ that lace sticker tu aku memang letak dan tampal sendiri which will bring us to another paragraph on how to decorate your planner :)

Stickers

Sticky notes
Colorful sticker tapes
Barang-barang ini lah yang aku gunakan untuk hias planner aku. Sticky notes adalah benda-benda yang paling senang nak dapat dan senang nak hiaskan dalam planner kau, using your imagination. Come on, dekat Daiso (okay tett! bagi aku dekat Daiso mahal sebab kau hanya nak beli seletep yang kecik cenonet je tapi harga RM 5?! Think again! So I suggest you guys to buy it at stationery stores or Mr DIY okay?) ada berlambak jual. Speaking of harga, yang seletep kecik kecik tu ada banyak choices of corak dan kau boleh beli dengan harga RM 1.80. How cool is that?


Yang lace sticker tu pulak aku beli dekat Mr DIY, around RM 2.20 something. Lupa dah harga dia tapiiii berbaloi sebab dalam tu ada 10 keping sticker yang berlainan corak dan warna. See? 


Yang tapes sticker tu yang bulat-bulat tu, aku randomly beli. Kalau dekat Jonker Walk, Melaka - memang berlambak jual. Kena pandai cari. Basically, diorang jual 3 RM 10 tapi aku boleh terjumpa satu kedai ni jual 4 RM10. Hehehe so haruslah beli. Starting from that moment, aku start beli dan tengok. Kalau ada yang cantik dan murah, aku akan beli :) 


Okay. Sekarang, barang-barang nak hias planner semua dah ada. Yang tak ada adalah idea nak hias macam mana kan? Okay macam nie. Use your imagination and creativity. Yes. Its your planner kan so hiaslah ikut suka korang asalkan korang suka dan puas hati. Korang nak guna planner korang selama setahun kan? So make it look attractive and beautiful so korang automatik akan ada semangat nak tulis dalam planner even nak tulis "gaduh dengan pakwe hari nie" HAHAHAH


Need some idea? Okay nah ~ tengok lah beberapa idea yang aku dah buat dengan planner aku sendiri :)


Tampal tape di sebelah kanan 

Tampal tape di atas dan bawah

Hias planner anda macam nak p funfair hahaha
Hias planner dengan sticky notes! :D
Sebenarnya, ini adalah notebook tauu so tak adalah tarikh dan hari bagai macam planner betul. Tapi dah aku dah suka dengan poket Doremon tu (okaylah awak dah ada nama sekarang) so aku buat sendiri tarikh dan hari. Setiap satu page , aku jadikan ianya seminggu iaitu 3 hari di satu belah muka dan 4 hari di muka yang sebelah. 


So atleast aku tahu, setiap page itu melambangkan minggu-minggunya. Cuma bulan-bulannya sahajalah yang lain kan :) Again, use your creativity and imagination nak buat benda-benda macam ni. Lagipun, korang yang nak guna kan? So its up to you lah nak buat macam mana, tak ada sape nak marah nokss hahah 

Kertas bercorak 
Aku suka pergi Daiso kalau aku rasa benda tu berbaloi aku nak beli. Contoh seperti di atas. Kertas bercorak yang mempunyai 4 corak berlainan dan mempunyai 100 keping helai kertas. Dengan harga RM10 aku dapat 200 keping kertas dengan 8 corak berbeza. See? Tips aku adalah sentiasa buat calcualation kalau nak buat benda-benda macam ni so tak adalah kau rasa duit kau membazir sangat kan? Again, make something simple and cheap to looks like an expensive and exclusive hahahha


Cuma kertas bercorak ni leceh sikit sebab kau kena gunting dulu, lepas tu tampal dengan gam. Tu je lah yang lecehnya. Yang lain tak pun. Macam aku cakap tadi, its up to you okay? Aku just tolong bagitau je :)

Stamp cop cop
Iyeeeeeeeeeeeeee ! Aku tahu benda ni memang nampak macam budak-budak sangat tapi hehhh ~ kesah pulak aku. Aku nak hias planner aku, nak nampak cantik dan organize kan? So masa aku terjumpa stamp ni, aku terus beli dengan harga RM 5 hahahha sebab aku tengok ada cop Happy Birthday (so aku boleh ingat hari ni hari jadi sape hahahah) cop Sick (supaya aku tahu aku sakit hari apa lulz) dan macam-macam cop lagi yang aku tak tahu nak buat apa hahaha


Thousand of pens! okay tipu hahaha

Seriously, aku memang penggemar Sharpie. Aku tak tahu kenapa tapi yesss bagi aku Sharpie is my lifesaver hahhaha Sebab aku senang nak tulis apa-apa, nak remind apa-apa. Aku memang pantang giler kalau tak ada Sharpie mesti aku rasa macam "Alaa mana Sharpie nie?" Lepas tu bernanauuu mencari . Bernanauu? Whats that? Hehh ~ main tulis je aku ni tapi aku nak maksudkan macam sibuk mencari lah HAAHAHHAHA Asal boleyyy je aku ni kan? HAHAHA


Speaking of that, bila cakap pasal pens je mesti aku sedih sebab pencil box aku hilang. AHAHAHAHAHAHA Macam budak-budak tadika weyhh pencil box hilang padahal lagi beberapa minggu je nak habis belajar Degree! Yes, aku sedar pencil box aku hilang selepas 3 minggu ianya berlalu, masa aku tengah prepare nak final exam baru-baru ni, baru macam sedar "mana pencil box eyh?" Then baru teringat yang maybeeeeeeeeeeeee pencil box aku hilang sebab tercicir dalam kelas. So apa nak buat? Kejadian 3 minggu lepas so haruslah memang tak dapat diselamatkan -.-


Tapi sebenarnya, sumpah sedih sebab pencil box hilang Y.Y Pencil box aku tu dah lah ada pen color Pilot tue. Sedih betul masa dapat tahu memang tak dapat diselamatkan tue. Aku memang cepat sedih kalau barang aku sayang hilang :/ Setiap kali tengok gambar pencil box je, mesti rasa "hmm mana lah kau sekarang ni ye dik?"


Takpelah, barang yang lepas usah di kenang kan?

So gitulah citernya. Hari hari aku ngadap buat dan hias planner aku sampaikan aku rasa mama dan ayah macam "Sara, kan dah ada orang jual planner sendiri. Kenapa tak nak beli" HAHAHA So aku bebel lah cakap itu ini dan tetibaaaaaaaa ayah aku slumbernya tanya "Kalau salah tulis hari dan tarikh, macam mana?" Gulp! Terus terdiam kauuuuu. Ahh takpe, aku yakin sebab aku dah cek dengan calendar aku before aku tulis tarikh dan hari


Perghh ~ bayangkan kalau hari dan tarikh yang aku tulis tu salah! Omgeeeeeeeeeeee 


Okay dah. Maybe akan ada orang fikir benda ni remeh temeh dan nampak macam budak-budak tapi hell no ~ bagi aku, siapaaaaaaa dekat dalam dunia ni tak nak benda cantik dan kemas kan? Even nak cari awek pun, mesti yang nak awet muda je kan? Hehh ~ so same goes to my planner. Aku nak nampak dia kemas dan cantik sebab tu aku hias :)


Maybe akan certain orang akan fikir membazir je beli semua nie. Come on, atleast hias planner lagi best dan bergunaaa tau takkk sebab boleh organize hidup kau dengan betul dari beli kereta control tapi letak dalam almari, jadikan hiasan lepas tu berhabukkkk, lepas tu kesian dekat mak sebab kena lap-lap setiap kali malam raya sebab nak kasi nampak berkilat. Betul takkkk? HAHAHHAH no offense! Ni semua idea spontan je mak noksss hahahha Janganlah marah awakk ~ kekekkeke

Melepak dengan budak sekolah menengah
untuk menyedut awet muda mereka! Kekekekke
     



TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Monday, February 16, 2015

Officially Graduated in Bach. Degree in Administrative Science (Hons.), Alhamdulillah :)

Assalamualaikum


Hai semua apa khabar? Semoga semuanya sihat di bawah lindungan Allah swt. Wah dah macam buat surat kiriman tak rasmi masa sekolah pulak! HAHAHAHAh lulz -.-


Sebelum tu, mari kita baca Al Fatihah kepada Allahyarham Datuk Hasbullah Awang dan Tok Guru Nik Aziz. Ya Tuhan, rasa sedih sangat bila dapat tahu Tok Guru dah meninggal dunia. Tengoklah macamana pemergian dia telah menyatukan kita semua, tak kisah dari latar belakang apa, politik apa, umur dan asal mana. Sedihnya bila Tok Gura dah pergi. Aku pernah jumpa sekali je Tok Guru masa dekat Kota Bharu dulu. Senyum sentiasa di muka dia, jernih dan bersih je. Tenang rasa :')

Al Fatihah

Okaylah. Dalam duk sedih dengan pemergian Allahyarham, aku dengan kawan-kawan aku yang lain duk berdebar dengan results exam. Malam tu, aku memang tak amik port sangat sebab cek cek email, pah cerosss tak da. Tapi around pukul 3 pagi, kawan aku call so apa lagi - borak mak jemah lah kau hahahha


Bangun pagi tu, aku terus cek email. Aku macam ya Tuhan, nak nangis pun ada. Alhamdulillah, I've got Dean List Award, again for this final semester :) Antara pointer yang paling tinggi antara semua empat semester Degree aku hehehe Alhamdulillah :D


Tetapiiiiiiiiiiiiiii aku rasa down sangat-sangat sebab I cant managed to get First Class Degree Hon. Sumpah sedih sampai aku terus down dan duduk je berkurung dalam bilik sambil main henfon. Sebab apa sedih sangat? Sebab sikitttttttttttt je lagi weyh nak dapat First Class Degree tu Y.Y Itu yang paling aku ralat sangat sangat tuu


Aku whats app member-member, mengaduuu dekat group and diorang bagi semangat. Mula-mula rasa okay lepas tu tak okay pulak sampaikan pada satu tahap, aku terus menangis sebab tak tahan sangat! Sedih nya ya Tuhan! First time menangis sedih sebab results exam Y.Y Its not I'm not redha ke apa tapi perhaps, my expectation is too high kot? Sebab tu jadi kecewa semacam nie hmm :(


So lepas dah positifkan diri dan have a talk with my parents after our Saturday's morning breakfast, aku niat untuk let it go je lah. Benda dah lepas, buat apa nak kenangkan? Kalau dah Allah swt dah bagi itu, siapa kita untuk menidakkannya? Kenapa kita tak nak redha dengan kententuan Dia? Subhanallah, kenapa macam tueeeeeee mysaraaaaaaa?! *ketuk kepala dekat dinding*


Someone told me last night "Aku tau kau sedih dengan results kau, tetap cuba fikir balik. Kau seorang yang aktif dengan Bacas, buat event itu ini. Lepas tu kau pulak jadi JPK dalam masa yang sama, tolong diorang. Belum campur dengan assignment dan presentation yang kena buat dan banyakkkkkkk sangat, dengan research dan VIVA lagi yang kena hadap. Dengan waktu kau nak lepak dengan kawan-kawan lagi, nak get into social. Tambah pulak, kau pun tidur tak cukup, makan tak tentu, dengan demam lagi, migrain kau lagi Mai tetapiii kau manage untuk dapat CGPA dan Dekan final semester ni, what do you expect? Despite with your results macam nie dengan penglibatan kau dengan aktiviti-aktiviti persatuan dan kau balancekan belajar kau dalam kelas, kau dah bagus dah Mai"


Terus kau menangis tang tu jugak sebab sedih sangat, terharu pun ada jugak. Nangis je kerjanya Y.Y Lepas tu macam tetiba throwback pulak dengan apa yang kawan aku cakap tue. Yelah ~ sekarang ni semua benda nak throwback kan? Lulz hahahha

Note yang banyak benda nak kena ingat, buku teks yang tebal dan manage untuk fahamkan semuanya dalam masa yang singkat? Pening mana satu buku dan nota yang nak percaya, dengan sumber Google yang banyakkkk dan end up, tutup buku dan tidur sebab pening tapi akhirnya faham jugak? Alhamdulillah untuk kefahaman yang Allah dah bagi ini :)



Ni diaaaa, geng-geng JPK yang paling asal, peneroka di Kolej Mayang Selida dan Kolej Bendahara Skudai bawah kelolaan Mama aka Puan Saadiah. Tapi sekarang, masing-masing dah tak ada sebab dah terlibat dengan jawatan lain, dah habis belajar dan berpindah keluar. Dengan diorang lah sama-sama tersepit lif sebab nak elakkan dari mak seorang pelajar dari tersangkut lif, tangan sama-sama lebam. Dengan diorang yang sama-sama makan bersila dekat kaki lima selama hampir dua minggu berturut-turut! Rindunya masa tue :) Alhamdulillah untuk semua kenangan kita jaga budak Diploma dulu hehehe

Geng-Geng JPK yang penat buat kerja, tengok budak sakit pukul 2 pagi, tidur kena kacau dan event event mingguan lagi. Ya, Alhamdulillah sebab dapat manage diri dengan betul dan dapat kawan baru dan baik seperti mereka :) Gambar di atas adalah ganjaran untuk diri sendiri dan kawan-kawan dengan melepak di mamak dan makan-makan-makan padahal masa ni baru lepas buka puasa dekat Nasi Arab Damsyik tapiii nak jugak pekena mamak lepas terawih! HAHAHA

My other big families dekat Seremban ; MPP, SMF, BACAS & CASS sessi 2014/2015 yang sentiasa ada kalau nak mintak tolong, susah senang bersama, penat ketawa kongsi bersama, esp masa kita semua baruuuuuuuuuuuu pindah Seremban. Hanya Tuhan je yang tahu betapa kelam-kabutnya kita semua masa tu nak handle students kan? Mereka mengajar aku untuk sentiasa improvekan diri dari segi abilities dan skills dan secara tak langsung dapat kawan dengan mereka, kenal dengan kawan-kawan yang baik. ya, Alhamdulillah untuk yang ini


Its 10.00 pm already tapi masih di Bilik Mesyuarat MPP, meeting dengan mereka setelah seharian penat dengan kelas dan assignment. Masih mampu untuk bergelak ketawa dan fikirkan idea dan selesaikan masalah yang timbul dengan mereka. Ya, Alhamdulillah untuk yang ini
Its midterm holiday dan semua orang balik bercuti di rumah tapi siapa kisah nak kena stay di Seremban, handle event kalau ada team yang best dan superb macam korang semua nie? Yang dalam-dalam stress pun, ada je benda nak buat gelak. Well - at least terubat lah kesedihan tu kann bila ada korang! Hahaha Alhamdulillah untuk yang ini :)

Okay dengan mereka lagi simply because I cant move on. Bawah nama FSPPP UiTM Seremban, kita bersatu!

Bersama dengan BACAS Committee yang baru, yang bakal meneruskan legasi yang telah kami tinggalkan. Dah anggap macam adik-beradik dengan diorang, susah senang bersama. Nak mintak tolong tu, tak payah nak cakap tolong dah, sebab masing-masing dah tahu bila nak hulurkan bantuan. Share macam-macam cerita, gelak ketawa nangis tu tak usah cakap lah. Pantang ada masa dalam Bilik BACAS, mesti nyanyi ramai-ramai sambil sorang main gitar. Thats how we roll our lunch hour hahhaahah Alhamdulillah untuk kehadiran awak semua :*


Bortaks. Masing-masing bermula dengan menyampah antara satu sama lain tapi end up, terus melekat sampai sekarang. Yang kenal diri aku sebenar-benarnya. Yang selalu terima baik buruk aku, yang selalu bagi nasihat secara sindiran, yang pedas. Walau jauh dan susah nak jumpa, tapi tetap mesra sampai sekarang. Alhamdulillah. Sorang tertinggal - Nabilah Hani Azali yang berada di UK :)

Ini pun Bortaks saya jugak! Yang selalu bagi nasihat dengan cara yang lemah lembut, hahhaa yang sentiasa gelak dengan lawak-lawak aku, yang sentiasa mendengar resah lewat malam aku. Satu-satunya yang bagi nickname gummy bear dan dobot-dobot dekat aku sebab menurut mereka, ianya sesuai dengan aku. Alhamdulillah untuk kehadiran mereka :)
Classmates! Dari kelas E, tetiba bertukar ke kelas D sampai habis Degree. Kelas je bertukar huruf tapi mostly orang sama je dalam kelas hahhaha Siapa boleh lupakan classmates yang sentiasa ceria, sporting dan buat lawak je sepanjang masa? Yang selalu ada je idea bernas nak kasi aku gelak even the simplest thing ever, yang sentiasa tanya "Jom buat makan-makan!" dan yang lain akan "JOM!" Yang sentiasa tidak pernah berkira dalam apa-apa hal sekalipun, even tenaga masa dan wang. Yang sentiasa ada 1001 perangai yang buat aku rindu. Yang tak lokek dengan bantuan kalau diperlukan. Siapa sangka, kita semua bersatu hanya kerna menurut perintah pihak pengurusan untuk daftar kelas yang sama kan walhal tak kenal sesama sendiri pada mulanya? Tak kenal maka tak cinta. Dah kenal, hari-hari nak jumpa! HAHAHA Alhamdulillah untuk yang ini :)


Our last gathering as classmates dekat PD sebab before this pernah buat makan-makan besar dan pergi mandi-mandi dekat air terjun dengan diorang semua hehehe Walaupun tak cukup orang, tapi really had fun with you guys especially masa main game dan makan-makan HAHAHA Tengah syok makan tetiba hujan, lepas tu kemas-kemas barang. Pergi sembahyang kejap. Lepas tu boleh pulak balik tempat yg sama, sambung makan balik! HAHAHA Lepas tu main games bagai, amik gambar dan ketawa bagai. Lepas tu siap ada carta organisasi. AJK Tempat, AJK Disiplin, sape lambat kena denda, AJK Makanan, AJK Transport, AJK Games hehehe Haih ~ rindunya dekat korang :/ Korang rindu dekat aku tak? mihmihmihhh ~

With Jebons, my classmates and my two lectures. Haa cuba cari mana satu lecturers kami? Hehehehe Yang ni memang susah senang bersama. Kalau orang lain stress buat research, aku dengan diorang boleh gelak bersama sama lagi siap boleh order Dominos sebab konon nak jimat masa hahhaa. Yang sama-sama galas beg lappy dan beg belajar dan printer ke hulu ke hilir dekat fac FSPPP tu sebab kalau nak print, terus print je. Senang! HAHAHAH :D Tak payah nak cari kedai printer dan photostat bagai. Kalau bab duit tu, dah tak payah nak berkira dah. Masing-masing give and take. Aku akan boleh jadi cramp perut sebab gelak dengan diorang, dengan cerita-cerita mengarut, dengan lawak-lawak yang diorang buat. They really made my day. Alhamdulillah untuk yang ini :)



Dan yang tak boleh lupa, of courselah, Geng Benchmark aku :) Yang ni adalah yang sama-sama dari Dungun, sebab sama-sama amik Diploma Pentadbiran Awam tapi tak kenal dan tak rapat tapi bila kami sama-sama di Shah Alam, sama-sama jadi rapat. Yang sama-sama kenal susah senang first time hidup di Shah Alam, yang sama-sama belajar naik bas Rapid KL HAHAHA Yang sama-sama pergi ke Menara SAAS dan sama-sama share air mineral sebab letih naik tangga. Yang sama-sama berbuka puasa dan gelak sama-sama lepas makan. Yang sama-sama share bau bawang putih sebab tersalah order naan cheese bawang putih dan baunya ya Allah, kuat giler! Yang sama-sama stay up dekat PTAR 3 untuks study for our fnal exam. Yang sama-sama share cerita susah senang, apatah lagi share bantal dan selimut dan katil :) I miss all of you. Eh eh yang share-share bantal tu dengan yang perempuan eyh! Kang ada yang salah fikir pulak LOL 
Jangan mintak untuk aku pilih salah seorang dari mereka sebab aku takkan mampu sebab aku akan pilih mereka semua. Sebab Degree life aku memang bermula dengan mereka, from zero sampai saat aku habis Degree. Merekalah yang terima susah senang aku. Merekalah yang ada time aku sakit dan nangis-nangis dulu. Diorang lah supplier atau rakan kongsi aku dari segi semua benda ; notes, duit HAHAHA makanan, ideas dan semangat, ink printer, movies dan lagu - you just named it. Bayangkan, masa malam raya orang duk sibuk kemas rumah bagai, prepare for Hari Raya, boleh pulak kami semua berborak dalam group dan gelak gelak sesama. Hari last praktikal, kami sama-sama share gambar kami sebab nak tengok suasana ofis memasing. HAHAHHA :D
Kalau datang Shah Alam, mesti teringat dekat diorang. Sebab di Shah Alam, aku belajar semuanya bersama-sama mereka. Hmm nanti mesti rindu. Tak nak lah datang Shah Alam. Boleh macam tue? HAHAHA :D Eh mana boleh! Alhamdulillah untuk kehadiran mereka yang sama-sama bersama aku ketika susah dan senang, yang sampaikan family masing-masing dah kenal dan tak kisah kalau nak keluar bersama. Yang mama ayah pun dah kenal :)

Dia ni kawan aku. Kawan paling rapat, yang sama-sama sengal, yang tak payah nak cakap ; hanya dengan tengok sesama sendiri dan gelak berdekah dekah macam apa, tak kira masa dan tempat. Yang sama-sama sorok belakang tiang dekat fac kemudian nyanyi lagu apa entah lepas tu gelak padahal masng-masing dah lewat 5 minit masuk kelas. Yang sama-sama nyanyi lagu Bunga-Bunga Matahari sampaikan lagu tu semua orang sanggup download sebab dah terpengaruh dengan nyanyian kami.


Dia yang sama-sama susah senang, share cerita susah duka, apatah lagi gelak ketawa. Yang sama-sama stay up buat past year sama-sama, share jawapan dan fikirkan jawapan dan kenapa untuk soalan itu dan ini. Yang sama-sama share notes dan idea macam mana nak improvekan FSPPP HAHAHA Yang sama-sama share gossip UiTM  Yang sama-sama suka puisi, konon nak buat puisi sepetang dekat kolam UiTM Seremban tapi haprakk tak ada hahhaa


Dia yang sama-sama suka buat puisi dan benda-benda deep macam nie hahhahaa Yang sama-sama kacau budak junior main roller blade yang end up jadi kawan kami hahaha Yang sama-sama tak berkira duit kalau p makan dekat cafe, Yang selalu (dan satu-satunya kawan aku) yang akan nyanyi "Awak kat mana? Awak kat mana?" bila jawab call aku atau dia call aku HAHAHA 



Dia yang sama-sama share idea dan tegur-menegur sebab kami sama-sama adalah Team Media FSPPP, Yang sama-sama plan dan lantik diri sendiri sebagai Presiden dan Naib Presiden KESARA which stand for Kelab Persatuan Dalaman Bersara HAHAHAHA Yang sama-sama boleh share dan borak pasal pelbagai isu, tak kisah isu politik ke, semasa ke, pasal ekonomi ke - yes semua isu. Kalau dengan dia, memang aku akan automatik jadi loyar buruk, sengal dan macam menjadi diri aku sendiri. Hahahahah Dia lah Azidi Anuar aka Edy Nuar. Lulz Thanks weyh sebab selalu buat aku gelak dan menjadi teman lepak aku bila dekat kolej. Dan tak lupa jugak, kepada buah hatinya sekali, Yaya yang dah automatik jadi kawan rapat aku! :D Hari hari lepak dan call pun boleyyy! :D Sorry Yaa, takjumpa gambar kita bersama dalam lappy hmm :/


Eii panjang pulak aku taip pasal Edy ni sebab jari aku betul-betul laju je taip semua apa yang kami pernah buat masa dekat Seremban dulu hehehe "Today is not the last day" - Aku akan ingat ayat ni sampai bila-bila dan please jangan lupakan gelak kekekekek aku nie? HAHAHA
Macam mana bersepahnya meja dekat atas meja ini, macam tu jugak lah betapa 'sepahnya' otak aku dengan macam-macam benda nak fikir. Mana nak belajar, mana nak buat assignment, mana nak social life, mana nak buat tanggungjawab aku sebagai seorang anak, kawan. Tapi dalam sepahnya dalam gambar ini, ianya penuh dengan warna-warni sebab aku masih mampu senyum dan gelak lagi dengan kawan-kawan aku walaupun Degree ni memang susah. Yess, Memang hard and tough I tell youuuu! Tak percaya? Baca SINI


Dan di sebalik semua ini, yes - memang akan buat aku hampir pengsan di buatnya sebab penat yang sangat overdose. Tak cukup tidur, tak cukup makan, makan tak tentu masa, berkejar situ sana sini, pening dan sakit kepala, demam tak demam - itu semua memang dah biasa dah. Rasa macam tonggang terbalik pun ada sebab memang rasa macam tue! Macam dah tak betul dah sebab macam belasah je dengan apa yang akan datang. Malas dah nak fikir panjang dan teruskan je apa yang harus diteruskan. Kang kalau fikir fikir kang, tak menjadi kan? So yeah ~ just go for it!

Dan akhir sekali, siapa boleh menidakkan insan-insan yang bergelar keluarga kau? Yang menghadap aduan kau dalam group whats app, yang mendoakan kau tanpa henti siang dan malam? Yang sentiasa bagi support yang tidak henti-henti? Yang sentiasa bagi kau duit, masa dan tenaga asalkan kau happy dan selesa? Yang selalu bagi nasihat dekat kau tak kisah dekat mana-mana pun? Siapa mampu tidakkan? Haih ~ ini yang lemah ini. Rasa nak menangis pulak hahahah :D Terima kasih mama ayah, sebab selalu ada dengan Sara. Terima kasih Hakim sebab sudi tahan mengantuk bila aku call pukul 3 pagi semata nak dengar aku menangis sebab stress dan takut heheheh :) One day, akan Sara balas balik okay? Promise! Alhamdulillah untuk nikmat yang satu ini :)



So lepas dah fikir-fikir balik dengan semua perit payah dan susah senang aku ketika Degree, kenapa aku harus menidakkan nikmat-nikmat yang Allah swt dah bagi ni? Dan di sebalik semua ini, aku boleh mampu lagi nak dapatkan DL for my final semester, kecuali aku tak dapat First Class Degree je lah kan? So kenapa aku nak bersedih? Kenapaaaaaaaaaa? Subhanallah, tak baik tau Mysara!


There's nothing that I can regret. Why should I kan? Aku dah dapat grad on time pun dah cukup seribu satu rahmat kan? Act banyak lagi nikmat yang Allah dah bagi, seperti sihat tubuh badan dan sempurna, hati yang mudah terhibur dengan benda-benda kecik pun dah cukup buat aku. So kenapa aku nak bersedih?


Maka dengan itu, aku nak umumukan. so yeah! Alhamdulillah, aku dah berjaya grad dalam Bach Degree in Admin Science! So bulan 5 atau 6 nanti, Insha Allah aku akan grad di DATC UiTM Shah Alam. Nanti siapa yang nak datang, jemputlah datang tapi bukan dengan tangan kosong eyh! Aku nak bunga so boleh aku letak dalam bilik! Korang nak aku ingat dekat korang tak? Haaaaaa so better bagi bunga, so bila tengok bunga tue, aku ingat dekat korang HAHAHAH :D 


Allah swt bagi sesuatu yang setimpal dengan usaha kita. So I guess, ini lah setakat usaha aku so inilah yang harus aku terima. Aku tak patut sedih dan menidakkan ketentuan Dia. Tak patut. So sekarang ni, aku dah okay, malah lebih okay dan sangat-sangat okay kot! Hehe :)


Perancangan selepas ini? Well ~ later iolss akan bagitau okay :) Insha Allah, doakan yang terbaik untuk aku. Nanti aku akan bagitau deka sini, atau dekat Instagram. Antara dua tu je lah kot ~ Dalam masa yang sama jugak, aku ada beberapa plan yang nak buat dan sedang dalam perancangan. Aku buat sorang-sorang je. Yang tu pun akan aku bagitau nanti :)

Its 2015 dan aku berazam nak gunakan sebaik-baiknya planner aku nie. Yes, aku buat sendiri dan hias sendiri okayyyy, baru ada semangat nak update pape. Later will update more about this, Insha Allah :)

Untuk kawan-kawan yang ada di sebut, di sebalik semua yang aku cakap ini ; you know who you are in my life - thank you so much for our shared moments, never ending stories and all the laughs and tears. You guys do rock my degree's life. Kalau tak ada korang, aku tak tahulah macam mana kehidupan aku sebagai pelajar Degree, hambar agaknya HAHAHA Thank you so much! Jumpa masa konvo okay! Tak pun jumpa masa majlis perkahwinan sesape nanti, eh eh eh? HAHAHHAA :D


Kepada lecturers, terima kasih untuk segala nasihat dan tunjuk ajar. Special untuk Madam Syamaliah, Madam Ezreen dan Madam Aini yang sangat-sangat membantu aku, yang selalu ada time aku nak tanya sesuatu yang berkaitan dan tidak berkaitan di luar kelas, yang selalu bagi aku nasihat yang memang aku nak, yang rajin balas whats app aku kalau aku tanya pasal apa-apa heheheh. Thank you so much Madam-madam kuuuu! Hanya Allah swt je yang mampu balas jasa dan pengorbanan. 


JUMPA LAGI KAWAN-KAWAN SEMASA CONVOCATION KITA NANTI!

yeay yeay! Pakai jubah konvo lagii :) Ni gambar masa grad Diploma lah HAHAHA :D 

p/s : Maaf ye kalau ada yang terasa gambar dia tak ada. Mungkin gambar korang dah ada dalam Insta aku? HAHAHA Siapa tahu, mungkin kan kan kan ? AHAHHA

     

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Thursday, February 05, 2015

Perbezaan Zaman Diploma dan Degree Yang Perlu Anda Tahu

Assalamualaikum


Yezza. Seperti yang dijanjikan di entry yang sebelum ini, aku akan tuliskan pasal apa perbezaan antara Diploma dan Degree. Matriks/Asasi/STPM dan sewaktu dengannya aku tak dapatlah nak bagi tapi at least you guys can read so that you can have a brief understanding about Degree. Wah ~ speaking uolss!


WARNING! Aku akan bagi perbezaan berdasarkan pengalaman aku sendiri dan dari segi skop pembelajaran aku sendiri iaitu perbezaan Diploma Pentadbiran Awam dan Ijazah Sarjana Muda Sains Pentadbiran. Sebab apa? Sebab aku belajar! HAHAHA Okayy tak lawak lulz -.- So kalau ada yang tak sama, mintak maaf yer :)


So I will try to make it short and simple okay? 


10 PERBEZAAN DIPLOMA DAN DEGREE


PERTAMA For sure kau tak boleh samakan Dip dan Degree dari segi pembelajarannya. Kalau dari Diploma, maybe kau boleh amik sambil lewa. Contoh, kalau esok nak midterm, malam ini kau baru study. Yeahh ~ dan kau dengan bahagianya dapat jawab midterm tu dengan senang hati. Sebab apa? Sebab senang kan? Lepas tu tak banyak benda nak kena cover

Study for Service Mgt untuk final exam baru-baru ni :)

Kalau Degree, dua minggu lagi nak midterm, tapi minggu ini kau dah start macam kemas-kemaskan nota, baca apa yang patut, buat past year, jumpa lecturer kalau tak faham. Even lecturer pun akan cakap pasal midterm walaupun midterm kau baru minggu depan! See, nampak tak?


Aku bukan nak cakap Degree ni susah ke apa tapi Degree ini bukan teori semata-mata. Ianya adalah praktikal yang kau kena apply juga dan meliputi pelbagai aspek kehidupan kau. Kalau Dip dulu maybe kau macam faham dari segi satu skop sahaja. Tapi untuk Degree, kau kena fahamkan semuanya dan bila aku cakap fahamkan semuanya, its mean yes - maybe akan melibatkan satu dunia. Who knows kan?


Contoh, masa Diploma aku belajar Local Government dari aspek dalam Malaysia sahaja. Tapi bila Degree, aku kena belajar Local Government yang dekat US, United Kingdom, dekat India, just name a few. Weyhhh ~ amenda nie?! Pergh ~ serius aku macam "seriuslah kena belajar LG dekat negara luar?" Yess! Itulah dimaksudkan dengan perbezaan Dip dan Degree! :D


KEDUA lecturernya! Yezaaaa. Yang ini memang aku akan tekankan sangat-sangat. Lecturer dip maybe akan guide kau 100%, akan bagi dari A to Z dan pelbagai lagi. Sebab masa Dip ni kau ibarat macam kanak-kanak yang keluar nak main jongkang-jongket tapi mak ayah kau masih perhatikan kau dari jauh lagi. Get it? Means that dalam kelas maybe lecturer akan terangkan satu persatu secara details, akan bagitau kau apa yang kena buat, akan bagitau kau apa yang salah dan betul.



Tapi lecturer Degree takkan buat macam tue. Aku bukan nak cakap lecturer dah malas ke apa tapi hello? Kau dah 22 tahun dan ke atas masa kau sambung Degree so aku yakin sangat-sangat otak kau dah matang. Kau dah boleh fikir betul dan salah, apa yang patut kena buat, dah kena ada back up plan kalau plan A tak menjadi, dah boleh belajar sendiri sebelum masuk kelas dan pelbagai lagi. Tips aku adalah always ask yourself kalau ada apa-apa jadi, adakah benda tu akan senangkan lecturer atau tak


Contoh, dah tahuuu lappy kau akan hang atau buat problem, back up lah cepat-cepat semua assignment kau. Macam aku, masa aku buat research - lappy aku macam dah kerepot sangat sistemnya. Kejap hang, kejap bunyi macam mesin sebab kuat sangat hahahah so aku back up awal-awal dekat email. Yes, benda-benda macam ni memang simpel dan hekelehh tapi kalau dah terjadi betul-betul dekat kau, kau mampu nak cakap hekeleh lagi? Takkan punyee





Kebanyakkan lecturer masa Degree akan expect kau dah boleh buat semuanya dan nak tengok hasilnya. Mereka akan tengok dan akan tegur apa yang patut, apa yang tidak. Mereke expect kau datang jumpa dengan dia dengan ada kerjanya, ada benda dah buat, kau dah faham atau ada basic pasal something dan bukan dengan otak yang kosong! Ingat, kita masuk dalam kelas dalam keadaan 80% iaitu kau dah sedia sebelum masuk kelas dan 20% lagi adalah dari lecturer which is akan menjadikan 100% tahap penguasaan kau dalam study! yeahh!


Okay next


KETIGA dari segi nota-nota dan buku-buku. Yezaa. Masa dip dulu yesss aku memang admit aku bergantung 100% pada slides sahaja. Which is aku akan pegang dan hafal dan fahamkan benda tu sahaja. Tak ada nota extra yang lain. Even kau tak beli buku teks pun, kau dah faham sebab senang dan maybe lecturer dah terangkan secara details dalam kelas

Take 5 dulu kejappp masa dalam kelas!

Kalau dekat Degree, takkan punyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee kau nak buat macam tue. Yes, aku mengakku buku teks Degree basically memang mahal. Around RM 80 macam tue lah tapiiii wa bagitau sama lu, buku teks sangat-sangatlah berguna. Bukan sahaja dari segi explanation sahaja, ianya juga akan bagi contoh-contoh supaya kau akan faham. Kadang-kadang ada buku teks yang cantik dan menarik contoh macam Organizational Behavior, Strategic Management dan Public Service Managment, just name a few

Meja study ku semasa part 3 Degree di Shah Alam :)

Buku teks sebenarnya akan bantu kita untuk faham sebenar-benarnya. Macam aku cakap tadi, lecturer just bagitau sahaja tanpa memberi explaination secara details. Slides pulak memang simple giler babeng so haruslah kau kena ada buku teks. Memanglah mahal tapi ilmu tu babe, mana nak dapat?Alangkan iPhone 5 pun boleh beli, apatah lagi buku teks kan? Hihihihihi *gelak tutup mulut


KEEMPAT assignment dan presentation. Assignment Diploma maybe senang sikit dan kau just rujuk buku yang dipinjam library pun dah okay atau kau hanya perlu rujuk je slides kau. Tapi tidak untuk assigment Degree. Kau memang kena faham betulbetul dan applykan semuanya. Takkan cukup dengan satu buku, mesti kau akan kena Google dekat internet jugak. 


Macam aku dan kawan-kawan aku, kami buat assignment bukan setakat guna buku. Kami ada jugak guna research dan journal sebagai bahan rujukan kami. Nak lagi havoc, pergiii ke tempat-tempat yang ada relate dengan assignmet dan interview orang yang berkenaan. Contoh, macam subjek Public Finance dan kami kena buat pasal Audit so aku dengan kawan-kawan aku pergi je Pejabat Audit di Seremban dan Alhamdulillah, we exceed the expectation of our lecturer, Sir Zulhilmi :)

Travel from Seremban to Jitra, Kedah.
Kami p interview orang kampung untuk hasilkan video dokumentari kami, demi assignment kami

Based on my experience, interview orang-orang di Kementerian dan Jabatan memang best sebab dapat ilmu, dapat tengok secara live depan mata, dapat tanya macam-macam. Maybe dari segi nak contact mereka susah sikit sebab kena deal dengan beberapa orang tapi heyy ~ itulah yang dikatakan belajar! Ada pengalaman buat itu ini. Insha Allah akan berguna masa korang nak kerja nanti :)


Dari segi presentation pulak, most of lecturers have high expectation towards your presentation skills and your level of confident and your creativity level. Mereka expect yang kita semua mampu buat. Diorang mesti nak tengok dari segi macam mana kau present dan terangkan semuanya dan nak test samada kita faham ke tak dengan apa yang kita present and please jangan baca slides! Korang dah Degree kan? So present not reading! Its okay nak pegang kertas kecil satu as a guidelines so that helps you to stay in track tapi jangan baca slides tau :)

Gambar fresh dari oven sebaik sahaja selepas ViVA kami haritue hahahha
Alhamdulillah, our VIVA went so well :)
Presentation yang creative dan menarik, better understanding on the issues, high level confident and good presentation skills akan selalu akan dapat pujian dari lecturer. Nanti korang tanyalah lecturer, apa ciri-ciri dan criteria yang lecturer nak dan cuba untuk hit that points. Cuba fikir out of the box okay :)

Salah satu assignment group aku, scrap book bentuk rumah heheheheh

KELIMA kawan-kawan. Kawan-kawan masa Diploma dan Degree adalah sangat berbeza, I tell youuuu hahahah Kawan-kawan masa Diploma adalah mereka yang tak tahu apa-apa, kawan-kawan yang sama-sama giler-giler. Tapi berbeza dengan Degree sebab masing-masing dah besar. Latar belakang yang berbeza juga akan buat kita akan ada kawan-kawan yang macam perangai so nasihat aku adalah pilih kawan-kawan yang memberi kebaikan kepada kita


Ada certain kawan-kawan yang mungkin akan pijak kita dan gunakan kita untuk kebaikkkan mereka sahaja. Avoid them. Once kau dah fikir "diorang ni ikhlas ke kawan dengan aku", saat itulah kau kena avoid mereka serta merta sebab kalau diorang ikhlas kawan dengan kau, kau takkan tetiba ada pop up soalan macam tu dalam otak kau kan? 


Aku bukan nak cakap kawan-kawan masa Degree ni jahat ke apa ke cuma masing-masing dah besar dan akan buat apa sahaja untuk kejayaan diri sendiri. Ada yang akan kedekut ilmu, taknak tolong member, ajak kau buat benda yang tak baik ke apa ke. Dont. Again, avoid them. Kau dah boleh fikir sebab kau matang so kalau ada rasa ada benda tak kena, jauhkan diri cepat-cepat okay?


KEENAM masa! Yes! Masa adalah sangat-sangat bernilai bila kau dah Degree ni. Setiap saat itu macam ya Allah bergunanya kau nak buat itu ini. Nak settlekan itu ini. Masa tu akan lagi suntuk kalau kau ada terlibat dengan persatuan pelajar, macam aku ni. Aku bukan nak berlagak ke apa tapi yeah ~ ini realitinya

One of the meetings that I attend at 6,30 pm where everyone is available at that time 
Masa Diploma kau ada masa nak hang out all the time. 3 hari berturut-turut lepak mamak pun apa ada hal kan? Tapi tidak untuk Degree sebab setiap saat kau akan ada kerja. Habis kerja yang ini, datang pulak kerja yang itu. Memang takkan sempat nak siapkan semua kerja, even kalau kau start buat kerja dari awal hahahhaha


Berdasarkan pengalaman aku lah, even kau buat awal pun, last minute jugak nanti kau akan kelam kabut buat kerja. Nasihat aku adalah dapat kerja, terus buat. Listkan apa-apa yang penting dulu nak buat, mana yang kena siapkan dulu, what is the top priority. Sebab masa Degree ni memang ada banyak kerja cuma kau kena pandai tau mana yang penting dahulu


Di Degree jugak, you have to learn say NO to certain things. Kau tak boleh nak cakap YES untuk semua benda sebab nanti akan makan diri kau. Ingat balik top priority list kau tu. Contoh, kau memag nak sangat karaokeeee dengan kawan-kawan kau tapii kau sedar kau tak study lagi untuk test pada hari lusa. So say NO supaya kau dapat study, melainkan kalau kau dah study dan nak p karaoke. Bolehlah follow sebab atleast release tension kan :) Elehhh tahu sangatlah aku perangai engkorang nie, nak berjimbaaa je hahaha


KETUJUH duit. Perghhh ~ duit memang sangat-sangatlah akan menjadi sebab utama kau stress, esp kalau kau stay rumah sewa. Macam aku, Degree ni aku memang stay kolej sebab aku JPK Kolej so tak terasa sangatlah pasal kes duit tue. Tapiii duit aku tetap habis jugak sebab beli buku, bayar untuk buat assignment, pergi interview orang sebab duit minyak, duit makan, duit tol lagi lepas tu dengan duit photostat lagi, duit print assignment lagi. See? 

Behind the scene making the scrap book

Benda-benda macam yang aku cakap tadi memanglah tak terasa sangat masa Diploma tapi bila Degree, kau memang akan rasa macam tak cukup duit. Again, list the priority things. Sebab masa Degree, kau nak perfect dari segi semuanya. Takkan nak hantar assigment dengan stepler je weyh? Paling kurang mesti nak kena ada tape binding hitam kan? So kenaaaaaaaaaa beli tape hitam, about RM3 kot aku rasa. See? Inilah yang aku maksudkan :)


KELAPAN social life. Aku percaya kita ni masih muda dan kadang-kadang nak jugaklah macam tengok wayang ke, karaoke ke kan? Hahahah ele elel elehhh macam aku taktahu perangai budakbudak UiTM nie hahahahhaha Bagi aku kan, tak salah pun kalau nak hang out macam nie, nak release kan tension sebab kalau berterusan buat kerja pun , tak bagus jugak sebenarnya :)

Mandi air terjun dengan classmates after habis exam midterm!

Tapiiii kalau dah seminggu sampai 3 kali kau karaoke selama 3 jam, amenda tue? Sekali karaoke sampai 3 jam dah total RM60 lepas tu sampai 3 kali so darabkanlah. RM60 x 3 = RM180 seminggu kau habis kan untuk karaoke sahaja! No, this is so not good for you. Duit sebanyak tu boleh cover untuk beli dua buku teks tau? Mana lagi penting? Again, listkan benda utama dalam life kau dan ingat balik, kau datang U nak belajar kan? Ingat balik mak ayah dan harapan mereka


Tak salah nak havoc time dengan kawan-kawan cuma kau kena pandai limitkan. Fikir samada benda tu okay ke tak. Ni sampai every week nak overnight, apa kes? Macam dulu masa Diploma, memang aku admit selalu overnight dekat McD sebab nak buat kerja tapi harapanlahhh sebab end up, aku duk borak dengan kawan-kawan. Tapi bila dah Degree ni, bila kawan-kawan ajak kau p overnight, kau akan macam "Hah? Nak buat apa? Baik aku tidur!" Yesss sampai tahap macam tu sekali sebab kau dah matang, kau dah mula fikir mana benda penting yang perlu kau utamakan


KESEMBILAN kesihatan. Ya, perkara ini kau kena sangat-sangat tekankan esp sebagai seorang pelajar. Busy busy jugak tapi kau punya kesihatan kena jaga. Makan ikut time, tidur kena cukup. Sebab Degree ni terlalu banyak kerja yang melibatkan otak. Bila otak penat, automatik badan akan penat jugak. Sebab tu kau tak nak overnight sebab kau nak tidur! HAHAHAH Nampak tak related dia dekat situ? hahhahaha

Ni masa Diploma, semasa selalu mengantuk dalam kelas hahahhaa

Bila badan dah mula ne no ne no ne no ne no (bunyi siren ambulans lah), rehatlah. P tidur kejap. Serius, tidur sangat sangat membantu kau. Jangan memandai nak paksa diri kau sebab bagi aku lah, takada gunanyaaa kau buat kerja siapkan kerja cepat-cepat tapi quality kerja kau tu zero. Nanti kau sendiri tak puas hati, apatah lagi lecturer kau. See? So kalau penat, mengantuk - go get some rest. Pergilah tidur ke, refreshkan minda kau balik :)


Aku pernah demam tak demam. Siang okay je, tapi lepas Maghrib, badan terus demam panas dan ting tong terus tak boleh buat apa-apa. Mata ni merah semacam je sebab bengkak dan tak cukup tidur. Migrain tu tak usah cakaplah, menjaja aku cari orang yang boleh tolong urutkan kepala aku sebab dah stress sampai kan aku rasa tegang semacam dekat dahi aku nie. Haaaaaaaaaa ~ hebat tau penangan Degree nie?

My research partner with me :)
Apa yang aku nak highlightkan adalah bengkaknya mata kami masa nie
Masa ni adalah paling kritikal bagi aku sebab demam tak demam, demam tak demam

KESEPULUH niat. Dulu masa Diploma niat kau macam main-main, nak jumpa kawan-kawan atau hanya sekadar nak jauhkan diri dari mak ayah sebab yelah ~ first time berjauhan denga family kan? Except kalau kau pernah duduk asrama dulu masa sekolah. Degree ni, tolong betulkan niat.


Bagi aku, niat kita adalah penentu kepada kejayaan kita. Degree ni kau dah tak boleh main-main dah. Kau dah besar, dah matang. After Degree, maybe kau nak cari kerja, nak bagi mak ayah rehat atau ada yang dah nak kahwin kan? So niat tu kena betul. Niat tu adalah penting dan akar kepada segala tindakan kita


So, perbetulkan niat kau. Mintak doa dengan Allah swt. Allah swt lagi sukaaa kalau kita mintak dengan Dia. Istiqamah dengan Dia dan segala perbuatan kau. Insha Allah, kalau kau dapat restu mak ayah, restu Allah swt pun akan turut iringi kau. Kata nak berjaya kan? Takkan nak berjaya di dunia sahaja, akhirat nanti macam mana? :)

Always ask Allah swt to guide and give you strength for all the hardships

Okay dah tamat! Perghhh ~ aku dah try nak make it short and simple tapi macam tak berjaya pun. Bear in mind yang semuaaaaaaaaaaaaaa perbezaan ini adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri yang aku rasa maybe boleh shareken kepada korang semua. Kalau ada yang berbeza, tak sama dengan aku, suka hati lah hahahha


Aku bukan nak takutkan korang yang bakal jadi Degree student tapi ini adalah realitinya. Sebab dulu aku memang totatlly blank dan tak tau apaa-apa. So harapan aku adalah bila korang dah baca entry ini, korang dapatlah gambaran secara kasar dan prepare dari segi fizikal dan mental


Goodluck adik-adik semua. Kalau ada soalan pape, boleh saja tweet atau DM aku di FB. I'm glad to help you guys sebab aku nak kita semua berjaya. Aku dah penatlah baca kes kes tak best dekat paper kita hari hari :/


Jangan ada yang tak nak sambung Degree sudahlah lepas aku postkan entry ni U.U


 

TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[klik it]

recent posts