[Search]

About Me

INSTAGRAM : MYSARANEWRIE

[klik it]

Home Ads


Monday, November 29, 2010

[Tutorial] Macam Mana Nak Buat Calendar Archive?



Salam. Yeah ~ Hari ini aku nak buat tutorial. Haha :D Wow wow wow ~ When did the last time I made tutorial? Haha :D


Petang tadi masa godek-godek blog orang lain, aku terjumpalah tutorial ini. Aku rasa macam ada faedah je buat benda alah ni. So aku pun buat lah ~ Hehe :D Faedah die? Argh ~ Korang fikirlah sendiri. Haha :D


Nampak tak gambar dalam kotak merah tu? Haaaaaaaaaaaa ~ yang tu yang aku nak ajar dekat korang. Hehe :D Btw aku dah try edit nak bagi zoom baik punya dekat calendar tu supaya korang dapat tengok dengan baik tapi aku tak tahu lah apa kena dengan Paint aku ni. Hailoh =.="


  • Pergi dekat website ini
  • Tekan butang English tu ok? Kang tak pasal-pasal berpinar-pinar biji mata nak faham Bahasa Cina. Haha :D
  • Masukkan URL blog korang tue. Just tulis URL blog korang tanpa ada http:// Contoh macam aku punya blog, just masukkan macam ini jer, sayabudakcomel.blogspot.com
  • Dekat GMT ++ tu, korang pilih yang GMT + 08.00
  • Dekat bahagian style pulak, kornag pilihlah yang mana-mana berkenan di hati. Yang aku punya? Korang tekalah sendiri. Haha :D
  • Dah puas hati, korang tekan lah butang Install to blog.
  • Kemudian akan ada satu window keluar. Korang just tekan Add Widget tu jer
  • Then korang tengok lah blog tu jadi macam mana. Hehe :)

Kalau pergi dekat mana-mana tarikh kat calendar tu, ada keluar satu tooltips yang kecik yang cakap tarikh tu korang buat apa dengan blog ni. Contohnya korang ada taip entry baru ker. Hehe :D


Puas hati? Haha :D
Yeah ~ credit to this GURL sebab aku belajar dari die :)


p/s ; Baca dan fahami betul-betul. Buatlah dengan bersungguh-sungguh ! Yeah ! Haha :D


More tutorial for you :)


TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[klik it]

recent posts