[Tutorial] Macam Mana Nak Disable Copy Text?

Saturday, October 22, 2011


Assalamualaikum


Kebetulan ada orang request macamana nak Disable Copy Text. Maknanya tak ada orang lah yang boleh copy paste kita punya blog nie. Gituuu ~ :D


Tapi aku tak buat sebab kalau aku buat, nanti macam mana korang nak copy code kalau aku buat tuto kan kan kan? HAHA :D


  • Mula mula pergi Dashboard > Design > Add gadget > HTML/Java Script
  • Then copy paste code bawah ni dekat content tue
<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>

  • Then save! :D

Dah siap! :D Credit to here



More tutorials HERE! :D

You Might Also Like

4 comments