[Search]

About Me

INSTAGRAM : MYSARANEWRIE

[klik it]

Home Ads


Saturday, October 22, 2011

[Tutorial] Macam Mana Nak Disable Copy Text?


Assalamualaikum


Kebetulan ada orang request macamana nak Disable Copy Text. Maknanya tak ada orang lah yang boleh copy paste kita punya blog nie. Gituuu ~ :D


Tapi aku tak buat sebab kalau aku buat, nanti macam mana korang nak copy code kalau aku buat tuto kan kan kan? HAHA :D


  • Mula mula pergi Dashboard > Design > Add gadget > HTML/Java Script
  • Then copy paste code bawah ni dekat content tue
<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>

  • Then save! :D

Dah siap! :D Credit to here



More tutorials HERE! :D


TAHNIAH kerana berjaya membaca entry ini sampai habis! :D

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[klik it]

recent posts